Nieuws van het ‘jet-set’ monniksfront. Suphan Konhin uit Ubon Ratchathani, die zegt familie van ex-monnik Wirapol Sukphol te zijn, heeft gisteren uit pure woede zijn motorfiets in brand gestoken, toen hij het gebouw van het Department of Special Investigation (DSI) moest verlaten. Hij wilde er een klacht indienen over belastering van de monnik, maar kreeg blijkbaar geen gehoor.

Intussen heeft de DSI aan het Department of Consular Affairs gevraagd het paspoort van Wirapol in te trekken. Een zelfde verzoek, maar dan aan het ministerie, is gedaan door het Office of the National Buddhism.

Het Office of the Narcotics Control Board is gevraagd medewerking te verlenen aan het onderzoek van de DSI naar drugshandel door de monnik, en het US Immigration and Customs Enforcement Agency (ICE) is gevraagd het visum van de monnik in te trekken. Het ICE heeft een in het Engels vertaald arrestatiebevel ontvangen.

Interpol heeft het verzoek gekregen Wirapol op de lijst van gezochte verdachten te plaatsen, maar Interpol heeft gezegd dat dit pas kan gebeuren wanneer hij formeel in staat van beschuldiging is gesteld.

Ten slotte is de DSI nog op het spoor gekomen van twintig nieuwe auto’s, die zijn gekocht door de monnik, namens hem door zijn jongere broers en zijn medeplichtigen.

De abt van Wat Or Noi in Kamphaeng (Nakhon Pathom) beschuldigt verschillende monniken in Si Sa Ket en Ubon Ratchatani ervan hun ogen te hebben gesloten voor het wangedrag van Wirapol. Hij heeft een klacht ingediend bij de Sangha Supreme Council of Thailand.

– Lange tijd niets gehoord over Sathian Permthong-in, voormalige permanent secretaris van Defensie en verdacht van het aannemen van steekpenningen. Het laatste bericht dateert van maart, maar sindsdien heeft de National Anti-Corruption Commission niet stilgezeten.

De NACC doet nu onderzoek naar nog eens een vermogen van 800 miljoen baht aan grond en vastgoed. In februari bevroor de NACC al 65 miljoen aan eigendommen, die in het bezit waren van Sathian, zijn vrouw, dochter en een lector van de Thammasat universiteit.

Volgens Sathian zou hij een deel van de 800 miljoen van zijn schoonmoeder hebben ontvangen. Een onderzoekscommissie van de NACC gaat de herkomst van het geld proberen te traceren. Wanneer Sathian geen bevredigende verklaring kan geven voor de herkomst, wordt ook beslag gelegd op de nieuw gevonden eigendommen.

Sathian had begin deze maand moeten getuigen voor de NACC, maar hij heeft om uitstel gevraagd. De NACC geeft hem nog 45 dagen. Volgens een bron [?] is een traditioneel Thais houten huis in Ubon Ratchathani een van de verdachte eigendommen.

– Het leger gaat het maar weer eens proberen: de zeppelin, speciaal voor luchtsurveillance in het Zuiden in 2009 gekocht tegen het niet misselijke bedrag van 350 miljoen baht, in de lucht te krijgen. Eerst scheurde het op de naden, het werd gerepareerd in de VS, maakte tijdens een proefvlucht in augustus 2011 een noodlanding en in december 2012 crashte het weer.

Het leger beschikt nu over een budget van 50 miljoen voor reparatie en heeft de aanbesteding geopend. Naar verluidt zou het leger de Aeros 40D Sky Dragon willen afdanken, maar een legerwoordvoerder spreekt dat bericht tegen.

– Eerder protesteerde legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha al tegen het opnemen van het district Sadao op de lijst van gebieden, waarvoor het staakt-het-vuren geldt, en nu komen ook bewoners in het geweer. Ze vinden het niet fair dat hun district in verband wordt gebracht met het zuidelijk geweld, want geweld vindt er nooit plaats. Zie verder Nieuws uit Thailand van 16 juli.

Afgelopen vrijdag maakte Maleisië bekend dat Thailand en verzetsgroep BRN overeenstemming hadden bereikt over een staakt-het-vuren gedurende de Ramadan. De overeenkomst geldt voor de provincies Narathiwat, Pattani en Yala en voor vijf districten in de provincie Songkhla, waaronder Sadao.

In Khok Pho zijn dinsdag rond middernacht vijf schoten afgevuurd op de 80 jaar oude moskee. De deur en pilaren werden beschadigd. In Narathiwat gaf een man, verdacht van betrokkenheid bij een bomaanslag in Sungai Padi in 2006, zich aan.

