Nieuws uit Thailand – 23 september 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
23 september 2014

Thailand heeft tot nu toe twee bronzen medailles in de wacht gesleept tijdens de 17de Asian Games in Incheon (Zuid-Korea). Rattikan Gulnoi was de eerste met gewichtheffen (98 kilo in snatch en 124 kilo in clean; vraag me niet wat dat betekent) gevolgd door judoka Thaonthan Satjadet.

Rattikan was niet tevreden met haar prestatie omdat ze op de Olympische Spelen in Londen beter had gepresteerd. Maar ze zei wel blij te zijn Thailand’s eerste medaille te hebben gewonnen.

Aan de games wordt door 45 landen deelgenomen. Op het medaillelijstje staat Thailand op de zestiende plaats. China voert de lijst aan met 58 medailles.

– Het is geen geringe beschuldiging die de federatie van werknemers van lokale bestuursorganen uit: 10.000 werknemers (zonder vast dienstverband) van lokale en provinciale bestuursorganen zijn ten tijde van de vorige regering gedwongen ontslag te nemen of akkoord te gaan met een wijziging van hun arbeidscontract. Het besluit van de NCPO het salaris van het vast personeel te verhogen, heeft daar nog een schepje bovenop gedaan, zegt voorzitter Piyaporn Chanlamud.

De federatie heeft gisteren de Nationale Ombudsman een petitie aangeboden met het verzoek onderzoek te doen (foto boven). De federatie probeert het nu langs deze weg want eerdere verzoeken aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, het kantoor van de premier en het kantoor van de permanent secretaris van het ministerie van Defensie zijn onbeantwoord gebleven.

– Gebrek aan transparantie en vriendjespolitiek hinderen in de provincie het selectieproces van leden van de National Reform Council. Dit zegt Somchai Sawangkarn, lid van de NLA (noodparlement). Veel selectiecommissies zouden samenspannen bij de keuze van hun kandidaten. Somchai noemt enkele provincies bij name: Surin, Tak, Phattalung, Phangnga en Chachoengsao. Hij roept de NCPO (junta) op het probleem op te lossen want het kan het [selectie]proces bederven. De voordracht uit de problematische provincies moet misschien aangehouden worden, zegt Somchai.

Voormalig senator voor Phatthalung, Thawee Phumsingharat, deelt de zorgen van Somchai. In zijn eigen provincies zijn 15 kandidaten door de selectiecommissie uitgenodigd, die niet eens gekwalificeerd zijn. Hij wil dat de uiteindelijke selectie van vijf kandidaten openbaar wordt gemaakt.

De nationale hervormingsraad (National Reform Council, NRC) gaat bestaan uit 250 leden: 173 die worden voorgedragen door elf commissies en 77, uit elke provincie 1, voorgedragen door provinciale selectiecommissies.

De elf commissies bestrijken diverse sectoren van de samenleving, zoals rechtspraak, lokaal bestuur, onderwijs, energie enzovoort. Elke commissie draagt 50 kandidaten voor, elke provinciale commissie 5. De NCPO neemt de eindbeslissing. De NRC krijgt tot taak hervormingsvoorstellen te formuleren. Volgende maand valt het startschot.

– Dat wordt het komend begrotingsjaar de broekriem aantrekken voor de overheidsziekenhuizen. Het National Health Security Office is gedwongen de subsidie aan de ziekenhuizen te bevriezen omdat het van de junta niet de gevraagde 183,1 miljard krijgt maar 153,2 miljard baht. Maar patiënten zullen er niets van merken, zegt Kanit Sangsubhan, lid van de raad van bestuur van de NHSO. De permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat ziekenhuizen hun budget uit andere bronnen kunnen aanvullen.

Het budget van 153,2 miljard baht is bestemd voor het universal healthcare scheme (zeg maar gratis volksverzekering) en uitgaven voor HIV/Aids behandeling, chronische nierziektes alsmede verbetering van de efficiëntie in gezondheids units [?] en salarisverhogingen van ambtenaren. Als gevolg van het bezuinigingsmes blijven ziekenhuizen 2.895 baht per patiënt per jaar ontvangen.

