Met twee gecharterde toestellen van Egypt Air zijn gisteren 614 Thais uit Egypte geëvacueerd. In Dubai stapten ze op Thaise toestellen over.

De eerste vlucht arriveerde gistermidag, vandaag komen de twee andere aan. Een toestel van de luchtmacht ging leeg terug. Het was niet nodig omdat minder Thais terug gingen dan verwacht. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er nog driehonderd Thaise studenten in Egypte. De teruggekeerde Thais zeggen dat de situatie in Caïro erg gevaarlijk is. Het leger schiet op iedereen die zich op straat waagt.

– Ruim 120 miljard baht aan zwart geld oftewel 12,6 procent van het bruto binnenlands product is in 2011 witgewassen, blijkt uit een studie van het Anti-Money Laundering Office (Amlo) en het Internationale Monetaire Fonds.

Het geld komt voor meer dan de helft uit illegaal gokken, en verder uit een waslijst van illegale activiteiten zoals vals geld drukken, copyright piraterij, fraude, prostitutie, belastingontduiking, omkoping, smokkel, mensenhandel en manipulatie van aandelen.

Van de 120 miljard baht heeft het Amlo 7 miljard baht aan vermogen in beslag genomen. Vorig jaar alleen al werd 2,7 miljard baht geconfisqueerd. Het illegale vermogen bestaat voor de helft uit contant geld en de rest uit financiële instrumenten of andere vormen van beleggingen.

De Financial Action Task Force (FATF), een intergouvernementele organisatie, opgezet door de G7, besloot in juni Thailand te schrappen van een lijst van landen met een hoog risico op witwassen en financiering van terrorisme. De FATF stelde vast dat Thailand aanzienlijke vorderingen heeft gemaakt met de bestrijding van witwaspraktijken.

Thailand staat sinds 3 jaar nog wel op de Tier 2 mensenhandellijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Amlo doet er alles aan om ook daarvan geschrapt te worden.

– Vissers, winkeleigenaren en transportbedrijven in Rayong eisen van PTTGC, het dochterbedrijf van oliegigant PTT Plc, dat het de criteria herziet voor de herstelbetalingen na de olielekkage van 27 juli. Oftewel: ze willen meer geld zien, want de olielekkage heeft meer schade veroorzaakt dan aanvankelijk gedacht.

Verder vragen ze het bedrijf een fonds te vormen om de langetermijn gevolgen van de lekkage te verzachten. Chaturat Iamworaniran, president van de lokale vissersbond, wijst erop dat niet alleen bewoners zijn getroffen maar ook het milieu. Vertegenwoordigers van bewoners zouden het fonds mede moeten kunnen beheren.

Het bedrijf heeft volgens minister Pongsak Raktapongpaisarn (Industrie) beloofd de getroffen vissers elk 30.000 baht uit te betalen, maar Chaturat wil dat PTTGC de schade aan lokale bedrijven nauwkeurig bepaalt om er zeker van te zijn dat hun problemen adequaat worden gecompenseerd. De vissers zeggen dat ze momenteel minder vis vangen en dat op het strand dode vissen aanspoelen. Het aantal toeristen is ook verminderd.

– De Nationale Ombudsman pleit voor een wet die het voor buitenlanders onmogelijk maakt om via stromannen land te bezitten. Een ontwerp van zo’n wet (bestaande uit 40 artikelen) stond gisteren ter discussie op een seminar, georganiseerd door het kantoor van de Ombudsman.

Het wetsontwerp voorziet in de vorming van een commissie die ‘verborgen’ transacties onderzoekt. Het bevat ook een artikel dat personen vrijwaart van strafvervolging wanneer ze binnen een jaar hun bezit aan een juridische entiteit overdragen.

Buitenlanders kunnen thans land bezitten door gebruik te maken van een aantal mazen in de wet, zoals het opzetten van een vennootschap met een 51:49 procent verhouding tussen Thais en buitenlands eigendom of door een Thaise te trouwen. Volgens een studie van het kantoor van de Ombudsman is veel land op Koh Samui, Phuket en Koh Chang in handen van buitenlanders. Buitenlanders maken zich ook meester van agrarisch land door het te kopen of te leasen.’Als we niets doen, hebben ze dadelijk alles in handen – toerisme, woningen en landbouw’, zegt Ombudsman Siracha Charoenpanij.

