Het plan van de gemeente Bangkok om Siam Square met een monorail te verbinden met de Chulalongkorn universiteit en Sam Yan krijgt nog weinig handen op elkaar. Tijdens een presentatie begin april vonden de aanwezigen dat de verbinding weinig nut heeft voor forenzen.

Zelfs de aanwezige vertegenwoordiger van Chula was niet enthousiast. ‘Is het project wel de investering waard? Ik geloof niet dat mensen hun auto thuis laten en de monorail gebruiken.’

De Chulalongkorn-Silomlijn is een van de vier routes die door het gemeentelijk Traffic and Transportation Department worden voorgesteld. De andere drie zijn City Hall-Victory, Ramkhamhaeng-Thong Lor en verdere bestemmingen zoals Bang Na en Suvarnabhumi.

Een monorail is aanzienlijk goedkoper dan een skytrain en underground train. Eén kilometer kost 1,2 tot 1,6 miljard baht tegen de andere twee respectievelijk 1,8 à 2,5 en 3,5 à 4,5 miljard baht. De capaciteit bedraagt tussen 7.000 en 33.000 passagiers per uur.

Volgende maand vindt een tweede hearing plaats, waarin de vragen worden beantwoord die zijn gesteld.

– Er is geen sprake van samenzwering met Cambodja in de Preah Vihear-zaak. Het Thais juridisch team heeft voor het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag bewezen dat die beschuldigingen van critici niet terecht zijn. Maar namen noemde minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) niet, toen hij dit gisteren zei tijdens het wekelijkse radio- en tv-programma ‘Prime Minister Yingluck Meets the People’.

Het juridisch team heeft de klus zo goed mogelijk geklaard, aldus Surapong. Hij ontkende dat de regering hetzelfde team als in 1962 had gevormd om de vorige (Democratische) regering de schuld te kunnen geven, mocht Thailand verliezen. ‘We houden nationale belangen en politieke spelletjes gescheiden.’

Surapong kondigde aan dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en het juridisch team informatie gaan samenstellen om onder de bevolking te verspreiden. Ambassadeur Virachai Plasai, leider van het juridisch team, moedigde tijdens hetzelfde programma de bevolking aan de informatie en de documenten die tijdens de hoorzitting zijn ingediend, nauwkeurig te bestuderen, zodat ze de zaak beter kan begrijpen, wanneer het Hof vermoedelijk in oktober vonnis wijst.

Nog even de voorgeschiedenis. In 2011 stapte Cambodja naar het ICJ met het verzoek het vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te herinterpreteren. Cambodja wil het Hof een uitspraak ontlokken over het eigendom van de 4,6 vierkante kilometer bij de tempel die door beide landen wordt betwist. Vorige week gaven beide landen in Den Haag een toelichting op hun standpunt.

[De beschuldiging van handjeklap is ongetwijfeld afkomstig van de harde kern van de geelhemden. Ze verdenken de regering van een deal met Cambodja om Thaksin te bevoordelen. Die zou zaken willen doen bij de aardgaswinning in de Golf van Thailand in een gebied dat door beide landen wordt betwist.]

– Bij de zware aardbeving in de Chinese provincie Sichuan zijn voor zover bekend geen Thais omgekomen, meldt het Thaise consulaat in Chengdu. In Sichuan wonen naar schatting 300 Thais. De aardbeving heeft ook geen schade aangericht aan een diervoederfabriek van Charoen Pokphand Foods Plc. Maar die fabriek staat dan ook 100 km van het epicentrum.

Bangkok Post ruimt vandaag het grootste deel van de voorpagina in voor de beving, die het leven kostte aan 120 personen en 3.000 slachtoffers maakte. De beving had een kracht van 7 op de schaal van Richter en werd gevolgd door 260 naschokken. In 2008 werd hetzelfde gebied door een zware aardbeving getroffen.

– Een rally van de Democratische partij in de Sisaket Rajabhat universiteit in Si Sa Ket moest gisteravond verplaatst worden omdat zo’n vijfhonderd roodhemd demonstranten de weg naar de universiteit blokkeerden. De rally verhuisde naar een veld voor een school, twee kilometer verder, maar de roodhemden bleven lastig. Ze volgden de de Democraten naar de nieuwe lokatie en gebruikten luidsprekers om de sprekers verbaal aan te vallen. Eén roodhemd probeerde op het podium de bijeenkomst te verstoren.

Vice-partijleider Suthep Thaugsuban neemt het de regering kwalijk dat ze de herhaalde acties van roodhemden tegen de Democratische partij tolereert. Hij wijst erop dat premier Yingluck geen strobreed in de weg wordt gelegd, wanneer ze het Zuiden bezoekt en dat is toch een bolwerk van de Democraten.

Tijdens de rally zei partijleider Abhisit dat de regering wel van plan is om 2 biljoen baht te lenen voor de ontwikkeling van wegen en spoorwegen, maar van dat geld gaat geen cent naar volksgezondheid en onderwijs. Verder reageerde hij op de roodhemdaanvallen. ‘De Democratische partij is er niet de oorzaak van dat Thaksin het land heeft verlaten, maar hij is gevlucht voor een gevangenisstraf van de Hoge Raad.’

– Het lichaam van een 21-jarige derdejaars studente medicijnen aan de Burapha universiteit in Chon Buri is gisterochtend in haar kamer op de campus gevonden. Ze lag half ontkleed op bed en is vermoedelijk één of twee dagen eerder overleden. De politie gaat niet van een misdrijf uit.

– Drieduizend senioren in de vier meest zuidelijke provincies Narathiwat, Pattani, Yala en Songkhla krijgen dit jaar een gratis kunstgebit. Het cadeautje maakt deel uit van het Royal Dentures Project van het ministerie van Volksgezondheid. Elk jaar worden 30.000 gratis kunstgebitten verstrekt.

