Lange wachttijden bij de bagageband.

De eisen van het stakend grondpersoneel van Thai Airways zijn voor de helft ingewilligd. Zaterdagavond besloot de raad van bestuur akkoord te gaan met de geëiste loonsverhoging van 7,5 procent en die niet te beperken tot 4 procent zoals aangeboden. Over de geëiste bonus van 2 maanden loon over 2012 in plaats van 1 maand wordt nog onderhandeld.

Vrijdagavond legde het grondpersoneel dat de bagageafhandeling verzorgt, het werk neer. Volgens Jaemsri Sukchoterat, voorzitter van de THAI-vakbond, is de staking niet onreglementair omdat de circa vierhonderd werknemers in hun overwerktijd staken. Ze zegt dat niemand van de leiding zich de hele dag zaterdag had laten zien.

Als gevolg van de staking liepen dertig vluchten van THAI vertragingen van 15 tot 20 minuten op. Ook enkele internationale vluchten ondervonden hinder. Maar de meeste hinder ondervonden passagiers die lang op hun bagage moesten wachten. Passagiers klaagden dat ze in het ongewisse werden gelaten over de reden van de vertraging.

De luchthaven zette personeel van Don Mueang (Bangkok’s oude luchthaven) en luchtmachtpersoneel in om de bagageafhandeling over te nemen. Maar alleen het personeel van Don Mueang kon op de bagagewagentjes rijden, want de luchtmachtmensen beschikten niet over de vereiste vergunning.

Minister Chadchat Sittipunt (Transport) noemde de staking een ernstig probleem omdat die niet alleen schade toebrengt aan THAI maar ook aan het image van het land. Hij vroeg THAI onderzoek te doen naar de werknemers die ‘hun taak hebben verzaakt’ en eventueel drastische maatregelen tegen hen te nemen.

– Legerofficieren in de rang van majoor tot kolonel zijn al jaren betrokken bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen uit Myanmar. De Rohingya komen Thailand over zee in en worden per vrachtwagen, soms zelfs legervoertuigen, naar Songkhla gebracht, waar ze in de bossen worden verstopt. 

De betrokkenheid van legerofficieren wordt bevestigd door legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Details over de smokkelroute zijn onthuld door een hoge politiebron. Volgens deze bron heeft de politie de 397 Rohingya in een rubberplantage in Padang Besar kunnen aanhouden vanwege een ruzie tussen de legerofficieren, van wie iemand de politie heeft getipt.

De plantage is eigendom van een voormalige vice-burgemeester van Padang Besar. Naar hem wordt nog steeds gezocht. Generaal Prayuth zegt dat het leger de zaak tot de bodem zal uitzoeken. ‘Het zijn slechte legerofficieren, die uitgeroeid moeten worden.’

De afgelopen twee weken zijn 949 Rohingya vluchtelingen aangehouden. Van zeker 900 staat vast dat ze door een mensenhandelsyndicaat Thailand zijn binnengesmokkeld. De Rohingya waren op weg naar Maleisië of Indonesië. Thailand overlegt nog met de UNHCR over de verdere gang van zaken: repatriëring naar Myanmar of asiel in een derde land.

– Bezoekers van Soi Cowboy is het al opgevallen: boven het begin van het 150 meter lange straatje met dertig gogobars hangt een groot spandoek met de tekst ‘Safety Zone, Thonglor Police Station’.  Ook in Patpong, Khao San Road en Nana Plaza als mede Patong (Phuket) moet de instelling van zo’n zone toeristen de indruk geven dat het wel snor zit met hun veiligheid.

In Soi Cowboy hangen sinds twee maanden twaalf camera’s. Ze zijn geïnstalleerd in de luifels en op de daken van de clubs, bijna onzichtbaar voor het publiek (en kwaadwilligen). De beelden komen binnen op het politiebureau van Thonglor en op de mobiele telefoon van hoofdinspecteur Chumpol Pumpuang.

