Nieuws uit Thailand – 23 november 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
23 november 2013

Het World Guinness Record voor de grootste menselijke kerstboom is gisteren gesneuveld. Voor winkelcentrum Siam Paragon braken 852 schoolkinderen, gestoken in groene en rode sweatshirts met capuchon, het oude record van 672 deelnemers dat in 2011 in Duitsland werd gevestigd.

Een hoorzitting over de aanleg van een waterweg in Samut Songkhram is gisteren abrupt geëindigd met ambtenaren van de WFMC, die ijlings de benen namen toen ze door zo’n tweeduizend boze bewoners werden getrakteerd op gejoel, geklepper en een fluitconcert (foto homepagina).

De stemming op de hoorzitting sloeg om toen bleek dat er niet genoeg enquêteformulieren waren. De aanwezigen, meest studenten, bewoners en actievoerders, negeerden de formulieren en leverden in plaats daarvan een petitie met 22.473 handtekeningen tegen de aanleg in bij de gouverneur van de provincie en het Water and Flood Management Committee (WFMC). Volgens de tegenstanders is de procedure niet transparant en komt de waterweg de bewoners niet ten goede.

Nadat de WFMC was vertrokken onder geroep van ‘Get out’, nam de irritatie van de aanwezigen nog verder toe omdat de WFMC de dozen met de petitie niet had meegenomen. Studenten hadden nog geprobeerd de dozen te overhandigen, maar ze werden door de politie tegengehouden. Dat leidde tot enig duw- en trekwerk, waarbij een student licht gewond raakte.

De aanleg van de waterweg maakt deel uit van de waterwerken, waarvoor de regering een bedrag van 350 miljard baht heeft uitgetrokken. De waterweg van 281 kilometer komt te lopen van Khanu Woralaksaburi in Kamphaeng Phet naar Samut Songkhram en heeft tot doel de afvoer van water uit de Ping rivier te versnellen teneinde overstromingen in de Central Plains te voorkomen. De aanleg slokt de helft van het totale budget op.

De hoorzitting van gisteren werd geobserveerd door senatoren en functionarissen van de Human Rights Commission. Een senator beloofde het tekort aan vragenformulieren ter attentie van de Supreme Administrative Court te brengen. De resultaten van de hoorzitting worden binnen enkele weken in het Provinciehuis bekend gemaakt. ‘We zullen kijken of onze stem tegen het project wordt weergegeven’, zegt senator Surachit Chiravej.

Zie ook het commentaar van Wasant verderop in de nieuwsrubriek.

– De PR-afdeling van het ministerie van Defensie erkent dat de vredesgesprekken met verzetsgroep BRN nog steeds geen vrucht dragen omdat het geweld in het Zuiden onverminderd doorgaat. Sinds begin deze maand hebben diverse dodelijke aanvallen plaatsgevonden op lokale leiders en politici.

Tot nu toe hebben BRN en Thailand driemaal om de tafel gezeten. De volgende vergadering kampt al maanden met vertragingen. De regering broedt nog op een reactie op de vijf eisen die de BRN in april aan voortgang van de gesprekken stelde.

De Thaise delegatieleider Paradorn Pattanatabut verwacht dat de gesprekken begin volgende maand worden hervat. ‘We hebben enige vorderingen gemaakt met het begin van gesprekken met andere groepen dan de BRN.’

– Het onderzoek van de National Anti-Corruption Commission naar de 312 parlementsleden die het senaatsvoorstel hebben goedgekeurd, wordt niet gehinderd door Pheu Thai’s afwijzing van het vonnis van het Constitutionele Hof van woensdag.

‘Pheu Thai’s afwijzing heeft niets te maken met het werk van de NACC’, zegt Vicha Mahakhun, NACC-lid en woordvoerder. ‘Alle overheidsdiensten zijn gebonden aan het vonnis van het Hof. De NACC kan niet een andere kant opgaan. Ze moet haar onderzoek op het vonnis baseren.’

Bij de NACC liggen vijf petities met het verzoek een afzettingsprocedure te beginnen tegen de desbetreffende parlementariërs en/of hen strafrechtelijk te laten vervolgen. Ook de voorzitters van beide kamers liggen onder vuur voor hun rol tijdens het parlementsdebat. De NACC onderzoekt ook de stemming waarbij een parlementslid elektronische stemkaarten van collega’s heeft gebruikt. De resultaten van het NACC-onderzoek gaan naar de strafrechtelijke afdeling Holders of Political Positions van de Supreme Court.