Volgens Theerapol Topathanont, adjunct-directeur-generaal van het Health Department, heeft 10 procent van de senioren geen tanden meer en de helft vindt het gezien het geweld aldaar te gevaarlijk om naar een ziekenhuis of tandartsenpraktijk af te reizen.

Tandartsen en stafleden van het Health Department gaan naar de vier provincies om de protheses uit te delen. Er zijn ook plannen om in ieder gezondheidscentrum een tandheelkundige kliniek voor ouderen op te zetten.

Landelijk is een campagne begonnen om softdrinks uit scholen te verbannen en kinderen aan te moedigen geen snoep te eten. Gebitsverzorging laat ernstig te wensen over in Thailand. Theerapol geeft de schuld aan slechte eetgewoontes.

– De politie is op zoek naar de mannen die vrijdag in Yarang (Pattani) een rechercheur in diens auto dood schoten. Ze vermoedt dat het dezelfde mannen zijn die een districtshoofd in februari en een boer hebben vermoord. De verdachten maken deel uit van een bende, die onder leiding staat van twee mannen, die verdacht worden van misdrijven in Yarang en Mayo. Vermoedelijk zijn de verdachten nog in het gebied, omdat alle uitvalswegen zijn afgesloten.

Vrijdagavond was het weer raak in Pattani. Op zes plaatsen voerden opstandelingen aanvallen uit. In Muang werden een bewakingscamera , telefooncel en autobanden in brand gestoken; in Yaring stalen ze bewakingscamera’s en staken autobanden in brand. Ook in Nong Chik werden autobanden in brand gestoken en een huis van een dorpshoofd ging in vlammen op, waarbij enkele personen gewond raakten. Ook in Yarang werden autobanden in brand gestoken.

– Een ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen, maar minister Plodprasop Suraswadi, voorzitter van de Water Management and Flood Prevention Commission, lijkt dat wel te doen.

Hannarong Yaowalers, voorzitter van Thai-Water Partnerships, zegt dat de minister met zijn voorstel om water uit de Mekong naar het door droogte geteisterde Noordoosten om te leiden, de fouten van het beruchte Mekong-Chi-Moon wateromleidingsproject uit 1991 herhaalt. Ondanks de constructie van 20 dammen werd slechts 100.000 rai boerenland van water voorzien in plaats van de target van 4,2 miljoen rai.

Hannarong wijst er verder op dat Laos zijn agrarisch areaal heeft uitgebreid, waardoor het meer water uit de Mekong nodig heeft. De uitbreiding van 1 miljoen rai vergt 2 miljard kubieke meter water. Hannarong waarschuwt de boeren dat ze meer moeten gaan betalen voor water als Plodprasop’s plannetje doorgaat.

Hannarong vindt dat de regering natuurlijke waterbronnen moet behouden, zoals wetlands, die het hele jaar in water kunnen voorzien. En hij ziet meer heil in de aanleg van kleine waterreservoirs voor lokaal gebruik.

– Milieuactivisten maken zich nu al zorgen over een kolengestookte energiecentrale in Xayaburi (Laos), die over twee jaar in bedrijf komt. Ze vrezen voor gezondheidsproblemen van de bewoners in Song Khwer en Muang (Nan), respectievelijk 57 en 110 km van de centrale.

De centrale wordt gebouwd met financiële steun van Thaise aandeelhouders. De meeste elektriciteit, 1.500 van de 1.878 geproduceerde megawatt, wordt door Thailand afgenomen. De actievoerders wijzen erop dat Nan al last heeft van smog als gevolg van bosbranden. Wanneer de luchtvervuiling van de centrale er nog eens bijkomt, wordt de luchtkwaliteit een stuk slechter, zegt Narongrit Siriwongworapat, lid van het Watershed Conservation Network.

Nanongrit zegt dat Thailand al zijn lesje geleerd zou moeten hebben met de kolencentrale in Mae Moh (Lampang), die tot gezondheidsproblemen van omwonenden heeft geleid.

– Zuid-Korea gaat een fregat voor de Royal Thai Navy bouwen. Een selectiecommissie, die eerder aanbiedingen uit Spanje, Italië en China afvoerde, heeft uit twee Zuid-Koreaanse bedrijven gekozen voor Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering. De kosten bedragen 13 miljard baht. Het schip wordt voorzien van een Combat Management System, waardoor het kan communiceren met de fregatten HTMS Naresuan en HTMS Taksin.

Financieel-economisch nieuws

– Minister Kittiratt Na -Ranong (Financiën) blijft de Bank of Thailand bestoken met kritiek op haar monetair beleid. De centrale bank weigert de policy rate te verlagen uit angst de inflatie aan te wakkeren, maar Kittiratt noemt dat ‘ouderwets denken’. Hij zei dat vorige week tijdens een discussie met Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit en nu vice-partijleider van oppositiepartij Democraten.

Volgens Kittiratt is het ook niet waar dat de economie bij een verlaging van de rente oververhit, zoals Korn zegt. En inflatie wordt niet veroorzaakt door een verlaging van de rente, maar voornamelijk door de toename van de geldhoeveelheid. Een hoge rente trekt buitenlands kapitaal aan, waardoor de centrale bank maandelijks 10 miljard baht verliest, aldus Kittiratt.

Korn is het absoluut oneens met de minister. Verlaging van de rente is alleen nodig wanneer het land de economie een stimulans wil geven, maar dat is helemaal niet nodig. Bovendien zullen de geplande investeringen in infrastructuur de economie stimuleren.

Verder zegt Korn dat het verlies van de centrale bank van 80 miljard baht om overtollige liquiditeit te absorberen, neerkomt op slechts 0,7 procent van het bruto binnenlands product.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website