Met medische diensten en schoonheidsbehandelingen valt volgend jaar het grote geld te verdienen. Die twee sectoren staan bovenaan een lijstje van tien zogeheten sunrise bedrijfstakken in een peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce. En dat zou dan voor het vierde achtereenvolgende jaar zijn.

Vooral particuliere ziekenhuizen zien de kassa weer rinkelen. Buitenlandse patiënten zijn er gek op vanwege hun kwaliteit en redelijke prijzen. Zie verder bijgaande kadertje, waar ook de sunset bedrijfstakken op staan.

– Intimidatie: zo noemt de Southeast Asian Press Alliance (Seapa) de aangifte die de marine tegen twee journalisten van de nieuwswebsite Phuketwan heeft gedaan. De marine is in haar wiek geschoten vanwege een publicatie over de hulp die ze zou bieden bij de mensenhandel van Rohingya vluchtelingen. Die publicatie is gebaseerd op een onderzoek en artikel van Reuters. Het artikel beschrijft de rol van autoriteiten, niet alleen van de marine, die vluchtelingen aan mensenhandelaren overdragen.

Dinsdag moeten de twee journalisten voor de rechter verschijnen. Ze worden vervolgd wegens overtreding van de Computer Crimes Act. Indien schuldig bevonden, kunnen ze 5 jaar de bak indraaien en/of krijgen ze een boete van 100.000 baht.

Seapa zegt dat de marine beter intern onderzoek kan doen naar de beschuldigingen van mensenhandel. ‘Een klein online nieuwskanaal aanpakken voor het publiceren van wat in essentie een humanitair verhaal is, komt neer op gepest om critici de mond te snoeren’, aldus Seapa.

Ook Human Rights Watch dringt er bij de marine op aan de aangifte in te trekken. Ze is bevreesd dat die een verlammend effect heeft op onderzoeksjournalistiek in Thailand.

– De voor morgen uitgeschreven massarally is een lakmoesproef om te zien of de steun voor protestbeweging PDRC groot genoeg is om verder te gaan met het protest tegen het zogeheten ‘Thaksin regime’. Het voornaamste doel is om de inwoners van Bangkok die tot nu toe thuisbleven, de straat op te krijgen.

De rally zou ook een psychologische effect op de provinciale afdelingen van de PDRC moeten hebben, aldus een bron bij de PDRC. Een groot machtsvertoon in Bangkok versterkt het vertrouwen van de provinciale afdelingen. De krant meldt niet hoeveel van die afdelingen er inmiddels zijn.

De rally duurt van 13 tot 18 uur. Gedurende die tijd is de stad ‘op slot’. Er worden vijf grote podia neergezet en tien kleinere. De grote zijn te vinden bij het Victory Monument, op Siam Square, Ratchaprasong intersection, in Lumpini park en Asok. De kleintjes staan op de Phetchaburiweg, Sukhumvitweg en Rama IV-weg.

‘Het plan is om heel Bangkok in een walking street te veranderen’, zegt Kwansuang Atibhodhi, de bedenker van de massarally. ‘Het is duidelijk dat veel rally-deelnemers koopkrachtig zijn, dus er zal sprake zijn van levendige handel. Het is zondag , waardoor het zal barsten van de activiteiten.’

Het Network of Students and People for Reform of Thailand loopt niet mee. Dat blijft op zijn basis bij de Chamai Maruchate brug bij het Government House. Eerder was sprake van een vrouwendemonstratie voor het huis van premier Yingluck, maar bij de bekendmaking van de plannen voor morgen werd daar niet meer over gerept.

Politieke waarnemers vermoeden dat demonstranten het Thai-Japan stadion gaan blokkeren om te voorkomen dat verkiezingskandidaten zich daar vanaf maandag kunnen registreren.

– Naar schatting 800.00 baht aan contant geld is gisteren aan actieleider Suthep Thaugsuban gegeven tijdens de mars naar en van Silom. Er wordt nu contant geld gegeven omdat de bankrekeningen van de protestleiders en twee rekeningen van de PDRC door het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) zijn bevroren.

