Op de woning van Narong Sahametha is zondagavond een granaat afgevuurd. De granaat sloeg een flink gat in de muur en beschadigde een auto.

Narong is permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid en hij steunt openlijk de protestbeweging, hetgeen wel het motief achter de aanval zal zijn geweest. De granaat was volgens de politie vanaf een afstand van 50 meter afgevuurd. De politie gaat intensiever patrouilleren in het gebied.

Bangkok Post opent met een heel lang verhaal over de mogelijkheid van een militaire coup door de East Tigers, de bijnaam van de tweede Infanteriedivisie Burapha Phayak. Oud-premier Thaksin zou in Beijing tegen volgelingen die hem hadden opgezocht, gezegd hebben dat die een coup kunnen gaan plegen.

De geruchten worden ook gevoed door een audiëntie, die de koning heeft verleend aan Prawit Wongsuwon, voormalig commandant van de divisie en minister van Defensie in het kabinet Abhisit; voormalig legercommandant Anupong Paojinda, ook Burapha Phayak, en – jawel, daar hebben we hem weer – grise eminence Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council.

Zij voegden zich bij een delegatie die een Boeddhabeeld aan de monarch overhandigde en Prem sprak afzonderlijk met de koning. Voor Thais is zo’n audiëntie een aanwijzing dat er iets staat te gebeuren.

Maar u begrijpt het al: de East Tigers ontkennen. Een commandant zegt dat voor een coup minstens veertig bataljons nodig zijn, de tijgers zouden dat nooit in hun eentje kunnen. Een andere officier zegt dat Burapha Phayak weer eens als zondebok wordt gebruikt. Dat zou te maken hebben met de inzet van Burapha Phayak soldaten in april 2010 op de Khok Wua kruising, waar het leger roodhemden verdreef.

Noppadol Pattama, juridisch adviseur van Thaksin, ontkent dat zijn baas de mogelijkheid van een coup heeft genoemd. Thaksin zou wel gezegd hebben dat zijn familie bereid is een offer te brengen door de politiek te verlaten wanneer dat tot ‘nationale vooruitgang’ leidt.

– Bangkok krijgt dit jaar twee nieuwe parken. Eén park van 34 rai ligt onder de expressway in Lat Phrao; een deel van het park is speciaal bestemd voor honden. Onze trouwe viervoeter plus hun baasjes kunnen er ontspannen en oefeningen doen. Het andere park van 3 rai komt in Bang Phlat. Volgend jaar komen er nog eens drie parken bij: in Bang Bon (100 rai), Phetkasem soi 49 (70 rai) en Bung Lam Phai meer in Min Buri (78 rai).

– De Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt consumenten dat sommige producten de onjuiste mededeling bevatten dat ze door de FDA veilig worden geacht. Het gaat om voedingssupplementen die beweren de seksuele prestaties te verbeteren, voor gewichtsverlies te zorgen, voor borstvergroting en voor een helderder huid. Een lijst met verdachte producten staat op de website van de FDA.

– Een Thais onderzoeksteam dat een anti-malaria medicijn ontwikkelt, zegt de pre-klinische testfase te hebben bereikt. De ontwikkelde synthetische verbinding P218 is volgens het team in staat de vorming van DNA bij malariaparasieten te voorkomen. Dit kan leiden tot een nieuw medicijn ter vervanging van pyrimethamine, het meest gebruikte medicijn, waarvoor de ziekte in toenemende mate resistent is.

De pre-klinische test wordt in een buitenlands laboratorium gehouden. Daarna wordt het medicijn op mensen getest. Die fase duurt drie jaar. In totaal duurt het vijf jaar voordat het medicijn op de markt komt. Het researchteam heeft er vertrouwen in dat de pre-klinische fase succesvol is.

– De pas opgericht Rubbish Collection Organisation (RCO, zie Heksenjacht dreigt tegen mensen die de monarchie beledigen) moet het niet in haar hoofd halen gewapende mannen op pad te sturen om verdachten van majesteitsschennis op te sporen, want dan krijgt ze met de politie te maken.

Dit zegt een politiewoordvoerder in reactie op een Facebookbericht van de oprichter dat een gewapende macht wordt gevormd, die in staat is een ‘armed lese majeste gang’ te bestrijden.

Rienthong vraagt in het bericht de korpschef van de landelijke politie begrip te hebben voor de noodzaak van geweld en geen juridische actie tegen RCO-leden te nemen die een wapen dragen. De woordvoerder wijst erop dat geen enkele organisatie in het land wapens mag dragen.

Rienthong plaatste zijn FB-bericht naar aanleiding van zijn claim dat hij ‘verdacht uitziende mannen’ in drie auto’s voor zijn huis had gezien. Hij zegt al geïntimideerd te worden sinds hij de oprichting van de RCO bekend heeft gemaakt.

Roodhemdleider Korkaew Pikulthong is het niet eens met de oprichting van de RCO. Het is de taak van de politie om actie te ondernemen tegen mensen die zich bezighouden met anti-monarchale zaken, niet van zelf-benoemde groepen.

