Met vijf verschillende cartoon mascottes, die elk een eigen karakter hebben, wil Bangkok Airways (THA) haar conservatieve image van 45 jaar afschudden. Sky, Sunshine, Rocky, Windy en Daisy moeten jongeren verleiden klant van de maatschappij te worden.

Thans varieert de leeftijd van THA’s klanten van 30 tot 50 jaar. Volgens president Puttipong Prasarttong-Osoth kunnen de mascottes er voor zorgen dat de klantenbasis van de maatschappij wordt uitgebreid naar kids en teens. [Ja, beste mensen, ik fantaseer niet; het staat er echt zo.]

Begonnen wordt met mascottes die te koop zijn en later worden ze als animatie vertoond op het in-flight entertainment systeem en in de lounges van de maatschappij. De mascottes zijn gebaseerd op toestellen in de vloot van de maatschappij. Sky en haar vriendinnetjes (want ze lijken het vrouwelijk geslacht te hebben) zijn onder andere actief, vrolijk, sterk, praatgraag en ondeugend.

De vloot van Bangkok Airways bestaat uit 21 toestellen: 8 ATR-72 turboprops, 5 A320 jets en 8 A319 toestellen. THA vervoerde vorig jaar 3,6 miljoen passagiers.

– Dertig Karen vluchtelingen zijn gistermiddag bij een brand in een vluchtelingenkamp in Khun Yuam (Mae Hong Son) om het leven gekomen, voornamelijk vrouwen, ouderen en kinderen. [Update: 35 doden] Het vuur greep snel om zich heen door de hutten van bamboe met daken van gedroogd gras. 200 van de 281 hutten werden in de as gelegd.

De brand is vermoedelijk ontstaan doordat een houten wandje vlam vatte toen een vluchteling aan het koken was. In het kamp leven zo’n 1.800 vluchtelingen uit Myanmar. Ze zijn tijdelijk elders ondergebracht.

– Oud-premier Thaksin heeft donderdag een bezoek aan Dawei in Myanmar gebracht, de lokatie van een ambitieus project met diepzeehaven en industrieterrein, dat door Thailand en Myanmar gezamenlijk wordt ontwikkeld. Thaksin bezocht de eilanden voor de kust van Maungmagan en zou gisteren gesproken hebben met de autoriteiten van de diepzeehaven. Hij arriveerde met zijn privé jet vanuit Yangon.

– Hassan Taib die namens rebellengroep BRN vorige maand een principe-overeenkomst met Thailand tekende om vredesgesprekken te beginnnen, zou niet uit vrije wil de overeenkomst hebben gesloten. Adef Soko van Youth for Peace and Development zei gisteren op een forum, georganiseerd door de Muslim Students Federation of Thailand en de Foundation of Islamic Centre of Thailand, dat Taib gedreigd is met vervolging wegens oproer, wanneer hij niet met gesprekken akkoord zou gaan. Taib heeft zowel de Thaise als Maleisische nationaliteit.

Volgens Adef betekent dit dat de gesprekken al mislukt zijn, voordat ze zijn begonnen. De regering heeft politieke motieven waardoor de gesprekken niet tot vrede zullen leiden. Het geweld zal verder oplaaien, voorspelt hij. Adef is door de regering uitgenodigd voor de Thaise delegatie, maar die uitnodiging heeft hij afgeslagen. Hij zal wel aanwezig zijn als waarnemer.

Andere sprekers tijdens het forum zeiden niet te geloven dat Taib enig gezag heeft bij de rebellen in het veld, ze betwijfelden of de Thaise delegatie volledig bekend is met de problemen in het Zuiden, ze benadrukten de inbreng van burgers en dachten dat de regering niet tot enige concessie bereid is.

– Nog meer over de vredesgesprekken, die op 28 maart in Maleisië beginnen. De National Security Council (NSC), die de 15 man sterke Thaise delegatie aanvoert, heeft de rebellengroepen in het Zuiden opgeroepen tijdens de vredesgesprekken hun geweld te beteugelen. Thailand zal tijdens het eerste gesprek vragen om vermindering van het geweld en beëindiging van aanvallen op burgers en bomaanvallen in stedelijke gebieden.

