Een tropische storm die zich momenteel boven de Chinese Zee vormt, zorgt dit weekend voor zware regens in het Noordoosten, de Central Plains en Bangkok.

Verwacht wordt dat in de hoofdstad 90 mm regen valt waardoor weer tal van straten zullen overstromen. [Ik neem aan 90 mm in één dag.] De meeste straten zijn binnen een uur droog, maar op 206 plaatsen kan dat twee tot drie uur duren. [In eerdere berichten staat 21 plaatsen. Misschien weer zo’n befaamde rekenfout van Bangkok Post?] Tot het weekend blijft het droog wat de autoriteiten in de gelegenheid stelt zich voor te bereiden.

In de binnenstad van Bangkok is het waterpeil van de Khlong Lat Phrao en Saen Saep verlaagd. Kwetsbare gebieden zijn de buitendistricten van Khlong Sam Wa, Min Buri, Nong Chok en Lat Krabang omdat die buiten de vloedwallen van de stad liggen.

Royol Chitradon, directeur van het Hydro and Agro Informatics Institute, heeft enkele khlongs geïnspecteerd. Ze moeten volgens hem met ‘waterduwers’ worden uitgerust om de stroomsnelheid te verhogen en ze moeten uitgebaggerd worden.

De provincies die getroffen worden, liggen ten zuiden van verschillende dammen, dus de bevolking hoeft zich daar niet voor te bereiden op grote overstromingen. Het waterpeil in de Chao Praya in de provincies Ayutthaya en Nakhon Sawan is teruggebracht naar twee tot vier meter onder de rivierdijken zodat de rivier een extra waterstroom kan opvangen.

– Landloze boeren, achterbuurtbewoners en mensen die het slachtoffer zijn van overheids- en particuliere projecten zijn gisteren aan een sit-in bij het Government House begonnen. Donderdag verlieten de eersten Chiang Mai; onderweg groeide de groep aan tot zo’n duizend personen.

De demonstranten eisen dat de regering haast zet achter het uitgeven van gemeenschappelijke grondaktes, een programma dat door de vorige regering is opgezet. Verder dient tempo gemaakt te worden bij het ontwikkelen van Ban Mankhong, een woningproject voor slumbewoners. Gisteren was het UN World Habitat Day.

– Een 23-jarige Israëlische vrouw heeft aangifte van een poging tot aanranding gedaan na een full moon party op Koh Phangngan. Na het feest liep ze alleen over het strand toen een Thaise man probeerde haar te kussen en aan te randen. Ze beet hem in zijn lip en stompte hem in zijn maag, waarna ze de benen nam. De vrouw is aan haar verwondingen behandeld in het ziekenhuis.

– De drie skeletten die in de boomgaard van Dr Death zijn gevonden, worden opnieuw aan een DNA-test onderworpen. Gekeken wordt het DNA overeenkomt met dat van de moeders van een echtpaar dat in 2009 spoorloos verdween. Dat echtpaar was in dienst van Dr Death oftewel politiearts Supat Laohawattana. De resultaten van het nieuwe DNA-onderzoek zijn binnen een week bekend. Een eerste onderzoek leverde geen match op.

Supat werd op 22 september gearresteerd. Vooralsnog is hij nog niet beschuldigd van moord (op het echtpaar en twee van zijn werknemers), wel van diefstal (van de pickup truck van het echtpaar), bezit van gestolen voorwerpen, illegale gevangenhouding (van zijn werknemers uit Myanmar) en verboden wapenbezit.

– Minister Sukumpol Suwanatat geeft zijn pogingen niet op om te bewijzen dat oppositieleider Abhisit destijds de dienstplicht heeft ontdoken. Volgens Sukumpol heeft Abhisit met behulp van vervalste documenten een docentschap aan de militaire academie verkregen, waardoor hij niet in dienst hoefde. De minister heeft een commissie in het leven geroepen om de zaak verder te onderzoeken.

– Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok ontkent iets te maken te hebben met de billboards die her en der in de stad zijn geplaatst. Daarop staan zeven personen waaronder Sukhumband en de tekst (vertaald) ‘Bangkok people’s love for His Majesty never falters’.

Critici beschuldigen de gouverneur ervan dat hij het koninklijk huis misbruikt om zijn positie bij de gouverneursverkiezingen in januari veilig te stellen. Maar Sukhumbhand zegt dat de billboards een initiatief zijn van de particuliere sector. ‘Er staat een foto van me op. Dat is alles.’ Naar verluidt is de Democratische partij niet erg blij met de billboards.

– Beelden van marineofficieren die een Gangnam Style dansje doen, hadden nooit op YouTube ge-upload mogen worden, zegt de commandant van de Third Naval Area. De marinemannen voerden het rare dansje uit tijdens een entertainment programma voor gepensioneerd personeel. Nadat de clip op YouTube was verschenen, nam een tv-programma de beelden over. Het spijt de commandant wanneer sommigen de clip onfatsoenlijk en aanstootgevend vinden.

