Een agent van het politiekorps in Phangnga, die beschuldigd wordt van mensenhandel, wordt vermoedelijk geschorst of ontslagen. Veerayut Ferngfu zou in mei vijf Rohingya vluchtelingen uit hun opvangkamp hebben gelokt, hen geld afhandig hebben gemaakt en beloofd hen naar Maleisië te brengen.

Aanvankelijk ging het om één vrouw, maar uit het politieonderzoek is gebleken dat ze in gezelschap was van haar twee dochters (9 en 12 jaar) en twee volwassen vrouwen. De moeder zegt meermalen door een andere Rohingya te zijn verkracht, een medeplichtige die als vertaler in het kamp werkte.

Foto: Agenten nemen de vrouw mee naar een hut in Koh Ra voor een reconstructie van de verkrachting.

– De resultaten van de autopsie van de vermoorde zakenman Akeyuth Anchanbutr zijn in tegenspraak met de verklaringen van de verdachten. Dit is gebleken uit het verhoor van een arts van het Institute of Forensic Medicine door een sub-commissie van de Human Rights Commission. Die is in de zaak gedoken op verzoek van de nabestaanden.

Volgens de arts werd Akeyuth van achteren aangevallen en kwam hij door verstikking om het leven. Zijn handen waren achter zijn rug vastgebonden en kneuzingen zijn gevonden op zijn neus, nek, schouder en tong.

Een van de verdachten heeft daarentegen verklaard dat Akeyuth door diens chauffeur is vermoord tijdens een rit naar het Zuiden. Hij zou gewurgd zijn met een schoenveter. De desbetreffende verdachte was daar overigens geen getuige van. De verdachten hebben de politie ook verteld dat Akeyuth geboeid was met zijn handen voor zijn lichaam.

Voor de ontvoering en moord zijn vier personen aangehouden. Akeyuth werd door zijn familie op 6 juni als vermist aangegeven. Zes dagen later werd zijn lichaam gevonden. De verdachten beroofden hem van 5 miljoen baht.

– Vakbondsleiders hebben weinig vertrouwen in de nieuwe minister van Labour. Die post wordt sinds gisteren bekleed door voormalig vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Chalerm, die verantwoordelijk was voor het veiligheidsbeleid in het Zuiden, ventileerde vorig week zijn ongenoegen over de overplaatsing.

Chalee Loysoong, voorzitter van het Thai Labour Solidarity Committee (TLSC), verwacht niet dat er iets verandert. ‘Chalerm wil geen minister van Labour zijn, dus is hij waarschijnlijk ook niet geïnteresseerd in het ontwikkelen van een werkgelegenheidsbeleid.’

Chalerm schitterde zondag door afwezigheid toen een groepsfoto van het nieuwe kabinet werd gemaakt. Wel was hij aanwezig bij de eedaflegging voor de koning. Vandaag gaat hij niet naar de eerste vergadering van het vernieuwde kabinet omdat hij een afspraak heeft voor zijn jaarlijkse medische check-up. ‘Ik mopper niet’, zegt hij, ‘maar ik heb een afspraak en daar moet ik mij aan houden.’

Ondanks Chalerm’s tegenzin verwacht Chalee dat Chalerm toch iets van zijn nieuwe baan kan maken. ‘Hij staat bekend om zijn gung-ho stijl. Dus ik hoop dat hij daar goed gebruik van maakt ten voordele van de arbeidssector. We zijn bereid hem te steunen en met hem samen te werken.’

Prasit Jong-atsanakul, een vertegenwoordiger van de werkgeversraad, zegt dat geen enkele benoeming van de minister van Werkgelegenheid de sector in vervoering brengt. ‘Maar nu hij minister is, dient hij ferme en snelle acties voor de sector te nemen.’

Premier Yingluck liet gisteren weten er geen behoefte aan te hebben ‘to clear the air’ met Chalerm. ‘Als minister van Labour heeft hij nu de kans meer engaged te worden. Als vice-minister-president was hij verantwoordelijk voor het beleid. Nu heeft hij een kans om aan het werk te gaan.’

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) beslist vandaag of ze een klacht van de Stop Global Warming Association in behandeling neemt. De vereniging vindt dat premier Yingluck en vier anderen in strijd met de wet hebben gehandeld bij het watermanagementprogramma van 350 miljard baht.

Kern van het bezwaar is dat nog geen verplichte openbare hoorzittingen hebben plaatsgevonden alsmede gezondheids- en milieu-effectrapportages. Donderdag heeft de Central Administrative Court dat al bevolen. Niettemin tekende het ministerie van Financiën vrijdag een contract voor een lening voor de projecten.

Volgens minister Plodprasop Suraswadi, voorzitter van de Water and Flood Management Commission, heeft de regering wel iets gehouden dat als een hoorzitting kan worden beschouwd, namelijk een survey in Bangkok, waaraan 350.000 personen hebben deelgenomen. Aan een soortgelijke meningspeiling in Chiang Mai namen 100.000 mensen deel.