– De aanhouder wint, zal Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de Constitution Protection Association, gedacht hebben. Eerder kreeg hij bij het Constitutionele Hof nul op het rekest met zijn verzoek een uitspraak te doen over de vorming van de NLA (noodparlement) en nu vraagt hij om een uitspraak over de samenstelling van de NLA. Die is in strijd met de grondwet, zegt Srisuwan, want niet gevarieerd genoeg met meer dan de helft van de leden afkomstig uit leger en politie.

– De politie in Bangkok is op zoek naar een nieuwe variëteit ecstacy pillen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en hebben een handelsmerk in reliëf. Volgens de Narcotics Control Board worden de nieuwe pillen al ruimschoots gebruikt in Europa. Eén pil kost er 100 tot 120 baht. In Thailand is de handel erin nog veel lucratiever want hier kosten ze 1.000 baht.

De nieuwe pillen waren in het bezit van twee verdachten die [wanneer?] door de politie zijn aangehouden. Een in zijn kamer in Ramkhamhaeng, de ander op de Rama IX weg. Ze hadden 1.270 pillen bij zich die dus een waarde vertegenwoordigen van 1,27 miljoen baht. De bankrekeningen van de man en de vrouw zijn bevroren en hun bezittingen in beslag genomen.

De commandant van het Derde Legerkorps zegt dat zijn korps in verschillende delen van het land papaverplantages heeft gevonden. In Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Hong Son, Tak, Khampaeng Phet en Nan zijn velden vernietigd. Tot nu toe is dit jaar 1.900 rai aan velden vernietigd, goed voor 99,51 procent van het totale gebied, met als gevolg dat de prijs van opium omhoog is geschoten.

– Geldverspilling noemen voormalige Pheu Thai-parlementsleden de studietrip van kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn naar Engeland. [Waarbij ik aanteken dat deze commissaris altijd al verkeerd lag bij PT.]

Amnuay Khlangpha, voormalig parlementslid voor Lop Buri, kraakt enkele harde noten over de Kiesraad en hij vindt dan ook dat de commissarissen moeten aftreden. Ouwe koek, laat ik onvermeld.

Somkid Chueakhong (Ubon Ratchathani) begrijpt niet wat Somchai had te zoeken bij het referendum in Schotland omdat nog niets bekend is over nieuwe verkiezingen.

Somachai verdedigt zich. Bestudering van het referendum en het Engelse kiesstelsel was ‘waardevol’ en een ‘verstandig gebruik van het geld van belastingbetalers’. Ook zijn mede-reisgenoten hebben er het nodige van opgestoken.

De studiereis werd gemaakt door klas 5 van het Political and Electoral Development Institute van de Kiesraad. Een reis naar het buitenland is onderdeel van het lesprogramma. Anderen zijn naar Zweden en Denemarken geweest. De deelnemers betalen zelf 70.000 tot 100.000 baht, de Kiesraad legt er 5 miljoen baht bij. Na terugkeer dienen ze een verslag in te leveren over wat ze geleerd hebben.­

– Het gekrakeel over het donderdag door het leger abrupt beëindigde forum aan de Thammasat universiteit gaat nog even door. Prat Panchakhunathon, docent aan de Chulalongkorn universiteit, noemt het out of the question dat het militair gezag toestemming gevraagd gaat worden voor een academisch forum. Dat is in strijd met de academische vrijheid, zegt hij. De inval donderdag keurt hij sterk af.

De Asian Human Rights Commission veroordeelt eveneens de inval en de aanhouding van drie sprekers plus de organisatoren. ‘Dit is de laatste in een serie acties van de autoriteiten die de vrijheid van meningsuiting beperken en tegelijkertijd bijdragen aan een breed klimaat van angst in Thailand. Sinds de junta aan de macht is gekomen, heeft ze een diepgaand gebrek aan respect voor basale mensenrechtenprincipes getoond.’

