Het is vandaag ezeltje-strek-je in het Zuiden van Thailand, maar uit dankbaarheid moeten de bewoners natuurlijk wel de Democratische partij de rug toekeren.

Vandaag en morgen vergadert het kabinet in Surat Thani en wordt beslist over een budget van 18,5 miljard baht voor verschillende projecten in de provincie. In maart vergaderde het kabinet ook in het Zuiden, in Phuket, en toen werd 84 miljard baht over de bewoners uitgestrooid. Het Zuiden (en Bangkok) is traditioneel het bolwerk van de huidige oppositiepartij Democraten en met al deze douceurtjes probeert de regeringspartij de bewoners te paaien.

Een van de projecten is het slaan van waterputten op het eiland Koh Samui om de droogte te bestrijden. Alhoewel de Democraten zelden op een waarderend woord voor de regering betrapt kunnen worden, is oppositieleider Abhisit zowaar lovend. ‘Het eiland heeft meer waterbronnen nodig en een betere infrastructuur om het grote aantal toeristen te kunnen bedienen.’

Politieke koffiedikkijkers vergelijken de maandelijkse mobiele kabinetsvergaderingen van het kabinet Yingluck met die van haar grote broer Thaksin. Toen hij aan de macht was, vergaderde hij ook vaak in het land. Die politieke marketing had vooral in het Noordoosten succes. Sinds Pheu Thai de macht heeft overgenomen van de Democraten, 14 maanden geleden, heeft het kabinet zevenmaal buiten het Government House in Bangkok vergaderd.

– De tot 70 jaar gevangenisstraf veroordeelde ex-directeur van de in 1995 omgevallen Bangkok Bank of Commerce Krirkkiat Jalichandra (63) is gisteren overleden. Niet in de gevangenis, want in de zeven rechtzaken tegen hem liepen nog allerlei beroepsprocedures. In de meest recente zaak in december handhaafde het gerechtshof een gevangenisstraf van 20 jaar wegens verduistering van 1,22 miljard baht.

De ineenstorting van de bank staat symbool voor het roekeloos en slecht gecontroleerde leengedrag dat in 1997 tot de financiële crisis leidde. Toen de bank faiiliet ging, had het een schuld van US$3 miljard. Tijdens de crisis gingen nog eens 56 andere financiële instellingen onderuit.

Het Legal Execution Department heeft dit jaar kans gezien 500 miljoen baht te achterhalen, die Krirkkiat en de Indische financier Rakesh Saxena, ook al zo’n boef, in Zwitserland hadden ondergebracht. De afdeling is ook zoek naar geld dat in Canada is ondergebracht, waar Saxena zich van 1996 tot 2009 schuilhield. Saxena mag 10 jaar brommen.

– In de stad Tak Bai (Narathiwat) zijn zaterdagavond drie bommen ontploft. Het bericht maakt geen melding van doden of gewonden. Opstandelingen openden ook het vuur op een kamp van de waterpolitie. In een kort vuurgevecht doodden de agenten één opstandeling. De politie vermoedt dat de bomaanslagen een prelude zijn op 24 oktober, wanneer de Tak Bai massacre wordt herdacht.

– Supa Piyajitti, adjunct-secretaris van het ministerie van Financiën, gaat door met haar verzet tegen de 3G-veiling van dinsdag. Die was volgens haar in strijd met de regel- en wetgeving tegen samenspanning (waardoor de drie providers de concessies voor een appel en een ei konden kopen).

De NBTC, die de veiling hield, heeft al gezegd dat ze als onafhankelijk orgaan niet gebonden is aan overheidsregels, maar Supa vindt dat een kul argument. ‘Ze kunnen zich niet onttrekken aan een openbaar onderzoek.’

Supa is voorzitter van de e-auction commissie van het ministerie. Haar baas, de permanent secretaris van het ministerie, staat vierkant achter zijn adjunct. Ook Korn Chatikavanij, minister van Financiën in het kabinet Abhisit, is voor haar in de bres gesprongen.

Vanuit de Senaat ligt de veiling ook onder vuur. Een aantal senatoren overweegt de National Anti-Corruption Commission in te schakelen.

– PC Air heeft alle vluchten twee weken opgeschort om de financiële problemen met haar Zuid-Koreaanse agent Skyjet op te lossen. Het enige toestel van de budgetmaatschappij kreeg dinsdag geen toestemming om van Incheon te vertrekken omdat er nog rekeningen openstonden. Vierhonderd Thaise toeristen strandden daardoor. Het Department of Civil Aviation heeft PC Air gewaarschuwd: als dit nog een keer gebeurt, wordt haar vergunning ingetrokken. Tweehonderd passagiers zitten nog steeds vast in Zuid-Korea.

