Oud-premier Thaksin en zijn zusje Yingluck zien er vanaf zaterdag een krathin ceremonie (overhandiging van monnikspijen) in Wat Pa Bodh Gaya in Bihar (India) bij te wonen. Wel reizen veel voormalige ministers en parlementsleden van Pheu Thai voor de ceremonie naar India.

Broer en zus zouden met hun afzegging tegemoet komen aan de wens van de junta om de trip te schrappen, maar dit wordt ontkend door een naaste medewerker van Yingluck. Volgens hem stond de trip niet op het reisprogramma dat Yingluck aan de junta had overhandigd toen ze om toestemming voor haar buitenlandse reis naar Japan vroeg. Hij zegt ook dat het bericht als zouden de twee de ceremonie bijwonen, verspreid is door een voormalig Pheu Thai-parlementslid.

De jongere broer Thaksin is in de desbetreffende tempel tot de monniksorde toegetreden. Volgens een bron bij Pheu Thai is hij zaterdag ook van de partij, evenals Yaowapa, een jongere zus van Thaksin.

Op de foto happen Thaksin, Yingluck en haar zoon Supasek bij McDonald’s in Tokyo in een overheerlijke MacBurger (foto Facebook).

– Acht ambassadeurs van EU-landen roepen de Thaise media op de rechten van misdrijfslachtoffers te eerbiedigen. Ze deden die oproep gisteren tijdens een gesprek met vertegenwoordigers van de vier Thaise media-organisaties in het kantoor van de Thai Journalists Association.

De ambassadeurs overhandigden een brief, ondertekend door twintig ambassadeurs van Europese landen en Japan, waarin ze hun zorg uitspreken over de misdaadverslaggeving. Aanleiding is de moord op twee Britse toeristen op het vakantie-eiland Koh Tao.

De Italiaanse ambassadeur vroeg de media verantwoordelijk te werk te gaan, de rechten van slachtoffers te respecteren en de gevoelens van nabestaanden te ontzien. De media dienen ook het onderzoeksproces te respecteren, de verdachten recht te doen en eerlijk te behandelen.

Volgens Francesco Saverio hebben graphics en details geen toegevoegde waarde voor verhalen. Hij voegde eraan toe dat er een balans dient te zijn tussen het publiek belang en de privacy van een individu.

Voorzitter Thepchai Yong van de Thai Broadcast Journalists Association zei dat het de eerste keer was dat zoveel buitenlandse diplomaten de media ontmoeten om hun zorgen te uiten over onbehoorlijke nieuwsverslaggeving.

‘Dit is een goede gelegenheid voor de media om hun rol te herzien. Alhoewel sommige verhalen en foto’s alleen op de social media verschijnen en niet door de officiële media worden verspreid, mogen de media hun verantwoordelijkheid niet ontlopen.’

– Het was te verwachten: Thailand heeft geen zetel bemachtigd in de United Nations Human Rights Council, die gevestigd is in Genève. De vier voor de regio Azië-Pacific beschikbare plaatsen gaan naar India, Indonesië, Bangladesh en Quatar. Maar desondanks blijft Thailand zich inzetten voor de mensenrechten, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Sek Wannamethee feliciteerde de vier gelukkigen en merkte op dat mensen geen verband moeten leggen tussen de stemming (in de Algemene Vergadering van de VN), waarbij Thailand verloor, en de Thaise politieke situatie. Thailand scoorde altijd nog 136 stemmen.

Het land heeft nu zijn hoop gevestigd op de niet-permanente plaats in de Veiligheidsraad in 2017 en 2018, die beschikbaar komt voor een Aziatisch land. Kazachstan aast daar ook op.

– Ondanks de coup willen Canadese zakenlui nog steeds graag met Thailand handel drijven en er investeringen doen. Dit heeft een delegatie van de Thai Chamber of Commerce te horen gekregen tijdens haar bezoek van 1 tot 6 oktober aan drie Canadese steden.

