Nieuws uit Thailand – 22 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
22 september 2013

Het Thaise volleybalteam versloeg gisteren redelijk gemakkelijk Japan in de finale van het 17de Asian Women’s Volleybal Championship.

Alleen in de eerste set hadden de Thaise dames moeite met de Japanse tegenstanders, maar de twee volgende sets werden met gemak gewonnen. Het stadion in Nakhon Ratchasima was afgeladen met vijfduizend enthousiaste fans.

Het team, dat de eerste wedstrijd tegen Kazachstan verloor, gaat nu een week op vakantie om daarna de training te hervatten voor de World Grand Champions in november in Japan. De Thais hebben ook een plaats verworven voor de World Grand Prix volgend jaar.

– Nog meer gedoe over R&B-zangeres Rihanna. Op Instagram heeft ze een foto gezet, waarop ze met een plompe lori (Nycticebus coucang) poseert en dat is een beschermde primaat. De zangeres uit Barbados arriveerde vorige week in Phuket en heeft verschillende foto’s op haar Instagram-account geplaatst, waaronder ook een met olifanten.

De autoriteiten, gewaarschuwd door dierenliefhebbers, zijn nu op zoek naar de plaats waar de foto met de plompe lori is gemaakt. Bekend is dat het dier als fotoprop wordt gebruikt. Phuket News denkt te weten dat de foto op Bangla Road is gemaakt.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation gaat op onderzoek uit, maar – zegt adjunct-directeur-generaal Theerapat Prayurasiddhi: ‘Phuket is groot. We hebben meer informatie nodig voordat we iets kunnen doen.’ Overigens hebben sommige dierentuinen een vergunning om beschermde dieren te gebruiken ter vermaak van toeristen. Zijn ijzersterke conclusie luidt dan ook: ‘Wanneer deze foto is genomen in een geregistreerde dierentuin die een vergunning heeft, kunnen we niets doen.’

Districtshoofd Veera Kerdsirimongkol van Kathu zegt dat hij milieuambtenaren en de politie heeft bevolen om het gebruik van de dieren op Bangla Road ‘urgently’ te onderzoeken.

Het ‘Rihanna incident’, zoals het wordt genoemd, werd bekend nadat de Phuket Wan toeristische nieuwswebsite had gemeld dat een groep dierenliefhebbers geld inzamelen voor een opvangcentrum voor de lori om het ‘schattige schepsel’ (woordkeus Bangkok Post) te redden van exploitatie op Bangla Road. Vorige week was Loris Awareness Week.

Zie ook de posting Popster Rihanna ‘getraumatiseerd’ door seksshow in Thailand.

– De Thaise trawler Montri Thawisin 3 is gisterochend bij Ko Khom in de Andaman zee beschoten door de Myanmarese marine. Het schip bevond zich in een gebied dat door beide landen wordt betwist. Het is dit jaar de derde beschieting van een schip van de reder en ook andere vissersboten zijn beschoten.

Na de beschieting, twee mijl vanaf de kust van Ko Chang, sprong de bemanning van veertien Myanmarezen op last van de schipper overboord. Ze werden door een Thais marineschip gered dat in de buurt was. Het schip is door de Myanmarese marine in beslag genomen en de schipper wordt vastgehouden. De schipper zegt dat ze in Thaise wateren voeren.

De reder heeft de marine op Ko Chang gevraagd de schipper te helpen, maar die kon niets doen in afwachting van orders. ‘Dat begrijp ik niet’, zegt reder Surin Losong, tevens voorzitter van de Ranong Fishermen’s Association. ‘Waarom is de Thaise marine niet in actie gekomen na een aanval in Thaise wateren?’

Lokale vissers hebben beloofd te doen wat ze kunnen om de schipper te helpen. Het Third Naval Area Command heeft een protest gestuurd. Marinewoordvoerder Niphan Chamachot tilt niet zo zwaar aan het incident. ‘De situatie is verre van ernstig. Zulke misverstanden kunnen soms gebeuren in een overlappend grensgebied.’

Een marine politieofficier in Ranong heeft de vissers gewaarschuwd weg te blijven van het omstreden gebied. ‘Ze moeten voorzichtiger zijn zodat ze niet worden gearresteerd door Myanmarese officieren.’ Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd, omdat het nog geen officiële informatie over het incident heeft ontvangen.

– De controleposten langs de route die naar de protestlocatie van de rubberboeren in Nakhon Si Thammarat leidt, zijn versterkt. De agenten dragen geweren en kogelvrije vesten, en er zijn camera’s geïnstalleerd. Ook de beveiliging van de Ban Kuan Ngen kruising is versterkt. Die route gebruikten de boeren eerder om de spoorlijn te blokkeren.

