Circa 500 moslims hebben gisteren in de stromende regen gedemonstreerd voor de Amerikaanse ambassade in Bangkok. Volgens de krant waren ze ‘boos’. Evenals moslims in andere landen protesteerden ze tegen een film waarin de spot wordt gedreven met Mohammed.

Jana Nalee, een Thaise moslim uit Lat Phrao (Bangkok), zei dat hij en zijn moslimvrienden een excuus verwachten van de VS en de filmproducent. ‘Ik heb persoonlijk niets tegen Amerikanen, maar ik wil dat de Amerikaanse regering en de producent hun verantwoordelijkheid nemen.’ Jana zei niet te geloven dat de protesten in Thailand net zo gewelddadig zullen worden als in andere landen.

– Indien de aanbevelingen van de Truth for Reconciliation Commission (TRC) tot nationale verzoening leiden, zal de regering ze overnemen. Premier Yingluck hield gisteren een forse slag om de arm over het onderzoek van de TRC naar de ongeregeldheden in april en mei 2010.

De commissie legt na 2 jaar onderzoek de schuld voor de 92 doden en bijna 2000 gewonden bij zowel leger als roodhemden. Yingluck heeft de minister van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven het rapport (van 400 pagina’s) goed te bestuderen. Indien de aanbevelingen nuttig zijn en vrede tot stand kunnen brengen, is de regering gaarne bereid ze over te nemen en te implementeren.

Over TRC’s aanbeveling dat voormalig premier Thaksin zijn politieke rol dient te beëindigen, zei ze dat Thaksin het daar wel eens mee zal zijn indien (ook weer dat ‘indien’) dit tot nationale vrede leidt.

Zoals te verwachten reageren roodhemdleiders als door een wesp gestoken op het rapport. Puntsgewijs enkele reacties:

  • Pheu Thai-parlementslid Khattiya Sawatdiphol, wier vader op 13 mei 2010 werd doodgeschoten: De TRC baseert haar resultaten op opinies, niet op feiten. In plaats van de zogeheten ‘mannen in het zwart’ (zwaar gewapende roodhemden) in verband met mijn vader te brengen, had de commissie moeten uitzoeken wie die mannen waren. Ik voel me erg ongemakkelijk omdat mijn vader verantwoordelijk wordt gehouden en die kan zich niet meer verdedigen.
  • Pheu Thai-parlementslid Jarupan Kuldilok: De resultaten van het onderzoek zijn dezelfde oude leugens. De TRC vertelt sprookjes die nergens anders op gebaseerd zijn dan op haar eigen hypothesen.
  • Pheu Thai-parlementslid en roodhemdleider Weng Tojirakarn: Het rapport is onbetrouwbaar. Het heeft een verborgen agenda om het geweld van de CRES tegen demonstranten te rechtvaardigen. [De CRES was destijds verantwoordelijk voor handhaving van de noodtoestand.]

– Oppositieleider Abhisit heeft uitgehaald naar Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation, vanwege diens opmerking dat Abhisit en zijn toenmalige vice-minister-president wellicht vervolgd kunnen worden voor moord.

Tarit zei dit naar aanleiding van een rechtbankuitspraak over de dood van een taxichauffeur in 2010. De rechtbank heeft vastgesteld dat die werd geraakt door legervuur toen soldaten een verdacht busje onder vuur namen. Tarit meent dat dit tot een moordbeschuldiging voor de opdrachtgevers kan leiden.

In zijn reactie wees Abhisit erop dat dan ook Tarit zelf van moord kan worden beschuldigd, omdat hij destijds lid was van de CRES, het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand.

– De regering dient haar huidige rijstvoorraad snel te verkopen om ruimte te maken voor de volgende oogst. Gebeurt dat niet dan moet ze een pittige rente aan de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) betalen én de rijstvoorraad neemt gigantisch toe tot 50 miljoen ton.

