Nieuws uit Thailand – 19 januari 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
19 januari 2014

Schrik niet. Geen militaire coup, maar een beeld van de jaarlijkse Royal Thai Armed Forces Day, gisteren in Bang Khen (Bangkok).

Nieuws uit Thailand is vandaag kort. Al het nieuws over Bangkok Shutdown staat in Bangkok Breaking News van 18 januari en wordt vandaag gemeld in een dito rubriek bovenaan de homepagina. Wat overblijft zijn de volgende berichten:

– In twee afzonderlijke politieoperaties in de provincies Saraburi en Phrae heeft de politie 2,5 miljoen speed pillen in beslag genomen. [Terzijde: zouden die met de hand geteld zijn?] In Saraburi wist de politie 2,24 miljoen pillen te onderscheppen en in Phrae 300.000.

De drugsvangst in Saraburi werd in een persconferentie gemeld in aanwezigheid van het adjunct-hoofd van de landelijke politie en de secretaris-generaal van het Office of Narcotics Control Board. De pillen lagen in een pickup truck, die was doorgereden bij een politiecontrolepost en na een achtervolging van 20 kilometer door de politie tegen een spoorweghek botste. De chauffeur en een passagier zagen kans te ontvluchten. In het voertuig vond de politie 12 zakken met de pillen.

Volgens de politie zijn de pillen via de noordgrens Thailand binnen gesmokkeld en waren ze bestemd voor gebruikers in Bangkok. De politie heeft al een idee waar de twee voortvluchtigen zich bevinden. Die hebben binnenkort een arrestatiebevel aan hun broek hangen.

De politie in Phrae zag wel kans direct een verdachte aan te houden. Ook hij zat in een pickup truck. De pillen zaten verstopt in verborgen compartimenten. Behalve de pillen nam de politie 10.000 baht aan contant geld en een mobiele telefoon in beslag. De chauffeur heeft bekend 30.000 baht te hebben ontvangen voor het drugstransport. Hij zei werkloos te zijn en geld nodig te hebben. De pillen waren bestemd voor een klant in Nonthaburi.

– U heeft het misschien gemist – en ik ook trouwens – maar begin deze maand werden in een woning in het Paradise Hill 2 housing estate in Chon Buri een 18-jarige vrouw en twee jongens van 2 en 7 jaar op brute wijze vermoord. De verdachte, 19 jaar jong, is volgens Surapol Wiratkosin, hoofd van het onderzoeksteam, weliswaar niet ‘krankzinnig’ maar hij heeft een ‘criminele inslag’.

‘Hij vormt een groot gevaar voor de samenleving. Als hij drinkt, vergroot dat zijn woede. Dan kan hij zich niet meer beheersen en is in staat een misdaad te plegen.’

De verdachte was naar het huis gegaan om daar op zijn vriendin te wachten die met de eigenaresse van het huis, de moeder van de twee jongens, was uitgegaan. Daar trof hij de nicht van de eigenaresse aan, die op de jongens paste. Omdat ze onbeleefd tegen hem was, sloeg hij haar bewusteloos en stak haar en een van de jongens dood. Toen de andere jongen wakker werd, ging die er ook aan. Vervolgens nam hij de benen. Hij gaf zich later bij de politie in Kanchanaburi aan.

Tegen de man liepen al in Kanchanaburi arrestatiebevelen wegens een poging tot moord, diefstal en illegale detentie [?].

– De regering is niet van zins met de Kiesraad over uitstel van de verkiezingen te overleggen. Dat is een gepasseerd station na de bijeenkomst van woensdag met 70 vertegenwoordigers van diverse organisaties. Conclusie van die bijeenkomst: de verkiezingen moeten doorgaan. De vijf Kiesraadcommissarissen woonden de bijeenkomst niet bij en hebben premier Yingluck om een gesprek onder vier ogen gevraagd.

Vice-minister-president Varathep Rattanakorn zei gisteren dat zo’n gesprek zinloos is omdat de regering niet bevoegd is de verkiezingen uit te stellen. Wanneer de Kiesraad het Constitutionele Hof om een uitspraak vraagt over de bevoegdheid van de regering, moet de raad dat maar doen. De regering heeft geen commentaar.

‘Alles wat ik kan zeggen, is dat de Kiesraad moet doorgaan met zijn taak de verkiezingen te organiseren.’ Volgens Varathep heeft de regering de afgelopen twee weken twee belangrijke obstakels uit de weg geruimd. Ze heeft het tekort aan personeel voor de stembureaus opgelost en de Kiesraad krijgt bescherming van de landelijke politie en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Onderwijs.

– Palissander is een gewilde houtsoort, want het is veel geld waard in het buitenland, met name in China, dus wordt het regelmatig illegaal gekapt. Gisteren boekte de politie weer een succesje. In Muang (Ubon Ratchathani) nam ze 204 blokken ter waarde van 3 miljoen baht in beslag. Ze werden gevonden in een verlaten pickup truck, die was doorgereden nadat de politie de bestuurder had gesommeerd te stoppen. Deze maand zijn in het Noordoosten in totaal 2.000 blokken in beslag genomen ter waarde van 20 miljoen baht.

– Rijstboeren in Buri Ram hebben de regering tot zaterdag de tijd gegeven om met geld voor hun ingeleverde rijst over de brug te komen. Blijft de regering (weer) in gebreke, dan stappen ze naar de rechter. Gisteren blokkeerden zo’n duizend boze boeren snelweg 226 uit protest tegen de sinds oktober uitblijvende betalingen. De boeren eisen de garantieprijs plus rente.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 19 januari 2014”

  1. Gerrie Q8 zegt op

    Dick, ik denk dat 2,5 miljoen pillen wel gebaseerd zal zijn op basis van gewicht. Voor zover ik weet is een persoon niet in staat om gedurende zijn leven tot 1 miljoen te tellen. Alle getallen vol uitgesproken dan.
    Ook die vergadering over het uitstel van de verkiezingen met 70 deelnemers die 3,5 uur duurde lijkt me een zinloos gebeuren. Dat betekent dat iedereen 3 minuten heeft, of ze moeten, zoals te doen gebruikelijk niet aan het woord hebben mogen komen. We wachten af, omdat we niet anders kunnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website