In Chiang Mai buigt de universiteit voor het leger dat gevraagd heeft een gepland forum op donderdag af te gelasten. Dat zou gaan over ‘Happiness and Reconciliation Under the 2014 Interim Constitution’. Het is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

– De tariefstructuur van het openbaar en taxivervoer staat zaterdag ter discussie op een workshop, georganiseerd door het ministerie van Transport. Alle vervoerders willen de tarieven verhogen nu het ministerie van Energie bekend heeft gemaakt dat de prijs van LPG en NGV (aardgas) volgende maand omhoog gaat en wellicht ook de prijs van diesel.

De BMCL (ondergrondse metro) had de tarieven al per 1 september willen verhogen, maar heeft die een maand uitgesteld. De minister wil een tweede uitstel tot 1 december. De taxibedrijven willen de ritprijzen met 10 (huidig bericht) of 20 (vorig bericht) procent verhogen. Ook de Chao Phraya Express Boat Co, de veerdienst op het Saeng Saen kanaal en de Land Transportation Association [vracht- of personenvervoer?] willen een tariefsverhoging.

– De dienstregeling tussen Sungai Kolok (Narathiwat) en Hat Yai (Songkhla) is gisteren deels hervat. Het treinverkeer lag sinds donderdag stil na de ontsporting van een trein bij Banna (Songkhla). Vanaf vandaag zouden alle treinen weer rijden. Op naar de volgende ontsporing.

– Een Cambodjaan is beide handen kwijtgeraakt toen een artillery shell [?] ontplofte die hij bezig was te ontmantelen in zijn bedrijfje van oude metalen in Muang (Lop Buri). De politie heeft zes 105 mm artillery shells in het bedrijf gevonden alsmede resten van de explosie. Het spul was vermoedelijk afkomstig van een legerbasis in de buurt.

– De controversiële microfoons in het Government House zijn teruggestuurd naar de leverancier, aldus een regeringswoordvoerder. Een commissie gaat eerst uitzoeken hoe de aanbesteding is verlopen. Voor de microfoons met beeldschermpje zou een veel te hoge prijs gevraagd zijn.

– Wie liegt en wie spreekt de waarheid? Het leger zegt dat het bij een inval in een illegale gokhal in Khon Kaen 37 gokkers en 310.000 baht aan de politie heeft overgedragen. De politie zegt niets over een inval te weten en weet ook niet waar de gokkers en het geld zijn. De Provincial Police Region 4 gaat de zaak onderzoeken.

De inval werd uitgevoerd door vijftig soldaten. Ze arresteerden de gokkers en namen behalve het geld ook twintig beleende auto’s in beslag. Die werden aan de later gewaarschuwde politie overgedragen.

De politie daarentegen beweert niet gewaarschuwd te zijn. Er waren toevallig enkele agenten in de buurt, die getuige waren van het vertrek van de soldaten. Van een overdracht was geen sprake. Dat valt nog te bezien want de inval werd gadegeslagen door verslaggevers, die gezien hebben dat het geld werd overgedragen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Franse toerist kan daders moorden Koh Tao aanwijzen
Duizend leerlingen in acht provincies zijn analfabeet
Corruptiebestrijding junta op Phuket: Ernst of theater?


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 23 september 2014”

 1. chris zegt op

  Snatch heet in het Nederlands jargon voor gewichtheffen: trekken.
  De vertaling voor Clear is stoten
  zie: http://www.powersportlebbeke.be/Gewichtenheffen1.html.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Dick van der Lugt zegt op

   @ chris Bedankt voor de toelichting. Heb je je er ook wel eens schuldig aan gemaakt?

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • chris zegt op

    Nee, dat niet. Maar sinds ik het sportpakket van True heb aangeschaft kijk ik veel sport op TV. En mijn vrouw is een fan van alle Thai sporters en daarnaast van sporten als muang thai boksen, ‘normaal’ boksen, taikwando, tennis en volleybal. Overigens was de meest in het oog lopende prestatie gisteren de 5-0 overwinning van het Thaise (mannen) voettbalteam tegen Indonesie. Thailand werd dardoor eerste in de poulfase en gaat door naar de volgende ronde. Sommige experts dichten het team medaillekansen toe.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. Hemelsoet R%oger zegt op

  Chris, in de toegevoegde tijd hebben ze er nog eentje bijgelapt. De eindstand was aldus 6 – 0!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website