– Een groep van naar schatting driehonderd gepensioneerde leger- en politieofficieren sluit zich morgen aan bij de massarally. De groep roept de legerleiding op de bevolking te steunen en met de demissionaire regering te praten over beëindiging van het conflict. ‘Het leger kan niet neutraal zijn in deze crisis. Het moet de kant kiezen van hetgeen juist is’, zegt voormalig luchtmachtchef Kan Pimanthip. ‘De demonstraties van de mensen zijn rationeel en vreedzaam.’

In een verklaring zegt de groep dat de bevolking nationale hervormingen voorafgaand aan de verkiezingen wenst. Kan waarschuwt dat de demonstraties gewelddadig kunnen worden, wanneer het leger de bevolking niet steunt. ‘We doen geen oproep voor een militaire coup, maar wanneer mensen van beide kanten botsen, kan het leger niet passief blijven.’

– De Japanse ambassadeur maakt zich ernstig zorgen over de politieke crisis. Hij waarschuwt dat die gevolgen heeft voor het vertrouwen van Japanse investeerders. Japan is de grootste buitenlandse investeerder in Thailand. De Japanse premier uitte zondag al zijn zorgen over de situatie.

In een interview met Bangkok Post zegt de ambassadeur dat een vreedzame regeling betekent ‘geen coup en geen geweld’. Hij spreekt zich niet uit over de verkiezingen: Japan beschouwt dat als een interne zaak.

Naar aanleiding van zorgen van sommige Westerse diplomaten over een mogelijke verkiezingsboycot van oppositiepartij Democraten zegt de ambassadeur: ‘Dan hebben kiezers geen keuze. Als grote politieke partij dienen de Democraten zelf te beslissen wat te doen en niet bevelen op te volgen van de anti-regerings demonstranten. Ze kunnen plannen opstellen voor nationale hervormingen en de kiezers om een beslissing vragen. Dan hebben in ieder geval swing voters een kans om te kiezen.’

– Regeringspartij Pheu Thai hakt in op de Kiesraad, die donderdag heeft gewaarschuwd dat wanneer de verkiezingen op 2 februari doorgaan, dit kan leiden tot nog meer onrust. De Kiesraad adviseerde regering en protestbeweging (die niets wil weten van verkiezingen zonder voorafgaande hervormingen) een compromis te zoeken.

Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit zegt dat zowel de grondwet als andere wetten niet de mogelijkheid tot uitstel bieden. ‘De Kiesraad dient niet te buigen voor druk van de demonstranten. Ze moet gewoon doorgaan met de verkiezingen.’

Volgens Prompong kunnen hervormingen tegelijk met de verkiezingen plaatsvinden. Dat hoeft niet voorafgaand aan de verkiezingen te gebeuren. ‘Het gaat erom: wat moet hervormd worden en wie beslist daarover? Wanneer de hervormingen worden bepaald door de PDRC, leidt dat tot eindeloze conflicten.’

Ook roodhemdleider en staatssecretaris Nattawut Saikuar hekelt de stellingname van de Kiesraad. De verklaring van de Kiesraad brengt de mensen in verwarring, zegt hij. ’Die geeft de demonstranten een dekmantel om hun beweging uit te breiden.’ Nattawut heeft wel begrip voor de zorgen van de Kiesraad over eventuele onrust. Hij vindt ook dat de regering en de protestbeweging gesprekken moeten houden, zodat de verkiezingen soepel verlopen.

– Oppositiepartij Bhumjaithai heeft alle politieke partijen en de Kiesraad uitgenodigd voor een gesprek vandaag teneinde een politieke crisis te voorkomen. Volgens een bron hebben zowel regeringspartij Pheu Thai als oppositiepartij Democraten toegezegd te komen. Bhumjaithai heeft ook de PDRC uitgenodigd.

Partijleider Anuthin Charnvitakul vindt dat all politieke partijen een of andere vorm van overeenstemming dienen te vinden alvorens aan de verkiezingen deel te nemen. Gezien het huidige conflict kan de situatie na de verkiezingen gespannen worden, zegt hij. Maar Anuthin is geen voorstander van uitstel. Wanneer het de politieke partijen lukt voor 2 februari [de datum van de verkiezingen] overeenstemming te bereiken, hoeven de verkiezingen niet te worden uitgesteld. Maar wanneer dat niet lukt, heeft hij geen probleem met uitstel.

