De al een maand uitgestelde tariefsverhoging van de BMCL (ondergrondse metro) wordt mogelijk nog eens twee maanden uitgesteld. Minister Prajin Juntong (Transport) praat daarover zaterdag met het bedrijf. Als de onderhandelingen mislukken, zet de minister in op een minimale verhoging. 

Thans variëren de ritprijzen tussen de 16 en 40 baht, dat wordt 16 en 42 baht. Grootaandeelhouder Ch Karnchang Plc zegt dat het bedrijf bereid is mee te werken ten dienste van de bevolking.

Op metrogebied gebeurt er momenteel veel. De aanleg van de Blue Line tussen Sanam Chai en Tha Phra is voor 64 procent klaar, 0,6 procent eerder dan de planning.

Gisteren vond een ceremonie plaats op de bouwplaats van het station Isaraphab (foto). Er werd gebeden voor een boormachine die een tunnel onder de Chao Phraya gaat boren, en da’s geen gemakkelijke klus. Naar verwachting is het werk in 2016 klaar en kan de lijn in december van dat jaar in bedrijf komen.

– Kranten kun je in drie categorieën verdelen. Je hebt kranten die gelezen worden door mensen die het land besturen; kranten met een lezerspubliek dat meent te weten hoe je het land moet besturen en kranten die gelezen worden door mensen die het geen biet geen schelen door wie ze geregeerd als ze maar tieten hebben.

Thailand vormt op die regel geen uitzondering, zij het dat de blote borsten ontbreken in Thai Rath, maar die krant ziet wel kans de gehele voorpagina te vullen met berichten en foto’s over moorden en ongelukken (foto homepagina). Bangkok Post behoort tot de eerste categorie; vaste lezers van Nieuws uit Thailand zal dat niet verbazen.

De krant bewijst het vandaag weer eens met een groot openingsartikel over de verhouding tussen de internationale gemeenschap en de junta. De gematigde toon van Thailands belangrijkste westerse partners over de staatsgreep betekent niet legitimering en acceptatie, schrijft de krant op gezag van experts en diplomaten in een analyse. En met die vaststelling volsta ik. Laat ik het maar samenvatten met het oer-Hollandse gezegde: Het kan vriezen en het kan dooien. Period.

– Het ministerie van Onderwijs lijkt overuren te maken. Ze hebben het ene voorstel amper gedropt, of een volgend plannetje wordt bekend gemaakt. Het wil op openbare scholen en beroepsopleidingen het aantal uren lichamelijke oefening van 1 naar 2 uur uitbreiden.

En met die schone taak zijn het Office of the Basic Education Commission (Obec) en het Office of the Vocational Education Commission belast. Het plan is geboren in een gesprek van de minister van Onderwijs en van Toerisme en Sport.

Zegt minister Narong Pipathanasai (Onderwijs, tevens hoofd van de marine): ‘Speciaal voor jonge kinderen op het niveau van kindergarten en lagere school is lichamelijke oefening erg belangrijk voor hun groei en verstandelijke ontwikkeling. Die twee dingen moeten samengaan. Bovendien bevordert lichamelijke oefening saamhorigheid tussen leerlingen.’

Het is de bedoeling dat het nieuwe rooster in het tweede semester van het schooljaar 2014 wordt ingevoerd. Het sportministerie gaat trainingen in sportveiligheid en technieken organiseren voor gymnastiekleraren. Het bericht meldt dat het aantal contacturen voor sommige vakken wordt verminderd om leerlingen niet te veel te belasten, maar geeft daarover geen details.

– Nog meer Onderwijs, nu om kinderen voor te bereiden op de gevaren bij overstromingen. Kamol Rodklai, secretaris-generaal van Obec, kwam op het idee nadat hij een bezoek had gebracht aan Sukothai en Phitsanulok. Leerlingen in die elk jaar overstromende provincies weten er al alles van.

De sg wil nu het landelijke leerplan uitbreiden met zwem- en vaarlessen en informatie over ziektes en giftige dieren. Het ministerie heeft al een gids geproduceerd met informatie; die gaat naar alle scholen. In het tweede semester van het schooljaar 2014 wordt een keuzevak geïntroduceerd.

Dat zou allemaal moeten helpen het aantal verdrinkingsgevallen terug te dringen. In de afgelopen 10 jaar verdronken jaarlijks gemiddeld 12.983 kinderen jonger dan 15 jaar. Verdrinking is de belangrijkste doodsoorzaak in die leeftijdscategorie.

– Zestig academici van zestien universiteiten protesteren in een petitie tegen de actie van soldaten en politie die donderdag aan de Thammasat universiteit een eind aan een forum maakten. Daarbij werden drie sprekers en de organisatoren aangehouden, maar ’s avonds wel weer vrijgelaten. Ze vragen de NCPO hun vrijheid meer te respecteren.