– Het welles-nietes spelletje tussen het Centre for the Administration of Peace and Order (verantwoordelijk voor handhaving van de noodwet voor Bangkok) en het Constitutionele Hof en de National Anti-Corruption Commission is gisteren voortgezet door Capo-directeur Chalerm Yubamrung. En daar laat ik het maar bij, want ik vind het gekissebis. Wie het wil lezen, zie Capo stands by caution to court, NACC op de website van de krant. Het is voornamelijk ouwe koek.

– Een 65-jarige man is gisteren in Bannang Sata (Yala) doodgeschoten. Hij werd onder vuur genomen toen hij op de motorfiets reed. Het district werd zondag al opgeschrikt door een aanslag op een echtpaar, hun 2-jarige dochter en een 12-jarige neef. Alleen de neef overleefde de aanslag. Het echtpaar heeft een zoon die defensievrijwilliger is. Hij overleefde in februari een aanslag.

– De politie in Bangkok gaat harder optreden tegen uitgaansgelegenheden die na 1 uur ’s nachts open blijven. In voorbereiding is wijziging van de Entertainment Venue Control Act van 1966. De huidige boete van 2.000 baht wordt opgetrokken naar 60.000 tot 200.000 baht. Overtreders kunnen ook een gevangenisstraf krijgen.

Onder de wet vallen de zogeheten sathan borikan, zoals ramwong volksdansclubs, massagesalons, pubs en disco’s. De gewijzigde wet is ook van toepassing op openlucht stalletjes waarin sterke drank wordt verkocht en muziek wordt gespeeld harder dan 80 decibel. De eigenaar dient een vergunning te hebben, die tussen 10.000 en 50.000 baht kost, afhankelijk van de grootte.

Volgens de politie zijn er thans in Bangkok tweeduizend uitgaansgelegenheden zonder vergunning.

– Luchtvaartmaatschappij Thai Airways International (THAI) wijt de grote afname van het aantal passagiers uit Oost-Azië aan de politieke onrust. In het eerste kwartaal nam het aantal passagiers uit China af met 25,8 procent, uit Japan met 8 procent en uit Zuid-Korea met 12,9 procent. Als gevolg daarvan was het verlies 30 miljoen baht hoger dan verwacht. Hoeveel verlies werd geleden, wil THAI niet zeggen. De gemiddelde cabinebezetting bedroeg 68,7 procent tegen 80,3 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Politiek nieuws

– Vandaag vindt dus de aangekondigde vergadering plaats van de Kiesraad met alle politieke partijen over de nieuwe verkiezingen. Oppositieleider Abhisit verzet zich tegen het houden van een stemming wanneer de deelnemende partijen het niet eens kunnen worden. Voormalig regeringspartij Pheu Thai heeft daar op aangedrongen.

Abhisit vindt dat de partijen niets moeten eisen, maar zich op het nationaal belang moeten concentreren om een oplossing te vinden. Kunnen ze dat niet, dan glijdt het land mogelijk af naar onrust en een coup.

Abhisit hoopt dat alle politieke partijen oplossingen bieden voor het land in plaats van zich te richten op partijbelangen. Ze dienen niet gedwongen te worden om het eens te worden over een datum voor de verkiezingen, aldus Abhisit.

Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn zegt dat vandaag ook de opinies van de veiligheidsdiensten worden gepresenteerd waarmee de Kiesraad op 8 april heeft gesproken. Het resultaat van alle overleg gaat naar de regering.

Juridisch adviseur Bhokin Bhalakula van Pheu Thai hoopt dat een oplossing wordt gevonden voor zo snel mogelijke verkiezingen. Wanneer dat niet gebeurt, kan de indruk van een samenzwering ontstaan die een afschrikkende werking heeft op het parlementair proces voor het vaststellen van de begroting. Volgende maand dient het parlement daarmee te beginnen zodat de begroting op tijd klaar is. [Het Thaise begrotingsjaar loopt 1 oktober tot 30 september.]

Om te voorkomen dat de registratie van kandidaten net als bij de vorige verkiezingen wordt geblokkeerd, wijst Bhokin erop dat die ook op veilige plaatsen kan gebeuren zoals legerbases en via internet. Verkiezingen op 20 juli, een suggestie van Somchai, vindt Bhokin te laat. Dan komt de begroting niet tijdig klaar. De vergadering van vandaag wordt live uitgezonden door de NBT en kanaal 9.

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai blijft van mening dat nieuwe verkiezingen en een referendum de enige manier zijn om het land te bevrijden van zijn politieke impasse. ‘Luisteren naar de stem van het volk is de enige oplossing’.

Pheu Thai vindt dat binnen 45 tot 60 dagen na 27 maart, de dag waarop het Constitutionele Hof de verkiezingen van 2 februari ongeldig verklaarde, nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden. ‘Gebeurt dat niet, dan worden alleen de belangen gediend van degenen die een vacuüm willen creëren in ’s lands bestuurssysteem.’ De partij dringt er bij alle partijen op aan, in het bijzonder oppositiepartij Democraten, om samen te werken bij het vaststellen van een nieuwe datum.

Meer nieuws in:

Activist voor etnische Karen-dorpelingen sinds donderdag spoorloos
Rambo Isan dreigt met protest in Bangkok

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website