– Khao San Road in Bangkok wordt het proefkonijn in een nieuwe campagne van de politie om toeristen beter te beschermen. De straat krijgt het etiket ‘safety zone’, wat betekent dat er meer bewakingscamera’s komen, die verbonden zijn met het politiebureau. Het plan is om 353 veiligheidszones in 56 provincies in te stellen.

– Garnalenverwerkende bedrijven in Samut Sakhon ontkennen kinderen in dienst te hebben. Buitenlandse media hadden daarover bericht. De bedrijven klagen dat de negatieve publiciteit ertoe leidt dat ze moeilijker aan personeel kunnen komen. Eén bedrijf zegt dat de autoriteiten elke dag komen controleren, wat de bedrijfsvoering bemoeilijkt.

– Over een lengte van 10 kilometer is het strand van Hua Hin bezaaid met afval. Moessonwinden zijn de boosdoener. [Volgens mij de mensen die deze rotzooi achterlaten] Het afval bestaat onder andere uit plastic zakken, plastic flessen en allerlei organisch afval. De wind zorgt elk jaar tussen eind oktober en begin november voor het aanspoelen van afval. Over 2 weken is de ellende voorbij. Of het strand wordt schoongemaakt, vermeldt het bericht niet.

– Vier passagiers en een vrachtwagenschauffeur zijn gisteren in Prachin Buri om het leven gekomen bij een aanrijding tussen een passagiersbus en een vrachtwagen. Twee passagiers raakten gewond.

– Met Braille kunnen blinden lezen, maar ze kunnen nu ook een idee krijgen van de vorm van objecten, zoals het gezicht van iemand. Voormalige studenten van de King Mongkut University of Technology hebben een apparaat ontwikkeld, waarvan nu een prototype beschikbaar is.

Het heet ‘Braille Eye’ en het werkt als volgt. Op de bril van een blinde zit een cameraatje dat verbonden is met een board. Een computerprogramma vertaalt het visuele beeld in een taktiel beeld, dat de blinde kan aftasten.

Het apparaat ontving in 2010 de True Innovation Award. Geprobeerd wordt het lichter en kleiner te maken, want nu weegt het nog 200 kilo. Ook wordt geprobeerd het braillebeeld preciezer te maken. In de toekomst kan het wellicht ontwikkeld worden tot een apparaat waarmee blinden gedrukte boeken kunnen lezen, zodat ze niet meer hoeven te wachten op een audio-uitgave of iemand die het boek voor hen voorleest. Het Braille Eye is gesponsored door het Innovation Centre van True Corp.

– Financieel mismanagement van de Mae Poen agrarische coöperatie in Nakhon Sawan heeft de boeren er voor ruim 100 miljoen baht gedupeerd, zegt het ministerie van Justitie. De 1.209 leden hebben geen toegang tot hun stortingen en 300 boeren hebben nog niet het volledige bedrag gekregen voor de man sen (veevoer gemaakt van cassave) die ze aan de coöperatie hadden verkocht.

De co-opleden hebben vorig jaar mei aangifte gedaan. Twee diensten doen onderzoek: het Legal Aid Centre for Debtors and Victims of Injustice van het ministerie en het Department of Special Investigation.

– Thaise kinderen die moeite hebben met hun eigen taal, zowel mondeling als schriftelijk. Arunee Tangkaravakoon (39) ontdekte het bij haar eigen kinderen die op een internationale school zaten. Ze bedacht er een oplossing voor: Thai for Kids, een ‘school’ waarop kinderen worden bijgespijkerd in hun moedertaal.

De school telt thans 100 leerlingen: voornamelijk kinderen die op een internationale school zitten; verder buitenlandse kinderen die Thais willen leren en Thaise leerlingen die op een Thaise school zitten, maar hun taalvaardigheid willen vergroten.

De kinderen krijgen les in klasjes van 5 leerlingen, waarbij elke klas een andere didactische aanpak heeft. Er zijn klasjes waarin het spelelement overheerst en er zijn klasjes waarin op een meer klassieke manier wordt lesgegeven.

Volgens Arunee is de Thaise taal bij veel kinderen die op een internationale school zitten, het zwakke punt. Ze focussen zich geheel op de Engelse taal, maar dat zou hen in de toekomst wel eens kunnen opbreken, wanneer ze in een Thais bedrijf komen te werken. Krijgen ze een leidinggevende functie, dan hebben ze te maken met Thaise ondergeschikten en het meest papierwerk is in het Thais. ‘Dus is het belangrijk’, zegt Arunee, ‘dat je behoorlijk Thais kunt spreken, lezen en schrijven.’ (Bron: Muse, Bangkok Post, 20 oktober 2012)

– Het mekka van alle Muay Thai boksers ter wereld, het Lumpini boksstadion, verhuist in 2014 van de Rama IV Road naar de Ram Intra Road. Er wordt daar een airconditioned stadion gebouwd met 8.000 plaatsen, een gebouw met huisvesting voor de staf en een boksmuseum en een derde gebouw met trainingsruimtes en een parkeergarage. De eerste ceremoniële steen is op 21 augustus gelegd.

