Achthonderd schooladministrateurs en andere werknemers hebben gisteren bij het Government House en het ministerie van Onderwijs gedemonstreerd.

Ze eisen een loonsverhoging van 9.000 naar 15.000 baht, althans voor degenen met een bachelor’s graad. Werknemers met een lagere opleiding dienen het minimumdagloon van 300 baht te ontvangen.

De 15.000 baht is een belofte van de regering, toen ze in 2011 aantrad. De loonsverhoging zou gelden voor ambtenaren, maar 65.000 personen die onder het Office of the Basic Education Commission (Obec) vallen, zijn daarvan uitgesloten omdat ze contractwerknemers zijn.

De School Administrative Workers’ Federation of Thailand, die al maanden met het ministerie onderhandelt zonder enig resultaat te boeken, is het nu zat. ‘We houden een rally om de regering te pressen zo snel mogelijk de zaak te regelen’, zegt voorzitter Witthapong Poomboonpak. ‘Vandaag geven we de nieuwe minister van Onderwijs [aangetreden na de laatste kabinetswisseling] meer tijd. Maar als er niets gebeurt, komen we volgende maand weer terug.’

Die nieuwe minister, Chaturon Chaisaeng, zegt dat Obec al een budget van 2,85 miljard baht heeft ontvangen om de salarissen aan te passen, maar er ontbreekt nog een officiële regeling ter autorisatie van de betalingen. Hij belooft te proberen het probleem binnen een maand op te lossen.

– Maandag gaat op Suvarnabhumi een speciale rechtbankkamer open voor passagiers, die het slachtoffer zijn van een misdrijf op de luchthaven. Airports of Thailand (AoT), de beheerder van acht Thaise luchthavens, overweegt ook Don Mueang en Phuket zo’n steunpunt te geven.

De kamer op Suvarnabhumi krijgt een videoverbinding met de provinciale rechtbank van Samut Prakan, van waaruit de rechters recht spreken. De rechtbank gaat flexibel te werk wanneer gebelgde reizigers het land vroeg willen verlaten. Met de planning van de zaken wordt daarmee rekening gehouden.

De eerste acht maanden van dit jaar zijn op Suvarbabhumi 1.980 gevallen van criminaliteit gerapporteerd, waarbij 1.047 verdachten waren betrokken. De meeste zaken betreffen de kleine misdaad, wat de krant niet verder specificeert.

Doel van dit alles is het toeristisch image van het land te verbeteren en de misdaad op het vliegveld een halt toe te roepen, aldus Sita Divari, voorzitter van de Raad van Bestuur van AoT.

– De man, die maandag dood en verderf zaaide op de Washington Navy Yard, had iets met Thailand. Hij was van plan naar hier te verhuizen, had sinds kort een Thaise vriendin en Thaise vrienden, werkte in een Thais restaurant en bezocht regelmatig een Thaise tempel. Ook had hij zichzelf Thais geleerd.

Wat Aaron Alexis (34) tot zijn daad bracht, is vooralsnog een raadsel. Wel had hij volgens een militaire officier ‘een patroon van wangedrag’. In 2011 werd hij uit de marine ontslagen, nadat hij was gearresteerd omdat hij een geweer had afgeschoten in het appartement van een buurman.

Alexis gebruikte een geldig pasje om de marinescheepswerf binnen te komen. In een van de gebouwen opende hij het vuur en doodde dertien personen. Zelf werd hij in een vuurgevecht met de politie gedood.

– De verhoudingen tussen Thailand en Myanmar zijn nog nooit zo goed geweest als nu, zegt Min Aung Hlaing, opperbevelhebber van de Defence Service van Myanmar. Dat zei hij gisteren toen hij in het Government House een ontmoeting had met premier Yingluck, aldus een regeringswoordvoerder.

Aung Hlaing is in Thailand voor de eerste bijeenkomst van het High Level Committee, dat bestaat uit de legertop van beide landen. Zijn naam viel in de controversiële videoclip van een gesprek in juli van oud-premier Thaksin en de huidige staatssecretaris van Defensie. Ze spraken over de mogelijkheid om van hem gebruik te maken een aantal zaken te ritselen in Myanmar, omdat hij op goede voet staat met de regering en de Myanmarese president.

Aung Hlaing heeft premier Yingluck verzekerd dat zijn land nu politiek stabiel is en dat het Thaise investeerders verwelkomt. Het land is een democratie, de rol van het leger is gereduceerd en de burgers spelen een grotere rol in de ontwikkeling van het land. Yingluck en Aung Hlaing spraken verder over grensdemarcatie, het ambitieuze industrieproject Dawei en de problemen met illegale buitenlandse arbeiders in Thailand.

