Op 15 augustus kan de Thaise elite weer genieten van het Bangkok Post Charity Wine Dinner, een liefdadigheidsmaaltijd die voor de zesde maal wordt gehouden.

De avond begint met een champagne cocktail en canapés, waarna een zevengangen diner volgt, rijkelijk besproeid met wijn. Locatie is deze keer de Fireplace Grill van het InterContinental hotel. In de keuken zwaait chef Leslie Stronach de scepter [of is het de pollepel?]. De avond heeft tot doel geld in te zamelen voor de Bangkok Post Foundation, die al 32 jaar het onderwijs aan achtergestelde kinderen steunt. Een plaats aan de dis kost 7.777 baht.

Bangkok Post, mijn voornaamste nieuwsbron bij het samenstellen van Nieuws uit Thailand en losse berichten, viert haar 68-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan bracht de krant een glossy bijlage uit onder de titel Joy.

Het is jammer dat ik hier de afgedrukte foto’s niet kan laten zien. U moet me maar op zijn woord geloven. Voor de krant werkt een aantal buitengewoon getalenteerde fotografen. De foto’s komen mij niet bekend voor, dus zullen niet eerder in de krant hebben gestaan. Ze zijn prachtig van compositie, origineel, soms grappig, soms ontroerend – kortom: de meeste roepen een Wow-gevoel op.

– Leger, marine en luchtmacht krijgen een stevige vinger in de pap in de wetgevende assemblee, door de koning donderdagavond bekrachtigd met zijn handtekening. In het ‘noodparlement’ van 220 leden gaan 65 zetels naar de landmacht, 18 naar de marine en 15 naar de luchtmacht; de overige plaatsen zijn voor academici, voormalige senatoren en zakenlui.

Coupleider Prayuth noemt het ‘normaal’ dat zoveel militaire officieren in de NLA (National Legislative Assembly) zijn benoemd. ‘Daar is niets ongewoon aan, want we hebben niet te maken met een normale situatie’, zegt hij. Prayuth maakt een grote kans door de NLA benoemd te worden tot interim-premier van het te vormen, eveneens interim-kabinet.

Prayuth heeft zijn machtspositie veilig gesteld door voornamelijk voormalige klasgenoten van hem aan de Armed Forces Academies Preparatory School te benoemen of ‘vriendjes’ van twee voormalige legerleiders met wie hij op goede voet staat. Dat is althans de analyse van Wassana Nanuam, die in Bangkok Post altijd over militaire zaken bericht. Op de voorpagina vandaag regent het namen, maar daar zal ik u niet mee vermoeien. De meeste namen komen me onbekend voor.

Voor voormalig oppositieleider Abhisit (Democraten) komt de samenstelling van de NLA niet als een verrassing. ‘Het is begrijpelijk dat het militair regime een wetgevend lichaam wil dat haar beleid uitvoert.’ Abhisit maakt zich wel zorgen over het mogelijk ontbreken van het quorum bij stemmingen, omdat veel leden een drukke agenda hebben. Hij roept de NLA op een ‘open mind’ te hebben en te luisteren naar wat de bevolking te zeggen heeft. Volgens Abhisit bestaan er zorgen over pogingen om de macht van de overheid te vergroten.

– Weer een succesje in de jacht op de onverlaten die tijdens de anti-regerings protesten granaten hebben afgevuurd. Gisteren arresteerde de politie een 26-jarige verdachte. Hij zou zeven granaataanvallen hebben bekend, die hij samen met anderen heeft uitgevoerd.

Het gaat om de aanval op het Shinawatra 3 Building, de protestlocatie op de Chaeng Watthanaweg (waar een monnik de leiding had), de protestlocatie op de Salaibangung-Klang Road (Rayong), op het filiaal Thanon Leab Khlong 2 van de Siam Commercial Bank, de filialen Suwinthawong en Chaeng Watthana van Tesco Lotus en het kantoor van de National Anti-Corruption Commission.

De verdachte heeft bekend lid te zijn van de roodhemdgroep die onder leiding staat van Wutthipong ‘Ko Tee’ uit Pathum Thani, maar hij zei hem niet persoonlijk te kennen. Ko Tee wordt ervan verdacht het vuurgevecht op 1 februari bij het districtskantoor Laksi te hebben ontketend. Dat kantoor werd door anti-regerings demonstranten bezet om te voorkomen dat er gestemd kon worden.

– Probeert coupleider Prayuth een van zijn mannen in bescherming te nemen; wellicht de rechtsgang te beïnvloeden? Hij wil dat het onderzoek naar generaal-majoor Jennarong Dechawan, die met vier anderen wordt verdacht van afpersing van kooplui in Patpong, op een ‘straightforward manner and in accordance with the facts’ gebeurt. [Dat zou toch vanzelfsprekend moeten zijn, maar blijkbaar is dat niet het geval in Thailand.]

De vijf mannen werden woensdag aangehouden toen ze in het Tawanna hotel aan de Surawongse Road steekpenningen in ontvangst namen. Jennarong zegt evenwel dat hij naar het hotel was gegaan om klachten van verkopers over afpersing aan te horen.