Een panel onder leiding van vice-minister-president Phongthep Thepkanchana bestudeert momenteel het vonnis van de rechtbank. Volgens hem geldt de eis van milieu-effectrapportages voor slechts vier van de 148 projecten. ‘We doen er alles aan om een herhaling van de overstromingen in 2011 te voorkomen. Maar als het programma wordt vertraagd en er iets ergs gebeurt, moet de schuld niet bij de regering worden gelegd.’

– In de zuidelijke provincies Pattani en Narathiwat zijn gisteren twee personen doodgeschoten. In Pattani ging het om een 24-jarige man die op de motorfiets op weg naar huis was. Hij werd vanuit een hinderlaag beschoten. In Narathiwat werd een 21-jarige man in zijn slaapkamer gedood.

– Een 12-jarige jongen is in het ziekenhuis van Kalasin overleden omdat de behandelend arts zijn dengue fever aanzag voor een maagzweer. Het ziekenhuis heeft de foutieve diagnose toegegeven. Het heeft de nabestaanden een compensatie van 400.000 baht aangeboden.

– Twee lege treinstellen zijn gisteren in Yommarat (Bangkok) ontspoord. Het ongeluk, waarbij niemand gewond raakte, gebeurde nadat de trein was vertrokken vanaf station Hua Lamphong op weg naar een depot in Bang Sue.

– Slechts 47 van de 2.749 sollicitanten voor de functie van onderwijsassistent in Nakhon Ratchasima zijn geslaagd voor de recruteringstoets. De toets werd gehouden om de vacatures op te vullen voor zeven vakken in openbare scholen. Ze werd al eerder in januari gehouden, maar vanwege grootscheepse fraude ongeldig verklaard. De slechtste resultaten werden behaald bij wiskunde; niemand slaagde.

– Premier Yingluck brengt vanaf morgen tot vrijdag een bezoek aan Polen en Turkije. Doel van de bezoeken is de bilaterale banden aan te halen. In Polen worden vier Memorandums of Understanding getekend en in Turkije drie op het gebied van constructie, alternatieve energie en onderwijs. Yingluck wordt vergezeld door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Politiek nieuws

– Premier Yingluck zegt de post van minister van Defensie te hebben overgenomen om de samenwerking met het leger te versterken. Maar oppositieleider Abhisit vermoedt een andere reden: de Pheu Thai-regering wil een steviger vinger in de pap bij de jaarlijkse reshuffle, de ronde waarbij leidinggevende militairen worden overgeplaatst.

Dat vermoeden wordt ook gevoed, doordat de leiding van het ministerie is uitgebreid met de post van vice-minister van Defensie. Daardoor heeft de regering een extra stem in de commissie van het ministerie, die verantwoordelijk is voor de overplaatsingen, en kan ze eigen mensen op sleutelposten plaatsen.

Yingluck ontkent de beschuldiging van Abhisit. Ze wijst erop dat ze al twee jaar de functie van directeur van het Internal Security Operations Command bekleedt. Haar performance daarin bewijst dat de regering en het leger hun onafhankelijkheid hebben behouden bij het uitvoeren van hun taken.

Volgens Yingluck gingen beslissingen over militaire zaken eerder door diverse kanalen alvorens ze op haar bureau belandden. Onderweg kunnen fouten worden gemaakt die tot misverstanden leiden, zegt ze. Door zelf aan het roer te gaan staan, wordt de communicatie tussen regering en het leger sneller en directer.

De nieuwe vice-minister van Defensie, Yutthasak Sasiprasa, zegt het goed te vinden dat Yingluck minister van Defensie wordt, omdat de commandolijnen daardoor korter worden. Het werk zal er door worden gestroomlijnd. Hij benadrukt dat de reshuffle vrij van politieke invloed zal zijn.

Opperbevelhebber Thanasak Patimaprakorn en Prayuth Chan-ocha, bevelhebber van de landmacht, zeggen pleased te zijn met hun nieuwe baas.

Economisch nieuws

– Kleine en nieuwe projectontwikkelaars ondervinden meer problemen bij de financiering van hun projecten omdat financiële instituten zich zorgen maken over een mogelijk overaanbod in de markt. Dit geldt vooral voor kleine bedrijven die niet eerder condominiums hebben ontwikkeld of nieuwe spelers die eerder een ander bedrijf hadden.

Bij kleine bedrijven die eerder een lening hebben gehad en een lening willen voor een nieuw project, kijken banken naar het succes van hun vorige project en hun verkoopcijfers, zegt Surachet Kongcheep, manager bij Colliers International Thailand.

Alhoewel de Bank of Thailand niet heeft aangedrongen op verscherping van de eisen, zijn financiële instituten voorzichtiger geworden uit angst voor een herhaling van de financiële crisis van 1997. Zo kijken ze onder andere naar de presale cijfers, die 40 tot 50 procent zullen moeten bedragen of in sommige gevallen zelfs 60 procent.

