De eigenaar van de Santika Pub, waar een verzengde vuurzee op 31 december 2008 het leven kostte aan 67 personen en 103 bezoekers werden gewond, gaat vrijuit. Het gerechtshof heeft een streep gehaald door zijn veroordeling, maar de veroordeling van de directeur van het vuurwerkbedrijf blijft gehandhaafd.

Het hof oordeelde dat eigenaar Wisuk Setsawat niet nalatig is geweest en de brand, die door afgestoken vuurwerk ontstond, niet had veroorzaakt. Hij was ook niet verantwoordelijk voor het toelaten van 500 personen. Alhoewel het Hof de eis van nalatigheid schrapte, stelde het wel vast dat een plattegrond met nooduitgangen en bordjes met de aanduiding fire exit ontbraken, alsmede noodverlichting: allemaal in strijd met de Building Control Act.

Boonchu Laoseenart, directeur van Focus Light Sound System Co, zag zijn veroordeling (3 jaar gevangenisstraf, een boete van 20.000 baht en smartegeld ad 8,7 miljoen baht) bevestigd. Het vuurwerk dat binnen werd afgestoken, het plafond raakte en de brand veroorzaakte, was buitenvuurwerk en had niet binnen mogen worden afgestoken.

Het Hof bevestigde verder de vrijspraak van de Criminal Court voor zanger Sarawut Ariya, waartegen de openbare aanklager in beroep was gegaan. Volgens het Hof had hij het vuurwerk niet ontstoken, hetgeen is gebleken uit ongemonteerde videobeelden.

Boonchu gaat in beroep tegen het vonnis. Zijn verzoek om vrijlating op borgtocht werd door het Hof gehonoreerd. Tegen storting van 500.000 baht, dat wel.

De slachtoffers van de brand zijn teleurgesteld over de uitspraak. Ze gaan een verzoekschrift bij de Supreme Court indienen. De ernstige verbrande Rattana sae Lim (31) zegt dat de verschrikking haar elke jaarwisseling achtervolgt. Ze heeft nog steeds geen baan. Rattana heeft in een civiele procedure 8 miljoen baht geëist, de pub biedt 100.000 baht smartegeld.

– De lichamen van drie van de vijf bij het vliegtuigongeluk in Pakse (Laos) omgekomen Thais zijn gisteren met een transportvliegtuig van de luchtmacht naar Thailand gebracht. Het lichaam van één Thai is nog niet gevonden, het andere lichaam arriveert morgen per helikopter.

Inmiddels zijn 43 lichamen geborgen en de zoektocht naar de zes overige gaat onverminderd door. Er is weinig hoop dat ze op korte termijn worden gevonden. Een deel van de romp van het vliegtuig is inmiddels boven water; het lag 300 tot 400 meter vanaf de plaats waar het toestel de Mekong in dook. De zwarte doos is gelokaliseerd, maar het is duikers nog niet gelukt die te bergen.

Het Thaise militaire team, dat geholpen heeft bij de zoektocht naar slachtoffers en toestel, is deels teruggetrokken. Enkele leden van het Disaster Victim Identification team zijn achtergebleven om hulp te bieden bij de identificatie van slachtoffers.

– De politie looft een beloning van 200.000 baht uit voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van de verdachten van de moord op sportschutter Jakkrit Panichpatikum. Hij werd zaterdagavond in zijn Porsche doodgeschoten door de duopassagier van een voorbijrijdende motorfietser.

De politie tast nog in het duister over het motief. Zeker is dat de moord is gepleegd door een professionele huurmoordenaar. De moord was goed gepland en slechts drie kogels waren voldoende om de klus te klaren.

Zowel de gemeentepolitie van Bangkok als de Crime Suppression Division doen onderzoek naar de zaak. Vandaag overleggen agenten van beide korpsen met elkaar. Van competitie is geen sprake, zegt Kamronwit Thoopkrachang, hoofd van de gemeentepolitie.

Verder doen weer allerlei geruchten de ronde. Jakkrit zou Kamromwit hebben gecontacteerd en gevraagd hebben hem op te zoeken. Maar Kamronwit ontkent dat. De moord zou ook verband houden met conflicten in de amulettenhandel.

– In Rueso (Narathiwat) zijn maandagavond bij twee moordaanslagen twee mannen gedood en een vrouw ernstig gewond. Eén man werd gedood voor zijn huis toen hij met zijn schoonzus en twee buren stond te praten. Hij werd door de duopassagier van een motorfietser onder vuur genomen. De schoonzus raakte ernstig gewond.

