Hollywood actrice Angelina Jolie heeft vrijdag op World Refugee Day vluchtelingenkamp Ban Mai Nai Soi in de noordelijke provincie Mae Hong Son bezocht.

Jolie, die speciale vertegenwoordiger is van het VN Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen, maakte van de gelegenheid gebruik om het lot van ’s werelds meest kwetsbare personen onder de aandacht te brengen.

‘Het voorkomen van gewapende conflicten dient een collectieve verantwoordelijkheid te zijn van de internationale gemeenschap’, zei ze in het kamp tijdens een bijeenkomst met 1.500 vluchtelingen en functionarissen. ‘De gigantische toename van het aantal vluchtelingen bewijst dat de wereld faalt aan die verantwoordelijkheid te voldoen. Dat is een onrechtvaardige en onhoudbare situatie. Het enige antwoord is meer inspanningen en middelen wereldwijd aan de aanpak van conflicten te besteden – er zijn geen humanitaire oplossingen voor politieke problemen.’

De quote is afkomstig van het Commissariaat, want het bezoek van Jolie was niet tevoren aangekondigd. Jolie kon vanwege het slechte weer niet met haar privéjet van Chiang Mai naar Mae Hong Son vliegen, maar ze arriveerde er over de weg. Een chartervlucht bracht haar terug naar Chiang Mai, waar ze ’s avonds met onbekende bestemming vertrok.

In Ban Mai Nai Soi wonen 11.890 Karenni vluchtelingen, die de gevechten in Myanmar ontvlucht zijn. Op de foto op de voorpagina van de krant (niet de foto boven) praat Jolie met een oude vrouw, die er 18 jaar geleden met echtgenoot en kinderen kwam. De noordelijke provincie Mae Hong Son telt een ander kamp in Ban Mae Surin, waar 3.114 voornamelijk Karen vluchtelingen verblijven. De Thaise regering erkent hen niet als vluchteling, maar noemt hen ‘displaced persons’.

Zie hier een video van het bezoek van Jolie aan een 75-jarige grootmoeder in het vluchtelingenkamp. De video kan in Thailand niet bekeken worden, wel in Europa.

[youtube]http://youtu.be/-_cs91MfFeM[/youtube]

– Zet banencentra in de grensprovincies op om tussenpersonen, die over de rug van werkzoekende migranten winst maken, buiten spel te zetten. Verleen verder amnestie aan illegale migranten. Registreer hen en breng hen in het arbeidspotentieel, want ’s lands handel en economie steunen zwaar op het werk van migranten.

Die twee suggesties doet Yongyuth Chalamwong van het Thailand Development Research Institute. Hij denkt dat het militair gezag de problemen met illegale buitenlandse werknemers sneller kan oplossen dan de vorige regering, omdat die vaak tegen juridische obstakels opliep.

Naar schatting werken 2 miljoen migranten legaal in het land en 800.000 tot 900.000 illegaal. De massale exodus van Cambodjaanse arbeiders wijst op het grote aantal Cambodjaanse migranten die in Thailand werken. Hun vertrek dupeert de productie van veel bedrijven, maar gelukkig beginnen de eersten al weer terug te keren omdat de zorgen over een op handen zijnde razzia door het leger zijn weggenomen.

Werkgevers hebben migranten hard nodig, maar dat gaat allemaal niet van een leien dakje. De recrutering verloopt langzaam en is duur. Werkzoekenden moeten hoge bemiddelingskosten betalen aan uitzendbureaus of tussenpersonen. Bij hun registratie en verificatie stuiten werkgevers en migranten op tal van problemen. Migranten moeten soms bedragen tot 20.000 baht aan tussenpersonen betalen om geregistreerd te worden.

Wassana Lamdee, mensenrechtenactivist bij de Arom Pongpangan Foundation, vindt dat de autoriteiten duidelijk moeten maken hoe de terugkerende migranten legaal in Thailand kunnen werken, zodat ze arbeidsrechtelijk beschermd worden.

