Voor de vierde maal heeft het OM zijn tenlastelegging tegen Red Bull-erfgenaam Vorayuth Yoovidhya, die vorig jaar september een motoragent schepte en daarna doorreed, uitgesteld.

Hoofdaanklager Ruecha Krairiksh zegt dat de aanklacht is vertraagd omdat de verdachte bij de procureur-generaal in beroep is gegaan tegen de beschuldiging van overtreding van de maximum snelheid.

Het OM wil Vorayuth hiervoor vervolgen omdat gebleken is dat hij 170 km reed, toen hij de agent raakte. Een vervolging voor rijden onder invloed wordt wegens gebrek aan bewijs niet overwogen. Vorayuth zou pas naar de fles hebben gegrepen, nadat hij thuis was gekomen.

De advocaten van Vorayuth hebben het OM ook om uitstel gevraagd. Ze zeggen meer tijd nodig te hebben om vier getuigen en twee experts te ondervragen. Ruecha heeft daarin toegestemd. De hoofdaanklager heeft de politie gevraagd de ondervraging van getuigen over de snelheidsovertreding te versnellen. In september verjaart die aanklacht.

Vorayuth, kleinzoon van Red Bull-oprichter Chaleo Yoovidhya, wordt ervan beschuldigd in de vroege uurtjes van 3 september vorig jaar met zijn Ferrari op Sukhumvit Soi 47 een motoragent te hebben geschept en 200 meter te hebben meegesleept. Hij reed daarna door en werd enkele uren later in zijn woning aan Sukhumvit Soi 53 aangehouden. De politie wilde hem aanvankelijk laten vervolgen wegens roekeloos rijden met een dode en schade als gevolg, rijden onder invloed en het niet verlenen van hulp aan het slachtoffer.

– Er is geen rijst uit de regeringsvoorraad verdwenen, zeggen het ministerie van Handel en de Public Warehouse Organisation in reactie op mediaberichten dat 2,9 miljoen ton zoek is. Die rijst kon niet verantwoord worden door een panel van het ministerie van Financiën, maar dat kwam, aldus Vatchari Vimooktayon, permanent secretaris van het ministerie van Handel, omdat die nog niet in de boeken was opgenomen.

Niettemin heeft het National Rice Policy Committee (NRPC) een commissie gevormd die de regeringsvoorraad gaat controleren. Het kabinet heeft ook gisteren een andere commissie ingesteld die de rijst gaat inspecteren. De commissie, die uit onafhankelijke surveyors en politie bestaat, moet binnen een maand rapport uitbrengen.

– Roodhemden hebben gisteren geprotesteerd bij het kantoor van de Nation Multimedia Group in Bang Na (Bangkok) vanwege een nieuwsbericht dat het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) het warenhuis Imperial World Lat Phrao 15 miljoen baht aan onbetaalde elektriciteitsrekeningen schuldig zou zijn. Volgens de demonstranten is het een zaak voor de UDD-leiding en niet voor de leden.

Op de vierde verdieping van het pand bevindt zich een kantoor van het UDD en van het roodhemd tv-station Asia Update. De vijfde verdieping wordt gebruikt voor persconferenties.

Het plaatselijk elektriciteitsbedrijf MEA laat weten de elektriciteit niet te hebben afgesloten omdat het warenhuis heeft gevraagd of de achterstallige rekeningen later konden worden betaald. Het MEA wil ook niet de overige huurders van het pand duperen. Een vertegenwoordiger van Imperial World zegt dat zijn bedrijf een bankgarantie heeft afgegeven. Volgens hem is Imperial World een ‘target linked to politics’ geworden.

– Hassan Taib, hoofdonderhandelaar van Barisan Revolusi Nasional (BRN) bij de vredesgesprekken met Thailand (foto homepagina), zegt te zullen proberen het aantal gewelddadige incidenten in het Zuiden te zullen terugbrengen, maar dat betekent niet dat alle aanvallen stoppen. Hassan zei dit dinsdag in een discussie op het radiostation Media Selatan in Pattani.

Volgens Hassan is het derde gesprek vorige maand voorspoedig verlopen. De Thaise regering is betrokken bij de gesprekken, maar andere groepen zoals het leger en de Democratische partij verzetten zich er tegen, zegt hij. Hij deed een beroep op alle sectoren in Thailand om de vredesdialoog als een nationaal agendapunt te beschouwen. Het uiteindelijk doel van BRN is onafhankelijkheid op het gebied van vrijheid van onderwijs, economische zaken en sociale en religieuze levenswijzen.

Inmiddels gaat het geweld onverminderd door. In Pattani kwam dinsdagavond een politieofficier bij een bomaanslag op een weg in Yala om het leven (foto) en in een hinderlaag werd een ranger doodgeschoten. Bij de bomaanslag werden tevens acht agenten gewond.

– Had de krant het fout gisteren of is de politie van mening veranderd? Vandaag meldt Bangkok Post dat de politie er toch rekening mee houdt dat er een verband is tussen de bomaanslag vorige maand in Ramkhamhaeng (Bangkok) en het geweld in het diepe Zuiden.