Het Lumpini stadion ging in 1956 open op initiatief van de toenmalige commandant van de 1st Division, King’s Guard, in Bangkok. Het werd een geduchte concurrent van het oudere Ratchadamnoen stadion aan de Ratchadamnoen Nok Avenue, zowel qua faciliteiten als niveau.

In het stadion zijn tal van historische wedstrijden gebokst. Kampioenen boksten er voor een uitverkocht stadion en gingen met een aardige duit naar huis. Wedstrijden in Lumpini worden live uitgezonden op Thai Global Network en zijn te zien in 177 landen.

Economisch nieuws

– Zoals gisteren al gemeld heeft ING zijn levensverzekeringtak in Thailand alsmede bedrijfstakken in Hong Kong en Macau voor US$2,14 miljard verkocht aan de Pacific Century Group, eigendom van Richard Li, de zoon van de rijkste man van Azië, Li Ka-shing. De Thaise tak heeft 300.000 klanten, 480 werknemers en 4.000 agenten. De bankactiviteiten van ING in Azië alsmede ING Investment Management in Hong Kong en Thailand maken geen deel uit van de verkoop.

– Thailand gaat Vietnam vragen een gezamenlijke Asean Federation for Rice Millers and Rice Traders op te zetten met als doel de prijs van rijst te stabiliseren (lees: er een hogere prijs voor te kunnen vragen). Eerder polste Thailand al Myanmar en andere rijstproducerende landen in de regio over mogelijkheden voor samenwerking. Vietnam oogst het komend seizoen naar verwachting 43,4 miljoen ton rijst tegen Thailand 34 miljoen ton.

– De bancaire sector heeft het derde kwartaal uitstekend geboerd. Bij elkaar maakten de banken een nettowinst van 45,5 miljard baht, 24,8 procent meer op jaarbasis. De grootste zakkenvuller was CIMB Thai Bank met een winstgroei van 227,94 procent, van 319,7 miljoen baht naar 1,05 miljard baht. Maar omdat die groei deels toe te schrijven is aan winstdeling met de Thai Asset Management Corporation is nummer 1 eigenlijk de Siam Commercial Bank met een winstgroei van 20,05 procent.

De enige verliezer in het rijtje van winstgroeiers is de Thanachart Bank, die 7,17 procent minder winst maakte. De winst ging terug van 1,33 miljard baht naar 1,24 miljard baht – en dat is toch zielig, nietwaar?

Gerekend over de eerste negen maanden van dit jaar maakten de banken een lieve winst van 131,13 miljard baht, een stijging van 18,87 procent op jaarbasis. De banken verwachten in het vierde kwartaal nog meer winst te maken dan in het derde kwartaal, maar de netto winstcijfers zullen lager zijn vanwege hogere kosten in de laatste maanden van het jaar.

– De belastinginkomsten nemen in het fiscale jaar 2013 (1 oktober 2012-1 oktober 2013) af met 80 miljard baht, verwacht het Revenue Department. De mindere inkomsten zijn het gevolg van de verlaging van de bedrijfsbelasting van 30 naar 23 procent op 1 juli dit jaar en naar 20 procent op 1 januari volgend jaar. In het fiscale jaar 2014 wordt een afname van 30 miljard baht verwacht.

Om de verminderde inkomsten te compenseren heeft het ministerie van Financiën het plan om het betalingssysteem, vooral bij de BTW-afdracht, te verbeteren. Het wil ook belastingbetalers stimuleren om zich te houden aan de wettelijke eisen. Er zijn geen plannen om andere belastingen te verhogen.

De verlaging van de bedrijfsbelasting is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai ter compensatie van de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht. Critici wijzen erop dat het midden- en kleinbedrijf er nauwelijks van profiteert omdat de meeste bedrijfjes geen belasting hoeven te betalen.

– Chevron (Thailand) Co heeft nog niet besloten of het benzine 91 gaat vervangen door een ethanol-benzine. De regering wil het benzineverbruik volgend jaar langzaam afbouwen ten gunste van biobrandstoffen.

Chevron die opereert onder de merknaam Caltex, is ’s lands derde grootste oliemaatschappij. In het premiebenzine segment is ze marktleider met een marktaandeel van 70 procent. Daarvan verkoopt ze 3 miljoen liter per maand. [Geen idee wat premiebenzine is.]