Volgens Prasong Lertratwisut, lid van het Law Reform Committee, is het probleem niet zozeer het gebrek aan wetgeving maar handhaving van de wet. Tijdens het seminar zei hij dat het gegraai naar land wijdverspreid is onder Thaise investeerders. Een belastingmaatregel kan dat tegengaan. Prasong pleitte voor openbaarmaking van grondeigendommen zodat de overheid belasting kan heffen over land, dat braak ligt. Zo’n maatregel dwingt veel landeigenaren hun land te verkopen om te voorkomen dat ze belasting moeten betalen.

Pirapan Premputi, voormalig secretaris-generaal van Amlo vindt nieuwe wetgeving niet nodig. Amendering van de anti-witwaswet en betere wetshandhaving volstaan volgens hem.

– Het Department of Rice heeft vier nieuwe rijstvariëteiten ontwikkeld die bestand zijn tegen plantenziektes en insecten en een hogere opbrengst hebben dan de bestaande soorten. Diensthoofd Chairit Damrongkiat verwacht dat ze binnen drie jaar bij binnenlandse consumenten populair zullen zijn.

Volgens Chairit is Kor Khor 55 goed voor een opbrengst van 712 kilo per rai en Kor Khor Phor 3 voor 1.415 kilo, de hoogste opbrengst ooit ontwikkeld in Thailand. Kor Khor Phor 3 groeit goed in velden met een goed irrigatiesysteem, met name in de Central Plains. De rijst kan het hele jaar geplant worden. Er is door de dienst sinds 2006 aan gewerkt. In november wordt begonnen met het commercialiseren van het zaad.

– Premier Yingluck is gisteren begonnen aan een driedaags bezoek aan Tajikistan en Pakistan. In Tajikistan woont ze op uitnodiging van de Tajikistaanse president de High-Level International Conference on Water Cooperation bij. Het bezoek aan Pakistan door een Thaise premier is het eerste sinds 11 jaar. Yingluck gaat er vragen Thaise studenten in de gaten te houden. Volgens berichten zouden sommigen die uit het Zuiden afkomstig zijn, er wapentraining krijgen.

– Een Canadese expat die door de VS gezocht werd wegens fraude met penny aandelen, is gisteren door de Thaise politie in Bangkok gearresteerd. Hij zal worden uitgewezen naar de VS. Een tweede Canadees, die voor hetzelfde vergrijp wordt gezocht, heeft vermoedelijk Thailand ontvlucht.

De twee Canadezen behoren tot een groep van negen Canadezen en Amerikanen die wegens aandelenfraude worden vervolgd. Ze zouden daarmee in 35 landen zo’n $140 miljoen verdiend hebben. Zes staan terecht in verschillende rechtbanken in de VS, een zevende verdachte is in Canada gearresteerd.

De nu in Thailand aangehouden Canadees is al een keer in 2011 wegens fraude met een call center in aanraking met justitie gekomen. Hij werd vrijgelaten op borgtocht, verliet het land, maar zag later weer kans het land binnen te komen.

– Koning Bhumibol en koningin Sirikit, die van Bangkok naar Hua Hin zijn verhuisd, verkeren in goede gezondheid. Dit heeft prinses Chulabhorn in de talkshow Woody Kert Ma Kui gezegd. Beiden werden in het Siriraj ziekenhuis verpleegd. De prinses ontkende dat het vorstenpaar naar Hua Hin was vertrokken om politieke onrust te ontlopen.

– Het lijkt erop dat de legertop zijn voorkeurskandidaten op de post van commandant zeestrijdkrachten (zoals die functie in Nederland heet) en permanent secretaris van het ministerie van Defensie krijgt (secretaris-generaal of directeur-generaal in Nederland). Dat zou betekenen dat de voorkeurskandidaat van Thaksin gepasseerd wordt bij de jaarlijkse overplaatsingsronde. Die naam is bekend door een omstreden videogesprek van Thaksin met de huidige staatssecretaris van Defensie. Op 30 augustus vergadert de Defensieraad met premier Yingluck over alle overplaatsingen. Om hoeveel overplaatsingen het gaat, vermeldt het bericht niet.

– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha windt er geen doekjes om. De eisen die verzetsgroep BRN heeft gesteld aan voortgang van de vredesgesprekken zijn onacceptabel. Hij zei dit gisteren tijdens een bezoek aan de provincie Narathiwat. Zondag eindigde het tussen Thailand en de BRN overeengekomen staakt-het-vuren, alhoewel het geweld tijdens de Ramadan niet stopte.

Prayuth vindt wel dat de vredesgesprekken moeten doorgaan maar het eisenpakket van BRN moet daarvan losgekoppeld worden. De regering heeft er nog niet op gereageerd.

Volgens Charun Ampha, adviseur van de National Security Council (die de vredesgesprekken voert), zijn drie van de vijf eisen acceptabel. Maar de eisen om de BRN te beschouwen als een bevrijdingsbeweging en het vrijlaten van verdachten zijn onacceptabel. De andere drie eisen zijn: Maleisië dient als mediator te worden beschouwd en niet als facilitator; de Melayu Pattanis moet ook meepraten en vertegenwoordigers van Asean landen, de Organisation of Islamic Cooperation en internationale NGO’s moeten toestemming krijgen de gesprekken bij te wonen.

– In Muang (Pattani) is gisteren een 34-jarige gymnastiekleraar doodgeschoten. Hij werd op de motorfiets onder vuur genomen door passerende opstandelingen. In Cho Airong (Narathiwat) raakten twee soldaten op patrouille bij een bomaanslag gewond. Vier andere soldaten werden niet geraakt.

– Een echtpaar dat verdacht werd van de moord op het hoofd van de afdeling Financiën en Boekhouding van het districtskantoor Rattanaburi (Surin) heeft zichzelf van het leven beroofd toen hun schuilplaats in Nong Phai (Phetchabun) werd omsingeld door een politieteam.

De politie had het paar opgeroepen zichzelf over te geven. Toen ze twee schoten hoorde, stormde ze naar binnen. De vrouw werkte bij het districtskantoor, haar echtgenoot was politieagent. Het tweetal ging er na de moord met 1 miljoen baht vandoor. Het lichaam van het slachtoffer werd drie dagen later gevonden. Het was begraven achter de woning van de verdachten.

– Vandaag begint de berechting van een man uit Si Sa Ket tegen wie door zijn oudere broer aangifte is gedaan wegens majesteitsschennis. Hij werd in 2010 aangehouden en heeft sindsdien tweemaal tevergeefs gevraagd om vrijlating op borgtocht.

Volgens de aanklacht had hij over leden van het koninklijk huis beledigende opmerkingen gemaakt, terwijl hij tv zat te kijken en hij had op een CD een beledigend woord geschreven. De twee broers kunnen al langer niet meer door dezelfde deur, reden waarom de oudere broer het bedrijf had verlaten dat ze samen runden.

– Minister Chadchart Sittipunt (Transport) wil dat toiletten op stations en busstations gratis zijn, maar de State Railway of Thailand zegt dat de minister dan wel met geld over de brug moet komen, want de toiletten worden nu beheerd en schoongemaakt door contractanten en die rekenen 3 tot 5 baht voor een toiletbezoek. De regeling voor gratis trein- en busreizen op een aantal routes wordt met zes maanden verlengd.

– Een voormalige politie-inspecteur heeft levenslang gekregen voor de moord op twee van zijn ondergeschikten in augustus 2011. De verdachte heeft bekend en zegt door een psychiater gediagnostiseerd te zijn als lijdend aan een psychiatrische aandoening. De rechtbank dacht daar anders over; bovendien had de man geen berouw getoond tijdens zijn berechting.

– Voor de vierde keer kwam de Britse advocaat Andy Hall gisteren niet opdagen op een hoorzitting over een smaadaanklacht, ingediend door Natural Fruit Company. Het bedrijf is kwaad over een rapport van Finnwatch waarin het beschuldigd wordt van mensenrechtenschendingen in zijn fabriek in Prachuap Khiri Khan. Er werken daar voornamelijk arbeiders uit Myanmar. Vermoed wordt dat Hall niet langer in Thailand is.

Politiek nieuws

– Banharn Sila-archa, voormalig minister-president en thans adviseur van oppositiepartij Chartthaipattana, gaat oppositiepartij Democraten en de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) vragen hun verzet tegen het verzoeningsforum van premier Yingluck op te geven. Dat forum komt voor het eerst zondag bijeen.