Het UDD (roodhemden) heeft gisteren de NACC gevraagd de zaak te schrappen. Volgens de UDD-advocaat is de NACC niet bevoegd. ‘De wetgevers hebben hun plicht gedaan en hun daden hebben niets te maken met corruptie.’ Het UDD en Pheu Thai doen maandag aangifte, onder andere wegens majesteitsschennis, tegen vijf van de negen rechters van het Constitutionele Hof. Het Hof vonniste woensdag dat het voorstel de Senaat in haar geheel te laten kiezen en niet meer voor de helft te benoemen, met 5 tegen 4 stemmen in strijd met de grondwet is.

– Een eerstejaars student van het Bangkok College of Industrial Technology is gisteren doodgeschoten terwijl hij bij een bushalte in Saphan Sung stond te wachten. Een medestudent raakte gewond. Het tweetal werd vanaf een passerende motorfiets beschoten. Ze zijn vermoedelijk het slachtoffer van een vete tussen twee beroepsopleidingen. De gewonde student heeft verklaard dat zij zich nimmer aan geweld hadden schuldig gemaakt.

– Nog meer studentengeweld. Vier studenten van de Ayutthaya Technical Commercial School zijn door een pingpong bom gewond geraakt. Eén student verloor vier vingers. Volgens getuigen werd de songthaew waarin het viertal zat, achtervolgd door studenten van het Ayutthaya Ship Building Industrial Technology College.

– Bewoners van Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima) en Na Di (Prachin Buri) willen dat gestopt wordt met de sloop van illegaal gebouwde huizen en vakantieparken in nationaal park Thap Lan. Die eis overhandigden ze gisteren tijdens het bezoek van minister Vichet Kasemthongsri (Milieu) aan het park. De bewoners willen dat grondaktes worden verleend aan mensen die al lange tijd van het land gebruikmaken.

– Een 7-jarige jongen uit Myanmar, die langs de kant van de weg in Thong Pha Phum (Kanchanaburi) zat te huilen, blijkt te zijn ingezet als drugskoerier. In zijn rugzak vond de politie een kleine tienduizend methamphetamine pillen. De jongen vertelde samen met zijn oom en twee anderen naar Thailand te zijn gereisd en onderweg te zijn achtergelaten.

– Het lichaam van de Chinese toerist (20) die woensdag bij de Phromthep Cape in Phuket verdronk, is gisteren zeven kilometer verder gevonden. Samen met een andere Chinese student was hij op de rotsen uitgegleden en in het water terechtgekomen. De ander kon gered worden en was slechts licht gewond.

Commentaar

– De hoorzittingen over de waterhuishoudkundige werken zijn een farce. Tegenstanders worden geweerd of krijgen een miniem aantal plaatsen, geïnteresseerden moeten zich online opgeven of in districts- en provinciekantoren, de politie is in groten getale aanwezig om ongeregistreerde deelnemers te weren, supporters worden gemobiliseerd en de zittingen worden gesplitst in kleinere groepsbijeenkomsten.

Wasant Techawongtham kraakt in Bangkok Post enkele harde noten over de hoorzittingen die de regering aanvankelijk niet wilde houden, maar die via een gang naar de rechter zijn afgedwongen. Wasant noemt de geplande werken (waarvoor een bedrag van 350 miljard baht is uitgetrokken) het meest verradelijke project van de regering vanwege zowel de mogelijk schadelijke gevolgen voor het milieu als voor het levensonderhoud en de levensstijl van lokale woongemeenschappen in het hele land.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, de hoorzittingen worden geleid door vice-minister-president  Plodprasop Suraswadi, de ‘meest arrogante overheidsdienaar van Thailand’. Wasant: ‘Plodprasop gedraagt zich als een mandarijn in het keizerlijk hof, die zijn tong uitsteekt naar de wet en de bevolking die zijn salaris betaalt met straffeloosheid.’

Deze farce moet stoppen en een fatsoenlijk, betekenisvol publiek participatieproces moet ervoor in de plaats komen, aldus Wasant, voormalig redacteur van de krant.

Waarschuwing

– Trouwe bloglezer Kees Roijter meldt het volgende: Op Pon’s [zijn vrouw] Facebook is een berichtje uit Thailand verschenen met een waarschuwing voor mensen die onderweg zijn naar het Noorden. Een Thai tankte 10 kilometer voor de plaats Phrae. Nadat hij zijn reis had vervolgd, zag hij iets wapperen uit zijn tankklep. Hij stopte en wat bleek: bij zijn tankdop zat een plastic zakje met 5 pilletjes (yaba).

Even verderop werd hij aangehouden door de politie. Een agent liep gelijk naar zijn tankdop. De agent had pech, want de man had het zakje al weggegooid. De agenten haalden de hele auto overhoop, maar ook dat leverde niets op. Volgens zeggen zou iemand die ‘betrapt’ wordt, 30.000 baht moeten betalen, een bedrag dat gedeeld wordt door politie en tankbediende. Advies: blijf erbij als je tankt.