De tweede moordaanslag gebeurde in een moskee. Het slachtoffer en twintig anderen waren er aan het bidden, toen een man binnenkwam en vier schoten op een 32-jarige man afvuurde. Hij stierf ter plekke.

– Thailand overlegt met Maleisië over voortzetting van de vredesgesprekken met verzetsgroep BRN. Het volgende gesprek vindt plaats na de herdenking van het Tak Bai incident op 25 oktober. Op die dag in 2004 stierven 85 moslim demonstranten, van wie 75 stikten terwijl ze opgestapeld in militaire voertuigen werden vervoerd. De autoriteiten houden rekening met een toename van het geweld rond de 25ste.

– Goed voorbeeld doet goed volgen. De protestwandeltocht tegen de Mae Wong dam krijgt in het Zuiden navolging. Op initiatief van de Thai Sea Watch Association wordt een wandeltocht van 200 km gehouden van Satun naar Songkhla. De tocht is een protest tegen de aanleg van een hogesnelheidslijn naar Songkhla, een landbrug tussen Satun en Songkhla en twee diepzeehavens: in Pak Bara (Satun) en Chana (Songkhla). Die werken wordt gefinancierd uit de 2 biljoen baht, die de regering wil lenen voor infrastructurele werken, waaronder de aanleg van vier hogesnelheidslijnen.

Volgens de tegenstanders doen de zuidelijke werken een aanslag op de maritieme ecologie en vernietigen ze de broodwinning van vissers. Voor de Pak Bara diepzeehaven moet 4.700 rai wijken van het Mu Ko Petra Marine National Park. Het project heeft ook gevolgen voor populaire duikplaatsen bij de eilanden Li-Phe, Adang Ravi en Tarutao.

De tegenstanders zeggen dat de plannen neerkomen op de aanleg van een industrieterrein met petrochemische industrie en energiecentrales. Ze geven de voorkeur aan de voedsel- en toerisme-industrie in plaats van zware industrie.

Aan de wandeltocht nemen naar verwachting 150 personen deel. Na zeven dagen bereiken ze hun bestemming, waar een forum met bewoners, actievoerders en academici wordt gehouden.

– Volgend jaar verbiedt Myanmar de export van timmerhout en dat zou wel eens tot de smokkel van olifanten naar Thailand kunnen leiden, zegt Soraida Salwala, secretaris-generaal van Friends of the Asian Elephants. Er is dan minder werk voor de jumbo’s.

Volgens Soraida hebben veel eigenaren van olifantenkampen in Thailand baby olifantjes ‘besteld’ in Myanmar. Hotspots voor de smokkel van olifanten zijn Mae Hong Son, Tak, Kanchanaburi en Ranong.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (NPD) zit al op het vinkentouw. De grens wordt extra goed in de gaten gehouden. De NPD probeert ook confrontaties tussen in het wild levende olifanten en dorpelingen te voorkomen. Daarbij zijn al zeven personen om het leven gekomen. De olifanten plunderen akkers van boeren omdat ze niet voldoende voedsel kunnen vinden.

– Dr Pop, zoals zijn bijnaam luidt, draait een jaar de bak in omdat hij bij een 33-jarige vrouw illegaal cosmetisch vulmateriaal in haar billen heeft ingespoten, als gevolg waarvan ze in coma raakte en overleed. Het spul belandde in de aders van de vrouw. De man heeft de moeder van het slachtoffer een vergoeding van 150.000 baht gegeven. Zijn verzoek om vrijlating op borgtocht is door de rechtbank verwezen naar het gerechtshof.

– Nog meer geknoei. Een arts in Chiang Mai moet de ouders van een 17-jarig meisje 7,4 miljoen baht smartegeld plus rente betalen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor haar dood. Het meisje overleed in december 2002 als gevolg van een liposuctie. De arts is eerder wegens dood door schuld veroordeeld tot 4 jaar en 3 maanden gevangenisstraf.

– Myanmarezen hoeven geen visum meer aan te vragen voor Thailand. Bij de grens kunnen ze voortaan een visa exemption van 14 dagen krijgen, zowel over land als wanneer ze via een luchthaven Thailand binnenkomen.

– Een man in Na Kae (Nakhon Phanom) krijgt dezer dagen veel bezoek. Mensen willen wel eens het menselijk skelet van 2,5 meter plus zwaard, sieraden en andere eigendommen bewonderen, die hij in het bos heeft opgegraven. De man denkt dat het skelet van een oude krijger is.