De vice-voorzitter van de TCC vertelde dit gisteren op het ministerie van Buitenlandse Zaken aan verslaggevers. Hij noemde de respons ook een gunstig teken voor het Thaise bedrijfsleven want 40 procent van de inwoners van die steden wordt gevormd door Aziaten.

Tijdens het bezoek is gesproken over drie investeringsprojecten in Thailand door Canadese bedrijven: energieproductie uit afval, verbetering van de veiligheid van ATM’s en geldtransacties en de aanleg van een monorail door Bombardier Transportation.

– Voor de tweede maal dit jaar zijn vier dorpen in de noordelijke provincie Lampang getroffen door overstromingen. Ruim vierhonderd huizen liepen gisteren onder water als gevolg van water dat na nachtelijke regens vanaf de bergen kwam. Het water steeg tot een hoogte van 1 meter en dat ging zo snel dat bewoners nauwelijks gelegenheid hadden hun spulletjes in veiligheid te brengen.

Gelukkig is er ook goed nieuws. De hoeveelheid water die vanaf de bergen de rivier Mae Wa instroomt, neemt af. In tambon Mae Wa is het water daardoor gezakt naar 30 tot 50 centimeter, maar lager gelegen gebieden staan nog volop onder water.

– Het Tweede Legerkorps is een nieuw onderzoek begonnen tegen Tarit Pengdith, het in ongenade gevallen hoofd van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) wegens een perceel grond in de provincie Nakhon Ratchasima dat illegaal is verkregen.

Uit grondaktes blijkt dat een deel van Tarit’s bezit zich bevindt in een gebied dat bestemd is voor bewoners die 40 jaar geleden moesten wijken voor de aanleg van een stuwdam. Tarit werkte toen bij het OM in de provincie. Hij deed het destijds voorkomen dat hij boer was met een jaarinkomen van 80.000 baht en dat hij dientengevolge in aanmerking kwam voor een stukje land.

Ook worden vraagtekens gezet bij een ander perceel, waarop een vakantieparkje is aangelegd. Dat zou eigendom zijn van Tarit’s jongere broer.

– In Udon Thani hebben politie en leger zes leden van een geldwoekeraarsbende aangehouden en onder andere contracten, contant geld, een auto en vier motorfietsen in beslag genomen . De heren maakten zich schuldig aan het vragen van torenhoge rentes (20 procent per maand) en bedreiging van wanbetalers. Ze hebben verklaard voor een geldwoekeraar in de Central Plains te werken.

– Een groep leerlingen die zich verzet tegen het opdreunen van de twaalf kernwaarden van de junta, elke ochtend weer, wordt door minister Narong Pipatanasai (Onderwijs) weggezet als een ‘minderheid’. De groep die zich Education for Liberation of Siam noemt, protesteerde vorige week voor het ministerie van Onderwijs. De leerlingen zijn inmiddels op change.org een campagne tegen de ‘autoritaire hersenspoeling’ [vrij vertaald] begonnen. Tot gisteren is die door 750 personen getekend.

De minister erkent dat de leerlingen niets leren van alleen het opdreunen van de kernwaarden. Onderwijzers moeten hen begrip voor de waarden bijbrengen, zoals liefde voor het koningshuis en dankbaarheid jegens ouders, om er twee uit te lichten.

Voor alle twaalf kernwaarden, zie: Thaise kinderen moeten dankbaar zijn.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Thailand populair vestigingsland voor expats
Vermiste Japanner vermoord en in stukken gehakt
OM: Intrekken bekentenis Koh Tao-moorden irrelevant

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 23 oktober 2014”

  1. chris zegt op

    Ik kan wel op de foto zien waarom Phrayuth een hekel aan de Shinawatra’s heeft.
    Ze eten hamburgers (en dan nog wel bij McDonald’s) en geen rijst !!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website