Varia

– Eén groep is uiterst ongelukkig met de fluitprotesten en dat zijn de bewakers en verkeersregelaars van Bangkok, schrijft Guru, het ondeugende vrijdagzusje van Bangkok Post. Hoofdredacteur Sumati Sivasiamphai citeert een Yellow Line Watcher op het perron van BTS Asok: ‘Al deze mensen maken herrie om niets. Dit schiet niet op. Ik ben degene die mensen hoofdpijn dient te bezorgen.’ [Op de BTS-perrons geeft een gele lijn aan tot hoever je bij de rand van het perron mag staan.]

Een Arm Waver zegt dat zijn baan een stuk lastiger is geworden. Hij dirigeert auto’s in en uit een parkeergarage. ‘Auto’s moeten alleen op ons dictatoriaal gefluit rijden of stoppen. Nu al die demonstranten hun fluitgeluiden aan de mix toevoegen, raken bestuurders in de war en weten ze niet of ze moeten optrekken. Het is chaos.’

Politiek nieuws

– Premier Yingluck heeft haar voorgenomen bezoek aan de premier van Singapore volgende week dinsdag en woensdag geannuleerd. Yingluck moet dan opdraven in het parlement, waar op verzoek van oppositiepartij Democraten een zogeheten censure debate wordt gehouden, uitmondend in een motie van wantrouwen tegen haar en minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken).

De regeringswhips* hebben twee dagen uitgetrokken voor het debat: dinsdag en woensdag. Woensdag is de laatste vergaderdag, daarna gaat het parlement tot volgend jaar met reces. Oppositiepartij Democraten zegt drie dagen nodig te hebben.

De kabinetsvergadering van dinsdag is verschoven naar maandag en de mobiele kabinetsvergadering op 29 en 30 november in de zuidelijke provincie Songkhla gaat door, alhoewel minister Somsak Pureesrisak (Toerisme en Sport) vind dat die beter geschrapt kan worden.

Hij werd donderdag bij een bezoek aan Satun getrakteerd op een fluitconcert van anti-regerings demonstranten en dat beviel hem niet. Na een ontmoeting met toerisme operators en functionarissen keerde hij ijlings terug naar Bangkok. ‘Wat in Satun gebeurde, kan een indicatie zijn van grotere rally’s als de premier Songkhla bezoekt. Protesten en fluiten komen zelfs in een rustige stad als Satun voor.’

* Een whip is een persoon die voorafgaand aan een stemming in het parlement ervoor moet zorgen dat de leden van zijn eigen partij aanwezig zijn en de stem op het juiste voorstel uitbrengen. De term wordt gebruikt in de Britse, Amerikaanse en Canadese politiek. In Nederland bestaat een dergelijke functie niet, alleen al omdat deze onwettig zou zijn. In de Nederlandse Grondwet is vastgesteld dat parlementsleden stemmen zonder last of ruggespraak. (Bron: Wikipedia)

Economisch nieuws

– De Wereldbank maakt volgende maand haar voorspelling voor de groei van het bruto binnenlands product bekend. Kirida Bhaopichtr, senior-econoom voor Thailand, laat nu al wel weten dat die lager zal zijn dan de eerder gedane voorspelling. Het matige derde kwartaal en de zwakke export zijn de boosdoeners. Eerder dit jaar zakte de bank al van 4,5 naar 4 procent.

Ook het Fiscal Policy Office (FPO) staat op het punt zijn prognose van 3,7 naar 3 procent terug te brengen. De nieuwe prognose is gebaseerd op de schatting van de National Economic and Social Development Board die verwacht dat de export dit jaar niet groeit. De FPO zegt dat de basis van de Thaise economie sterk blijft ondanks de trage groei van de binnenlandse bestedingen en investeringen in zowel de overheids als particuliere sector.

De nieuwe prognose, die volgende maand bekend wordt gemaakt, is gebaseerd op de lage inflatie en werkloosheid van slechts 0,6 tot 0,7 procent. Daarentegen blijven de financiële reserves gezond en financiële instituten zijn nog steeds sterk, aldus FPO directeur-generaal Somchai Sujjapong.

Somchai verwacht dat het Monetary Policy Committee van de Bank of Thailand de policy rate op 2,5 procent zal handhaven. ‘Daardoor zijn we in staat geweest een bescheiden groei te handhaven ondanks de wispelturige wereldeconomie’, zegt hij.

– De politieke spanningen laten de beurs niet onberoerd. Donderdag verloor de SET 28,95 punten en eindigde onder de grens van 1400 punten. De baht zakte naar het laagste niveau sinds twee maanden onder invloed van berichten dat de Amerikaanse FED de komende maanden stopt met het kopen van schatkistbiljetten. De baht-dollar koers is nu 31,79/82 (min 0,5 procent).