Volgens de politie heeft de verdachte beweerd dat hij betrokken was bij een bomaanslag vorig jaar tegenover de provinciale luchthaven van Narathiwat. Maar de autoriteiten moeten die bewering nog natrekken, zegt Piya Uthaya, woordvoerder van de Royal Thai Police, want de verdachte komt op geen enkele lijst van zuidelijke opstandelingen voor.

Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council en delegatieleider bij de vredesgesprekken, acht een verband met het zuidelijk geweld niet onmogelijk omdat de verdachte regelmatig tussen Bangkok en Narathiwat reisde.

Idris Sapator (24) werd maandag tijdens een inval in zijn woning in Khok Khian (Narathiwat) aangehouden. Bij de bomaanslag in Ramkhamhaeng werden zeven personen gewond. De politie houdt rekening met een zakelijk conflict tussen straatverkopers als motief.

Gevraagd of de opstandelingen hun actieradius naar Bangkok uitbreiden, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha dat hij met inlichtingendiensten over die mogelijkheid overlegt. Ook wacht hij op de resultaten van het verhoor van de verdachte.

-Een groep boeddhisten heeft om een onderzoek gevraagd naar het gedrag van Phra Wirapol Sukphol. Uit videoclips en foto’s is gebleken dat hij zich met een helicopter en een privéjet laat vervoeren, dure modeaccessoires draagt, high-tech speeltjes heeft en hij zou met een vrouw slapen. De controversiële monnik bezoekt momenteel Frankrijk. Dit weekend keert hij terug naar Thailand.

– Vandaag verschijnt het Trafficking in Persons rapport 2013 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Thailand verwacht evenals de afgelopen drie jaar op de tier-2 lijst te staan van landen die niet genoeg tegen mensenhandel doen. Degradatie naar lijst 3 is niet waarschijnlijk; dan zou Thailand strafmaatregelen kunnen verwachten. Het rapport behandelt de situatie in 188 landen.

Volgens directeur-generaal Sek Wannamethee van BuZa (US and South Pacific) maakt Thailand serieus werk van de strijd tegen mensenhandel. In 2012 en 2013 zijn enkele functionarissen in staat van beschuldiging gesteld, maar die zaken lopen nog.

In januari begeleidde minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) een groep ambassadeurs naar Samut Sakhon. Daar zouden kinderen in de visverwerkende industrie werken. De regering heeft een werkgroep onder leiding van vice-minister-president Chalerm Yubamrung gevormd, die onderzoek doet naar mensenhandel en kinderarbeid.

– Airports of Thailand gaat dit jaar een Advance Passenger Processing System (APPS) installeren. Dit systeem stelt douane, immigration en staf van de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen in staat het profiel van passagiers uit hun eigen land te verkrijgen. Zo kunnen ze zien of passagiers op een zwarte lijst staan of geen toegang tot een bepaald land hebben. Het systeem geldt voor zowel vertrekkende als arriverende passagiers.

– Zevenhonderd Vietnamezen die naar Thailand waren gekomen voor een seminar van Herbalife en een tour door Bangkok, staan in de kou omdat de Vietnamese reisagent haar Thaise partner niet heeft betaald voor transport en hotels, aldus Vietnam News.

– Thailand maakt op voorhand bezwaar tegen een mogelijk bezoek van Koichiro Matsuura, voormalig directeur-generaal van Unesco, aan Hindu-tempel Preah Vihear. Wanneer het bezoek is bevestigd, zal de regering bij Unesco protesteren, zegt vice-minister Pithaya Pookamon (Natural Resources and Environment), die momenteel de vergadering van het World Heritage Committee (WHC) in Phnom Penh bijwoont.

Pithaya meent dat het bezoek in strijd is met de aanwijzing van het Internationale Hof van Justitie om problemen over de omstreden plaats te vermijden. De huidige directeur-generaal van Unesco zegt dat Unesco momenteel als beleid heeft dat de tempel plus omgeving niet worden bezocht. Een bezoek zou tot escalatie van het grensconflict tussen Thailand en Cambodja kunnen leiden.

Volgens Xinhua News Agency heeft Koichiro de tempel al bezocht in het gezelschap van twee anderen. Hij zou er 2 uur hebben rondgekeken. Volgende week donderdag eindigt de vergadering van het WHC.

– Het aantal HIV-patiënten dat niet reageert op first-line en second-line anti-retrovirale medicijnen is toegenomen van 5,8 procent in 2008 naar 11,5 procent vorig jaar. De resistentie ontstaat doordat de patiënten de HIV-remmers niet regelmatig innemen. Vanaf volgend jaar gaat het National Health Security Office het derdelijns medicijn Darunavir verspreiden.

