Sunannika Kritsanasuwan, tweede runner-up van de Miss Universe Thailand verkiezing, weigert haar kroontje terug te geven. Nam Phet, zoals haar bijnaam luidt, is gediskwalificeerd vanwege sexy foto’s van haar op de social media.

Nam Phet geeft toe als ‘pretty’ te werken, maar ontkent beschuldigingen van seksueel onbetamelijk gedrag. Pretty’s zijn vrouwen die bijvoorbeeld op de Motor Expo bij auto’s poseren. Nam Phet noemt dat commercial presenter.

– De junta lijkt haar aanvullende maatregelen om de media aan banden te leggen, te gaan versoepelen. Gisteren vond overleg plaats tussen Surasak Kanchanarat, permanent secretaris van het ministerie van Defensie en belast met de hervormingscampagne van de NCPO, en vertegenwoordigers van de Thai Journalists Association (TJA), Thai Broadcast Journalists Association, National Press Council of Thailand en de News Broadcasting Council of Thailand. De vier organisaties zijn nogal geschrokken van Announcement 97, die erop neerkomt dat alles wat maar enigszins naar kritiek zweemt, verboden is.

De media voelen zich met name ongemakkelijk over punt 5 van het edict, aldus TJA-president Pradit Ruangdit. Punt 5 regelt een onmiddellijk  verbod op de verkoop, distributie of uitzending van berichten die beschouwd worden als een bedreiging van de nationale veiligheid, belediging van anderen en kritiek op de NCPO. Soldaten, provinciale gouverneurs en gemeente en provinciale politiecommandanten hebben de bevoegdheid bedrijven te sluiten, die zich daaraan schuldig maken. Ook punt 3 heeft de wrevel gewekt van de media. Dat gaat over kritiek op operaties van de NCPO en haar staf.

Volgens Pradit dient punt 5 geschrapt of aangepast te worden. De huidige wetgeving en professionele ethiek voorzien al in regulering van de media. Ze moeten alleen strikt worden toegepast om ervoor te zorgen dat alle media zich eraan houden. ‘Sommige journalisten lappen ze uit persoonlijk gewin aan hun laars en dat heeft zijn weerslag op de gehele beroepsgroep.’

– Coupleider Prayuth Chan-ocha wordt vanavond in audiëntie ontvangen door de koning. Naar verluidt gaat het gesprek over de interim-grondwet die door de junta is opgesteld en ter ondertekening bij de vorst ligt. De voorlopige grondwet regelt de instelling van een wetgevende assemblee, hervormingsraad en commissie, die de definitieve grondwet gaat opstellen.

– Buitenlandse investeerders zijn nog steeds bezorgd over de huidige politieke situatie en wachten op stabiliteit en groei, zegt Adrian Borg-Cardona, directeur van vastgoedbedrijf Lifestyle Assets Co. ‘Maar na verloop van tijd, wanneer Thailand naar politieke en economische stabiliteit groeit, zullen ze ongetwijfeld terugkeren.’ Borg-Cardona zei dit gisteren na afloop van de bijeenkomst ‘A Mirror of Thailand’, georganiseerd door de Honorary Consuls Association.

Spreker was daar voormalig premier en minister van Financiën Pridiyatorn Devakula, adviseur van de NCPO. Hij zei dat de junta er alles aan gelegen is om Thailand uit het ‘zwarte gat’ te trekken. Dit gebeurt onder andere door de besteding van gelden uit de begroting 2014 te versnellen. Hij ontvouwde een agenda die tot doel heeft het internationaal vertrouwen te herstellen, de economie te bevorderen en van het land een van ’s werelds belangrijkste handelsnaties te maken.

– De gemeente Bangkok (BMA) gaat door met het schoonvegen van de voetpaden. Na het Rattanakosin gebied komen Tha Tian en Tha Chang aan de beurt. Ook daar moeten alle illegale straatverkopers hun biezen pakken. Een eerdere poging van de gemeente mislukte omdat de straatverkopers maffia-lieden betalen om hen te beschermen. De nieuwe poging moet lukken, want de gemeente wordt nu gesteund door het leger. De verkopers hebben inmiddels een foldertje gekregen met de plannen van de gemeente voor de voetpaden.

Gisteren moesten de straatverkopers bij het Klong-Lot kanaal en de Supreme Court eraan geloven. Volgens BMA-adviseur Wichai Sangprasai zijn tweehonderd verkopers van Khlong Lot verhuisd naar Tha Chang en Tha Tian. Een fruitverkoopster in Tha Chang zegt dat zij en andere verkopers er al 40 jaar staan. De meeste ilegale verkopers zijn outsiders, die de voetpaden ’s avonds in beslag nemen.

Elders in de stad zijn ook illegale kraampjes verwijderd: bij Bo Bae en in Ramkhamhaeng. Op de Ratchadamnoen Avenue bij de Khok Wua kruising moesten lotenverkopers het veld ruimen. De gemeente heeft vier locaties aangewezen waar ze mogen staan.

– Televisiestation Bluesky overweegt de deuren te sluiten want het geld begint op te raken. Het station dat de protesten van de anti-regeringsbeweging live uitzond, heeft al twee maanden niet mogen uitzenden waardoor de inkomsten zijn opgedroogd. Intussen is de staf wel doorbetaald.

Het station neemt over een week een besluit over sluiting. Het hoopt dat het uitzendverbod wordt opgeheven wanneer de voorlopige grondwet van kracht wordt. Bluesky is een van de veertien tv-stations die door de junta uit de lucht zijn gehaald.

