Nieuws uit Thailand – 23 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
23 september 2013

Soldaten gaan de slachtoffers helpen van de overstromingen, die in 15 provincies hebben toegeslagen. Premier Yingluck riep gisteren de hulp van het leger in. Het leger heeft 1.500 soldaten ingezet, 35 voertuigen, vijf graafmachines en 29 platbodems. De komende dagen valt er nog de nodige regen; de bewoners zijn gewaarschuwd voor een ‘mogelijke zondvloed’ (woordkeus Bangkok Post).

Een overzicht:

 • Overstromingen zijn gemeld uit 15 provincies in het Noordoosten, de centrale en oostelijke regio, inclusief Ubon Ratchatani, Surin, Si Sa Ket, Ayutthaya, Nakhon Sawan, Prachin Buri en Sa Kaeo.
 • Bewoners die langs een rivier wonen, is gevraagd hun spullen in veiligheid te brengen omdat het waterpeil in enkele grote rivieren stijgt.
 • In Suphan Buri liggen 100.000 zandzakken klaar en staan waterpompen stand-by om het stadscentrum te beschermen, mocht de Tha Chin rivier overstromen.
 • Bewoners van Sam Khok (Pathum Thani) die langs de Chao Praya rivier wonen, hebben als voorzorgsmaatregel hun auto elders geparkeerd en ze hebben boten in gereedheid gebracht.
 • Het personeel van ziekenhuizen in de laaggelegen streken van de provincie Lop Buri hebben van de minister van Volksgezondheid de opdracht gekregen medische apparatuur naar hogere verdiepingen te brengen en noodaggregaten te controleren.
 • Het Meteorologisch Department voorspelt toenemende regenval tussen woensdag en zaterdag in het beneden-Noorden en de centrale en noordoostelijke provincies. Een moesson arriveert dan.
 • Vorige week veroorzaakte een depressie overstromingen in acht provincies, waarbij tienduizenden huizen werden getroffen.
 • Overstromingen treffen ook de provincie Prachin Buri, waardoor 734 gedetineerden uit de gevangenis van Kabin Buri moeten verkassen. Zondag rond het middaguur stond er 20 cm water. De gevangenisdirecteur heeft toestemming gevraagd om hen naar Sa Kaeo en Chanthaburi te brengen.
 • In de stadsmarkt van Kabin Buri staat het water 1 meter hoog. Bijna alle wegen in de stad staan onder water.
 • Thai Airways International schrapte gisteren enkele vluchten naar Hong Kong of stelde ze uit vanwege de tyfoon Usagi, die Thailand vorige week passeerde.
 • Minister Plodprasop Suraswadi verwacht geen herhaling van de overstromingen van 2011, omdat het waterpeil van de Chao Praya rivier nog steeds op een beheersbaar niveau staat.

– Fans van de 4-jarige pandabeer Lhinping stromen naar de dierentuin van Chiang Mai om nog één keer een glimp op te vangen van de populaire panda, die een eigen tv-kanaal had toen ze jong was. Zaterdag vertrekt het dier voor een jaar naar China om er een mannetje te zoeken en daarna keert het terug. Lhinping gaat in Chengdu eerst twee maanden in quarantaine en mag daarna uit zes mannetjes kiezen. Lhinping was een belangrijke publiekstrekker voor de dierentuin. Sinds september kreeg de panda bezoek van 370.000 personen, die 15,8 miljoen baht in het laatje brachten.

– De echtgenote van de schipper van de vissersboot, die zaterdag door de Myanmarese marine werd beschoten, doet een dringend beroep op de autoriteiten hun zoektocht naar haar man voort te zetten. De marine heeft gezocht op de plaats waar het schip werd aangevallen, maar hem niet gevonden. ‘We weten nog steeds niet of hij dood of levend is’, zegt de vrouw. Eerder meldde de krant dat de man was aangehouden door de Myanmarese marine en dat zijn schip in beslag was genomen.

De vissersboot werd zaterdagochtend vroeg bij het eiland Koh Khom beschoten in een gebied dat door beide landen wordt betwist. De schipper beval de bemanning overboord te springen en die werd later gered door de Thaise marine. Zelf bleef hij aan boord. Volgens een van de bemanningsleden voer de trawler in Thaise wateren. Het schip is eigendom van Surin Losong, voorzitter van de Ranong Fishermen’s Association. De Thaise marine heeft bij Myanmar geprotesteerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd.

– De suggestie van onderwijsminister Chaturon Chaisaeng om experts en specialisten vrij te stellen van het halen van een onderwijsbevoegdheid (of de eisen te versoepelen), valt niet in goede aarde bij de Teachers Council of Thailand (TCT). De minister deed de suggestie om het tekort aan leerkrachten te verzachten.