Bhumjaithai neemt in ieder geval deel aan de verkiezingen. Ze gaat de strijd aan met 125 kandidaten op de landelijke kieslijst, maar kan niet in alle districten districtskandidaten leveren. De partij verwacht haar huidige aantal van 34 zetels te behouden.

– Pheu Thai parlementsleden uit het Noordoosten twijfelen over hun deelname aan de verkiezingen. Ze maken zich zorgen over de voorbereidingen van de partij en de kans dat de verkiezingen worden afgelast.

Gisteren vergaderden ze met minister Pongsak Raktapongpaisal om de kandidaten voor het Noordoosten te kiezen. Ze zijn bang dat de verkiezingen worden verstoord door de onophoudelijke protesten tegen de regering Yingluck. Ook wijzen ze erop dat de Democraten voor uitstel pleiten en Bhumjaithai (de tweede oppositiepartij) vindt dat de politieke partijen eerst overeenstemming dienen te bereiken. Volgens hen is het eveneens zorgelijk dat de verkiezingscampagne van Pheu Thai nog niet op de rails staat. Een budget is nog niet vastgesteld en verkiezingsposters en pamfletten zijn er nog niet.

– Een trein van Butterworth naar Bangkok is gisteren bij het station Khao Thamon (Phetchaburi) ontspoord toen de restauratiewagon constructiematerialen raakte die op de rails waren gevallen. Trillingen veroorzaakt door de naderende trein zorgden ervoor dat het materiaal viel. Het treinverkeer raakte gestremd. Hoe lang, vermeldt het bericht niet. Er waren geen gewonden.

– De president van Thai Airways International heeft zijn biezen gepakt. Hij vertrekt per 2 januari. Volgens hem wegens gezondheidsproblemen, maar insiders weten wel beter: hij lag overhoop met de raad van bestuur en hij lag ook onder vuur vanwege de slechte bedrijfsresultaten.

– De Royal Thai Police heeft alle politiebureaus opdracht gegeven sneller de vermissing van kinderen te onderzoeken. Volgens de wet moet iemand minstens 24 uur vermist zijn voordat de politie in actie hoeft te komen. De instructie is een reactie op de verkrachting van en de moord op een 6-jarig meisje begin deze maand in Bangkok. De zondag aangehouden verdachte heeft bekend tal van andere kinderen te hebben ontvoerd, verkracht en gedood.

Economisch nieuws

– Optimisme bij de National Economic and Social Development Board over de economische groei volgend jaar. Wanneer de geplande infrastructurele werken alsmede de waterstaatkundige werken van de grond komen en de export en het toerisme groeien, kan een groei van 4 tot 5 procent worden gerealiseerd. De NESDB verwacht dat aan die werken volgend jaar 160 miljard baht wordt besteed

De NESDB beschouwt de infrastructurele werken als een belangrijke investering omdat ze de logistieke kosten terugdringen, particuliere investeringen stimuleren en de concurrentiekracht versterken. Bovendien kunnen de investeringen de economische groei van het land op de lange termijn versterken, aldus secretaris-generaal Arkhom Ternpittayapaisith.

– Buitenlandse schuldmanagement bedrijven kijken met begerige ogen naar Thailand vanwege de stijgende huishoudschulden. Vijf bedrijven hebben zich al genesteld in Thailand.

Bangkok Commercial Asset Management verwacht er geen last van te hebben omdat ze in een ander marktsegment opereert. Het bedrijf koopt en beheert voornamelijk bedrijfsleningen en niet consumentenleningen. Dit jaar heeft BAM hypotheken en NPL’s ter waarde van 11 miljard baht overgenomen van de Government Housing Bank. In 2014 verwacht het voor nog eens 10 mijard over te nemen. BAM streeft naar een omzet van 17 miljard baht.