De Crime Suppression Division doet onderzoek naar de vermeende afpersing. Dinsdag worden de vijf in staat van beschuldiging gesteld. Ze moeten zich maandag of dinsdag melden bij de South Criminal Court. Gisteren heeft de politie tien verkopers gehoord. Mogelijk zijn ook politieagenten van het politiebureau, waaronder Patpong ressorteert, bij de afpersing betrokken.

Zie verder: Generaal-majoor verdacht van afpersing kooplui in Patpong

– Het hoofd en de tweede man van de politie in Betong zijn naar een inactieve post overgeplaatst. Ze zijn voor een jaar gedetacheerd bij het Southern Border Provinces Police Operations Centre. De overplaatsing is een reactie op de verwoestende bomaanslag vrijdag in het centrum van Betong (Yala). Daarbij kwamen twee personen om het leven en werden 52 anderen gewond.

Coupleider Prayuth zei gisteren in zijn wekelijks tv-praatje dat de vredesgesprekken in het Zuiden hervat gaan worden, maar eerst willen de autoriteiten precies weten welk vlees ze aan de andere kant van de onderhandelingstafel in de kuip hebben. [Bedoeld wordt of ze enige invloed hebben. Bij de BRN-hoofdonderhandelaar werd daar vorig jaar aan getwijfeld.]

Over het grote aantal troepen in het Zuiden, waarover door de bevolking wordt geklaagd, zei Prayuth dat dit wel meevalt. Op 2 miljoen bewoners, waaronder 180.000 tot 190.000 moslims, zijn 50.000 soldaten en agenten en die moeten 2.000 dorpen in 37 districten beschermen.

Adjunct-legerhoofd Udomdet Sitabutr claimt al een succesje. In de afgelopen Ramadan zijn 60 procent minder aanslagen gepleegd dan in de Ramadan van vorig jaar: dit jaar 30, tegen 107 vorig jaar. De commissie onder voorzitterschap van Udomdet, die als opdracht heeft de problemen in het Zuiden op te lossen, heeft vier sub-commissies gevormd, die verantwoordelijk zijn voor onderhandelingen met de opstandelingen in het Zuiden. Eén gaat praten met vertegenwoordigers, de andere drie buigen zich over de richtlijnen voor de onderhandelingen.

– Een zakenman zegt in 2008 door de politie en de openbare aanklagers vals beschuldigd te zijn van mensenhandel. ‘Zes jaar wordt al gezegd dat ik een vieze ouwe man ben, maar ik ben onschuldig’, aldus Worapoj Pitthayatanakul, wiens bedrijf door de affaire failiet ging. De man deponeerde gisteren een klacht bij de Crime Suppression Division.

De zaak heeft betrekking op een Thaise vrouw, die wegens prostitutie in Engeland werd gearresteerd en in 2007 uitgewezen. Zij zou onder druk van de politie Worapoj hebben aangewezen, nadat vier mannen waren gearresteerd. Die zouden haar naar Engeland hebben gelokt. Worapoj werd uiteindelijk door het Hof van Beroep vrijgesproken, waarna de zaak gesloten werd.

– Geen paniek over ebola, zeggen academici van de Chulalongkorn universiteit. De kans dat die in Thailand de kop opsteekt is uitermate gering. Tot nu toe heeft het virus 700 doden in Afrika gemaakt. De academici zeggen dat het virus niet via de luchtwegen kan worden overgebracht, alleen door intiem lichamelijk contact met bloed, lichaamsvloeistoffen of door contact met een dood dier of mens, die de ziekte had.

In vier Afrikaanse landen is sprake van een uitbraak. Volgens de WHO zijn 1.323 gevallen bevestigd. Daarvan zijn 729 slachtoffers overleden in Guinea, Liberia, Sierra Leone en Nigeria.

De academici wijzen erop dat er al twintig uitbraken zijn geweest. Ze zijn er zeker van dat ook deze beheerst kan worden. Het virus kan zich ook niet gemakkelijk verspreiden omdat de virusdragers te zwak zijn om te reizen. Dit in tegenstelling tot sars, dat niet tot verzwakking leidt.

Zie verder: Drugresistente malaria rukt op; ebola uitbraak in Afrika

– De wetgeving die betrekking heeft op seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen, moet dringend op de helling, zeggen het Institute for Population and Social Research van de Mahidol universiteit en de Women and Men Progressive Movement Foundation. Dit pleidooi was te beluisteren op een seminar, georganiseerd door de Thai Health Promotion Foundation. [Datum ontbreekt]

Volgens Krittaya Atchavanijakul, verbonden aan het instituut, vormt seksueel geweld een bedreiging voor bijna alle Thaise vrouwen. De meeste daders hebben nauwe banden met hun slachtoffer; sommige slachtoffers zijn amper 7 jaar. Van de kinderen in opvangcentra is 66 procent seksueel misbruikt en van de kinderen die er behandeld worden, 71 procent.

Vervolging van de daders vindt zelden plaats. In twee derde van de zaken zijn de daders niet opgepakt. Wanneer de dader een hoger geplaatst persoon is, gaat de politie ervan uit dat het slachtoffer toestemming heeft verleend en er wordt gevraagd om bewijsmateriaal.