Banharn is in ieder geval van de partij. Formeel is hij dan in overtreding want in december 2008 kreeg hij een politieke ban van 5 jaar, toen zijn partij Chart Thai werd ontbonden. Banharn zegt dat nationale verzoening hard nodig is omdat de politieke scheidslijnen de economie en sociale stabiliteit ondermijnen.

– Vandaag en morgen debatteert het parlement over de verkiezing en selectie van senatoren. 202 parlementsleden hebben wijzigingen in die procedure voorgesteld en willen ook het woord voeren. De oppositie klaagt dat haar sprekers te weinig spreektijd krijgen. Voorgesteld wordt de Senaat niet meer voor de helft te benoemen maar in zijn geheel te kiezen.

De oppositie is bang dat aan de neutraliteit van de Senaat een eind komt en dat zou rampzalig zijn, want de Senaat kan ambtenaren naar huis sturen en benoemt onafhankelijke instellingen (Kiesraad, Constitutionele Hof, Anti-Corruption Commission).

Financieel-economisch nieuws

– De economie is het tweede kwartaal in een ‘technische recessie’ beland omdat het bruto binnenlands product twee kwartalen achter elkaar is ingekrompen met respectievelijk 1,7 (eerste kwartaal) en 0,3 procent (tweede kwartaal).

Voor de National Economic and Development Board zijn de cijfers aanleiding de groeiprognose voor dit jaar te verminderen van 4,2-5,2 procent naar 3,8-4,3 procent. De prognose van de exportgroei gaat terug 7,6 naar 5 procent. In de eerste helft van het jaar groeide de export met slechts 1,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De correctie is gebaseerd op de tragere export, zwakke binnenlandse vraag en mogelijke vertragingen bij investeringen in water- en infrastructurele werken.

Kampon Adireksombat, econoom bij Tisco Securities, verwacht dat de export en de economische groei in de tweede helft van het jaar zich herstellen als gevolg van het economisch herstel in de wereld. Tisco heeft zijn prognose voor de economische groei in 2013 verlaagd van 4,5 naar 4 procent.

– Het bericht doet me denken aan ‘Wie zal dat betalen? Zoete, lieve Gerritje’ of de reclame voor Zeeuws meisje ‘Maar geen cent te veel hoor’. Het ministerie van Financiën zegt maximaal 410 miljard baht uit te trekken voor het hypotheeksysteem voor rijst. Als er meer geld nodig is, moeten het ministerie van Handel en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) dat maar uit eigen zak betalen.

Een bron bij het ministerie van Financiën zegt dat de collega’s van Handel moeten opschieten met het verkopen van de rijst uit de regeringsvoorraad, zodat de schuld bij de BAAC (die het systeem voorfinanciert) kan worden afgelost. En de bank moet haar eigen liquiditeit reguleren om ervoor te zorgen dat ze genoeg geld heeft om het systeem te financieren.

Het is volgens de bron cruciaal dat de last beperkt blijft tot die 410 miljard baht, anders loopt het ministerie gevaar de deadline van 2017 voor een sluitende begroting niet te halen.

– Ondanks de sterke toename van de huishoudschulden is de Bank of Thailand niet van plan maatregelen te nemen omdat ze bang is de al trage economie verder te verzwakken. Strenge maatregelen kunnen de economische groei vertragen hetgeen niet gewenst is gezien de zwakke binnenlandse consumptie en de dito wereldvraag, met name in China.

Volgens gouverneur Prasarn Trairatvorakul zijn maatregelen ook niet nodig om de schuldenlast nog niet een kritiek niveau heeft bereikt. Niettemin houdt de centrale bank de situatie scherp in de gaten. Ze heeft de commerciële banken gevraagd minder te adverteren met regelingen die roekeloze uitgaven stimuleren.

De huidige huishoudschulden worden geschat op 8 biljoen baht, oftewel 80 procent van het bruto binnenlands product. Idealiter zou de schuldenlast 40 procent moeten bedragen, waarbij de schulden van bedrijven, overheid en huishoudens in balans dienen te zijn om financiële liquiditeit te handhaven. [N.B. Die 8 biljoen is exclusief informele schulden.]