Negen rebellengroepen zouden belangstelling hebben aan de gesprekken deel te nemen. NSC secretaris-generaal Paradorn Patanatabut erkent dat het niet gemakkelijk zal zijn de jeugdafdelingen van rebellengroepen over de streep te trekken.

– Op vijf wegen in het district Panare (Pattani) zijn gisteren autobanden in brand gestoken. In het district Yaring werd een assistent dorpshoofd doodgeschoten, de derde binnen korte tijd. Een man liep op hem af toen hij een bird-singing wedstrijd bijwoonde en schoot viermaal vanaf korte afstand op hem.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft de hulp van twee andere diensten ingeroepen bij juridische actie tegen elf luxueuze vakantieparken in nationaal park Sirinart op Phuket, die daar wederrechtelijk zijn gevestigd.

Volgens het parkhoofd is de politie de zaken aan het traineren. Ze weigert die aan het OM over te dragen omdat de eigenaren grondaktes zouden hebben. Maar de aktes zijn illegaal verkregen, aldus het parkhoofd. Hij denkt dat de politie onder druk wordt gezet door lokale invloedrijke personen.

Het Anti-Money Laundering Office en het Department of Special Investigation moeten nu schot in de zaak brengen.

– De Foundation for Consumers heeft in een onderzoek naar etiketten op kant-en-klare en diepvries maaltijden geconstateerd dat bij de helft van 80 monsters er het een en andere mankeerde aan de vermelde ingrediënten. Ze waren incompleet, onjuist of niet gedetailleerd genoeg. De Food and Drug Administration heeft fabrikanten gevraagd zich aan de regels te houden. Bedrijven die in de fout gaan, krijgen drie maanden de tijd om de etiketten te verbeteren.

– Volgende maand krijgen de eerste 50 van 363 personen die daarvoor in aanmerking komen, een compensatie voor hun onterechte arrestatie en voorarrest in de periode tussen 2005 en 2010. Het gaat om personen die gevangen zijn gezet en vrijgesproken zijn danwel niet vervolgd zijn en personen die een kortere straf hebben gekregen dan de duur van hun voorarrest. De bedragen variëren van 500.000 baht tot 1,5 miljoen baht voor een voorarrest tussen 90 en 180 dagen.

– Thailand en de Filippijnen gaan leraren uitwisselen. Zodra beide landen de overeenkomst daarover hebben getekend, vertrekken vijftig Filippijnse leraren Engels naar Thailand voor een periode van 1 jaar. Thaise leraren gaan naar de eilandengroep om nieuwe onderwijsmethoden te leren.

Politiek nieuws

– Eind deze en volgende maand kunnen protestdemonstraties worden verwacht, voorspelt Paradorn Patanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council. Eind maart debatteert het parlement over de regeringsplannen 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken en van 15 tot 18 april geven Thailand en Cambodja een mondelinge toelichting voor het Internationale Hof van Justitie in Den Haag in de Preah Vihear-zaak.

– 56 procent van de respondenten in een peiling van het Research Centre van de Bangkok universiteit denkt niet dat Yaowapa, Thaksin’s jongste zuster, premier wordt. Dat is maar een kleine meerderheid want 44 procent denkt dat ze het roer overneemt van haar zusje Yingluck. Gevraagd naar gewenste veranderingen in de samenstelling van het kabinet vindt 41 procent dat de ministers in de economisch hoek vervangen moeten worden.

Bangkok Post leidt aan geheugenverlies of haar verslaggevers lezen de eigen krant niet. Op woensdag gaf Yingluck commentaar op het bericht dat ze wellicht het veld moet ruimen en vandaag publiceert de krant een bericht met bijna identieke citaten van Yingluck. Die zijn uit haar mond opgetekend tijdens haar bezoek aan Nieuw Zeeland.

