Nieuws uit Thailand – 23 december 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
23 december 2013

Bij een zware bomaanslag in Sadao (Songkhla) zijn gisteren 27 personen gewond geraakt. Vier bevinden zich in kritieke toestand.

De bom ontplofte bij het Oliver hotel in het hart van het toeristengebied van Ban Dannok. Het hotel, twintig winkels en uitgaansgelegenheden werden beschadigd door de autobom. Het populaire Paragon entertainmentcomplex vatte vlam, evenals negen auto’s. Toeristen uit Maleisië namen ijlings de benen.

Later in de middag, nadat bomexperts twee explosieven onschadelijk hadden gemaakt, ontplofte een bom in een motorfiets bij het politiebureau van Padang Besar en nog een op het parkeerterrein van het bureau Sadao. Daarbij vielen geen gewonden.

De aanslagen verrasten de autoriteiten enigszins omdat het in Sadao de laatste tijd rustig was geweest. Als mogelijke aanleiding noemt de politie de inbeslagname van goederen, waarop geen belasting was afgedragen, gedurende de afgelopen maanden.

Bij het politiebureau van Phuket zijn gisteren bommen in een gestolen pickup truck gevonden. Bomexperts slaagden erin ze onschadelijk te maken. Het is de eerste keer dat in Phuket een verdachte bomauto is gevonden. De autoriteiten zijn bang dat de opstandelingen gaan proberen hun werkterrein van het diepe Zuiden naar andere zuidelijke provincies te verleggen.

– Een onverwacht groot aantal demonstranten trok gisteren naar de Yothin Pattana Soi 3, de straat waaraan premier Yingluck woont (foto homepagina). De protestbeweging kondigde eerder aan 400 mensen te hebben gemobiliseerd, maar het werden er 3.000.

Vroeg in de ochtend stuitten de demonstranten op een politiekordon van honderden agenten, prikkeldraad en twee politievoertuigen, maar toen meer demonstranten arriveerden, lukte het hen door te marcheren naar het huis van de premier. Sommige demonstranten drongen een parkeerterrein naast de woning binnen, waar de politie was gestationeerd. Daarbij vond een handgemeen plaats.

Op veilige afstand, in de trein van Udon Thani naar Nong Khai, volgde premier Yingluck de gebeurtenissen via de beelden van de bewakingscamera’s rond het huis. Vice-premier Pracha Promnok, die haar begeleidde, zei dat de politie zich had teruggetrokken om aanvaringen met de demonstranten te voorkomen.

De krant memoreert dat roodhemden in maart 2010 de woning van toenmalig premier Abhisit belegerden. Ze besmeurden het hek en het erf met menselijk bloed.

– Premier Yingluck betreurt het besluit van oppositiepartij Democraten om niet aan de verkiezingen [op 2 februari] mee te doen. De premier verbaast zich erover dat de Democraten niet aan de verkiezingen willen deelnemen, alhoewel ze wel politieke hervormingen willen. 

‘Hoe kan het land zonder verkiezingen vooruit gaan. Verkiezingen zijn een vereiste van de grondwet. Als ze deze regering niet accepteren, zou ik erop willen aandringen dat ze het democratisch stelsel respecteren. We hebben de macht teruggegeven aan de kiezers om over de toekomst van het land te beslissen. Wanneer de Democraten weigeren volgens de regels te spelen en vooruit te gaan, weet de regering niet wat ze nog verder moet doen. De macht ligt nu bij de kiezers. Wanneer de rechtsstaat niet wordt gehandhaafd, kan onrust de kop opsteken.’

– Oppositiepartij Democraten gaat een nationaal forum organiseren om aan de hand van de publieke opinie een ‘blueprint van het land’ op te stellen, zodat mensen uit alle lagen van de bevolking het eens kunnen worden over de oplossing van de politieke impasse.

Chuan Leekpai, adviseur van de Democraten en tweemaal eerder premier, noemt het ironisch dat premier Yingluck anderen oproept de wet te respecteren, terwijl de regering zelf het vonnis van het Constitutionele Hof inzake de samenstelling van de Senaat heeft afgewezen.

– De politie heeft 300 ‘troublemakers’ op het oog. Een speciaal team van 140 man is gevormd om bewijsmateriaal tegen deze ‘hardline’ demonstranten te verzamelen, zodat ze kunnen worden vervolgd en tegen hen een arrestatiebevel kan worden aangevraagd [bij de rechtbank]. Ze worden verdacht van diverse vergrijpen, waaronder het verstoren van de openbare orde. Haast hoeft de politie niet te maken, want de vergrijpen kennen verjaringstermijnen van 5 tot 20 jaar.

Het team staat onder leiding van Winai Thongsong, de echtgenoot van een nicht van de ex-echtgenote van premier Thaksin. Zijn tweede man is een vriendje van Thaksin’s zwager, voormalig hoofdcommissaris van de Royal Thai Police Priewpan Damapong.

Winai zit er niet mee dat hij vanwege die familieband bevooroordeeld wordt genoemd. ‘Ik probeer alleen demonstranten te vervolgen die de wet overtreden. Dat is de taak van de politie. Ik ben een professional die zich aan de regels houdt.’

Vermoed wordt dat veel van Sinai’s team undercover als bewaker bij het People’s Democratic Reform Committee (PDRC) werken of zich als demonstrant voordoen.

