De dood van dertien gaurs in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan) stelt de DNP voor raadsels.

Zijn ze bezweken aan een ziekte, voedselvergiftiging of zijn ze wellicht in contact gekomen met pesticides? Want het Kunshorn forest plantation project waar de dieren zijn gevonden, was vroeger agrarisch gebied en wellicht bevinden zich nog residuen in de grond.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) heeft veeartsen en het National Institute of Animal Health gevraagd een onderzoek in te stellen. De resultaten daarvan worden binnen twee weken verwacht. Ze gaan monsters nemen van grond, water en planten.

Wayuphong Jitvijak, projectmanager van het WWF’s Kui Buri Wildlife Conservation Project, denkt niet dat mensen de hand hebben gehad in de dood van de dieren. De lokale bevolking is zich volgens hem bewust van het belang van wildbeheer en natuurbehoud. Niettemin hebben boeren in het gebied last van olifanten die in boomgaarden op zoek gaan naar voedsel. In het hele land leven naar schatting 1.500 wilde gaurs.

– Kom nou eens met geld over de brug voor de paddy die we hebben ingeleverd. Ruim tweeduizend rijstboeren die het wachten zat zijn, blokkeerden gisteren snelweg 117 in de provincie Pichit om druk op de ketel te zetten. Sinds oktober stagneren al de betalingen omdat de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheekprogramma voor rijst voorfinanciert, geen fondsen meer heeft om de boeren uit te betalen.

Intussen begint het water de boeren tot aan de lippen te stijgen, want ze moeten hun schulden afbetalen die ze hebben gemaakt om kunstmest, pesticide en materialen te kopen. In het gebied wachten 15.000 boeren op hun geld, totaal ten bedrage van 2 miljard baht.

De protesterende boeren eisten een gesprek met de gouverneur, maar die stuurde ambtenaren van de afdeling Provincial Commerce and Internal Trade.

– De 15-jarige studente, die op 15 december in een school in Na Yia (Ubon Ratchathani) werd verkracht en bewusteloos geslagen, is gisteren bezweken aan ernstig hersenletsel. De 22-jarige man die eerder als verdachte werd aangehouden, is onschuldig omdat zijn DNA niet overeen komt met DNA dat op het lichaam van het slachtoffer is gevonden. Een man, die dichtbij bij de school woont, wordt nu verdacht. Hij heeft schrammen op zijn borst. Forensisch onderzoek moet uitwijzen of hij de dader is.

– Alhoewel het kwik er is gezakt tot 8 graden C, blijft nationaal park Khao Yai een populaire bestemming bij toeristen. Dit weekend telde het park 15.000 bezoekers, van wie 4.500 bleven kamperen. Vanwege de verwachte drukte tijdens de nieuwjaarsvakantie wordt een extra kampeerterrein in gereedheid gebracht.

22 provincies mogen zich verheugen in de twijfelachtige status van severe cold weather disaster zone. De extreme koude, althans volgens Thaise begrippen, wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied uit China. Dat blijft het weer ook in de nieuwjaarsvakantie beïnvloeden.

– Omdat het aantal tienerzwangerschappen stijgt, gaat Volksgezondheid aan teenagers condooms uitdelen, in totaal 80 miljoen stuks. In 2012 was 7,9 procent van de zwangere vrouwen een meisje van 10 tot 17 jaar. Via welke kanalen de condooms de doelgroep bereiken, vermeldt het bericht niet.

– Premier Yingluck heeft weinig zin terug te keren naar Bangkok. Ze heeft haar inspectietocht in het Noorden en Noordoosten verlengd. De afgelopen twee weken heeft de premier veertien provincies bezocht. Zondag had Loei de laatste moeten zijn, maar gisteren vervolgde Yingluck haar reis naar Phetchabun. Vermoedelijk blijft ze tot na Oud en Nieuw in het Noorden en Noordoosten.

– Nog wat nagekomen actienieuws. Het Network of Students and People for Reform of Thailand bestormde gisteren het kantoor van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI). De studenten eisten inzage in bewijsmateriaal tegen protestleiders.