– Werkgevers in de visserij en visverwerkende industrie worden door het ministerie van Werkgelegenheid opgeroepen om hun werknemers te registreren. Ze kunnnen daarvoor in 15 kustprovincies terecht en dat moet voor 15 augustus gebeuren. De registratie kan in elke provincie plaatsvinden, wat wel zo handig is voor de vissers want trawlers vissen niet altijd in de buurt van hun thuishaven,

Phubet Chanthanimi, president van de National Fisheries Association of Thailand, maakt zich zorgen over het ‘inconsistente’ beleid op het gebied van buitenlandse arbeid. ‘Het gebrek aan duidelijkheid schept verwarring. Het overheidsbeleid is onsuccesvol omdat het bedacht is door ambtenaren die geen aandacht schenken aan de praktische behoeftes van bedrijven in het veld. Actieplannen worden daarom onpraktisch.’

– Het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport 2014, waarin Thailand naar de Tier 3 lijst zakte (doet onvoldoende tegen mensenhandel), ligt nog niet te verstoffen. Het Department of Special Investigation (Thaise FBI) werkt samen met twee ministeries en andere betrokken partijen aan wijzigingen in de Anti-Human Trafficking Act en daaraan gerelateerde wetten. Gedacht wordt aan strengere straffen, intrekken van exploitatievergunningen van bedrijven en compensatie voor slachtoffers van mensenhandel.

Die compensatie kan betaald worden uit geconfisqueerde vermogens, zegt DSI directeur-generaal Chatchawan Suksomjit. Hij zei dat gisteren tijdens een openbaar forum, georganiseerd door het ministerie van Social Development and Human Security.

Een ander probleem dat aangepakt moet worden, betreft de borgtocht voor mensenhandelaren, want zodra die op vrije voeten zijn, nemen ze de benen naar het buitenland. In de meest ernstige gevallen zouden ze een elektronische enkelband moeten krijgen, zodat ze kunnen worden gevolgd, bepleit Songsak Saicheua, directeur-generaal van het Department of American and South Pacific Affairs.

De demotie van Thailand heeft nog geen effect gehad op de export naar de VS, zegt hij; het wachten is daar op een besluit van president Obama over mogelijke sancties. Frankrijk, Engeland, Duitsland en Spanje hebben al wel de import van enkele producten uit Thailand in de ban gedaan.

– Bewoners in Udon Thani zijn blij over het besluit van de Supreme Administrative Court om hun petitie over een kaliumcarbonaat mijn in behandeling te nemen. De Administrative Court weigerde dat eerder.

De bewoners vechten al jaren tegen de potasch mijn, die volgens hen schadelijk is voor de gezondheid van omwonenden en het milieu. Wanneer de mijn een vergunning krijgt, worden vijf dorpsgemeenschappen in twee districten ernstig gedupeerd. De bewoners verwijten de overheid dat vier verslagen van openbare hoorzittingen valse informatie bevatten. Volgens hen kiest de overheid partij voor het mijnbedrijf. Potasch of potassium is een belangrijk bestanddeel van kunstmest.

Economisch nieuws

– Prognoses voor de economische en export groei verschillen altijd wel wat, maar dit jaar zijn de verschillen wel erg groot. Het ministerie van Handel voorspelt voor dit jaar een exportgroei van 3,5 procent, de Bank of Thailand denkt iets onder de 3 procent, de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC) schat 2,2 procent en de Thai National Shippers’ Council is met zijn prognose gezakt van 3 naar 1 tot 1,6 procent.

De verschepers wijzen op de druk van de wispelturige economische condities, de koersstijging van de baht en de trage industriële sector. De president noemt het conflict in Israël en de toenemende spanning tussen Rusland en Oekraïne als voorbeeld van de zwakke economische toestand. Instabiliteit, zegt hij, leidt tot hogere verzekeringspremies voor lading.

De centrale bank geeft als verklaring voor haar prognose de zakkende prijzen van landbouwgewassen en de vertraging van de Chinese en Japanse economieën. Met de Chinese economie gaat het sinds het begin van het jaar al minder goed en in Japan is onlangs de BTW verhoogd. Die hebben de export naar beide landen benadeeld. In maart voorspelde de bank nog een exportgroei van 4,5 procent, zakte daarna naar 3 procent en zit er nu dus iets onder.

De UTCC voorspelde eerder 2,5 procent en nu 2,2 procent. Verklaring: onzekere vooruitzichten voor de export, het toerisme en de wereldeconomie. De UTCC verwacht dat Thailand’s investeringssector verslapt, de prijs van landbouwgewassen laag blijft en de huishoudschulden en kosten van levensonderhoud hoog. Naar verwachting arriveren dit jaar 5,9 procent minder toeristen, waardoor de inkomsten zakken naar 1,7 biljoen baht (min 2,8 pct).

Het ministerie van Handel is het meest optimistisch. Het wijst erop dat de export in juni na vier maanden krimp weer is gestegen (3,9 pct op jaarbasis).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

‘Schattige’ cafés in Bangkok

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website