Yingluck’s positie wankelt omdat de National Anti-Corruption Commission onderzoek doet naar een lening van 30 miljoen baht die ze aan het bedrijf heeft verleend, waarin haar echtgenoot aandeelhouder is. Ze zou dat bedrag nooit hebben vermeld in haar vermogensopgave, die elke politicus moet doen. De geruchten willen dat Yaowapa haar zou opvolgen, wanneer Yingluck schuldig wordt bevonden.

Nou, vooruit dan, een paar citaten van Yingluck, alhoewel ouwe koek. Yingluck geeft toe niet zo’n goede spreker te zijn, maar dringt erop aan haar op haar daden te beoordelen. Ze zegt met enige wrevel kennis te hebben genomen van alle speculaties en becommentarieert die als volgt:

‘Veel mensen met betere oratorische gaven werken niet zo hard. Ik ben nog steeds de minister-president, gekozen in een democratisch systeem en daarom moet ik mijn plicht jegens de Thaise bevolking zo lang mogelijk vervullen. Ik ben niet ontmoedigd, maar gebruik ze [de speculaties] als een stimulans om harder te werken omdat een groot aantal mensen me heeft gekozen. Veel mensen houden nog steeds van me.’

– Parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai spijbelen te veel. Als ze dat blijven doen, lopen ze het risico dat wordt gesneden in hun speciale toelage en dat ze de volgende keer niet meer worden gekandideerd. De spijbelaars dienen hun leven te beteren, want er komen enkele belangrijke stemmingen aan en dan geldt het motto: Alle hens aan dek.

Volgens PT-er Somkid Chuekong heeft grote baas Thaksin vanuit Dubai gezegd dat de regering zou kunnen vallen wanneer ze er niet in slaagt enkele wetten aangenomen te krijgen. De twee belangrijkste zijn het voorstel 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken en een voorstel enkele artikelen van de grondwet te wijzigen.

In één maand moesten al twee parlementsvergaderingen geschorst worden omdat het quorum van 249 leden niet aanwezig was. Pheu Thai alleen al heeft 265 zetels.

Financieel-economisch nieuws

– Marktanalisten verwachten dat de Stock Exchange of Thailand (SET) zich volgend week herstelt nadat de SET-index gisteren 3,3 procent naar beneden duikelde, het grootste verlies in 18 maanden.

Retail investeerders begonnen aandelen te verkopen omdat ze in paniek waren geraakt over de mogelijkheid dat de SET de onderpand eis voor kasrekeningen van 15 naar 20 procent gaat verhogen. Ook speelde onzekerheid over de financiële crisis in Cyprus een rol.

De val van gisteren bracht de verliezen over de gehele week op 7,46 procent, het hoogste weekcijfer sinds oktober 2008. Circa 1 biljoen baht is sinds vorige week vrijdag verdampt.

Parin Kitchatornpitak, vice-president van KTB Securities, zegt dat wanneer geen overeenstemming wordt bereikt over een bailout, de gevolgen minimaal zullen zijn omdat de Cypriotische economie maar klein is.

Volgende week dinsdag besluit het beursbestuur of de onderpand eis wordt verhoogd. Charamporn Jotikastira, president van de SET, ziet in de koersval geen verband hiermee. Volgens Kongkiat Opaswongkwan, directeur Asia Plus Securities, cashen investeerders nu hun winst nadat de markt lange tijd stijgende was.

– 31 fabrieken in Prachin Buri hebben nog een maand de tijd om ervoor te zorgen dat ze geen afvalwater met kwik lozen. Dat respijt hebben ze gekregen van het Industrial Works Department na bemonstering van twee rivieren en zes kanalen in het district Si Maha Phot. In januari nam de dienst 23 monsters van vissen en vond concentraties die boven het veiligheidsniveau lagen. In water-, aarde- en sedimentmonsters werden geen gevaarlijke concentraties gemeten.

