Evenals een dag eerder, alhoewel de krant dit verzuimt te melden, werd het luchtverkeer naar de luchthaven van Chiang Mai gisteren gehinderd door dikke rook.

Een internationale vlucht uit Kuala Lumpur en een vlucht uit Bangkok moesten uitwijken naar Don Mueang en twee toestellen uit Bangkok gaven hun landingspoging in Chiang Mai op en keerden terug naar Suvarnabhumi. Tussen half zeven en tien uur bedroeg de zichtbaarheid op de luchthaven minder dan 2 kilometer.

Gisteren bedroeg de concentratie fijnstof in Chiang Mai 200 microgram per kubieke meter. Bij het Provinciehuis werd 282 µg gemeten en bij de Yupparaj school 234 µg. Volgens een bron bij de Aeronautical Radio of Thailand (Aerothai) is de luchtkwaliteit in de provincie dit jaar de slechtste van de afgelopen vijf jaar.

De waarnemend directeur van het provinciaal kantoor van het ministerie van Natural Resources and Environment schrijft de slechte luchtkwaliteit toe aan de combinatie van een hogedrukgebied en het voortdurend platbranden van akkers. Zijn kantoor heeft in bosreservaten en op akkers 89 brandhaarden geteld. Daarmee staat Chiang Mai landelijk op de derde plaats na Mae Hong Son en Tak.

Volgens de Areothai-bron lijden 60.000 personen in het Noorden aan ademhalingsmoeilijkheden. Het Northern Meteorological Centre in Chiang Mai zegt dat de luchtverontreiniging de veiligheidsnorm overschrijdt en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

De voorzitter van de Chiang Mai Tourism Association maakt zich zorgen dat hotelboekingen voor het Songkran festival geannuleerd gaan worden, wanneer er geen verbetering optreedt. Dit zou de sector 2 miljard baht aan inkomsten kunnen schelen. Tot nu zijn 40.000 hotelkamers geboekt oftewel 80 procent.

– De zware regenval gisteren in Bangkok en buurprovincies heeft het leven gekost aan een 25-jarige man. Terwijl hij in Ban Nong Kham op zijn motorfiets reed, werd hij getroffen door een vallende boom. Op de Ramkhamhaengweg waren 40 auto’s betrokken bij een kettingbotsing en op de Kaset-Nawamin fly-over waren 10 auto’s betrokken bij een ongeluk.

De afgelopen dagen kreeg Nakhon Ratchasima het voor zijn kiezen. Er zijn 893 huizen in elf districten beschadigd door tropische stormen. In het district Muang (Chanthaburi) liepen 10 woningen stormschade op.

Zeven commerciële vliegtuigen konden gistermiddag niet landen op Suvarnabhumi, maar moesten uitwijken naar marineluchtmachtbasis U-Tapao en Don Mueang.

De weekendstormen waren het gevolg van een botsing tussen een noordoostelijke moesson en milieucondities in Bangkok, zegt het Hydro and Agro Informatics Institute. Met milieucondities wordt gedoeld op het hoge niveau aan stof en de warmte die de airconditioning van hoge gebouwen verspreidt. Daardoor worden wolken snel gevormd. Vandaag wordt nog meer slecht weer in de hoofdstad verwacht.

– Vandaag vinden de voorverkiezingen voor de Senaat plaats. De Kiesraad verwacht dat ze probleemloos zullen verlopen. Ruim 2 miljoen kiezers brengen hun stem uit omdat ze op 30 maart, de dag van de verkiezingen, verhinderd zijn. Op die dag kunnen ze alleen stemmen in het district, waar ze staan ingeschreven; vandaag geldt die eis niet.

De Kiesraad verwacht een opkomst van 70 procent. Thailand kent een stemplicht, maar daar wordt niet erg streng de hand aan gehouden. In totaal doen 457 kandidaten een gooi naar een van de 77 senaatszetels. De Senaat telt 150 zetels; de overige senatoren worden benoemd.

– De Amerikaanse popster Bruno Mars [nooit van gehoord] vond het wel grappig: nagemaakte cd’s met zijn eigen muziek. Op Twitter plaatste hij een foto van zichzelf bij een straatkraampje terwijl hij die cd’s in zijn handen houdt.

– Vijftig student-activisten en familieleden van gevangenen die wegens majesteitsschennis vastzitten, trokken gisteren naar de Bangkok Remand Prison om Somyot Prueksakasemsuk, voormalig redacteur van het tijdschrift Voice of Taksin, en andere gevangenen een hart onder de riem te steken. Ze wilden met hun bezoek ook de bevolking weer eens wijzen op het lot van deze categorie gevangenen.

Somyot werd drie jaar geleden gevangen gezet. Hij is in eerste aanleg tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een andere bekende gevangene is Daranee Charncheongsilapakul. Zij zit in de vrouwengevangenis een straf van 15 jaar uit. Vorig jaar vroeg ze tevergeefs gratie aan.

– De boeren die vrijdag 112 ton rijst voor het kantoor van de Government Lottery (GLO) in Nonthaburi stortten en daarmee 1,3 miljoen baht hebben losgepeuterd van het GLO, zijn door protestleider Luang Pu Buddha Issara naar huis gestuurd. Het bericht bevat geen toelichting.

– Sommige boeren in Ayutthaya, een bolwerk van voormalig regeringspartij Pheu Thai, vrezen dat het boerenprotest in Bangkok er uiteindelijk toe zal leiden dat er een eind komt aan het hypotheeksysteem voor rijst. Sinds vorige maand bivakkeren boeren bij het kantoor van het ministerie van Handel in Nonthaburi.

De desbetreffende boeren vrezen ook dat het zich voortslepende politieke conflict de betalingen voor de rijst die nu in het off-season wordt verbouwd, zullen vertragen.

Een boerin met 37 rai zegt nog steeds haar rijst te willen verkopen aan de regering omdat ze dan meer dan 10.000 baht per ton verdient, terwijl ze van molenaars slechts 5.000 baht per ton krijgt. De meeste boeren die ze kent, zijn al betaald voor hun rijst uit de hoofdoogst (oktober-maart).

Een 50-jarige boer uit Bang Pa-in vindt het maar niks, al die protesten. ‘Het is beter voor de boeren om geduldig te zijn en te wachten.’ Volgens hem kan de regering de boeren vanwege de protesten niet betalen. Deze boer is nog niet betaald. Hij moet nog 100.000 baht krijgen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 23 maart 2014”

 1. janbeute zegt op

  Goed nieuws voor Changmai en Lamphun omgeving .
  Het heeft gisteren goed gewaait , en vandaag was er eindelijk regen .
  Ik kon eindelijk de berg waar de prachtige en bij velen onbekende tempel Pra Phutabat ten zuiden van Pasang op staat , weer zien van af mijn woonlokatie .
  Hopende op meer regen en schonere lucht .
  We kunnen het zeker gebruiken , neem dat maar van mij aan .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website