Boonchai Kiattanavith, directeur Thanachart Fund Management, tilt niet zo zwaar aan de politieke spanningen. ‘We zijn er eerder ook doorheen gekomen. Na het gewelddadig oproer van 2010 zijn onze economie en effectenbeurs in korte tijd opgekrabbeld.’ Hij verwacht dat de SET de komende twaalf maanden tussen 1.350 en 1.400 punten zal schommelen. ‘De basis is nog steeds sterk. Sommige beursgenoteerde bedrijven groeien nog steeds en andere keren dividenden van wel 6 procent uit.’

– Het Thaise bedrijfsleven is meer pessimistisch dan optimistisch over de vooruitzichten voor volgend jaar. Dit blijkt uit het kwartaalrapport van Grand Thornton Thailand. Het bedrijfsleven maakt zich vooral zorgen over de bredere macro-economie. Slechts 2 procent van de respondenten verwacht groei, vorig jaar was dat gemiddeld 17 procent. Er zijn ook minder plannen voor investeringen: in tweede kwartaal gaf 18 procent aan nog te zullen investeren, in het derde kwartaal was dat 4 procent.

Grand Thornton verwacht dat de groei zich in 2014 herstelt, omdat de economieën van Thailands belangrijkste handelspartners goed presteren en het toerisme bloeit. Een belangrijk punt van zorg is het gebrek aan geschoold personeel.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 23 november 2013”

 1. chris zegt op

  De politieke situatie in dit land dreigt te escaleren.
  De ingredienten voor deze gevaarlijke cocktail zijn:
  – het dedain waarmee top-politici in dit land omgaan met protesten tegen het regeringsbeleid op de verschillende fronten (zie als voorbeeld minister Plodprasop);
  – het gebrek aan accountability van leden en voorzitters van het parlement wier gedrag door het Constitutionele Hof negatief werd beoordeeld;
  – de idee van Pheu Thai aanhangers om nu enkele rechters van het Constitutionele Hof te vervolgen, zelfs voor majesteitsschennis (de honger naar het continueren van de macht schijnt geen grenzen te hebben);
  – de voortdurend nieuwe en verdergaande ideen van de demonstranten op Rachadamnoen om de regering ten val te brengen waarbij men blijkbaar niet schuwt om chaos te creeren;
  – de herhaalde waarschuwingen van vertegenwoordigers van het leger in de afgelopen weken dat het nu eens afgelopen moet zijn met al dat gebekvecht. (Het leger weet donders goed dat ingrijpen in de situatie het allerlaatste middel is om de orde en de check-and-balance te herstellen en dat een coup het imago van Thailand absoluut geen goed zal doen);
  – de toenemende analyses en impliciete kritiek uit binnen- en buitenland op onderdelen van het regeringsbeleid, met name waar het gaat om financien, investeringen en corruptie;
  – de nog steeds voortdurende corruptie op alle niveau’s;
  – het debat deze week in het parlement om de regering naar huis te sturen en te vervangen door een regering onder leiding van Abhisit. Naar mijn verwachting zal de Pheu Thai in het debat haar pijlen richten op de mogelijk nieuwe regeringsleider die van moord wordt beschuldigd om de aandacht af te leiden van de kritiek op deze regering. Voorlopig lijkt de Pheu Thai 1 front te vormen en wordt de motie van wantrouwen verworpen. Dit op zijn beurt zal de woede en vasthoudendheid van de demonstranten op Rachadamnoen (ook tegen een dagvergoeding van 500 baht; zelfde prijs als demonstereren voor de Red Shirts) alleen maar aanwakkeren. De oppositie die de motie heeft ingediend lijkt meer gebaat bij afwijzing dan bij aannemen van de motie.
  De cocktail kan van haar explosieve karakter worden verlost wanneer premier Yingluck tijdens het debat aankondigt dat zij het ontslag van haar regering bij de koning indient. Deze stap is haar in de afgelopen weken al vele malen geadviseerd. Hopelijk luistert ze een keer naar mensen IN dit land.

  • LOUISE zegt op

   Hallo Chris,

   Kunnen wij eigenlijk het gehele gekrakeel over al deze “discussie-punten” niet onder 1 noemer vatten??

   En deze noemer begint met een T.

   LOUISE

   • chris zegt op

    hi Louise
    ik zal, wil en kan niet ontkennen dat meneer T. een belangrijke rol speelt op de spreekwoordelijke achtergrond. Maar het hele gekrakeel gaat niet alleen om hem maar – naar mijn mening – om een meer fundamentele vraag in Thailand: wat is nu eigenlijk democratie op Thai wijze en hoe veranderen we deze samenleving in een democratie waarin niet de ene elite (de oude gevestigde elite met duidelijke bloed-banden met het koningshuis) en ook niet de nieuwe elite (de nieuwe rijken die de arme Thai gebruiken als stemvee) de baas spelen over de anderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website