Prat Panchakhunathon, docent aan de Chulalongkorn universiteit, zegt dat de groep zich bewust is van de pogingen van de junta om te voorkomen dat Thailand weer verstrikt raakt in politieke conflicten die de scheidslijnen vergroten.

Maar hij bestrijdt dat het forum de nationale veiligheid in gevaar had kunnen brengen. Thema van het forum was The Decline of Dictatorships in Foreign Countries, volgens Prat een ‘normale academische kwestie’ en een ‘intellectuele uitwisseling’.

In Chiang Mai dreigt een soortgelijke confrontatie. Soldaten hebben er naar verluidt gevraagd een forum, gepland op donderdag, af te gelasten. Dat zou gaan over geluk en verzoening onder de voorlopige grondwet van 2014. Het forum wordt georganiseerd door de Chiang Mai universiteit en de Konrad Adenauer stichting.

– Marineofficieren gaan boswachters beschermen die in nationaal park Sirinat (Phuket) een eind maken aan illegaal grondgebruik. Het ministerie van Milieu heeft om de bescherming gevraagd omdat het hoofd van het nationaal park is bedreigd door investeerders en maffia figuren die er land bezitten.

Het parkhoofd is goed bezig, want hij heeft tegen twaalf ambtenaren aangifte gedaan die geholpen zouden hebben illegale grondaktes te verstrekken. Volgens een bron is de goede man wel geschrokken van de bedreigingen en heeft hij om overplaatsing gevraagd. Na een ‘goed gesprek’ met de minister zou hij beloofd hebben toch maar aan te blijven en door te gaan met zijn missie.

De minister heeft tijdens een bezoek aan het park te horen gekregen dat 132 van de 160 percelen in het park door verschillende groepen mensen in gebruik zijn genomen. De minister wil dat die zo snel mogelijk herwonnen worden. In het park bevinden zich twintig vakantieparken. Tegen veertien is al aangifte gedaan. De overige komen nog aan de beurt.

– Over een lengte van 1 kilometer is het strand van Mae Ramphueng (Rayong) verontreinigd met olie. Waar die vandaan is gekomen, proberen de autoriteiten uit te vogelen. Mogelijk is ze uit een vrachtschip gelekt.

Een groot aantal schelpdieren heeft al het loodje gelegd. Toeristen mijden het strand en da’s nou jammer want het Mae Ramhueng strand is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in de provincie. En als toeristen wegblijven, blijven de vissers met hun gevangen krab, garnalen, schelpdieren en vissen zitten.

Olievlekken zijn niet ongebruikelijk in de provincie. In maart werden enkele stranden, waaronder ook Mae Ramphueng, getroffen. De bron is nooit bekend gemaakt [of ontdekt?]. Vorig jaar bevlekte 50 ton ruwe olie het strand van Ao Phrao op het populaire vakantie-eiland Koh Samet en enkele delen van de kustlijn van Rayong.

– In Nong Khai is een 42-jarige man aangehouden die Laotiaanse minderjarigen als prostituee liet werken. Hij liep in een undercover operatie tegen de lamp toen hij bij de agenten met een 14- en 16-jarig meisje op de proppen kwam.

Een derde meisje van 18 werd later bevrijd uit een woning en in een restaurant trof de politie zeven Laotiaanse vrouwen en een man in de leeftijd van 16 tot 26 jaar aan. Maar die zijn inmiddels vrijgelaten omdat ze als gastarbeider waren geregistreerd.

De politie kwam in actie nadat de grootmoeder van de twee een klacht had ingediend. De 14-jarige heeft de politie verteld dat een man haar in Vientiane een baan had beloofd als serveerster in een restaurant. Hij bood een aanlokkelijk salaris, een aanbod waarop zij en drie vriendinnen gretig ingingen. Maar in Thailand werd ze opgesloten, ze kreeg nooit betaald en werd bedreigd als ze klanten zou weigeren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Leerlingen onderscheiden voor leerzaam computerspel
Koh Tao moorden: Onderzoek maakt ‘aanzienlijke’ vorderingen

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 22 september 2014”

  1. Tino Kuis zegt op

    Er zijn geen 12. 983 verdrinkingsdoden gemiddeld per jaar bij kinderen onder de 15, maar 2.650. Ook al vreselijk veel natuurlijk. De helft onder de 5 jaar, en de helft binnen 100 meter van de woning.

    http://www.richardbarrow.com/2013/03/drowning-is-the-leading-cause-of-death-in-thai-children/

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ Bedankt voor de correctie. Staat erg onduidelijk in Bangkok Post.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website