De 31 fabrieken die over een maand worden geïnspecteerd, staan langs het Shalongwaeng kanaal, een belangrijke voedselbron in het district. De meeste van de fabrieken zijn gevestigd op industrieterrein 304.

Preecha Rungrat, directeur van het Public Participatory Promotion Bureau, acht het mogelijk dat het kwik afkomstig is van de landbouw of een natuurlijke oorzaak heeft en niet van de fabrieken, zoals de bewoners zeggen.

Thailand, zegt hij, heeft geen specifiek veiligheidsniveau voor kwik in vis, maar wel voor voedsel in het algemeen. De Food and Drug Administration is van plan vis, groentes en fruit onder dezelfde regeling onder te brengen.

De vice-president van het industrieterrein zegt dat het kwik niet afkomstig kan zijn van de fabrieken omdat alle fabrieksafval naar een centraal verwerkingssysteem gaat. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe waterzuiveringsfabriek met een capaciteit van 30.000 kubieke meter per dag. Thans bedraagt de capaciteit 23.000 cu m/dag.

– Het Supreme Administrative Court heeft woensdag het vonnis van de Central Administrative Court uit 2007 bevestigd in de zaak tegen Better World Green Plc (BWG), een bedrijf dat industrieel afval verwerkt. Bewoners uit Saraburi , die de zaak in 2003 aanhangig hebben gemaakt, kregen opnieuw nul op het rekest. Ze hadden regeringsfunctionarissen wegens nalatigheid aangeklaagd nadat een vergunning voor het bedrijf was verleend. Ze eisten ook compensatie voor gezondheidsproblemen die het gevolg van de fabriek zijn. Ook de hogere rechtbank was van mening dat het bedrijf zich aan de wet heeft gehouden.

Directeur Suwat Luengviriya van BWG houdt er rekening mee dat dezelfde groep opnieuw zal klagen, maar hij is er zeker van dat met deze uitspraak een precedent is geschapen voor toekomstige zaken.

– De komende 2 jaar stijgt het bedrag aan hypotheekleningen naar 21 tot 22 procent van het bruto binnenlands product, voorspelt het Kasikorn Research Centre (KResearch). Thans staat de teller op 19,9 procent en in 1997, het jaar van de financiële crisis, stond die nog op 16,8 procent.

De sterke groei van leningen wordt toegeschreven aan de stijgende koopkracht; gemakkelijker toegang tot financiële bronnen, openbaar vervoer en vastgoedontwikkelingen; en lage rentetarieven, aldus directeur Charl Kengchon. Charl maakt zich geen zorgen over een eventuele vastgoed luchtbel, maar wel over de stijgende huishoudschulden in verhouding tot het bbp.

Recent heeft de Bank of Thailand daar ook voor gewaarschuwd. De hogere schulden zouden het gevolg zijn van de populistische maatregelen van de regering Yingluck, met name de eersteautoregeling. De voorzitter van de raad van bestuur van de centrale bank waarschuwde eerder deze week voor een vastgoed luchtbel als gevolg van de grote instroom van buitenlands kapitaal, maar dat geld stroomt voornamelijk naar de equity en aandelenmarkt.

KResearch wijst erop dat de huidige lage rentes het afsluiten van een hypotheek aantrekkelijk maken, maar wanneer de rente omhoog gaat, ontstaan problemen. En dat staat ongetwijfeld te gebeuren. Wanneer de instroom van buitenlands kapitaal begint te verminderen, is de verwachting dat de policy rate omhoog gaat en de rentetarieven zullen volgen.

– Mensen met een laag inkomen of zonder vast salaris krijgen de kans om een hypotheek af te sluiten dankzij twee financiële staatsinstellingen, de Thai Credit Guarantee Corporation en de Secondary Mortgage Corporation. Het ministerie van Financiën werkt momenteel aan een regeling. Die twee instellingen verzekeren het geleende bedrag.