Deze waarschuwingen komen uit de koker van de National Economic and Social Development Board naar aanleiding van de kabinetsbeslissing om 450 miljard als werkkapitaal uit te trekken voor rijstaankopen in het nieuwe oogstseizoen. In tegenstelling tot vorig seizoen komt dit geld deels in de vorm van een lening van de BAAC, dus daar moet rente over betaald worden.

Verwacht wordt dat in 2012-2013 de eerste en tweede nieuwe oogst 33 miljoen paddy opleveren, waarvan 26 miljoen gehypothekeerd wordt, d.w.z. opgekocht wordt door de regering tegen boven-marktprijzen.

De BAAC heeft het afgelopen rijstseizoen 512 miljard baht uitgekeerd aan boeren. Het verlies had nog veel groter kunnen zijn indien de overstromingen de oogst niet hadden ontregeld.

– China gaat drugsbaron Nor Kham uit Myanmar, die in mei door Laos werd uitgeleverd aan China, vervolgen voor de dood van dertien Chinese opvarenden van twee boten op de Mekong rivier. Volgens het Chinese OM heeft hij de aanval op de Chinezen met hulp van Thaise soldaten uitgevoerd. De soldaten wilden daarmee de indruk wekken dat de autoriteiten een grote drugszaak hadden ontdekt en de zogenaamde handelaren hadden gedood, aldus het adjunct-hoofd van de politie in de Chinese provincie Yunnan. De schepen van Nor Kham hadden als gevolg daarvan ongestoord over Thaise wateren kunnen varen.

– Sathian Phoemthongin geeft zijn verzet tegen zijn overplaatsing op. Sathian werd door de minister van Defensie overgeplaatst van zijn post van permanent secretaris van het ministerie van Defensie naar een inactieve post op het ministerie. De overplaatsing was een straf omdat hij het gewaagd had kritiek te hebben op de keuze van de minister voor zijn opvolger. Twee andere dwarsliggers werden eveneens overgeplaatst.

Sathian was tegen de overplaatsing in beroep gegaan bij de Administrative Court. Die verwierp vorige week zijn verzoekschrift en haalde een streep door de overplaatsing van één van de andere twee dissidenten. Sathian vindt het wel mooi geweest, omdat hij eind september met pensioen gaat. ‘After my retirement, I will live a simple life and turn to dhamma. As for the transfer matter, since it turned out this way, it’s over.’

– Zoals voorspeld wordt Suthep Thaugsuban niet met terugwerkende kracht uit zijn toenmalige functie van vice-minister-president gezet, hij verliest ook niet zijn parlementszetel en hij krijgt geen politieke ban van 5 jaar. De Senaat stemde met 95 tegen 40 stemmen tegen de ‘impeachment’ van Suthep.

De afzetting was aanbevolen door de National Anti-Corruption Commission, opdat Suthep destijds in strijd met de grondwet had gehandeld door het ministerie van Cultuur te vragen 19 personen, waaronder partijgenoten, op het ministerie te werk te stellen.

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung is boos. Het Budget Bureau heeft het aangevraagde budget voor 55 compagnieën van de oproerpolitie teruggebracht van 440,1 naar 199,8 miljoen baht. Ook in het aantal compagnieën ging het mes: van 55 naar 30.

Chalerm zei gisteren in het kabinet, aldus iemand die uit de boot klapt, dat er een grote kans op politieke rally’s is. Vooralsnog kreeg Chalerm niet zijn zin, maar de aanvraag komt nog een keer terug in het kabinet. Het budget is onder andere bestemd voor de aankoop van traangaswerpers, pepper spray projectielen, traangasgranaten en een anti-oproervoertuig.

– Weer een zaak wegens majesteitsschennis. Gisteren stond de 41-jarige computerprogrammeur Surapak Phuchaisaeng, gearresteerd op 2 september vorig jaar, voor de rechtbank. Hij zou voor het koningshuis beledigende opmerkingen op Facebook hebben geplaatst. De rechtbank hoorde gisteren drie getuigen. Vandaag wordt de zaak voortgezet.