De TCT zegt dat het helemaal niet zo moeilijk is om de onderwijsbevoegdheid te halen. ‘Studenten moeten niet worden afgeschrikt’, zegt TCT-bestuursvoorzitter Paitoon Sinlarat. Tot nu toe hebben 60.000 afgestudeerden hun onderwijsbevoegdheid gehaald. Degenen die nog niet bevoegd zijn, kunnen een tijdelijke bevoegdheid krijgen die 4 jaar geldig is.

De TCT heeft besloten de 1-jarige onderwijsopleiding in het tweede semester van het studiejaar 2013 te hervatten. Ze werd vorig jaar gestopt, nadat was gebleken dat de E-Sarn universiteit in Khon Kaen diploma’s had verkocht aan studenten. Universiteiten mogen het programma ook aanbieden, maar ze worden aan strengere eisen onderworpen om een herhaling van het schandaal in Khon Kaen te voorkomen.

– Om schooluitval te voorkomen en leerlingen te helpen bij het vinden van een baan, mogen regionale onderwijsautoriteiten en schooldirecteuren in de toekomst onderwijsprogramma’s ontwikkelen, waarin beroepsvaardigheden worden geleerd. Het huidige onderwijs is te veel gericht op toelating tot de universiteit. Het ministerie werkt aan herziening van het leerplan.

In een proefproject in Chiang Mai zijn goede ervaringen opgedaan met zo’n programma. Er wordt onder andere lesgegeven in leerbewerking en massagetechnieken. In het kantoor van de onderwijsautoriteiten is een ruimte ingericht waar de producten van de leerlingen worden tentoongesteld. Ook is een coöperatie van leerlingen opgericht.

Elk jaar stoppen 200.000 leerlingen in de eerste drie jaren van de middelbare school en 300.000 in de tweede drie jaren. Zo’n 200.000 leerlingen die geschikt zijn voor een universitair studie, zien daarvan af. Volgens Amornwit Nakonthap, adviseur van de Quality Learning Foundation, maakt 31 procent van de Thaise kinderen jonger dan 3 jaar een trage ontwikkeling door, omdat ze door de grootouders worden verzorgd. Thailand kent een leerplicht van 9 jaar.

– Eigenaren van olifanten en mahouts dreigen naar Bangkok te marcheren, wanneer de regering het gezag over Thaise olifanten overdraagt van het Department of Provincial Administration naar het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP). Ze zijn bang dat hun dier zonder enige reden wordt geconfisqueerd. Gisteren protesteerden ze in het Ayutthaya Historical Park.

De DNP krijgt de bevoegdheid olifanten in beslag te nemen, waarvan de eigenaar geen registratiedocument kan tonen. Mahouts betwijfelen of de DNP goed voor de dieren kan zorgen. De regering neemt de maatregel omdat Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Life Fauna and Flora) wil dat Thailand alle olifanten registreert ter voorkoming van stropen en (illegale) handel in olifanten.

– Studenten met een studielening kunnen hun lening maar beter op tijd aflossen, want het Student Loan Fund gaat gegevens van alle leners verstrekken aan het National Credit Bureau. Het fonds heeft sinds 1996 420 miljard baht aan 4,1 miljoen studenten geleend. 2,8 miljoen leners moeten beginnen hun schuld af te lossen; daarmee zijn 1,48 miljoen leners begonnen. Van degenen die niet betalen, heeft 70 procent een inkomen.

Het budget van het SLF voor het begrotingsjaar 2014 is met 6,7 miljard baht verminderd. Het gevolg zal zijn dat sommige studenten nul op het rekest krijgen, wanneer ze een studielening aanvragen.

– Ruim honderd studenten van het Chalermkarnchana College in Nakhon Si Thammarat hebben gisteren de toegang tot het gebouw geblokkeerd uit protest tegen de hoge collegelden. Ze hebben geen probleem met de 800 baht per studiepunt en 5.000 baht per semester, maar wel met andere uitgaven, zoals 5.000 baht per jaar en een ‘education-related fee’ van 3.000 baht. Het is onduidelijk waarvoor die bestemd is. Ze moeten ook betalen voor het gebruik van een talenpraktikum, dat niet bestaat. De studenten eisen een gesprek met de rector.

– Thailand krijgt van Japan 1 miljard baht cadeau om de oostelijke randweg van Bangkok te herstellen, zodat die weg begaanbaar blijft wanneer ze in de toekomst overstroomt. Het werk wordt uitgevoerd door een Japans bedrijf. De weg is een belangrijke verbindingsschakel tussen Ayutthaya, Pathum Thani en de haven van Laem Chabang.

– De douane van Suvarnabhumi heeft gisteren in drie kisten 220 beschermde schildpadden gevonden die waren achtergelaten in de aankomsthal. In de verkoop doen de schildpadden 1.000 tot 10.000 baht, afhankelijk van hun grootte.

– Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand, wie bestuurt het land? In een peiling van Abac geeft 62,4 procent van de respondenten als antwoord: Thaksin. Hij neemt de beslissingen en leidt het land. Yingluck is volgens 37,6 procent de leider van het land. 67,9 procent meent dat er groepen zijn, die de regering omver willen werpen. 54,1 procent heeft er geen vertrouwen in dat de politiek de problemen van het land kan oplossen. 62 procent denkt dat verzoening mogelijk is.

– Gisteren was Car-Free Day in Bangkok en dat is blijkbaar zo goed bevallen, dat de gemeente zo’n dag elke maand wil houden. De autovrije dag wordt sinds 5 jaar georganiseerd. Zo’n 20.000 personen fietsten gisteren onder leiding van gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Sanam Luang naar CentralWorld. Daar kregen ze gezelschap van de minister van Transport.

Commentaar

– Thailand zal met een slakkengang vooruit gaan, wanneer dit land een kinderdagverblijf met 65 miljoen verwende kinderen blijft, die zich verwend gedragen, schrijft Voranai Vanijaka in zijn wekelijkse rubriek in Bangkok Post. Want die 65 miljoen kinderen worden verwend met subsidies op rijst, rubber en LPG, met talloze belastingvrijstellingen en gunsten en van de 38 miljoen arbeidskrachten betaalt slechts 2 miljoen inkomstenbelasting.

Dus klaagt de particuliere sector over het minimumdagloon van 300 baht, komen de rijst- en rubberboeren in actie als ze het gevoel hebben dat ze niet genoeg krijgen en blokkeren taxichaffeurs de straat als de LPG-subsidie wordt bedreigd.

Met de Asean Economic Community (AEC) in zicht vragen mensen zich af hoe we kunnen concurreren als we nooit hebben hoeven concurreren – althans niet echt. Daarom protesteren actievoerders tegen de vrijhandelsovereenkomst met de EU, omdat die IP-rechten (intellectual property) regelt. Als gevolg daarvan wordt onder andere de prijs van medicijnen beïnvloed. Tenslotte is Thailand een knooppunt voor de productie van goedkope, merkenloze medicijnen die anders in strijd met IP-rechten zijn.

Als we mee willen doen met de grote jongens zoals de EU kunnen we tot op zekere hoogte onderhandelen om onszelf te beschermen, maar uiteindelijk zullen we het spel volgens internationale regels moeten spelen. Als we mee willen doen met de niet zulke grote jongens als de AEC , moeten we er ook voor zorgen dat onze jongens er klaar voor zijn. Maar we komen nergens zolang we een kinderjufrouw-staat blijven.

Dat vereist een verandering van visie, een re-engineering van culturele attitude en mentaliteit – en een wijziging van het onderwijssysteem. Thailand dient op te groeien en in de echte wereld te concurreren. (Bron: Bangkok Post, 22 september 2013)

Politiek nieuws

– De onlangs gevormde People Assembly Reforming Thailand (Part), een bundeling van 57 burgergroepen [eerder schreef de krant 45], gaat het voorstel om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken, juridisch aanvechten. Vermoedelijk stappen ze naar het Constitutionele Hof om er een stokje voor te steken. Oppositiepartij Democraten doet dat zeker.

Part meent dat het voorstel in strijd is met de grondwet omdat het geld buiten de begroting om wordt geleend. Om steun van de bevolking te verwerven gaat ze in alle provincies forums houden. Vrijdag gaf het Huis van Afgevaardigden in derde en laatste lezing het groene licht voor het voorstel. De Senaat praat er deze week over. Part is een reactie op het initiatief van premier Yingluck een verzoeningsforum op te tuigen.

– De senaatscommissie monetaire, fiscale en bancaire zaken heeft uitgerekend dat de regering Yingluck het afgelopen jaar 544 miljard baht heeft uitgegeven aan ‘populistisch beleid’, zoals belastingvoordelen voor kopers van een eerste huis en eerste auto en vermindering van de bedrijfsbelasting.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 23 september 2013”

 1. henk zegt op

  Die car free day klinkt goed, maar heb toch mijn bedenkingen.
  Tja, ben toerist. Dus, heb ik er last van?
  Is het een vaste dag van de maand?
  kan ik op die dag in bus, trein of taxi stappen?

  Henk

 2. Jacques zegt op

  Car-free day in Bangkok goed bevallen? Waarschijnlijk alleen voor die 20.000 fietsers. Bangkok Post vermeldt: mixed resuts for car-free day. En besteed veel aandacht aan de rotzooi die de fietsers achter lieten.

  Maar het gaat natuurlijk om de vraag hoe het die dag met het autoverkeer ging. Volgens BP is op twee plaatsen geteld en was er een daling met 9% resp. 7,5%. Het autovrij maken is dus nog niet echt gelukt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website