Maar dat is nog niet alles. Personeel kan een training tot ‘Tourist Security Volunteer’ volgen. De vrijwilligers krijgen les in wetskennis en ze worden in martial arts ingewijd. Als ze de training hebben gevolgd, krijgen ze een jack met de tekst ‘Tourist Security’ en een rode pet.

Volgens een barmedewerker is dankzij het veiligheidszone project de veiligheid in de straat toegenomen alsmede de samenwerking tussen de bars. ‘Het belangrijkste verschil dat we nu zien is dat er geen bedelaars meer de straat inkomen en mensen om bloemen te verkopen. De mensen voelen zich stukken veiliger met de Tourist Security vrijwilligers die rondlopen.’

– Het Northeastern Research Institute of Petrified Wood and Mineral Resources werkt aan plannen voor een dinosauruspark en museum in Nakhon Ratchasima. Dat park zou een oppervlakte van 500 rai moeten krijgen en verbonden moeten worden met de geplande hogesnelheidslijn en snelwegen. Als voorbeeld geldt ‘Lost World’ in Singapore, een onderdeel van de Universal Studio’s.

– De dorpelingen die last hebben van de emissies van de kolengestookte centrale in Mae Mo (Lampang) moeten beter geholpen worden door Egat, zegt minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie). De minister vindt dat het landelijk elektriciteitsbedrijf niet in beroep had mogen gaan tegen het rechtbankvonnis dat de maatschappij verplicht de omwonenden te compenseren.

De bewoners stapten in 2004 naar de Administrative Court en eisten een schadevergoeding van 1,08 miljard baht en sluiting van de centrale. In 2009 kende de rechtbank de compensatie toe, maar Egat ging daartegen in beroep.

– Vietnam en Cambodja hebben Laos opgeroepen te stoppen met de bouw van de Xayaburi dam. Dit zegt International Rivers (IR) in een verklaring, uitgegeven na een vergadering van de Mekong River Commission (MRC), een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden.

Op de vergadering, die woensdag en donderdag in Laos werd gehouden, heeft Cambodja tijdens een verhitte discussie Laos ervan beschuldigd nagelaten te hebben de overige landen te consulteren, aldus IR, een in New York gevestigde milieuorganisatie die zich bezighoudt met de bescherming van rivieren.

Vietnam heeft Laos gevraagd de werkzaamheden, die in november zijn begonnen, stil te leggen totdat de milieustudie is afgerond, waarover vorig jaar in een vergadering van de Mekong River Council overeenstemming is bereikt.

In de MRC overleggen de vier landen over ontwikkelingen in de Mekong, maar geen enkel land heeft vetorecht. De bouw van de Xayaburi dam is omstreden. Volgens milieuorganisaties wordt de visstand bedreigd en daardoor het levensonderhoud van miljoenen mensen.

– De politie van Phuket is op zoek naar de man, vermoedelijk een professionele huurmoordenaar, die vrijdagavond Jintana Mahatthanaphak (43), manager personeelszaken van het Hilton Phuket Arcadia Resort & Spa, heeft doodgeschoten.

Hij doodde haar met één enkel schot, terwijl ze met haar auto bij een verkeerslicht stond. Toen het licht op groen sprong, kwam een Toyota Vios naast haar rijden, van waaruit het schot werd gelost. Jintana’s wagen crashte daarna op twee elektriciteitspalen.

De politie vermoedt dat het motief gezocht moet worden in een conflict op het werk. Jintana had voorgesteld enkele werknemers op managementniveau te ontslaan.

Politiek nieuws­

– Onafhankelijk kandidaat Sereepisuth Temeeyaves voor de gouverneursverkiezing in Bangkok heeft de kous op zijn kop gehad. Seree Supratid, directeur van het National Disaster Research Centre van de universiteit van Rangsit, heeft geen belangstelling voor de functie van vice-gouverneur die hem was aangeboden.