Sinds de Bank of Thailand vorig jaar heeft gewaarschuwd voor de stijgende schuldenlast van Thaise huishoudens is het voor mensen die minder dan 15.000 baht per maand verdienen, steeds moeilijker geworden een hypotheek af te sluiten. De regering Yingluck stimuleert het kopen van een eigen huis met belastingteruggave en rentevrije leningen gedurende de eerste drie jaar voor mensen die voor het eerst een huis kopen.

– Oliemaatschappij PTT Plc gaat van april tot juni op tien bussen van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) een proef doen met B7, een biodiesel die 7 procent methylester bevat. Doel van de proef is na te gaan of de mix schade veroorzaakt aan de motor en hoe efficiënt de brandstof is.

De proef wordt gedaan op bus 525, die de route Min Buri-Nong Chok bedient. De resultaten worden gebruikt bij het opstellen van richtlijnen voor het gebruik van biodiesel in voertuigen. Het Energy Business Department gaat B7 kwaliteitseisen formuleren, waaraan producenten moeten voldoen.

Biodiesel werd voor het eerst in 2004 geïntroduceerd met 2 procent methylester, een percentage dat sindsdien in stappen is verhoogd naar 7 procent  en uiteindelijk tot B20 moet leiden. Als grondstof wordt crude palm oil gebruikt. Biodiesel is een van groene brandstoffen, die de regering wil gebruiken om de gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Dossier

Dossier is een nieuwe rubriek met informatie over onderwerpen die regelmatig in het nieuws zijn of zijn geweest. Dossier geeft achtergrondinformatie, gebaseerd op artikelen in Bangkok Post. De rubriek zal niet iedere dag verschijnen, maar voorlopig kan ik wel een tijdje vooruit met de onderwerpen waarover ik in de loop der jaren gegevens heb verzameld. Ik hoop dat de bloglezers de nieuwe rubriek zullen waarderen en waar nodig fouten corrigeren en/of informatie toevoegen.

MICE
De Mice industrie is een van Thailands belangrijkste industrieën met een omzet van 60 biljart baht per jaar. Mice staat voor:
– Meetings: company meetings, annual meetings, shareholder meetings.
– Incentives (prikkels): Special offers and activities companies offer their staff, especially salespeople with outstanding performances who achieve the company’s set targets who may have a chance to take a trip abroad as reward.
– Conventions: academic meetings, meetings of heart disease specialists and on global warming.
– Exhibitions: Motor Expo, Thailand Book Fair, Thailand Gifts & Premium Fair and many more.

(Bron: Mice Journal, issue 1, jan-feb 2013, Thailand Convention & Exhibition Bureau)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 23 maart 2013”

 1. Khun Peter zegt op

  Dertig Karen vluchtelingen zijn gistermiddag bij een brand in een vluchtelingenkamp in Khun Yuam (Mae Hong Son) om het leven gekomen, voornamelijk vrouwen, ouderen en kinderen.
  Wat een verschrikkelijk drama! Deze mensen hebben al weinig geluk in hun leven en dan zoiets….

 2. RonnyLadPhrao zegt op

  – Inderdaad een drama wat zich daar heeft afgespeeld. Een zo goed als volledig kamp vernield. Die hutten zijn natuurlijk ook een ideale voedingsbodem voor het vuur en dan kan het zeer snel gaan. Als je dan ziet dat ze gemiddeld met 6 in zo een hutje moeten leven… Erg dat ze dit dan ook nog over zich heen krijgen.

  – Charl maakt zich geen zorgen over een eventuele vastgoed luchtbel, maar wel over de stijgende huishoudschulden in verhouding tot het bbp.
  Waar ga je die lijn trekken tussen beide ?

 3. BA zegt op

  Slecht voorteken dat de SET 3,3% daalt op zo’n gerucht.