– Feest in Muang (Samut Sakhon). De Central Administrative Court heeft de lokale autoriteiten bevolen het steenkolenbedrijf Techni Team (Thailand) te sluiten. Het bedrijf verzorgt het vervoer en opslag van steenkolen en kreeg toestemming voor de aanleg van een haven aan de Tha Chin rivier.

De rechtbank erkende dat het bedrijf de gezondheid van de bewoners en het milieu schaadt. Mocht het bedrijf in beroep gaan, dan is er nog geen man overboord, want het verbod op de bedrijfsvoering blijft gelden.

De strijd van de bewoners tegen het vervuilende kolentransport heeft in 2011 een dodelijk slachtoffer geëist. Toen werd de protestleider doodgeschoten.

Het bericht maakt melding van het feit dat Unique Mining Services Co haar bedrijfswerkzaamheden heeft hervat, maar hoe dat precies zit, begrijp ik niet.

– De Charoen Pokphand Group (CP) dringt er bij de regering op aan het onderhoud aan de Chao Praya en Pasak rivier in Ayutthaya te verbeteren, zodat het vrachtvervoer tijdens het droge seizoen geen hinder ondervindt van de ondiepe gedeeltes. Het bedrijf vroeg dit gisteren tijdens het bezoek van premier Yingluck aan de rijstfabriek van CP.

Het heeft ook om de verhoging van twee bruggen gevraagd, maar de minister van Transport heeft dat ideetje al onuitvoerbaar genoemd. Hij had wel goed nieuws: uit het budget van 2 biljoen baht voor infrastructurele werken worden onderhoud van de rivieren en de aanleg van rivierdijken betaald. Aan beide rivieren in Ayutthaya liggen 64 havens.

– De trein tussen Bangkok en Chiang Mai rijdt weer. Dinsdagnacht raakte de route gestremd doordat de nachttrein ontspoorde. Daarbij raakten dertig passagiers gewond.

– In de nacht van woensdag op donderdag zijn drie winkels van 7-Eleven in Sukhumvit beroofd. De heren maakten respectievelijk 1.440, 1.200 en 1.000 baht buit. Dat moet tegengevallen zijn.

– De politie is op zoek naar een student van een beroepsopleiding die woensdagavond in Thon Buri een zelfgemaakte pingpong bom naar een bus gooide. Daarbij raakten vijf personen gewond. Het heerschap maakte deel uit van een groepje studenten op motorfietsen. In de bus zaten studenten van een rivaliserende opleiding. De politie heeft bij hen elf machetes in beslag genomen.

– In Muang (Khon Kaen) arresteerde de politie drie teenagers die stenen naar passerende auto’s hadden gegooid. Zes voertuigen werden beschadigd. De jongelui hadden gedronken.

– In Pattaya is een coördinatie- en informatiecentrum geopend voor Russische toeristen en expats. Het bureau geeft informatie over lokaal toerisme, wetten en bedrijven en het werkt samen met de autoriteiten bij de bestrijding van misdrijven, gepleegd door buitenlanders.

Politiek nieuws

– Oppositiepartij Democraten schaart zich achter het amnestievoorstel van een groep burgers, nabestaanden van de roodhemden die in april en mei 2010 tijdens de roodhemdrellen omkwamen. Maar het voorstel moet wel duidelijk maken dat degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie en majesteitsschennis geen amnestie krijgen.

Partijleider Abhisit zegt dat het voorstel heldere condities stelt: alleen amnestie voor burgers, ongeacht politieke kleur, en voor degenen die kleine niet-criminele vergrijpen pleegden. En geen amnestie voor degenen die in strijd met de Criminal Code anderen aanzetten om te doden, openbaar bezit in brand te steken en burgers of soldaten te verwonden.

Abhisit noemt het burgervoorstel het eerste voorstel dat een redelijke en een verzoenende toon heeft. Dat kan hij niet zeggen van de andere eerder ingediende voorstellen. Sommige pleiten voor een blanco amnestie, ongeacht de vergrijpen die zijn gepleegd. Die voorstellen zijn onder andere ingediend door een parlementslid van regeringspartij Pheu Thai, Chalerm Yubamrung (de huidige minister van Labour), regeringswhips en andere groepen.

De oppositie is bereid volledig met de regering samen te werken, indien ze die andere voorstellen terugtrekt, waarover momenteel gedelibereerd wordt, en het burgervoorstel in het parlement agendeert.

Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) blijft het voorstel van Pheu Thai-parlementslid Worachai steunen, omdat het amnestie verleent aan roodhemden die al drie jaar gevangen zitten. Worachai zelf zegt dat zijn voorstel als eerste behandeld dient te worden wanneer het parlement op 1 augustus van reces terugkeert. Hij wil dat het eerder wordt behandeld dan de begroting voor 2014. De beraadslagingen hoeven niet lang te duren omdat het voorstel protestleiders uitsluit van amnestie alsmede degenen die de veiligheidstroepen het bevel gaven de roodhemdprotesten neer te slaan.