Voordat hij zijn vondst deed, had zoonlief enkele nachten dezelfde droom. Hij zag daarin zijn vader naar het bos gaan en een geest ontmoeten. Die smeekte hem zijn lichaam op te graven en voor een behoorlijke begrafenis te zorgen. En jawel, op de plaats die de zoon in zijn droom had gezien, werd het skelet gevonden. Als dat niet een mooi verhaal is.

Economisch nieuws

– De Thaise beursindex is maandag met 2,44 procent naar beneden geduikeld, daar investeerders zich zorgen maken over toenemende politieke spanningen wegens het gewijzigde amnestievoorstel. De zorgen over de binnenlandse politiek overschaduwden het toenemend optimisme over het uitstel tot volgend jaar van de vermindering van de stimuleringsmaatregelen door de FED. De andere aandelenmarkten in Azië profiteerden daar wel van.

Geheel tegen de regionale trend zakte de index in de loop van de dag naar 1.446,40 om tegen sluitingstijd wat op te krabbelen naar 1.448,54. De grootste verliezers waren True Corporation, Advanced Info Servive en de Kasikorn Bank. Institutionele investeerders en effectenhandelaren onttrokken respectievelijk 4,03 miljard en 690,37 miljoen baht aan de markt. Kleine en buitenlandse investeerders kochten voor respectievelijk 1,06 miljard baht en 3,66 miljard baht meer dan ze verkochten.

– De Thaise financiële markt moet rekening houden met een hernieuwde kapitaaluitstroom zodra de FED begint haar stimuleringsmaatregelen terug te draaien. Wereldwijd wordt lenen dan duurder. Deze waarschuwing uit Parisun Chantanahom, directeur van de internationale afdeling van de centrale bank. ‘De kapitaaluitstroom zal gebaseerd zijn op de Amerikaanse economische grondslag, maar het tijdstip hangt af van de beslissing van de FED.’

De financiële markt verwachtte in september al dat de QE zou afnemen, maar dat ging toen niet door, waarna kapitaal weer begon binnen te stromen.

– De Thaise textielindustrie dient zich te concentreren op verlaging van de ecologische voetafdruk en eco-vriendelijke ontwerpen te produceren. Peeraporn Palapleevalya, directeur van het Textile Testing Centre van het Thailand Textile Institute (THTI), zegt dat de vraag naar groene producten bij de jonge generatie stijgt, die zich in toenemende mate bewust is van de trend. ‘Dat zijn koopkrachtige mensen.’

Vorig jaar exporteerde Thailand voor US$ 7,22 miljard aan textiel en kleding. De grootste exportmarkt is Asean, gevolgd door de VS, EU, Japan en China. In de eerste acht maanden van dit jaar steeg de export met 4,38 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar naar $5,11 miljard, waarvan $ 3,15 miljard uit textiel bestond. Op het gebied van duurzaamheid moet Thailand op de textielmarkt alleen Indonesië voor laten gaan. Aan duurzaamheidsprojecten van het THTI nemen honderd bedrijven deel.

Volgens een rapport van TextileExchange uit 2010 bestaat 5 procent van alle vuilstortplaatsen in de wereld uit textiel. Twintig procent van de industriële watervervuiling komt door de behandeling en het verven van textiel. De textielindustrie gebruikt 1 biljoen kilowatt uur per jaar, goed voor 10 procent van de mondiale ecologische voetafdruk.

– Thailand zal minder afhankelijk moeten worden van aardgas, want blijft het gebruik ongewijzigd stijgen dan zal het elektriciteitstarief over 20 jaar moeten  verdubbelen. Dit zegt Samerjai Suksumek, de nieuwe secretaris-generaal van het Energy Policy and Planning Office.

Thans wordt 67 procent van Thailands elektriciteit opgewekt door aardgas, 20 procent door kolen, 6 procent door import uit Laos, 4 procent door duurzame energie en 3 procent door waterkracht. Dit jaar importeert Thailand 2 miljoen ton LNG. Omdat de binnenlandse voorraad snel slinkt, zal Thailand na 2016 10 miljoen ton per jaar moeten importeren.

Voor de komende 20 jaar vindt Samerjai de ontwikkeling van schone kolen cruciaal en ook de import uit buurlanden zal een grotere rol moeten gaan spelen. Die import komt voornamelijk uit waterkrachtcentrales. In het Power Development Plan wordt ervan uitgegaan dat Thailand in 2030 70.000 MW genereert tegen 33.000 MW nu. Het aandeel van gas moet dan zijn teruggebracht naar 54 procent. Als grootste uitdaging noemt Samerjai het vertrouwen van de Thaise bevolking wekken  in de kwaliteit van de schone-kolentechnologie.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website