– Charupong Ruangsuwan is afgetreden als leider van voormalig regeringspartij Pheu Thai om de partij te redden. Wanneer hij was aangebleven, had de partij in juridische problemen kunnen komen vanwege zijn anti-coup activiteiten, zegt een bron in Pheu Thai.

Charupong negeerde het bevel van de junta om zich te melden en is sindsdien ondergedoken. Mogelijk is hij naar het buitenland gevlucht. Zelfs zijn terugkeer naar Thailand zou tot juridische problemen voor de partij kunnen leiden, zegt de bron, omdat hij dan te maken krijgt met juridische geschillen.

Met Charupong’s aftreden is het gehele dagelijkse bestuur van de partij opgeheven. Pheu Thai secretaris-generaal Phumtham Wechayachai dringt er bij hen op aan om snel de Kiesraad een overzicht te geven van hun bezittingen en verplichtingen. Bestuursleden zijn verplicht dat binnen 30 dagen na vertrek te doen.

Pheu Thai werd op 16 juni door Charupong op de hoogte gebracht van zijn aftreden, dat hij met terugwerkende kracht op 22 mei liet ingaan, de dag van de coup. Dit betekent dat de bestuursleden uiterlijk vrijdag met hun financiële billen bloot moeten. Wanneer bestuursleden dat niet op zo’n korte termijn lukt, dienen ze contact met de partij op te nemen.

– Voormalig premier Yingluck heeft gisteren voor het eerst sinds de coup met de pers gesproken, toen ze ter gelegenheid van haar 47ste verjaardag Wat Bueng Thong Lang in Bangkok bezocht. Yingluck zei nu meer tijd te hebben om voor haar zoon te zorgen. Sinds de coup is ze meermalen in het openbaar gesignaleerd, maar ze hield tot gisteren haar lippen stijf op elkaar.

Yingluck en zeven ministers werden op 7 mei door het Constitutionele Hof naar huis gestuurd vanwege de overplaatsing van een hoge veiligheidsambtenaar, die in strijd met de grondwet was. Aan het resterende kabinet kwam een eind toen het leger de macht overnam.

– De junta trekt de financiële touwtjes aan. Alle projecten die meer dan 100 miljoen baht kosten, moeten ter goedkeuring aan de NCPO worden voorgelegd en dat geldt ook voor bestaande projecten, waarvan de contracten nog getekend moeten worden.

Vertegenwoordigers van 56 staatsbedrijven hebben dat gisteren te horen gekregen tijdens een bijeenkomst met Chatchai Sarikallaya, adjunct-hoofd van het economisch team van de junta. De raden van bestuur zijn tevens opgeroepen de voordeeltjes die de bestuursleden genieten, te herzien teneinde de financiële positie van de bedrijven te verbeteren.

Thai Airways International heeft het goede voorbeeld gegeven. Bestuursleden en hun familie krijgen geen gratis vliegtickets meer. Verder zijn bij overheidsbedrijven al enkele bestuursleden uit vrije wil vertrokken, die door de vorige regering waren benoemd. Coupleider Prayuth Chan-ocha bedankte hen in zijn wekelijkse tv-toespraak op vrijdag. ‘De NCPO bedankt de raden van bestuur die begrip hebben voor verbeteringen en daarvoor de weg vrijmaken.’

– De inwijding van Akanat Phromphan, voormalig woordvoerder van anti-regerings beweging PDRC, tot monnik gisteren in Wat Chonpratan Rangsarit in Nonthaburi leek wel een reünie van voormalige demonstranten.

Protestleider Suthep Thaugsuban was er (Akanat is trouwens zijn stiefzoon), Abhisit Vejjajiva van voormalig oppositiepartij Democraten en Sukhumbhand Paribatra, de geschorste gouverneur van Bangkok, om enkele kopstukken van de honderden aanwezigen te noemen. De meesten waren traditioneel gekleed met één gezamenlijk attribuut: het fluitje aan een driekleurig lint om de hals. Anderen droegen een T-shirts met de nationale kleuren (rood-wit-blauw-wit-rood).