– Het kantoor van het Constitutionele Hof heeft het verzoekschrift om een uitspraak te doen over het hypotheeksysteem voor rijst geweigerd. De petitie was ingediend door 146 studenten en docenten van de Thammasat universiteit en het National Institute of Development Administration. Volgens hen is het systeem in strijd met de grondwet. Volgens een woordvoerder van het kantoor voldeed de petitie niet aan de daarvoor geldende eisen.

– Driehonderd honden zijn gisteren onderschept toen ze in kooien op vier pickup trucks onderweg waren naar Bang Bang Sai Yai (Mukdahan), vanwaar ze over de Mekong naar Laos gesmokkeld zouden worden om op een etensbordje in Vietnam te eindigen. Vier personen uit Si Sa Ket werden gearresteerd. De honden waren in een slechte conditie.

– De populaire tv-show Panda Channel is door TrueVisions van de beeldbuis gehaald. Het programma dat panda Lhinping in de dierentuin van Chiang Mai volgde, begon in 2009 en kreeg vele fans. TrueVisions beëindigde het programma om ruimte te maken voor nieuwe kanalen. Maar de fans hoeven nog niet te treuren. De reuzepanda is nog een maand online te zien.

– Premier Yingluck houdt haar welgevormde poot stijf nu politici van de zogeheten House No. 111 groep aandringen op wijziging van het kabinet. Ze zien hun kans schoon meer politieke invloed te verwerven omdat de post van Binnenlandse Zaken is vrijgevallen.

Leden van de groep waren lid van Thai Rak Thai, de partij van Thaksin. Toen de partij werd ontbonden, kregen zij een politieke ban van 5 jaar opgelegd. Die is in mei beëindigd. Volgens een bron dicht bij Yingluck wil zij niet toegeven aan hun eisen, onder andere omdat ze niet hebben meegeholpen bij de verkiezingscampagne van Pheu Thai in 2011. Bovendien achten zij zich, aldus deze bron, superieur boven de andere bewindslieden die ze als ‘C-grade politicians’ beschouwen, inclusief Yingluck.

‘De 111 politici kunnen niet het kabinet worden ingebracht omdat ze niet door één deur kunnen met de premier. Wie wil er nou mensen aanstellen door wie je overschaduwd wordt?’, aldus de bron. Maar een andere bron, die volgens de krant in nauw contact met grote broer Thaksin staat, zegt dat het onverstandig zou zijn de groepsleden buiten het kabinet te houden. ’Ze zijn capabel en werken nog steeds voor de partij. Alhoewel ze niet hebben deelgenomen aan de verkiezingen, steunen ze Pheu Thai wel ten volle.’

Vanuit de roodhemdbeweging wordt Jatuporn Prompan naar voren geschoven, de recalcitrante en goedgebekte roodhemdleider en ex-parlementariër. Hij zou een ideale kandidaat zijn om Yongyuth Wichaidit als minister van Binnenlandse Zaken op te volgen. Yongyuth is afgetreden wegens een akkefietje in zijn vorige baan.

Economisch nieuws

– Boeren mogen de rijst die ze het komend seizoen voor het hypotheeksysteem aanbieden, zelf opslaan. Ze krijgen daarvoor een vergoeding van de overheid. Alhoewel de krant dat niet meldt, zal de maatregel genomen zijn omdat alle silo’s barstensvol liggen met de rijst die in het afgelopen seizoen is opgekocht.

De regering heeft grote moeite de te duur opgekochte rijst kwijt te raken. Veel Thaise exporteurs zien vanwege de prijs af van deelname aan veilingen van het ministerie van Handel. Onlangs lukte het het ministerie slechts 57.605 ton rijst te verkopen van de 558.000 ton geveilde rijst. Veel exporteurs zouden ook twijfels hebben over de kwaliteit van de opgeslagen rijst. Thans bedraagt de voorraad ruim 10 miljoen ton. [In eerdere berichten lees ik 10; 12; 12,6 en 15,7 miljoen ton.]

Ondanks de toenemende kritiek op het geldverslindende systeem dat ook nog eens geteisterd wordt door corruptie, weet de regering Yingluck van geen wijken. Voor het komende seizoen trekt het ruim 400 miljard baht uit, een bedrag dat voorgefinancierd wordt door de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. Die moet het geld op de geldmarkt lenen.

Verschil van mening bestaat tussen de BAAC en het ministerie van Landbouw over de omvang van de hoofd en tweede oogst in het seizoen 2012-2013. De BAAC schat dat 26 miljoen ton paddy zal worden aangeboden, het ministerie houdt het op 23,5 miljoen ton. Vorige week had het kabinet de knoop moeten doorhakken, maar dat gebeurt nu vandaag.

Evenals in het afgelopen seizoen ontvangen de boeren voor een ton witte rijst 15.000 baht en Hom Mali 20.000, bedragen die zo’n 40 procent boven de marktprijzen liggen.