Twintig leden van een netwerk van rubber- en palmolieboeren in zestien provincies hebben gisteren bij het leger een petitie ingediend met het verzoek de blokkade niet met geweld te breken. Volgens de boeren hebben premier Yingluck en lokale bestuurders gesuggereerd om de blokkade met geweld te beëindigen. De boeren houden de Ban Khuan Nong Hong kruising in Cha-uat bezet.

Gouverneur Wirot Jiwarangsan van Nakhon Si Thammarat was er gisteren als de kippen bij om die beschuldiging te weerspreken. De provinciale autoriteiten willen onderhandelen en zullen geen geweld gebruiken, zegt hij.

De politie bereidt een aanklacht voor tegen vijf demonstranten, die op 23 augustus met agenten vochten. Gisteren arresteerde de politie een man omdat hij een pistool droeg en twee anderen werden aangehouden wegens het bezit van marihuana en krathom bladeren.

– Het National Science and Technology Development Agency steunt het initiatief van de organische boerderij Dairy Home om vermelding van de koolstofvoetafdruk op etiketten van voedselproducten te promoten.

Op verschillen producten van Dairy Home wordt die al vermeld. Directeur Preut Kerdchuchuen: ‘Het etiket stelt dat onze producten veel minder koolstof produceren in vergelijking met soortgelijke producenten in dezelfde industrie. Hoe lager de voetafdruk, hoe beter voor ons en voor het milieu.’

– Vandaag is Car Free Day en in Bangkok betekent dit dat automobilisten zo’n 20.000 fietsers op hun weg vinden. Ze verzamelen om 6 uur op Sanam Luang en vertrekken om 9 uur naar CentralWorld. Twee wegen zijn de gehele dag gesloten en drie wegen hebben eenrichtingsverkeer gekregen.

– De gemeentepolitie van Bangkok verwacht dat de misdaad in de stad met 20 procent afneemt, wanneer de resultaten van een studie worden toegepast. De studie, die vanaf volgende maand een jaar in beslag neemt, richt zich op versterking van de preventie en aanhouding van verdachten.

In concreto gaat het om transnationale misdaadbendes, diefstallen, drugs, misdaden tegen entertainmentgelegenheden, gokken, vechtpartijen tussen scholen, straatraces, de hulp van de bevolking bij de bestrijding van misdaden en het gebruik van technologie om de politie te waarschuwen.

– Jet-set ex-monnik Wirapol Sukphol (van de video in een privé jet) komt volgend jaar terug naar Thailand. Eind deze maand gaan agenten van het Department of Special Investigation (DSI) in de VS om zijn uitlevering vragen. Dat zegt de president van het Baan Wimutti Dharma Network, die nog steeds gelooft in de onschuld van de monnik. Wirapol wordt onder andere beschuldigd van fraude en seks met een minderjarige.

Wirapol heeft eerder aangeboden vrijwillig naar Thailand terug te keren, maar hij kwam niet omdat hij ziek zou zijn en in het buitenland behandeld diende te worden. Volgens de advocaat van Wirapol bevond hij zich toen in Laos.

De DSI ontkent een aanval te hebben gedaan op een tempel in Laos, waar Wirapol zich schuil zou houden. Dat bericht circuleert in de Thaise media. De DSI zou de tempel hebben omsingeld en een helicopter zou de monnik plus vijf getrouwen in veiligheid hebben gebracht. ‘Klinkt als de scène uit een film’, zegt DSI-man Aungsugae Wisutwattanasak. ‘Maar de berichten over de raid zijn een verzinsel.’ Aungsugae zegt te weten waar Wirapol zich ophoudt, maar hij houdt daarover zijn lippen stijf op elkaar.

– Thailand en Myanmar hebben een driejarenplan gemaakt voor verbetering van de gezondheidszorg langs de grens en voor Myanmarese migranten in Thailand. Vrijdag zetten de ministers van volksgezondheid van beide landen hun handtekening onder een Memorandum of Understanding. Het plan omvat maatregelen op het gebied van voedsel, medicijnen, cosmetica, gezondheidsbevordering, de ontwikkeling van traditionele medicijnen en controle op ziektes. Van de buitenlandse werknemers in Thailand komt 78 procent uit Myanmar.

– De studie naar een ondergrondse complex van drie verdiepingen met winkels, entertainment en parkeerruimte in Chatuchak nadert haar voltooiing. Het complex moet een verbinding gaan vormen tussen de MRT-stations Bang Sue, Kamphaeng Phet en Chatuchak Park. Bekeken wordt of er ook een transportsysteem (bus of monorail) moet komen, want de drie stations liggen 500 meter tot 1 kilometer uit elkaar. Als voorbeeld dienden soortgelijke complexen in Japan en Peru. De studie is volgende maand klaar en gaat dan naar het ministerie van Transport.