– De noodtoestand in het Zuiden wordt met drie maanden verlengd. Het decreet, dat de politie en het leger verregaande bevoegdheden geeft, geldt voor de provincies Yala, Pattani en Narathiwat, met uitzondering van het district Mae Laen in Pattani. Het is de 33ste verlenging sinds de noodtoestand in 2005 werd uitgeroepen.

Het Internal Security Operations Command heeft het kabinet voorgesteld ook een uitzondering te maken voor vijf andere districten en in één daarvan daarmee een proef te doen.

De vredesgesprekken met verzetsgroep BRN worden op 20 oktober hervat. Tijdens de Ramadan is er niet vergaderd.

In Nong Chik (Pattani) is gisteren een onderwijzer beschoten, terwijl hij op zijn motorfiets op weg naar huis was. Pech voor de aanvallers, die hem in het voorbijgaan onder vuur namen, want hij schoot terug. Wel werd de onderwijzer gewond.

Friendly Corner heet het programma. Het wordt in vijftig scholen gelanceerd met als doel jongeren aan het condoom of een ander voorbehoedsmiddel te krijgen. Want Thailand heeft het op één na hoogste percentage tienerzwangerschappen. Alleen Laos telt er nog meer.

Het programma is een initiatief van de Planned Parenthood Association of Thailand en het National Health Security Office. Morgen wordt in Bangkok de aftrap gegeven. Het programma bestaat uit lessen en toneel om de gevolgen van een zwangerschap op jonge leeftijd te illustreren.

Seksuele voorlichting is door het ministerie van Onderwijs toegevoegd aan de indicatoren, aan de hand waarvan de kwaliteit van scholen wordt vastgesteld. Dit opent de mogelijkheid voor particuliere organisaties om vrij-veilig campagnes in scholen te voeren.

Minister Pradit Sintawanarong (Voksgezondheid) begrijpt dat hij teeners niet kan verbieden sex op die leeftijd te hebben, maar: ‘We moeten communiceren en hen bewust maken van de problemen bij een tienerzwangerschap. We moeten manieren zoeken om veilige seks te bevorderen en toegang te verlenen tot anticonceptie methodes.’

Het National Reproductive Health Committee wil condoomautomaten in schooltoiletten en warenhuizen plaatsen. Het voert daarover overleg met het ministerie van Onderwijs. Tevens dringt het aan op verbetering van sekseducatie op scholen en de beschikbaarstelling van online lesmateriaal.

– Het kabinet vergadert morgen niet in Lop Buri zoals gepland, zodat de ambtelijke staf de parlementsvergadering over het voorstel 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken, kan bijwonen. Ook voor de kabinetsleden zou het lastig zijn, omdat ze dan heen en weer moeten reizen tussen Bangkok en Lop Buri, wanneer ze in het parlement vragen moeten beantwoorden. Over het voorstel wordt in tweede lezing gedebatteerd. 115 parlementsleden willen het woord voeren.

– De rijst die in Phitsanulok een kleine week geleden in brand werd gestoken, was oude oogst uit 2008 en verrot, zegt staatssecretaris Varathep Rattanakorn (Landbouw). De rijst was beschadigd tijdens de overstromingen van 2011.

Het ministerie van Handel heeft niettemin een onderzoekscommissie aan het werk gezet. Onderzocht wordt of de rijst wel goed is opgeslagen geweest. De rijst had aan China geleverd moeten worden, maar was beschadigd. De commissie bekijkt ook wie voor de schade moet opdraaien, want China heeft de rijst al betaald.

Het Democratisch parlementslid voor Phitsanulok gaat de National Anti-Corruption Commission vragen de zaak te onderzoeken. Hij vermoedt dat de rijst is vernietigd om onregelmatigheden te verhullen.

– De politie in Phichit is begonnen de eigenaar van rijstpelmolen L Gold Manufacture Co te verhoren. Hij werd maandag in Bangkok gearresteerd en wordt verdacht van verduistering en oplichting van boeren. In dezelfde zaak worden nog drie verdachten gezocht.

– Bewoners langs de benedenstroom van de Chao Praya rivier moeten oppassen voor natte voeten. Het Royal Irrigation Department heeft gewaarschuwd voor overstromingen als gevolg van aanhoudende regenval. Delen van Ayutthaya zijn al onder water gelopen, waardoor duizend huizen zijn beschadigd.