– Bij een inval op 10 juni in een pand in Min Buri zijn 14 witte leeuwen, vier otter civets, twee hornbills, een loris en 23 meerkatten inbeslaggenomen. De dieren zouden geïmporteerd zijn door een zakenman uit Singapore. Volgens een man die op de dieren paste, zou hij een importvergunning hebben voor de dieren, waarvan de meeste uit Zuid-Afrika komen. De leeuwen zouden bestemd zijn voor een particuliere dierentuin in Nakhon Ratchasima.

Politiek nieuws

– Oppositiepartij Democraten gaat een poging doen het kabinet naar huis te sturen. Volgens haar is de aanbesteding van de watermanagementprojecten, waarvoor 350 miljard baht is uitgetrokken, niet transparant. Een klein aantal bedrijven zou voorgetrokken zijn, het geen hen in staat stelt de prijs te manipuleren.

Voor een afzettingsprocedure zijn de handtekeningen van 120 parlementsleden nodig. Het verzoek gaat naar de voorzitter van de Senaat, die het doorstuurt aan de National Anti-Corruption Commission. De Democraten zullen daarna een motie van wantrouwen indienen en ze overwegen een zogeheten censure debate (een soort interpellatie) aan te vragen, wanneer het parlement in augustus weer bijeenkomt.

De Democratische partij is ook teleurgesteld dat de regering heeft besloten de garantieprijs voor paddy te verlagen van 15.000 naar 12.000 baht per ton. Dat besluit dupeert de boeren en het is in tegenspraak met de regeringsverklaring van Pheu Thai. Bovendien wordt het belangrijkste probleem, de corruptie in het hypotheeksysteem, niet aangepakt.

De partij houdt vol dat het systeem sinds de introductie in 2011 een verlies van 260 miljard baht heeft gemaakt en niet 136 miljard baht, zoals de regering beweert.

Economisch nieuws

– Unilever opent volgende maand haar eerste fabriek in Myanmar. Het Engels-Nederlandse bedrijf wil de komende 10 jaar in Thailand’s buurland marktleider worden op het gebied van consumentenartikelen. Unilever vestigde zich voor het eerst 80 jaar geleden in Birma, maar trok zich in 1965 terug als gevolg van de politieke situatie. Sinds 2010 zijn Unilever-producten weer verkrijgbaar in Myanmar. Knorr, Sunsilk, Clear en Pond zijn er bekende merken.

De nieuwe fabriek staat in Yangon en gaat als eerste Knorr gedroogde soepmixen en kruiden produceren. Er komen 150 werknemers te werken. Later dit jaar gaat een tweede fabriek open en worden nog eens 100 personen aangenomen. Tegen 2015 wil Unilever 2.000 personen direct of indirect werk bieden.

Unilever (Myanmar) is een zelfstandig bedrijf met steun vanuit Thailand. Het staat onder leiding van Bauke Rouwers (dat moet een landgenoot zijn), voorzitter van de Unilever Group of Companies in Thailand and Indochina.

– Amari Estates Co verwacht de komende 12 maanden voor 2,3 miljard baht aan tweede woningen op Phuket te verkopen. President en algemeen directeur Yuthachai Chanarachitta zegt dat Thaise kopers in toenemende mate het zogeheten ‘leaseback concept’ omarmen, waarbij een wooneenheid met andere bewoners wordt gedeeld teneinde inkomsten te genereren.

De afgelopen vier maanden heeft Amari Residences Phuket 17 condo’s voor in totaal 170 miljoen baht verkocht: 14 aan Thais en 3 tijdens een roadshow in Hong Kong. In totaal bestaat het project uit 148 condo’s die in grootte variëren van 44 tot 102 vierkante meter en tussen 7 en 24 miljoen baht kosten. Aan twaalf ‘pool villas’ hangt een prijskaartje van 60 tot 74 miljoen baht.

– Nok Air breidt haar vloot dit jaar uit met twee ATR 72 toestellen, een 2-motorige turboprop short-haul airliner van de Frans-Italiaanse vliegtuigbouwer ATR. In totaal wil Nok Air er zes aanschaffen, maar vanwege de grote vraag naar het toestel zijn er dit jaar slechts twee leverbaar. De budgetmaatschappij vliegt al met twee ATR’s naar Phitsanulok en Mae Hong Son. De toestellen hebben een capaciteit van 66 tot 70 passagiers.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 20 juni 2013”

  1. teun zegt op

    Die Redbull erfgenaam moet zeer hard worden aangepakt. Dat hij niet bezopen was, valt dan misschien niet meer te bewijzen, maar de gereden snelheid (alles boven de 50-60km/uur in de stad is immers te beschouwen als bewuste poging tot doodslag) en het doorrijden na een ongeluk zonder je te bekommeren om het slachtoffer zijn m.i. voldoende redenen voor een flinke “douw”.

    Als dit niet gebeurt dan is het een vrijbrief voor dit soort verkeerscriminelen om te doen waar ze zin in hebben.

    Tot slot: dat hij pas gedronken zou hebben na thuiskomst (en dus niet gedronken zou hebben tijdens de bewuste rit/aanrijding) maakt het m.i. nog erger: immers dan wist hij precies waar hij mee bezig was!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website