De groep van achthonderd demonstranten brak door een cordon van drie politiecompagnieën en ging het gebouw binnen. Bij een trap werden twee grote portretten van DSI-hoofd Tarit Pengdith geplaatst en bekogeld met schoenen. Daarna hingen ze zwarte doeken over bewakingscamera’s. Tarit was niet op kantoor. De DSI is bezig met een onderzoek naar 38 protestleiders. Ze worden beschuldigd van rebellie. Tegen actieleider Suthep Thaugsuban loopt al een arrestatiebevel.

– Volgens een analyse in Bangkok Post domineert ‘Thaksin’s clan’, zoals de krant de familie noemt, de kieslijst van regeringspartij Pheu Thai. Lijsttrekker is Thaksin’s zuster Yingluck Shinawatra, nummer twee is Thaksin’s zwager en de nummers 3 tot en met 10 worden bezet door politici, die gehaat worden door de anti-regeringsbeweging.

Andere bekende namen zijn Noppadon Patama, Thaksin’s juridisch adviseur (nummer 14); Nattawut Saikuar, staatssecretaris en roodhemdleider (19) en Jatuporn Prompan, spraakmakende en recalcitrante roodhemdleider (20). De politici, die het controversiële amnestievooorstel indienden, staan tussen plaats 40 en 60.

Volgens de krant toont de lijst aan dat de familie Shinawatra nog steeds het ‘selling point’ van PheuThai is bij de volgende verkiezingen in weerwil van de protesten tegen het ‘Thaksin regime’, dat de demonstranten ‘met wortel en tak’ willen uitroeien.

Partijbonzen zeggen dat PT weer gaat winnen, hetgeen zal bewijzen dat de meerderheid van de Thaise bevolking de partij en de familie Shinawatra steunt. Een groot aantal stemmen bewijst tevens dat de bewering van de demonstranten de meerderheid van het volk te vertegenwoordigen, lulkoek is. Althans volgen deze ‘key figures’, door de krant niet nader aangeduid.

De krant speculeert dat Thaksin niet zijn zuster Yingluck maar zijn zwager Somchai naar voren schuift als kandidaat-premier om de politieke problemen die zich op haar richten, te omzeilen. De krant acht het ook mogelijk dat nummer 9 op de kieslijst, minister van Justitie Pongthep Thepkanchana, naar voren wordt geschoven. Die heeft geen familiebanden met Thaksin.

Economisch nieuws

– De Belastingdienst gaat belastingontduikers harder aanpakken. Tot nu toe zijn belastingzaken altijd civielrechtelijk geregeld, maar nu wil de dienst hen ook strafrechtelijk aanpakken. Met name richt de dienst zich op verkopers, studiebegeleiders, artsen, verzekeringsagenten en freelancers.

Dat alles heeft tot doel de belastinginkomsten te verhogen, hetgeen hard nodig is met alle douceurtjes die de regering Yingluck heeft uitgedeeld. In het begrotingsjaar 2014, dat op 1 oktober is begonnen, wordt het tekort geraamd op 250 miljard baht oftewel 1,9 procent van het bruto binnenlands product. Het is de bedoeling dat de begroting in 2017 in balans is.

De Belastingdienst heeft nog meer ijzers in het vuur. Gedacht wordt aan accijns op thee en koffieproducten en uitbreiding van het aantal personen dat belasting betaalt. Vooral bij freelancers en verkopers valt nog het nodige te halen. De meesten zijn belastingplichtig, maar doen nooit aangifte. Wel is het lastig met hen in contact te komen, omdat ze doorgaans geen permanent adres hebben.

Bekeken wordt of bedrijven die bijles geven, een BTW-vrijstelling kunnen krijgen, maar tegelijkertijd worden de belastingsbetalingen van tutoren scherp tegen het licht gehouden. Sommige verdienen een hoog salaris, maar geven dat niet op. Sommige verzekeringsagenten gebruiken de namen van stromannen om inkomsten te verdonkeremanen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Nieuws uit Thailand – 24 december 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Als gevolg van een seinstoring zijn beide lijnen van de (bovengrondse) BTS vanochtend uitgevallen. Reizigers werd geadviseerd de (ondergrondse) MRT te nemen, die dan ook bijna uit zijn voegen barstte. Het verkeer op de weg is inmiddels weer normaal. De treinen zouden rond het middaguur weer gaan rijden.