Volgens economen is  het vermogen van mensen om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen afgenomen als gevolg van het eerste-autoprogramma van de regering. Met name geldt dit voor de lagere inkomensklassen.

– Elfduizend artikelen in prijs verlaagd: klinkt dat niet als een sprookje? Als het aan het ministerie van Handel ligt niet. Het heeft dertien detailhandelsbedrijven, waaronder de bekende kruideniersketen 7-Eleven, gevraagd de prijzen van dagelijkse levensbehoeften vanaf deze maand tot december te verlagen. De bedrijven beschikken over 11.300 filialen. Ze gaan om de beurt de prijzen verlagen. Zo hoopt het ministerie de achterblijvende bestedingen op te krikken.

Het ministerie gaat ook de verkoop van kant-en-klare maaltijden door Blue Flag-verkooppunten via de social media promoten. Er zijn 5.000 van zulke verkooppunten waarin een beperkt aantal producten tegen gereduceerde prijs verkrijgbaar zijn. Het ministerie gaat ze stimuleren om het voedsel tegen een prijs van 10 tot 35 baht te verkopen. In ruil daarvoor ontvangen ze de ingrediënten tegen een gereduceerde prijs. Een 5-kilozak rijst kost bij Blue Flag 85 tot 89 baht.

– Thailand dient snel een wettelijke regeling te treffen voor de bescherming van persoonlijke gegevens, zegt P.K. Gupta, directeur back up en recovery systems bij EMC Asia Pacific and Japan. Het land zou het voorbeeld van Singapore en Maleisië kunnen volgen, die al zo’n wet hebben.

Volgens Gupta is zo’n wet nodig om de toenemende gaten in consumenten databases met persoonlijke informatie te dichten. Zo’n wet is ook nodig om het onderscheppen van data door overheidsdiensten en commerciële groepen tegen te gaan. Thailand dient zich te richten op encryption regels die serviceproviders verplichten hun data te versleutelen om hacking te voorkomen, aldus Gupta.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 augustus 2013”

 1. peter zegt op

  “Buitenlanders kunnen thans land bezitten door gebruik te maken van een aantal mazen in de wet, zoals het opzetten van een vennootschap met een 51:49 procent verhouding tussen Thais en buitenlands eigendom of door een Thaise te trouwen. Volgens een studie van het kantoor van de Ombudsman is veel land op Koh Samui, Phuket en Koh Chang in handen van buitenlanders. Buitenlanders maken zich ook meester van agrarisch land door het te kopen of te leasen.’Als we niets doen, hebben ze dadelijk alles in handen – toerisme, woningen en landbouw’, zegt Ombudsman Siracha Charoenpanij.”

  Ik voel het al jaren aankomen, en als ik het met mij mede farangs bespreek word ik als doem denker uitgemaakt.
  OOIT ZAL HET ZOVER KOMEN!!!
  Je dis, wait en see!!!

  • KhunRudolf zegt op

   @peter: Zoals ik het artikel lees begrijp ik dat de ombudsman het onmogelijk wil maken voor farang via omwegen bv. stromannen land te bezitten. Zo simpel staat het er! Vervolgens: geldt dat dan met name inz de 49-51% regel, waarbij de ombudsman vraagtekens plaatst. (Een andere manier van grondeigendom is niet mogelijk, ook al laat berichtgeving over het bezit door buitenlanders weleens anders bevroeden.) Hij verwijst daarbij naar het (zgn) in eigendom hebben door farang van land in diverse vakantieoorden. Je zou daaruit kunnen destilleren dat hem die 49% een teveel van het goede is. Zij die land hebben verworven via ‘ingenieuze’ transactie mogen zich een dezer dagen komen melden.
   Farang die grond en huis kopen zijn nooit eigenaar. Een farang zal nooit zijn huis kunnen verkopen. Er is geen zeggenschap is over de grond onder dat huis. Dat alles is wel te doen in samenspraak met de Thaise partner. Maar bedenk wat er gebeurt met grond en huis als de partner onverhoopt eerder komt te overlijden. Uiteindelijk vervalt alle gefinancierde ‘eigendom’ aan de Thaise staat, (probeer het maar eens aan je kinderen te vererven) cq aan de Thaise koude kant. Het zou kunnen dat het de ombudsman een doorn in het oog dat veel agrarisch grond door Thai om geld verkocht wordt aan (Thai en farang-)investeerders, die het volbouwen. Daar ben ik het helemaal mee eens dan!
   Maar goed- waar het om gaat is dat Thai nooit grondbezit aan farang zal dulden!