– De marine mag binnen 5 jaar van het kabinet twee fregatten voor een bedrag van 30 miljard kopen. Volgens een bron gaat de marine nu voor fregatten omdat de regering de aanschaf van tweedehands Duitse onderzeeërs heeft afgewezen. De marine heeft de voorkeur voor schepen gebouwd in Duitsland of Spanje, maar vreest dat sommige politici zullen proberen Chinese fregatten te laten aanschaffen.

– Myanmar heeft gisteren 83 Thais losgelaten, die op 4 juli op Birmees grondgebied werden aangehouden. Destijds hield Myanmar 92 Thais aan. Negen Thais zitten nog in de cel omdat ze ook worden beschuldigd van het bezit van vuurwapens. Twee worden momenteel vervolgd wegens drugssmokkel. De Thaise regering heeft in Myanmar een advocaat gehuurd om gratie voor hen te verkrijgen.

– Vier apothekers in overheidsziekenhuizen worden ontslagen omdat ze medicijnen met het bestanddeel pseudoephedrine achterover hebben gedrukt. Deze stof kan gebruikt worden bij de productie van methamphetamine. Nog eens 11 apothekers en artsen van negen ziekenhuizen kunnen een disciplinaire straf verwachten. De verdwijning van de medicijnen is onderzocht door een commissie van het ministerie van Volksgezondheid. Er zouden 12 miljoen pillen ter waarde van 15 miljoen baht zijn verdonkeremaand.

– De Hoge Raad heeft gisteren de doodstraf bevestigd voor voormalig Democratisch parlementslid voor Bangkok Sitthiporn Kham-art en zijn assistent Ekasit Yusuk. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de moord op de moeder van een andere Democraat, in 1997.

Voor die moord zijn vier personen veroordeeld. Van twee werd de doodstraf eerder omgezet in levenslang vanwege hun bekentenis. Vermoedelijk was de echtgenoot van het slachtoffer het doelwit van de moordaanslag, maar die zat niet in de auto die vernield werd door een bom.

– Het is een student van Mathayom 5 uit Bangkok gelukt maandag de website van het ministerie van Onderwijs te hacken. Hij plaatste er een bericht in gebroken Engels op. Vergezeld van zijn moeder bezocht de hacker gisteren het ministerie om zijn excuses te maken. De website ging maandagmiddag uit de lucht en functioneerde gisterochtend weer normaal.

Economisch nieuws

– Boon Rawd Brewery Co, de brouwer van Singha bier, gaat een vierde brouwerij bouwen, maar heeft nog niet besloten of die in Prachin Buri of Ratchaburi komt te staan. In beide provincies heeft het bedrijf een stuk land ter grootte van 100 rai gekocht.

Doorslaggevend bij de keus zijn de beschikbaarheid van waterbronnen, een goede intrastructuur en een gebied dat niet overstroomt vlakbij aardgaspijpleidingen. Met de bouw zou in 2014 moeten worden begonnen.

Verder krijgt de brouwerij in Bang Lane (Nakhon Pathom) nieuwe machinerie, waardoor de productiecapaciteit kan worden opgevoerd van 280 miljoen liter per jaar naar 1 miljard liter.

De extra productie is nodig om zowel aan de binnenlandse vraag als de vraag uit Myanmar, Laos, Cambodja, Vietnam, Singapore en Maleisië te kunnen voldoen. En dat alles met het oog op de vorming van de Asean Economic Community in 2015.

Boon Rawd heeft thans brouwerijen in Pathum Thani, Nakhon Pathom en Khon Kaen. Het bedrijf heeft onlangs de Singha Online Shop geopend, waarop Singha voedingsproducten en dranken met uitzondering van bier besteld kunnen worden. Bij een minimumbestelling van 500 baht worden ze gratis binnen drie dagen thuis afgeleverd, voorlopig alleen nog in Bangkok.

www.dickvanderlugt – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 19 september 2012”

  1. Jan van der Wallen zegt op

    Moderator: Alleen reeacties die gaan over moslims in zuid-thailand zijn toegestaan, de rest is off-topic.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: -1 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website