  • Rob V. zegt op

   Dat (signal failure) noemen we een seinstoring, gelukkig geen blaadjes op de rails. 😉

   En om in spoor termen te blijven, Suthep spoort niet met zijn blokkade. Erg kinderachtig en ondemocratisch. Om het kiesstelsel en de politiek te hervormen zodat elke stem telt en partijen landsbelang boven eigen belang stellen is dit niet de juiste manier. Zo kun je echt niet nader tot elkaar komen. Jammer. Die vent mogen ze van mij samen met de Shinawatra’s permanent uit de politiek gooien (als het even kan doordat her volk kan stemmen op niet hypocriete corrupte figuren als hen).

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Ook op de tweede dag van de registratie van verkiezingskandidaten is het Thai-Japan stadion onbereikbaar. Demonstranten blokkeren alle ingangen, zodat personeel van de Kiesraad en kandidaten niet naar binnen kunnen.

  De registratie duurt tot en met vrijdag. Deze week komen de kandidaten voor de landelijke kieslijst aan de beurt, volgende week de districtskandidaten. De Kiesraad wacht af en is nog niet van plan te verhuizen.

  Kandidaten die niet naar binnen kunnen, is geadviseerd aangifte bij de politie te doen. Gisteren blokkeerden demonstranten ook de toegang tot het desbetreffende politiebureau in Din Daeng.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Groeit het premier Yingluck allemaal boven haar hoofd? Partijbonzen overwegen haar vanaf 27 december tot de verkiezingen op 2 februari met verlof te sturen. Opvallend is ook dat ze momenteel op tour is in het Noorden en Noordoosten en onbekend is wanneer ze naar Bangkok terugkeert. Tijdens haar verlof zouden minister Surapong (Buitenlandse Zaken) en vice-minister-president Pongthep om beurten de wekelijkse kabinetsvergadering voorzitten. De kabinetsvergadering van vandaag is uitgesteld tot morgen.

  • chris zegt op

   wat ik je brom: ze gaat voor altijd met verlof en keert alleen als lid van het parlement terug: alleen stemvee voor een leuk salaris. Ik zou er ook genoeg van krijgen als je altijd wordt verweten zelf geen mening te hebben en te moeten luisteren naar je oudere broer. En dan begrijpen de mensen ook niet eens dat je graag officiele bezoeken aan het buitenland aflegt. Daar wordt je tenminste als een echte belangrijke dame behandeld.

 4. Gerrie Q8 zegt op

  Rijstboeren hun geld nog niet ontvangen? Dat kan toch niet, die parlementariër had beloofd het binnen 1 week te doen en die is nu toch voorbij? Van mij mogen ze de weg bezetten hoor, maar hoop dan wel dat ze loze beloftes een volgende keer niet meer zullen geloven en als er verkiezingen zijn op 2 februari, dit ook in gedachten houden. Maar ja …………….zal wel ijdele hoop zijn.

 5. Monte zegt op

  Laten we hopen dat ze Suthep en zijn 37 handlangers snel arresteren en rust weder keert..En dat departementen normaal kunnen werken.. Dan krijgt iedereen zin geld.
  Dit is een machtstrijd tussen families..Wat landelijk wordt uitgevochten.
  Suthep heeft nog nergens geen ideeen gelanceerd van hoe en wat..
  Enkel een grote mond en maar blijven vernederen.
  En dan die opruierige krant, de bangkok post.Tis niet normaal.

  • chris zegt op

   beste Monte,
   Dat gaat niet gebeuren. Immers, als Suthep en zijn helpers worden opgepakt zullen er meer demonstranten de straat opgaan om ook de arrestatie van Nattawut, Jatuporn en enige andere red shirt leiders te eisen die notabene verantwoordelijk worden gehouden voor raketaanvallen en terrorisme in 2010. Die lopen echter vrij rond. Nog sterker: Nattawut is staatssecretaris. Moet ik nog andere voorbeelden noemen van klassejustitie: de heer Vorayuth (verantwoordelijk voor de dodelijke afloop van een aanrijding onder invloed, de jet-set monk)….En wat dachten we van al diegenen die Thaksin in de afgelopen jaren in ballingschap hebben opgezocht, waaronder premier Yingluck zonder hem over te leveren aan de Thai autoriteiten?
   Het zou wel een idee zijn om iedereen op te pakken en geen borgtocht te verlenen. Gaan de verkiezingen op 2 Februari zeker niet door omdat de lijsten leeg zijn….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website