Economisch nieuws

– Capital Rice, Thailand’s grootste producent en distributeur van organische rijst, heeft een nieuw systeem in gebruik genomen om de korenworm te vernietigen. Niet kooldioxide maar stikstof wordt gebruikt bij het vacuüm verpakken van de rijst en dat spaart tijd en kosten, zegt adjunct-directeur Wanlop Pichpongsa. De methode is ontwikkeld in samenwerking met het National Innovation Agency en Siam Waterflame Co.

Insecten zoals de korenworm verspreiden zich snel, vooral op chemisch-vrije rijst die lang wordt bewaard. Wanneer rijst drie maanden ligt opgeslagen, bedraagt het gemiddeld aantal korenwormen 23 per kilo en wanneer de rijst nog langer wordt bewaard, schiet dat aantal omhoog.

Bij gewone rijst wordt dorgaans methylbromide gebruikt. Het doodt zowel de beestjes als hun eitjes en cocons. Thailand gaat in navolging van 177 andere landen het gas in 2015 verbieden om de afbraak van de ozonlaag te verminderen. Veel rijstbedrijven zijn al overgestapt op fosfine dat de korenworm na 5 tot 7 dagen gassen uitroeit.

Bij organische rijst wordt de kooldioxide in containers gepompt. Het duurt 15 dagen om alle beestjes naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Bij gebruik van de nieuwe methode wordt het zuurstofniveau in de container teruggebracht tot 0,5 procent en stikstof neemt de rest in beslag. Normaal bestaat lucht uit 21 procent zuurstof, 78 procent stikstof en 1 procent andere gassen. De nieuwe methode duurt een week.

De afgelopen twee jaar is het systeem getest en gevolgd door het Agriculture Department. Het NIA heeft financiële steun verleend. Vorig jaar produceerde Thailand 69.000 ton organische rijst, waarvan 6.000 ton werd geëxporteerd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 juli 2013”

 1. GerrieQ8 zegt op

  Het verhaal over de JET SET monnik wordt steeds spannender. Hoop dat BP het blijft opvolgen.
  Ik heb ook een schoonmoeder, maar daar zal ik wel nooit 800 miljoen baht van krijgen. Hier hoop ik dat het recht zal zegevieren, maar TIT.
  Goede verhalen Dick in je Thailand Nieuws van vandaag, ga zo door!

 2. chris zegt op

  in het kader van de analyse van gebeurtenissen in Thailand met behulp van begrippen als patronage zijn volgens mij de meest interessante vragen:
  1. hoeveel mensen wisten van de handel en wandel van deze ex-monnik?
  2. waarom hebben de mensen die ervan wisten zolang hun mond gehouden?
  3. Heeft de ex-monnik anderen alleen psychologisch omgekocht (dwz dure cadeautjes als auto’s gegeven, hetgeen op zich niet verboden is) of ook onder druk gezet (gechanteerd, omgekocht) om hun mond te houden over hetgeen plaatsvond.
  4. Welke prive-personen en bedrijven gaan zich in de komende tijd melden omdat hun giften aan de ex-monnik niet zijn besteed op de wijze die de ex-monnik hen had beloofd.
  5. Heeft de ex-monnik andere diensten aangeboden aan de gulle gevers (bv witwassen van drugsgelden)
  6. Gaat de DSI ook uitzoeken hoe het kan dat sommigen van de gevers over zoveel geld konden beschikken?

  Een antwoord op deze vragen zou een leuke case zijn om te analyseren hoe illegaal en onethisch gedrag zich met elkaar vermengen en hoe zowel de buitenwacht als al diegenen in het netwerk van de ex-monnik of de gepatroneerden reageren.

 3. Tingtong zegt op

  Prachtig verhaal Dick, over de Jetset Monnik, het is ook bijna niet te geloven, de grote hoeveelheid geld waar deze oplichter over beschikte.
  Dit is uiteraard allemaal niet goed voor het imago van de monniken die wel volgens de richtlijnen van het boedisme werken en leven, maar ik heb de Thaise monniken nooit erg hoog gehad.

  Van deze jetset monnik zal waarschijnlijk binnenkort wel een hollywood film verschijnen.

  Helaas scoren verhalen als de jetsetmonnik en de korenworm niet zo goed als topics waar het Thaise vrouwen betreft (soms tegen de 100 reacties !!) maar mijn zegen heb je om door te gaan met deze prachtige verhalen en nieuwsberichten, voor mij ook veel interessanter

  Groeten Tingtong


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website