   • peter zegt op

    Rudolf, ik lees het zelfde als jou, mijn bovenste stukje heb ik gewoon geknipt en geplakt uit oorspronkelijke artikel, dus de reactie van Hansnl begrijp ik niet zo goed. Als je al langer in Thailand woont en je houd goed je ogen open zie je toenemende ontevredenheid opduiken. Wij(ook ik ben schuldig) drijven de prijs omhoog door alles maar grif te betalen. Op de mooiste kusten in Thailand worden worden absurde bedragen gevraagd voor grond of huurhuizen en het ergste is het word ook nog door ons betaald!!! Ik ken dorpen die 10 jaar geleden nog liefelijke vissersplaatsen waren, en hun stranden zijn nu omgetoverd tot kusten met waanzinnige huizen van miljoenen dollars.

    Mijn kinderen kunnen niet meer wonen in in het dorp waar wij sinds generaties wonen, was het zeer geïrriteerde commentaar van een ex Thaise visser, die er zich zeer over opwond.
    Het zijn maar een paar families die van de boem rijk worden.

    Hansnl, ook ik heb een paar rai met die 51/49 regeling, en elke dag bid ik weer een paar weesgegroetjes dat mijn 51% partners nooit komen te weten wie ik ben en waar ik woon…………………….

 2. HansNL zegt op

  Peter,

  Ik begrijp je betoog niet helemaal.
  Wat bedoel je, dat buitenlanders land graaien?

  Volgens de Thaise wet mag een niet-Thai geen LAND bezitten, onverlet dat er door allerlei leemtes in de wet er een soortement verdeelsleutel is waarin de Thai ten alle tijde het meerderheidsaandeel heeft.

  Bovendien is het zo dat als een Thaise gehuwd is net een buitenlander en er grond gekocht met worden er door het landoffice een verklaring ter tekening wordt overhandigd aan de koopster, waarin verklaard wordt dat de fondsen NIET van de buitenlander komen.
  In het verleden is dat hier en daar zo af en toe niet gebeurd, maar kijk er niet vreemd van op dat op een gegeven ogenblik het eigendom van het land vervalt aan de staat.
  Dat is de laatste maanden al vaak gebeurd, en gezien de xenofobie van de Thai gaat dit onderzoek door en wel versneld.

  Onverlet is het natuurlijk een aanfluiting dat een “farang” geen land kan bezitten, en een Thai in Europa overal.
  Het zou voor Thailand beter zijn als een farang bijvoorbeeld een Rai grond mag bezitten voor eigen gebruik.

  Maar ja…..

  • Rob V. zegt op

   Eens, met name voor prive (niet commercieel) gebruik. Maar evengoed voor commercieel gebruik: wat te denken van de buitenlandse bedrijven hier? oa de Japanse autofabrieken, die grond huren ze toch niet lijkt mij. Of zullen ze een minderheidsaandeel hebben in een lokale vastgoed tak (dochterbedrijf?) zonder stromannen? Dat lijkt me erg tricky want als je als bedrijf een ontzettend dure industrie neer poot wil je niet het risico lopen dat je plots get land waar het op staat kwijt raakt… Dus hoe doen die bedrijven het?
   Dat je excessen aanpakt en sluwe buitenlandse investeerders (land opkopen en dan later weer duur verkopen of de gebruiker ervan financieel uitkleden met mega huren) lijkt me begrijpelijk. Maar land eigendom geheel willen verbieden is nogal dom gezien onschuldig persoonlijk gebruik (buitenlander met huisje) en buitenlandse industrie (werkgelegenheid!!).

   • Rob V. zegt op

    (Te vroeg op verzenden gedrukt): …

    Maar land eigendom geheel willen verbieden is nogal dom gezien onschuldig persoonlijk gebruik (buitenlander met huisje) en buitenlandse industrie (werkgelegenheid!!) is gewoon dom, kortzichtig en xenofobisch. Pak de geldwolven aan de de Thai een poot uitdraaien maar niet de oprechte investeerders die werk verschaffen of hen die een huisje hebben.