Aan het protest van de PDRC kwam op 22 mei na zes maanden een eind, toen het leger de macht overnam. Het anti-regerings tv-kanaal BlueSky, dat de protesten live had verslagen, werd toen uit de lucht gehaald.

– Vierhonderd personen, waaronder 117 legerofficieren, gaan in september met pensioen, aldus een gisteren gepubliceerde lijst van het ministerie van Defensie. Een van hen is coupleider Prayuth Chan-ocha, maar te verwachten valt dat hij aanblijft. Ook opperbevelhebber Tanasak Patimapragorn, marinecommandant Narong Pipattanasai en luchtmachtcommantdant Prajin Juntong, alle drie lid van de NCPO, zwaaien eind september af.

– Een jochie van 8 dat bloemen verkoopt op de Khao San Road: dat is verdacht. En inderdaad, hij en zijn twee zusjes waren door een man uit Myanmar in september van hun moeder gekocht. Hij betaalde er 50.000 kyat (1.800 baht) voor. De man werd vrijdagochtend in zijn kamer aangehouden.

– Twee gevallen van illegaal gokken op de WK Voetbal. Na een tip konden politie en leger in Ramkhamhaeng (Bangkok) twee Koreanen en een vrouw uit Myanmar aanhouden die een illegale gokdienst hadden. De politie nam zeven desktop computers, een externe harde schijf, bankboekjes en telefoonkaarten in beslag.

In Prachuap Khiri Khan ging het om een bende van elf personen die in een callcentrum werkten. Hier legde de politie de hand op twaalf mobiele telefoons, computers, 15 ATM-kaarten en lijsten.

– Vorige week schrapte de NCPO het One Tablet per Child programma van de vorige regering, maar dit heeft wel tot gevolg dat de leerlingen van Mathayom 2 (klas 2 middelbare school) nu tablets hebben met content van klas 1, omdat ze de beloofde tablet pas kortgeleden ontvingen. Ze kunnen dus alleen gebruikt worden voor searches op internet. Voor onderwijsdoeleinden zijn ze ongeschikt, zegt een schooldirecteur in Bangkok.

Een docent economie van de Kasetsart universiteit stelt daarom voor het voor de tablets uitgetrokken budget in de begrotingen van 2014 en 2015 te gebruiken voor het ontwikkelen van lesmateriaal, anders zijn de tablets overbodig. Overigens zijn sommige leerlingen bepaald niet onder de indruk van de ontvangen tablet. ‘Niets bijzonders, want ik heb thuis een iPad’, zegt een leerling van Mathoyom 2. Ze had liever een ‘talking dictionary’ gekregen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Mensenhandelrapport: Junta reageert nuchter, ministerie is verongelijkt

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 22 juni 2014”

 1. Wim Voorham zegt op

  Even een reactie op kinderen die bedelen of bloemen verkopen; van mijn vrouw uit de Isan kreeg ik het verontrustende bericht dat op het nieuws werdverteld dat er weer minibusjes met schoolkinderen worden gekaapt. Deze kinderen worden elders, bv in Bangkok tewerkgesteld waarbij in het verleden deze kinderen ook van een van hun ledematen werden ontdaan. De schrik zit er weer in in de Isan. Hoet zit dat, wordt daar ook wat aan gedaan?

  • chris zegt op

   Als je vrouw ook de volgende nieuwsuitzending had gekeken had ze kunnen zien dat de kinderen logen en op straat stonden (en niet met het busje mee waren gegaan) omdat ze geen zin hadden om naar school te gaan. Niks kaping en kinderlokkers dus.

 2. top martin zegt op

  Geen probleem deze video in Thailand te bekijken. Je mag gewoon een AD-On downloaden. Installeerd zich dan van zelf voor het bekijken van ALLE video


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website