– Eind volgend jaar en midden 2015 gaat in respectievelijk Wang Hin en Lat Pla Klao (Lat Phrao) een lifestyle winkelcentrum open. De JAS Wang Hin is gevestigd op een terrein van 12 rai. Het krijgt 5.000 vierkante meter winkelvloeroppervlakte. De bezettingsgraad bedraagt nu al 60 procent met Tops Market, Watsons, Starbucks en Zen Japanese Restaurant. JAS Lat Pla Khao krijgt 10.000 vierkante meter aan winkelvloeroppervlakte. De winkelcentra worden ontwikkeld door JAS Asset, een dochter van Jaymart Plc. JAS Asset beheert 42 winkelcentra met 1.400 winkels.

– Eindelijk krijgt de nieuwe vloot van dertien wide-body jets van Thai Airways International (THAI)  een internetverbinding. Woensdag gaf de NBTC het groene licht. De toestellen worden uitgerust met Type 1 wireless LAN dat gebruik maakt van het 2,4 gighertz spectrum.

THAI vroeg voor het eerst in 2011 een vergunning aan voor WifFi en GSM 1800. De NBTC heeft nu een vergunning verleend voor Wifi, maar over mobiel telefoonverkeer moet de telewaakhond nog een besluit nemen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 21 december 2013”

 1. henk allebosch zegt op

  “Naar schatting 800.00 baht aan contant geld is gisteren aan actieleider Suthep Thaugsuban gegeven tijdens de mars naar en van Silom” …
  Waaruit blijkt dat wandelen niet alleen gezond is, maar ook heel goed voor de portefeuille !
  Eens benieuwd of die centjes “goed” besteed zullen worden… Suthep zal zich in ieder geval zijn dagelijkse portie rijst kunnen veroorloven 😉

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Oppositiepartij Democraten doet als enige partij niet mee aan de verkiezingen op 2 februari. Dit hebben co-leiders van de anti-regeringsbeweging PDRC bekend gemaakt op het actiepodium op de Ratchadamnoen Avenue.

  Voormalig Democratisch parlementslid Sansern Samalapa schrijft op zijn Facebook-pagina dat de Democraten het niet erg vinden de verkiezingen te verliezen. ‘In voorgaande verkiezingen wisten we dat we zouden verliezen, maar we deden toch mee. Maar nu willen we dat de partij een instrument voor de bevolking wordt om het land te hervormen.’

  Verder een correctie op de berichtgeving in de krant. Er wordt wel degelijk gedemonstreerd bij de woning van premier Yingluck. Dat gebeurt zondagochtend om 9 uur.

  Update Partijleider Abhisit heeft inmiddels bevestigd dat zijn partij de verkiezingen boycot.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De regering moet de staat van beleg uitroepen om de anti-regerings demonstranten in toom te houden, zegt Amnuay Klanpha, Pheu Thai parlementslid voor Lop Buri. Hij vindt dit nodig omdat het protest ernstige economische schade aan het land toebrengt. Amnuay wijst erop dat de demonstranten niet de meerderheid van de Thaise bevolking vormen, zoals beweerd door actieleider Suthep Thaugsuban. Premier Yingluck zou het plan met de commandanten van de strijdkrachten moeten bespreken.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Premier Yingluck roept alle politieke partijen op een overeenkomst te tekenen voor de instelling van een nationale hervormingsraad na de algemene verkiezingen van 2 februari. De raad zou moeten bestaan uit vertegenwoordigers van diverse beroepsgroepen, instituten, alle politieke partijen en groepen die belangrijke politieke ideeën hebben. De raad dient 2 jaar te functioneren en voorstellen te doen voor met name politieke hervormingen op de lange termijn.

 5. BKKhier zegt op

  Gisteravond was zowat de hele stad al in gridlock en nu is het nog massaler als op 9/12-na een voor Thai ijskoude nacht. De enkeling die soms denkt nog ergens een taxi naar toe te vinden-pech. Enkel BTS en boot. Vrolijke sfeer die eerder aan NL Koning(inne)dag doet denken.
  Blijft opvallend hoe vaak de hel Shinawat familie EN de polltie wordt gevraagd nu op te r..tten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website