Volgens Winai worden negentien van de driehonderd al verdacht van vergrijpen tijdens de protesten van rubberboeren in augustus in Nakhon Si Thammarat. Toen werd een snelweg geblokkeerd.

De politie zegt dat de bewakers die de PDRC heeft gerecruteerd, voornamelijk uit de zuidelijke provincies Nakhon Si Thammarat, Surat Thani, Chumphon en Songkhla komen. Ze zouden als taak hebben de oproerpolitie te provoceren en vormden de voorhoede bij de bestorming van overheidsgebouwen vorige maand.

– Zestien Chinese toeristen en de bestuurder van een speedboat hebben alleen een nat pak opgelopen (en misschien een verkoudheid) nadat de boot in de hoge golven voor de kust van Phuket was omgeslagen. Ze werden gered door een long-tailed boot.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Zie verder: ’t Wordt spannend: Protestbeweging gaat registratie saboteren, en Roodhemden in Loei: Bangkok is niet Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 23 december 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Twee verslaggeefsters van respectievelijk kanaal 9 en kanaal 3 zijn zondagmiddag belaagd door demonstranten.

  Demonstranten gooiden water naar het gezicht van de kanaal 9-verslaggeefster en trokken haar weg in een poging het tv-team te stoppen om een reportagewagen voor het Government Lottery Office op de Ratchadamnoen Avenue te parkeren. Dat kantoor is dichtbij het Democracy Monument, waar het hoofdpodium van de protestbeweging staat. De verslaggeefster heeft aangifte bij de politie gedaan.

  Voor het stadhuis bedreigden demonstranten een verslaggeefster, nadat ze op het dak van de reportagewagen live verslag had gedaan van de demonstratie. Na het incident beklom een protestleider het podium en zei tegen de demonstranten dat ze journalisten met rust moesten laten.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Yingluck Shinawatra is weer lijsttrekker van ex-regeringspartij Pheu Thai. Nummer 2 op de landelijke kieslijst is Somchai Wongsawat, voormalig minister-president en Yingluck’s zwager. Daarna volgen de namen van vier kabinetsleden: de ministers van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Justitie en Werkgelegenheid.

  Vijfendertig politieke partijen hebben laten weten met een landelijke lijst aan de verkiezingen deel te zullen nemen. De kandidaten dienen zich deze week te registreren, maar dat zal vandaag lastig gaan want het Thai-Japan stadion, waar het staat te gebeuren, wordt belegerd door demonstranten. Volgende week komen de districtskandidaten aan de beurt.

 3. Rudy van der Hoeven zegt op

  Yinluck, haar zwager, haar broer en dan zijn er nog steeds NLers die dat demokratie noemen.
  Ik woon hier met veel plezier en probeer zo veel mogelijk het Nederlandse ondwerwijzer’s vingertje te bedwingen. Hoop dat ik jullie allemaal op de 12e Januarie te ontmoeten en over wat glaasjes het over eens te worden dat al dat ge OH dat wij onderling elkaar vertellen weinig uitmaakt
  Vrolijke kerst en het beste voor 2014
  Rudy

  • Gerrie Q8 zegt op

   Rudy, ik hoop zoals je schrijft, velen te ontmoeten op onze nieuwjaarsreceptie en onder een pint en een lach het allemaal nog eens te bespreken.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Slechts 9 van de 34 partijen die aan de verkiezingen deelnemen, hebben vandaag kans gezien zich te registreren. Maar ze waren er dan ook vroeg bij: ze arriveerden in het holst van de nacht. De overige partijen zagen geen kans naar binnen te komen vanwege de demonstranten die de ingangen van het Thai-Japan stadion blokkeerden. Zij vertrokken linea recta naar het politiebureau om aangifte te doen.

  De Kiesraad is nog niet van plan te verhuizen. ‘We hebben nog tot 27 december’, aldus Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakom. Pas wanneer het de andere partijen niet lukt zich te registreren, wordt verhuizing overwogen.

  De eerste demonstranten arriveerden zondagnacht. In het stadion overnachtten veertig personeelsleden van de Kiesraad. Ze deden de deuren op slot zodat de demonstranten niet naar binnen konden.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De dochter en erfgename van Singha bier neemt een nieuwe achternaam aan, zodat ze haar politieke activiteiten kan voortzetten zonder de commerciële belangen van de familie te schaden. Chitpas Bhirombhakdi (27) is voormalig woordvoerder van oppositiepartij Democraten en ze voert regelmatig het woord op het podium van de protestbeweging.

  De naamsverandering wordt gemeld in een door haar vader geschreven open brief. Eerder stuurde de patriarch van de Singha familie, directeur van de Boon Rawd Brewery, een brief aan de vader waarin hij waarschuwde voor Chitpas’ politieke activiteiten. Chitpas neemt waarschijnlijk haar moeders meisjesnaam aan.

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News (Vervolg) De uitspraak van Chitpas Bhirombhakdi dat veel Thais niet begrijpen wat democratie is … vooral op het platteland, is in het verkeerde keelgat geschoten van roodhemdleider Kwanchai Praipana in Khon Kaen. Hij leidde vierhonderd roodhemden maandagmiddag naar een dochterbedrijf van Singha en eiste dat Chitpas tot de orde zou worden geroepen vanwege haar beledigende opmerkingen. Kwanchai beschuldigde ook de brouwer ervan de protestbeweging financieel te steunen en dreigde met een boycot van de Singha-producten. (Zie ook het vorige Breaking News-item)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website