 3. KhunRudolf zegt op

  @HansNL: Op de Thaise manier is het mogelijk bv. een rai land te bezitten, maar het grondstuk is nooit eigendom van een farang. Hij/zij die grond wil kopen gelieve zich dit goed te vergewissen. Men kan van de ‘gekochte’ grond gebruik maken tijdens diens/haar leven. Daarna is het over en uit. Jeremiëren dat het allemaal anders en/of hetzelfde zou moeten zijn als in de Nederlandse situatie, leidt tot niets. Nu niet en nooit niet en behoort tot de categorie: wensdenken.
  Alhoewel ik zelf een flinke lap grond ‘in eigendom’ heb (meer dan ik me ooit in Nederland zou hebben kunnen permitteren, en dat geldt voor menigeen- laten we wel wezen!!), zal ik me niet laten verleiden tot gepeins over hoe mijn kinderen hiervan later tot ‘eigenaar’ te benoemen. Dat is allemaal niet aan de orde, en realiteit van alledag!
  Wat je zegt: uiteindelijk gaat de grond terug in Thaise hand. En van mij mag dat. Dat mijn vrouw, haar familie en alle andere Thai er maar mooi van genieten en er de vruchten van plukken. Uiteindelijk is het hun land.
  @RobV: uit zeer betrouwbare bron, nml mijn Thaise buurman, is de grond onder een bedrijf als Toyota gehuurd. De huurcontracten zijn van een andersoortige juridische kwaliteit dan waar wij simpele farang mee te maken hebben. De huurconstructies behelzen evenzo andersoortige onderdelen dan waarmee een condo is te betrekken. Maar uiteindelijk is de grond gewoon van een Thai (bv. consortium). Dat dacht ik al. Vindt in Ned. ook plaats. Waarmee gezegd is dat als het bedrijf plots weg wil vanwege recessie of depressie, dit op een gemakkelijke manier is te doen. (Denk maar eens aan de huurconstructies van groot winkelbedrijven in steden, vergelijkbaar als wat nu gebeurt rondom een grote ‘bijenkorf’ in Nederland, die gaten in stadscentra slaat.) Bij megabedrijven staat bezit van grond en gebouw de bedrijfsvoering enkel in de weg. Dus huren zij.
  Verder ben ik het met je eens dat excessen door investeerders dienen te worden afgestraft. Oneens ben ik het met jouw opmerking aangaande: “…. land eigendom geheel willen verbieden is nogal dom gezien onschuldig persoonlijk gebruik (buitenlander met huisje)”. Ik vind het van de kant van Thailand juist slim: grond verkopen aan farang en het na enige termijn gratis terug verwerven. (Dus zorg ik ervoor dat mijn Thaise partner eigenaar is!)

 4. peter zegt op

  Moderator: heren u bent aan het chatten.

 5. willem zegt op

  Thai-News[20-8]:
  De Stromannen;inderdaad kijk wat er momenteel overal in Thailand gaande is[De Russen kopen momenteel veel land/horeca op,en schuiven de Thai wat geld toe om”sanoek”te zijn! Dit is nog maar het begin!
  En mooi nieuws: Yingluck gaat in de water management! Zo zie je maar weer dat ze onze King-Alexander goed geobserveerd heeft! Complimenten.
  Gr;Willem Scheveningen…

 6. pratana zegt op

  Ik zit hier toch wel met 2 vragen:
  1) mijn kind is thai (paspoort+id-kaart) dus waarom zou zij niet kunnen erven?
  2) wat doen met huwelijkscontract waar instaat dat in geval van scheiding het kind verder eigenaar blijft met de moeder ?
  Dit laatste is niet mijn geval maar mijn vriend heeft dat laten opnemen bij notaris en toch legaal dus.
  En nog effe dit inderdaad ken ik in het dorp van mijn vrouw een Chinees die getrouwd is met Thaise en nog net even 300rai gekocht heeft waar hij bedrijf en dus ook werk mee gaat créeeren en dus hartelijk is ontvangen , wie is dan de foutieve de farang of de thai die acter het geld zit (51/49 ) dit is wat anders dan de kleine farag met tien rai voor zijn vrouwtje gelukkig te zien en daarbij haar familie want dat vergeet die ombudsman zeker bij te voegen:)