– 136 scholen in het Zuiden krijgen een hek rondom om ze te beschermen tegen opstandelingen. Dit voorstel van het ministerie van Onderwijs heeft het groene licht gekregen van het NCPO-panel dat verantwoordelijk is voor beëindiging van het geweld in het Zuiden. Het gaat om scholen op afgelegen plaatsen in Taha en Raman (Yala), Sai Buri en Kapho (Pattani) en Chanae, Cho Airong en Rangae (Narathiwat), die het nu zonder hek moeten stellen hetgeen ze een gemakkelijk doelwit van de opstandelingen maakt.

Het panel is ook akkoord gegaan met de installatie van meer bewakingscamera’s in risicogebieden. Dat is voorgesteld door het Southern Border Provinces Administrative Centre. Coupleider Prayuth Chan-ocha heeft aangedrongen op nog meer camera’s in het gehele Zuiden, wanneer de risicogebieden zijn voorzien.

Hervatting van de vredesgesprekken met afscheidingsbeweging BRN, die sinds de Ramadan vorig jaar stilliggen, zit eraan te komen. Voortzetting is een prioriteit van de NCPO, zegt de panelvoorzitter. Details maakte hij evenwel niet bekend.

– Twee tieners zijn zondagavond bij een beschieting in Sungai Padi (Narathiwat) gewond geraakt. Een van de twee is er ernstig aan toe. Ze werden beschoten toen ze op de motorfiets huiswaarts keerden.

Voor de ontploffing van vier zelfgemaakte bommen, zondag in Rangae, heeft de politie aan de hand van camerabeelden zeven verdachten geïdentificeerd. Tegen hen worden arrestatiebevelen uitgevaardigd. Bij de ontploffingen raakte niemand gewond.

– Het klachtencentrum Damrong Tham (Maintaining justice), telefonisch bereikbaar via nummer 1567, moet beter gaan functioneren. Coupleider Prayuth Chan-ocha heeft alle overheidsdiensten bevolen het ministerie daarbij te helpen. Door het hele land moeten klachtencentra komen, waar de bevolking klachten kwijt kan, advies krijgt of een reactie op hun problemen. Het centrale klachtencentrum werd in 1994 gevormd.

– Omwonenden van een vuilstort in Phraeksa (Samut Prakan) hebben de junta gevraagd de dump te sluiten. De vuilstort vormt volgens de bewoners een bedreiging van hun gezondheid. Na enkele regenbuien hebben ze ook te maken gekregen met verontreinigd afvalwater. De bewoners zeggen dat ze tot nu toe bij overheidsdiensten geen gehoor voor hun klachten kregen. In maart brak op de vuilstort een brand uit, die zes dagen duurde, en binnen twee maanden braken er weer twee brandjes uit.

– Cambodja’s vice-minister-president en minister van Defensie Tea Banh brengt volgende week een bezoek van twee dagen aan Thailand. Doel van het bezoek is de banden tussen beide landen aan te halen. Naar verwachting zal Tea Banh zijn steun uitspreken aan de junta.

– Het lichaam van de tiener die zondag aan het strand van Mae Pim in zee verdronk, is gisteren gevonden. Het was verstrikt geraakt in een visnet, 500 meter vanaf de plaats waar hij in zee viel [?].

– Sinds eind vorige maand zogeheten one-stop servicecentra zijn open gegaan, hebben 180.000 gastarbeiders zich laten registreren. Dit maakte de NCPO gisteren bekend bij de opening van een centrum in Prachuap Khiri Khan, een provincie met 14.000 ongeregistreerde migranten.

De centra zijn een initiatief van de junta om een eind te maken aan illegale arbeid en mensenhandel. Migranten krijgen er een tijdelijke werkvergunning, waarna ze 60 dagen de tijd hebben voor de aanvraag van een permanente werkvergunning.

– De NCPO zegt driehonderd krakers nationaal park Thap Lan (Nakhon Ratchasima) te hebben uitgezet. Ze hadden er gewassen geplant en hutjes gebouwd. Bij de zaterdag begonnen operatie door boswachters, soldaten en politieagenten zijn vuurwapens en palissander houtblokken in beslag genomen. Volgens het parkhoofd waren de krakers vorige maand door lokale politici overgehaald om het land te bezetten.

Behalve in Thap Lan worden ook elders krakers uitgezet, onder andere in nationaal park Pang Sida. Er wordt eerst met hen gepraat; wanneer ze weigeren te vertrekken, wordt de rechter ingeschakeld. Beide parken zijn onderdeel van het Khao Yai-Dong Phayayen boscomplex dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation verwacht dankzij de door het leger geleide operatie binnen twee maanden 4.000 rai te kunnen heroveren. Daarna wordt de kaalgeslagen grond herbebost.

– Was het wel zelfmoord? De familie twijfelt en in afwachting van een autopsie en bestudering van het bewijsmateriaal is de crematie van voormalig milieuactievoerder Sutthi Archasai daarom uitgesteld. Sutthi werd dinsdag in zijn pickup truck in de garage van zijn huis gevonden. Hij had een revolver in zijn hand. Woensdagochtend overleed hij in het ziekenhuis.

Volgens de politie zijn met de revolver vier schoten gelost. Een raakte Sutthi’s slaap, de andere doorboorden de voorruit en het garagedak. De familie vraagt zich af waarom hij drie keer vuurde alvorens zich van het leven te beroven.

Sutthi leidde in de provincie Rayong tal van milieuprotesten, de bekendste tegen de bouw van een energiecentrale. De afgelopen jaren manifesteerde hij zich niet meer.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Afscheid van busterminal Mor Chit nadert

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website