De banken zagen vorige jaar al tekenen van mogelijke risico’s in de vastgoedmarkt. De Bank of Thailand kondigde toen aan de loan-to-value (LTV) voor kopers van een condo te verminderen. Banken eisen nu van projectontwikkelaars dat ze de kopers verplichten een aanbetaling van 15 tot 20 procent te doen. Sommige ontwikkelaars eisen dat hun klanten elke drie maanden een betaling doen in plaats van 6 tot 12 maanden zoals eerder. In sommige gevallen moeten hogere maandelijkse betalingen worden gedaan tot anderhalf keer het gebruikelijke tarief.

Supalai Plc en L.P.N. Development Plc eisen een aanbetaling van 10 tot 15 procent tegen 5 tot 10 procent eerder. Klanten kunnen zo alvast wennen aan het hogere LTV-tarief bij het aanvragen van een hypotheek. L.P.N. en Pruksa Real Estate Plc beperken het aantal condo’s per koper tot twee à drie.

Andere nieuwe eisen aan projectontwikkelaars zijn een milieu-effectrapportage en een bouwvergunning alvorens aanvragen voor een lening in behandeling worden genomen. Voorts kijken de banken of op de lokatie het risico van overaanbod bestaat. In dat geval weigeren ze een lening. Dat geldt bijvoorbeeld voor Sukhumvit Road tussen Soi 77 (Soi On Nut) en de Bang Na intersection in Bangkok en Jomtien in Pattaya.

– Bouwvakkers zijn zo schaars dat projectontwikkelaars alle mogelijke moeite doen om te voorkomen dat ze worden weggelokt om elders te gaan werken. ‘Iedereen die van plan is een huis te bouwen, moet dat nu doen’, zegt Chakporn Oonjitt, algemeen directeur van het Construction Institute of Thailand. ‘Volgend jaar wordt het nog erger, wanneer grote bedrijven arbeiders weghalen om in de megaprojecten van de overheid te gaan werken.’

Veel werkgevers zijn huiverig om hun werknemers naar een training te sturen, zegt een niet bij naam genoemde bron in de industrie, omdat ze bang zijn dat hun betere kwalificaties tot gevolg hebben dat ze door andere bedrijven worden weggekocht. Sommige werkgevers zouden zelf naar die cursussen gaan om personeel te vinden.

Chakporn zegt dat grote bedrijven die aan megaprojecten werken, arbeiders ruim betalen. Een arbeider die weet wat een spijker en een hamer is, verdient 400 tot 450 baht per dag, vakmensen vangen gemakkelijk 700 tot 800 baht.

De bouw komt dit jaar 100.000 arbeiders tekort, ongeveer evenveel als vorig jaar. Vorig jaar werd er voor 927 miljard baht in geïnvesteerd, gelijkelijk verdeeld over overheids en particuliere projecten. De overheid investeert de komende jaren 2,2 biljoen baht in infrastructurele werken en 350 miljard baht in watermanagementprojecten. Naar verwachting gaat de prijs van cement omhoog, maar dat wordt weer gecompenseerd door een overaanbod aan staal.

– Een op de vier werknemers vindt dat hun bedrijf niet een bevredigende werk-leven balans bevordert en als gevolg daarvan verlaten ze het bedrijf binnen twee jaar. Daarentegen vindt 47 procent dat hun bedrijf hen wel ondersteunt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Hay Group, een in Pennsylvania gevestigd bedrijf.

Consultant Nongnuch Obsuwan zegt dat bedrijven meer dan ooit tevoren steun moeten verlenen en zich ervan bewust moeten zijn dat het belang van een goede balans tussen werk en het persoonlijk leven van de werknemers toeneemt. ‘Managers dienen deze kwestie pro-actief te benaderen want anders krijgen de beste werknemers een burn-out of ze lopen weg.’

‘Bedrijven dienen al op de eerste dag een duidelijke richting en rol voor hun staf aan te geven, zodat ze weten wat ze moeten doen en zich op hun werk kunnen concentreren. Het is ook belangrijk om de juiste persoon op de juiste plaats te zetten. Bovendien moeten bedrijven een klimaat scheppen waardoor werknemers effectief kunnen werken met minimale afleidingen.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 2 juli 2013”

 1. l.lagemaat zegt op

  Knap werk Dick wat je vandaag weer via het Thailand Blog weet te vermelden.
  Toevallig vandaag het probleem van wegvloeien van goed opgeleide vakarbeiders
  naar megaprojecten besproken.

  groet,

  Lodewijk

 2. willem zegt op

  Jammer;Dick dat wij als Farang zijnde niet aan het werk kunnen in Thailand,terwijl ze daar voor klussen weglopen. Ik zou het wel weten;ik daar lekker in de bouw een beetje klussen in het warme zonnetje/m”n meisje nog een paar centen bij Mamma-San laten bijverdienen! Dan ben ik echt morgen weg hier en lig s”avonds in mn hangmat met een Chang-biertje!
  En het grootste nieuws van vandaag: Yingluck heeft de functie van minister van Defensie overgenomen! Mocht dit echt waar zijn zou dit best wel wat veranderingen in de toekomst kunnen teweeg brengen! Ben benieuwd.
  Gr; Willem Scheven…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website