PTT Plc en Bangchak hebben al laten weten benzine 91 te vervangen door E20, een mix van 20 procent ethnanol en 80 procent benzine. Ook andere mixen zijn verkrijgbaar zoals E85. De regering heeft besloten de subsidie (uit het State Oil Fund) op E20 met 1 baht te verhogen waardoor die nu 3 baht per liter goedkoper is dan gasohol 91.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 21 oktober 2012”

 1. loe zegt op

  – Over een lengte van 10 kilometer is het strand van Hua Hin bezaaid met afval. Moessonwinden zijn de boosdoener. [Volgens mij de mensen die deze rotzooi achterlaten] Het afval bestaat onder andere uit plastic zakken, plastic flessen en allerlei organisch afval. De wind zorgt elk jaar tussen eind oktober en begin november voor het aanspoelen van afval. Over 2 weken is de ellende voorbij. Of het strand wordt schoongemaakt, vermeldt het bericht niet. (vertaalde Dick uit de Bangkok Post)

  Ik woon op Koh Samui, aan de westkust. Er is daar precies hetzelfde aan de hand. De plaatselijke vissers laten de rotzooi liggen en gaan er vanuit, dat de zee de troep ook wel weer weg haalt. Vaak is dat ook het geval. Alleen voor de deur van een paar resorts wordt er dagelijks schoongemaakt.
  Ik was dan ook zeer verbaasd, dat er 2 dagen geleden plotseling een schoonmaak aktie
  plaats vond en de troep werd opgeruimd
  Vanmorgen vlogen er diverse malen helikopters over. Toen viel ”het kwartje”.
  Hoog bezoek. Yingluck de PM en zus van de man uit Dubai bleek op bezoek te zijn.
  Ze logeerde in het Kamalaya resort.
  Het totale plaatje begreep ik toen ik las, dat het kabinet in Surat Thani zou vergaderen.
  Ja, dan moet er snel iets worden schoongemaakt, natuurlijk.

  Een paar jaar geleden kwam de zoon van de koning het nieuwe gerechtsgebouw op
  Koh Samui openen. Toen werd de ringweg, die al sinds mensenheugenis vol met gaten en scheuren zit, vanaf het vliegveld tot voor de deur van het te openen gebouw
  geasfalteerd. De rest van de weg bleef even slecht als hij was, maar de zoon kon
  zonder hobbels heen en weer zoeven.
  De eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat inmiddels ook aan de rest van de weg wordt gewerkt.

  • hans van den pitak zegt op

   Dan komt er vast en zeker binnenkort een hoge gast van de andere kant.

   • Tookie zegt op

    In Hua Hin heb ik het strand ook na een storm gezien, het leek wel een vuilnisbelt. Overal paardenpoep en zeer veel aangespoelde troep. Er was totaal niets te beleven en het bleef liggen zolang wij er waren.

    De vissers heb ik naast Pattaya eens bestudeerd, er lagen grote bergen plastic (ik dacht lege flessen en piepschuim blokken) naast de bootjes te wachten om weg te waaien/spoelen. Ik heb meer over verbaasd dat ze dat zo mochten laten liggen terwijl ze zelf van de zee leven.

    Zeevis is tegenwoordig erg duur, onder de 400B per kilo koop je niets meer en wat je koopt daar zitten de ingewanden nog in en ook dat gaat mee op de weegschaal.

    Erg triest om te zien dat ze hun mooiste toeristenlokker (de oceaan) zo verwaarlozen.

    • pim zegt op

     Ik vraag mijzelf wel eens af of de toerist voor de domme gehouden gaat worden .
     De strandafgang in het centrum is juist de slechtste plaats van de mooie stranden in Hua hin .
     Opdringerige verkopers en gevaarlijke rotsen in zee zijn daar om je plezier te vergallen .

     Ga meer naar het zuiden met een tuk tuk of motorfiets om van het strand te genieten .
     Gisteren ben ik in Khao Tao bij vloed gaan kijken wat daar op het strand zou aanspoelen .
     Resultaat was dat er op de vloedlijn wat palmtakken en cocusnoten lagen .
     Vriendelijke mensen om je heen en geen hoge prijs voor je consumptie .
     Ook dat is Hua hin .
     Heel veel jaren geleden was ook ik die toerist maar nu ik er al lang woon weet ik beter .
     Ik stap ook de Flamingo bar en die andere gelegenheden niet meer binnen waar de dames ? met een zware stem 1 drankje van 200 thb van je nemen .
     Om dat mee te willen maken hoef ik maar 10 minuten te rijden maar ik heb geen trek meer om dat mee te maken .

 2. thaitanicc zegt op

  Dus die “Asean Federation for Rice Millers and Rice Traders” moet feitelijk de OPEC variant worden voor rijst, als ik het goed begrijp…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website