‘Ik heb het te druk om me bij zijn team aan te sluiten. Bovendien wil ik helemaal niet bij de politiek betrokken raken. Ik wil in mijn huidige rol blijven werken.’ Seree verwierf in 2011 veel gezag met zijn nauwkeurige analyses van en voorspellingen over de overstromingen in Bangkok. Seree is ook door een andere onafhankelijke kandidaat en de twee grote rivalen, Pheu Thai en Democraten, benaderd.

Sereepisuth heeft inmiddels een vervanger gevonden in de persoon van Praphan Khoonmee, voormalig prominent lid van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden). Als adviseur heeft hij het voormalig hoofd van het Fisheries Department en het Public Relations Department ingelijfd.

Sereepisuth heeft ambitieuze plannen voor Bangkok, zoals meer parken, gratis vervoer per airco bus, een wijkartsenprogramma, voedselhulp voor werklozen enzovoort. En hij belooft die allemaal binnen zijn zittingsduur van 4 jaar te realiseren.

Inmiddels is het aantal onafhankelijke kandidaten met één uitgebreid tot zes. Ook Sopon Pornchokchai, president van het Agency for Real Estate Affairs, heeft er wel zin in.

Economisch nieuws

– Thaise bedrijven hebben vorig jaar lagere loonsverhogingen gegeven dan bedrijven in andere landen, blijkt uit een onderzoek onder 1.605 deelnemers in dertig markten van Towers Watson & Co, een in New York gevestigd adviesbureau op het gebied van personeelszaken.

Werknemers die boven verwachting presteerden, kregen in Thailand een loonsverhoging van 7 procent tegen 11 gemiddeld elders in de wereld. Werknemers die nog beter presteerden, de top 10 procent, ontving een loonsverhoging van 9 procent tegen 15 elders.

‘Wanneer Thailand zo blijft doorgaan’, zegt Pichpajee Saichuae, directeur van Towers Watson Thailand, ‘zullen we niet in staat zijn verschil te maken tussen normale en uitstekend presterende werknemers.’

Uit de studie blijkt verder dat werknemers in Thailand minder goed weten hoe vergoedingen op basis van prestatie worden vastgesteld. In andere landen van de regio Azië-Pacific hebben werknemers daar een beter inzicht in. Wanneer werknemers in Thailand carrière maken, gebeurt dat voornamelijk door van werkgever te wisselen.

– Het lijkt wel Nieuwjaarsdag met al die goede voornemens van de Thaise regering: ze wil niet alleen een eind maken aan het witwassen van geld, aan mensenhandel, aan kinderarbeid, maar ze heeft zich nu ook voorgenomen software piraterij van 70 naar 68 procent terug te dringen. Want Thailand staat op de Priority Watch List als IPR oftewel ‘most serious intellectual property rights violator’.

De VS hebben Thailand in 2007 op de lijst gezet. In tegenstelling tot de andere lijsten (mensenhandel en witwassen) kent deze lijst echter geen sancties, maar moet het simpele feit van plaatsing op de lijst het schaamrood naar de kaken van de regering doen stijgen.

De politie heeft vorig jaar bij 182 groepen invallen gedaan en daar illegale software op 4.573 PC’s aangetroffen, wat in geld uitgedrukt neerkomt op 448 miljoen baht. 80 procent van de overtredingen kwam voor rekening van Thaise bedrijven, Japanse bedrijven waren goed voor 7 procent.

Dit jaar richt de politie haar pijlen op de automobiel- en auto-onderdelenindustrie, voedsel, vastgoed en constructie.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 20 januari 2013”

  1. Dick van der Lugt zegt op

    Rectificatie Nieuws uit Thailand De eerste alinea van het openingsbericht is enige tijd verdwenen geweest. Ik heb hem inmiddels teruggeplaatst. Het gaat om de alinea:

    De eisen van het stakend grondpersoneel van Thai Airways zijn voor de helft ingewilligd. Zaterdagavond besloot de raad van bestuur akkoord te gaan met de geëiste loonsverhoging van 7,5 procent en die niet te beperken tot 4 procent zoals aangeboden. Over de geëiste bonus van 2 maanden loon over 2012 in plaats van 1 maand wordt nog onderhandeld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website