– Dinsdag gaat een nieuwe rechtbankkamer voor toeristen open in Phuket. In Pattaya ging er al een op 5 september open en Suvarnabhumi krijgt morgen zo’n kamer. Toeristen klagen steeds vaker over oplichting en exorbitant hoge prijzen die tuktuk en taxichauffeurs rekenen. Phuket telt 1.200 geregistreerde tuktukbestuurders. De afgelopen drie maanden heeft de politie 158, 253 en 191 en deze maand 172 illegale tuktukbestuurders aangehouden.

In juni drongen de EU en Europese diplomaten op maatregelen aan. De EU dreigde burgers te waarschuwen om Phuket te mijden. Dit jaar brengen 10 miljoen toeristen een bezoek aan Phuket. Plannen bestaan voor toeristenkamers in Chiang Mai, Koh Samui en Bangkok.

Politiek nieuws

– Eigenlijk oud nieuws, maar de krant besteedt er weer ruime aandacht aan: Oppositiepartij Democraten stapt naar het Constitutionele Hof, wanneer de parlementaire behandeling van het voorstel 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken, is afgerond. Naar verwachting gebeurt dat over een maand.

Volgens de Democraten is het voorstel in strijd met de grondwet, die voorschrijft dat geen geld kan worden uitgetrokken anders dan via de begroting. De regering daarentegen zegt dat de beoogde lening geen staatsgeld is omdat die niet wordt opgenomen in de balans van de staatskas. Maar die claim klopt niet, zeggen de Democraten, omdat de lening wordt terugbetaald met geld van de belastingbetaler.

Volgens Korn Chatikavanij, minister van Financiën in de vorige (Democratische) regering, brengt de lening het financiële systeem van het land in gevaar.

– De Kamercommissie die het amnestievoorstel van Worachai Hema bestudeert (dat in eerste lezing door het parlement is goedgekeurd), gaat de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) en het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden) vragen wat ze vinden van het idee om de periode waarvoor de amnestie geldt, uit te breiden.

Niet vanaf de militaire coup, maar vanaf 1 januari 2005, en niet tot 10 mei 2011 maar ook daarna zou die moeten gelden. Dat voorstel heeft oppositieleider Abhisit in de commissie gedaan, omdat ook voor de militaire coup incidenten hebben plaatsgevonden.

De amnestie geldt voor allen die beschuldigd zijn van of veroordeeld zijn wegens politieke vergrijpen. Uitgesloten zijn Thaksin, protestleiders en de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van de ongeregeldheden.

Economisch nieuws

– Ratingbureaus houden scherp in de gaten of het roulerend krediet van 500 miljard baht voor het hypotheeksysteem voor rijst wordt overschreden. Wanneer het niet lukt binnen het uitgetrokken budget te blijven, zou dit het default risk van de regering kunnen vergroten, aldus een anonieme bron bij het ministerie van Financiën.

Begin juni waarschuwde Moody’s Investors Service dat potentiële verliezen op het systeem het voor de regering moeilijker maken om tegen 2017 een sluitende begroting te hebben. Dat stond als negatieve factor vermeld in Thailand’s credit rating. Moody’s trok de opmerking later in en zei dat de subsidie op rijst geen bedreiging vormt voor de credit rating, omdat verschillende economische factoren de rating ondersteunden.

Mocht Thailand’s credit rating worden verlaagd, dan gaan de kosten van leningen voor de regering en de particuliere sector omhoog. ‘Alhoewel de regering de afgelopen decennia nimmer in gebreke is gebleven bij het terugbetalen van schulden, is dat geen factor waardoor het vertrouwen van ratingbureaus wordt hersteld. Die situatie deed zich bijna voor tijdens de financiële crisis van 1997’, aldus de bron. Sinds de financiële wereldcrisis van 2008 zijn bureaus voorzichtiger geworden bij het evalueren van credit ratings.

In het eerste jaar waarin het hypotheeksysteem van kracht was, bedroeg het verlies 137 miljard baht. Voor het komend seizoen (het derde) heeft de regering een budget van 270 miljard baht vastgesteld. De Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het systeem voorfinanciert, moet daarnaast 160 miljard baht lenen. De regering blijft de rijst van de boeren opkopen voor prijzen die 40 procent boven de marktprijzen liggen. In de hoofdoogst garandeert ze 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor jasmijnrijst; in de tweede oogst vangen de boeren 13.000 baht voor een ton witte rijst. Per huishouden wordt maximaal respectievelijk 350.000 baht en 300.000 baht betaald.

– Nog meer rijst. De regering gaat strenger toezien op het hypotheeksysteem en er komt een website met informatie om eventuele onregelmatigheden de kop in te drukken. De minister van Handel heeft daarover afspraken gemaakt met betrokken instanties.

De strengere controle levert voor boeren die hun land huren, problemen op. Zij moeten een kopie van de grondakte en de ID-kaart van de eigenaar overleggen. Veel eigenaren verhuren tegenwoordig de grond in de vorm van een uitzendcontract, wat hen de mogelijkheid biedt het contract met de boeren elk ogenblik te ontbinden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website