  • KhunRudolf zegt op

   Beste pratana: zoals ik het artikel lees heeft de ombudsman geen enkele bezwaar tegen een farang die met zijn Thaise partner 10 rai grond koopt, welke grond feitelijk eigendom is van de Thaise partner. (let op het woord feitelijk) In deze constructie hebben vele farang zich prima kunnen vinden, en nog steeds.
   De ombudsman heeft ook niets tegen een Chinees die met zijn Thaise vrouw grond koopt, er een bedrijf op zet, en vele Thai aan werk helpt.
   De ombudsman heeft het over gegraai en gehannes van zowel Thaise als farang-investeerders.
   Wat betreft het erven door bv.jouw kind met Thai ID-paspoort: daar is niets over gezegd. Voor meer informatie aangaande erven/erfenis zie elders op TB. Typ in het zoekvak linksboven op deze site bv het woord ‘erfenis’, en bekijk de resultaten.

 7. janbeute zegt op

  Zo ver ik weet en ik heb de vraag 6 maanden geleden voorgelegt , aan het hoofd van het landoffice in de plaats waar ik woon .
  En het verhaal klopte als een Farang met geld en een Thaise vriendin of echtgenote die zeg maar van haar zelf geen rooie cent bezit .
  Dan mag op kosten van deze Farang alleen 1 Rai land aangekocht worden .
  Het verbaasde mij toen zeer , dat een kort bij ons in de buurt nieuwkomer en wonende Australier met zijn vriendin ( zelfs niet gehuwd oid ) met zijn door hem aan haar gegeven geld maar grond kocht .
  Zij had ook geen rooie cent .
  Ruikt wederom naar corruptie en fraude en bedrog .
  Maar daar staat ons allen geliefde Thailand zeer bekent om .
  Geef iets onder de tafel door en je doet wonderen bij sommige ambtenaren .
  Ik ken het spel en wet hoe het werkt , maar hou daar niet van .
  Het maakt mij ziek , zum Kotsen .
  ik doe het nu anders volgens de regels van het landact .
  Omgekeerd is de wet als volgt .
  Een Thaise man zonder geld , heeft een Farang vriendin of echtgenote die vermogend is .
  Dan kan zij geld schenken aan haar vriend om grond te kopen , wel op naam van de Thaise man uiteraard..
  Maakt niet uit of je dan 1 Rai of 100 Rai koopt .
  De Thaise man staat in Thailand boven de Thaise vrouw ook een vorm van discrimatie overigens , die velen van u ontgaan ben ik bang .
  Ik heb een hele goede stiefzoon .
  Wij hebben laatst een grondstuk gekocht gefinancieerd gedeeltelijk met mijn gelden en een gedeelte van zijn spaargeld .
  Alles staat op zijn naam, geen enkel probleem en wij gebruiken het nu gewoon als boomgaard .

  Mvg Jantje uit Pasang .

 8. egon wout zegt op

  Sommige commentaren begrijp ik niet.In gemeenschap van goederen getrouwd{met een thaise} heeft mijn vrouw evenveel recht als ik om ons geld te besteden.Zij kan derhalve grond kopen echter op haar naam en onder voorwaarde dat ik een verklaring onderteken dat ik accoord ga met het niet hebben van een aanspraak op thaise grond.Mocht mijn vrouw voor mij overlijden dan erft mijn thaise nationaliteit bezittende zoon de grond en als er geen testament is gaat ,naar ik meen, ook een gedeelte naar de moeder van mijn vrouw.Alles volgens de wet en derhalve zie ik geen probleem.Wel ben ik van mening dat deze wet ons als farang discriminatoir behandelt daar zoals opgemerkt de thai wel grond in bv.Nederland in eigendom kunnen hebben.Mijns inziens een domme wet daar meer vraag de prijs zou doen stijgen ten faveure van de thai.Ik herinner me nog de verontwaardiging der nederlanders toen de duisers land gingen kopen in Nederland.Nu zou alles opgekocht worden door de duitsers,geen land meer voor de nederlanders dan wel te duur.Zoals nu blijkt een storm in een glas water.Deze thaise wetgwving voor binnenlandse consumptie voor een merendeels ignorante bevolking.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website