– Australië, de Verenigde Staten, de Filippijnen en Pakistan hebben tijdens de vergadering van het Agricultural Committee van de World Trade Organisation (WTO) in september kritische vragen gesteld over het hypotheeksysteem. Mogelijk overtreedt Thailand zijn zogeheten aggregate measure of support limit. Dat is het bedrag dat een land maximaal aan steun voor de landbouw mag besteden. Voor Thailand bedraagt het 19,028 miljard baht.

De laatste melding van Thailand aan de WTO heeft betrekking op 2007. Toen zou de steun 17,62 miljard baht hebben bedragen, maar DTB Associates zegt dat het land de subsidiebedragen onjuist heeft berekend. Thailand zou de limiet van 2005 tot 2007 zo goed als bereikt hebben.

Het Amerikaanse Agriculture Department liet eerder weten waarnemers naar Thailand te zullen sturen om het systeem onder de loep te nemen. Het systeem is mogelijk in strijd is met WTO-regels omdat het de marktprijzen verstoort door rijstboeren te subsidiëren. Yanyong Phuangrach, permanent secretaris van het ministerie van Handel, zei toen dat de boeren geen ‘subsidie’ krijgen maar ‘inkomensondersteuning’. De WTO definieert subsidie als maatregelen die de productiekosten verminderen met lagere prijzen en dumping ten koste van andere landen tot gevolg.

– In het hoofdredactioneel commentaar van 26 september schrijft Bangkok Post dat VN-organisaties en de belangrijkste voedselproducenten voor volgend jaar een voedseltekort verwachten vanwege droogte. Als gevolg daarvan zullen de prijzen van rijst en ander voedsel stijgen. Wanneer de regering daarvan misbruik maakt door de opgeslagen rijst op de markt te gooien en een leuke winst te maken, zal Thailand beschouwd worden als voedselhamsteraar en profiteur, waarschuwt de krant.

– Staatsoliebedrijf PTT Plc verwacht dat het benzinegebruik in Myanmar scherp zal stijgen nu het land zich openstelt voor investeerders en toeristen. Thans bedraagt het gebruik 38 liter per persoon per jaar, wat uiterst laag is vergeleken met Thailand waar het gebruik op 700 liter ligt.

In oprichting is PTT Oil Myanmar Co, die samen met een partner uit Myanmar de benzinemarkt gaat bewerken, zowel kleinverbruik als groothandel. Thans verkoopt PTT smeerolie via een lokale distributeur en het bedrijf exporteert benzine naar Myanmar.

– EVEANDBOY, een cosmetica- en parfumwinkel uit het Noordoosten, komt naar Bangkok. Op Siam Square wordt een winkel geopend met een assortiment van 10.000 producten, waaronder 350 topmerken cosmetica en parfums. Ze worden geleverd door een honderdtal fabrikanten, waaronder Unilever en Proctor & Gamble. De parfums zijn 30 tot 40 procent goedkoper dan bij de grote winkelketens. De winkel kan die lage prijzen rekenen omdat de winstmarge slechts 15 procent bedraagt, zegt manager Hiran Tanmitr.

Hiran bouwde de 30 jaar oude supermarkt van zijn familie om tot een schoonheidswinkel, toen de concurrentie met kruideniersketens niet viel vol te houden. De nieuwe business bleek een schot in de roos, want Thais geven veel geld uit aan lichaamsverzorging. Inmiddels zijn er drie winkels: een In Maha Sarakham en twee in Khon Kaen.

Als de vierde winkel goed draait, komen er volgend jaar nieuwe bij. Hiran hoopt op 8 tot 9 winkels in de komende jaren en wellicht 20 binnen 10 jaar.

– Siemens AG heeft hoge verwachtingen van Thailand. Het plaatst het land in de groep van de zogeheten Second Wave Emerging Countries, samen met Vietnam, Indonesië, Mexico, Turkije en Zuid-Afrika. De eerste wave zijn de zogeheten BRIC landen: Brazilië, Rusland, India en China.

Siemens hoopt dat dit jaar meer spoorprojecten worden gelanceerd. Als eerste wordt vermoedelijk later dit jaar de Purple Line aanbesteed. Siemens wil ook bieden op de geplande hogesnelheidslijnen.

Eerder dit jaar tekende Siemens een contract met de exploitant van de bovengrondse metro voor de levering van 35 metrotreinstellen. Ze worden op de Sukhumvitlijn gebruikt om de huidige treinen van drie ‘bakken’ te verlengen naar vier.

Met een bedrijf in Khon Kaen is een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de assemblage van materieel voor de State Railways of Thailand. Ten slotte werkt Siemens met een aantal universiteiten samen bij de ontwikkeling van een master’s graad voor spoorwegingenieurs.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 2 oktober 2012”

  1. gerrieQ8 zegt op

    Dus de klongs in Bangkok moeten uitgebaggerd worden? Heb ik dat al eens eerder gehoord de afgelopen paar jaar? Ga volgende week nog eens naar Bangkok, misschien dat ik mijn beerschep eens meeneem. Alle beetjes helpen tenslotte.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website