  Wat ze feitelijk zeggen is dat ze margin rates misschien willen verhogen van 15% naar 20%. Margin is normaal iets wat in het westen vooral speelt in de derivatenhandel maar als een groot deel ook via margin in aandelen zit dan betekend dat feitelijk dat een hoop met geleend geld in aandelen zitten. Heb je last van een hevige daling en je zit aan maximale margin dan moet je dus verkopen als je aandelen niet genoeg waard zijn als onderpand. Je broker laat je normaal weten dat je bijstorten moet, doe je dat niet dan gaan ze gedwongen je aandelen verkopen.

  15% is redelijk laag en dan heb je behoorlijk wat leverage, open je in Nederland een margin account dan is het even uit mijn hoofd 25% op aandelen en 35% op derivaten bij de meeste brokers.

  Dick: Helaas heb ik op de middelbare school slechts 1 jaar economie gehad, dus voor mij is de beurswereld onbekend terrein. Ik schrijf er ook zelden over omdat ik er geen verstand van heb. Deze keer kon ik er niet omheen. Ik hoop dat ik geen onzin heb geschreven want het vertalen van de tekst was niet altijd even simpel.

  • BA zegt op

   Dick, geen probleem. De meesten welke niet in die wereld thuis zijn zullen niet weten waar het over gaat.

   Het wil alleen zeggen dat als je met geleend geld belegd, je 15% eigen kapitaal moet hebben bij een lening. Doordat je geleende bedrag veel groter is, heb je veel meer winst over je portfolie maar je kan ook veel meer verliezen. Zit je aan je maximale margin dan zou je bij een verlies van 15% al je eigen geld kwijt zijn en dan sluit je broker je positie. Beetje kort door de bocht omdat je ook andere vormen hebt waarbij je aandelen als onderpand gebruikt maar gaat een beetje ver in 1 reactie.

   Margin rates verhogen is iets wat ze doen als ze de komende tijd om wat voor reden dan ook een verhoogde volatiliteit verwachten of als als ze denken dat er een bubble aan het ontstaan is en ze de schade bij een eventuele daling willen minimaliseren (Meestal is het al te laat als retail investors aandelen op margin kopen….)

   Waarom lieden dan gaan verkopen is:
   -Of ze hebben zelf misschien de middelen niet om aan die 20% verplichting te voldoen bij een verhoging, een deel verkopen maakt dan meer middelen vrij.
   -Ze verwachten dat anderen misschien die verplichting niet hebben en dat het daarom harder dalen kan als er gedwongen posities gesloten worden.

   Is slechts een simpel voorbeeld. Er zijn nog andere vormen van margin bijvoorbeeld in de derivatenhandel heb je soms met initial margin en overnight margin te maken afhankelijk van je instrument. Handel je met futures dan koop je niet de future zelf, maar je rekent elken dag het verschil af bij daling of stijging. Je moet alleen een bepaald bedrag op je rekening hebben staan (margin) Verlies je te veel moet je die weer aanvullen of anders verkoopt je broker automatisch je positie.

   Wat ik alleen wil zeggen is dat ik het geen goed teken vind als er veel retail investors (parteculieren) met geleend geld aandelen kopen, dat gebeurde in Nederland een aantal jaren geleden ook en we hebben gezien hoe dat afgelopen is….

 4. Gerard zegt op

  Ik las: “Yingluck geeft toe niet zo’n goede spreker te zijn, maar dringt erop aan haar op haar daden te beoordelen.”
  Woensdag a.s. ide de P.M. mevr.Yingluck-Thaksin gastspreker bij een lunch van o.a. de N.T.C.C. (Ned./Thai k.v.k.) in het Sheraton (Asoke).
  Eens luisteren of de redenering klopt . .

 5. Sir Charles zegt op

  Of Yingluck een goede spreker is -wat in de politiek noodzakelijk is- kan ik niet zo goed beoordelen echter wél dat ze een mooie vrouw is met een warme prettige stem, niet dat krijsende waar veel Thaise vrouwen zich vaak ‘schuldig’ aan maken wanneer ze je iets willen mededelen.
  Uiteraard is mijn vrouw de uitzondering die de regel bevestigd. 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website