Ik moest even in mijn ogen wrijven: lees ik het nu goed? De opkomst bij de voorverkiezingen voor de Senaat bedroeg zondag 4,18 procent.

Slechts 88.000 van de 2.121.814 (buiten het eigen kiesdistrict) en 36.185 kiezers (in het eigen kiesdistrict) die zich hadden opgegeven, namen de moeite het stembureau met een bezoek te vereren. In 2008 bedroeg de opkomst 26 procent.

De verkiezingen verliepen zonder incidenten. Enkele stembureaus in Phayao liepen door een storm schade op en konden pas opengaan nadat de storm was gaan liggen. Vandaag vergadert de Kiesraad. De raad roept de hulp van de media in om een herhaling van de lage opkomst op 30 maart te voorkomen.

– Omwonenden van de vuilstortplaats in Phraeksa (Samut Prakan) krijgen hulp van de Lawyers Council of Thailand bij aangiften tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de brand, die een week woedde en giftige dampen verspreidde. Het is een heel lijstje autoriteiten dat de wind van voren krijgt en zich voor de Administrative Court mag verdedigen: het hoofd van de Phraeksa Tambon Administrative Organisation, de gouverneur van Samut Prakan, het provinciaal kantoor van het ministerie van Industrie, het provinciaal kantoor van het ministerie van Milieu en het Pollution Control Department. De rechtbank gaat ook gevraagd worden een verbod op het gebruik van de stortplaats uit te vaardigen.

De eigenaren ontspringen uiteraard niet de dans. Zij worden voor de civiele rechter gesleept met een eis tot schadevergoeding. En verder is er nog een strafrechtelijke route. Het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) gaat gevraagd worden zich hiermee bezig te houden. Op het politiebureau van Bangpoo is al door 1.900 personen aangifte gedaan.

De brand brak vorige week zondag rond het middaguur uit. Het sein brandmeester werd zaterdag om 18 uur gegeven, zegt assistent districtshoofd Mongkol Korong. Maar vijftien brandweerwagens en vijf amfibievoertuigen blijven nog drie dagen bezig met nablussen.

De brand leidde bij 1.200 mensen tot irritaties aan ogen, keel en/of neus. Een kindje van 20 maanden is met succes behandeld aan een longinfectie. Ze is inmiddels weer thuis uit het ziekenhuis. De luchtkwaliteit is op een veilig niveau, maar lucht, voedsel en water blijven gecontroleerd worden. De bewoners kunnen zich gratis laten onderzoeken.

– De Foundation of Consumers en haar bondgenoten hopen dat de politieke hervormingen ertoe zullen leiden dat het wetsvoorstel consumentenbescherming wordt aangenomen zodat een onafhankelijke organisatie ter bescherming van consumentenbelangen kan worden gevormd.

Vorig. jaar ging de Senaat al akkoord met het door burgergroepen opgestelde voorstel. Vervolgens werd het voor nadere behandeling naar het Huis van Afgevaardigden teruggestuurd, maar dat kwam er nooit aan toe voordat het Huis op 9 december werd ontbonden.

De huidige consumentenwet dateert van 1997, maar die biedt weinig bescherming. Staatsdiensten worden geacht consumentenrechten te beschermen, maar die hebben daarvoor te weinig capaciteit. Een heet hangijzer is het gebruik van asbest. In 2011 verbood het kabinet het gebruik, maar het ministerie van Volksgezondheid vroeg het kabinet het besluit in te trekken om een nadere studie te kunnen doen naar de gezondheidsrisico’s. Derhalve wordt nog steeds in Thailand asbest gebruikt en verwerkt.

Vorig jaar noteerde de stichting 3.514 klachten van consumenten. De meeste hadden betrekking op gezondheidszorg, gevolgd door telecommunicatie en bankverkeer.

– Bewoners in de provincie Mae Hong Son is geadviseerd mondkapjes te dragen, want de concentratie fijn stof bedraagt 242 µg per kubieke meter, ver boven het veiligheidsniveau van 120 µg. De waarschuwing geldt vooral ouderen en kinderen. Oefeningen buiten doen, wordt ook afgeraden.

– Bangkok bestaat op 21 april 232 jaar en dat wordt gevierd met drie dagen van festiviteiten op Sanam Luang (19-21 april). Het ministerie van Cultuur stelt daarvoor een bedrag van 55 miljoen baht ter beschikking. Op het programma staan onder andere een historische tentoonstelling en culturele tours. Bangkok werd door koning Rama I tot hoofdstad uitgeroepen.

– Langs de dijk, die luchthaven Suvarnabhumi tegen overstromingen moet beschermen, is een fietspad van 23,5 kilometer aangelegd, geasfalteerd en wel en met een mooi groen kleurtje. Gisteren ging het fietspad officieel open. Het is betaald door de luchthaven.

– Het gekissebis over het besluit van het Constitutionele Hof om de verkiezingen van 2 februari ongeldig te verklaren, is begonnen en dat zal nog wel even voortduren. Gisteren gaf een groep academici, die opereert onder de naam Assembly for the Defence of Democracy (AFDD), een verklaring van afkeuring uit. Het Hof had de zaak nooit in behandeling mogen nemen, want de Ombudsman die haar aanhangig heeft gemaakt, is daartoe niet bevoegd.

Hé, dat komt bekend voor want dat hoorden we al eerder uit de mond van Pheu Thai-bestuursleden.

Het tweede argument begrijp ik niet. De grondwet stelt dat ‘election day must be the same throughout he Kingdom’, maar dit betekent niet dat algemeen verkiezingen op één dag gehouden moeten worden. Wat het dan wel betekent, ontgaat me.

Volgens de AFDD’ers ging het Hof de fout in door de 28 kiesdistricten [waar niet op districtskandidaten gestemd kon worden] als excuus te gebruiken voor de ongeldigverklaring. In de meeste kiesdistricten gingen de verkiezingen toch goed, stellen ze. De AFDD beschuldigt de Kiesraad ervan zijn wettelijke taak te hebben verwaarloosd om de verkiezingen naar behoren te organiseren.

– Een pro-verkiezingen groep hield gisteren uit protest tegen het vonnis een candle-lighting ceremonie op Sanam Luang.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 24 maart 2014”

  1. BerH zegt op

    Dat mooie fietspad langs de dijk gaat die naar Bangkok?

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ Ber H Een nadere routeaanduiding ontbreekt. Het was trouwens niet meer dan een fotobijschrift. Had de foto wel in Nieuws uit Thailand willen plaatsen, maar losse foto’s staan niet op de website. Het fietspad zag er gelikt uit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website