De waarschuwing geldt voor bewoners die benedenstrooms de Chao Praya dam in de provincie Chai Nat wonen. Een sterke moesson met stortbuiten teistert het beneden-Noorden en het noordelijk deel van de Central Plains, waardoor de waterstroom via de dam vrijdag bijna zal verdubbelen. Het waterpeil van de rivier stijgt daardoor met 1 meter. Maandag steeg al het peil al 50 centimeter in Ayutthaya, waardoor 41 dorpen in het district Sena onder water liepen. De bewoners verplaatsen zich nu per boot.

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation waarschuwt voor zware regens, overstromingen en grondverschuivingen in veertien provincies vanaf vandaag tot zondag. Een sterke zuidwestelijke moesson is de boosdoener. Mogelijk ontwikkelt een lagedrukgebied in de Zuid-Chinese zee zich tot een tropische storm. Vissers met kleine bootjes kunnen maar beter niet uitvaren in de Andaman zee en het noordelijk deel van de Golf van Thailand.

In Bangkok wordt vanaf morgen tot vrijdag zware regenval verwacht. Het water uit het Noorden via de Chao Praya vormt geen probleem. Uit de provincie Trang zijn diverse aardverschuivingen gemeld.

– Eerder schreef de krant dat de Raad van Bestuur van THAI een streep had gezet door de verkoop van een afgeschreven Airbus aan AvCon Worldwide Ltd in Londen. Misschien was dat ook wel zo, maar nu zegt de voorzitter dat de RvB nog geen besluit heeft genomen.

Probleem is de prijs die ver onder boekwaarde ligt. AvCon heeft al een aanbetaling gedaan. De RvB heeft de leiding opdracht gegeven de prijs te gaan heronderhandelen met het Britse bedrijf, dat een Saoedische prins vertegenwoordigt.

– Journalisten opgelet: het identificeren van minderjarige verdachten kan tot een gevangenisstraf leiden. Die waarschuwing uit Jetsada Anujaree, bestuurslid van de Lawyers Council of Thailand. Het onthullen van de naam of fotograferen van de verdachte kan in strijd zijn met de Child Protection Act.

[De waarschuwing zou ook kunnen gelden voor de politie, want die houdt persconferenties waarop verdachten worden getoond, met in het geval van minderjarigen een bivakmuts over hun hoofd.]

– Nog steeds zit Veera Somkhamkid, coördinator van het Thai Patriots Network, gevangen in Cambodja. Al sinds december 2010. Zijn secretaresse heeft gratie gekregen, zijn gevangenisstraf van 8 jaar werd met een half jaar teruggebracht.

Veera’s moeder en zijn echtgenote proberen het maar weer eens en hebben premier Yingluck verzocht voor Veera gratie te vragen of hem tegen Cambodjaanse gevangenen in Thailand te ruilen. Yingluck belooft dat te doen zodra de nieuwe regering in Cambodja is geformeerd.

Veera, zijn secretaresse en vijf andere Thais werden gearresteerd toen ze een omstreden gebied aan de grens in Sa Kaeo bezochten. Ze zouden zich op Cambodjaans grondgebied hebben bevonden. De anderen werden na een maand vrijgelaten.

– Gouverneur Prapas Chongsanguan van de State Railway of Thailand verbindt zijn lot aan de reparaties aan het baanvak Uttaradit-Chiang Mai. Hij neemt ontslag indien er nadien weer treinen ontsporen. Het baanvak is 45 dagen gesloten; er wordt door 245 personen aan gewerkt. De staf heeft Prapas gevraagd dat aantal tot 525 uit te breiden om de deadline te halen.

Economisch nieuws

– Gaat China 1,2 miljoen ton rijst kopen van Thailand? Volgens een bericht van het Engelse persbureau Reuters is dat onwaarschijnlijk, omdat China zoveel rijst niet nodig heeft. Minister Niwatthamrong Bunsongphaisan (Handel) houdt niettemin vol dat de twee regeringen binnen twee weken hun handtekening onder de koop zetten.

‘We hebben over de rijstdeal onderhandeld met vertegenwoordigers van het Chinese staatsbedrijf Beidahuang, dat ook belangstelling heeft voor 200.000 ton rubber uit Thailand’, zegt hij. ‘Er is geen reden voor de regering om net te doen alsof. De verkoop is echt.’

Korn Chatikavanij, minister van Financiën in de vorige regering en tweede partijleider van de Democraten, heeft het Reuters-bericht op zijn Facebookpagina gezet en vraagt zich ook af of er een deal is. Hij vindt dat de regering met de billen bloot moet [mijn formulering, DvdL], omdat het hypotheeksysteem voor rijst al meer 500 miljard baht heeft gekost, het maximum dat de regering ervoor had uitgetrokken.

Voor het komend seizoen heeft het kabinet een budget van 270 miljard baht gereserveerd onder de voorwaarde dat het het ministerie van Handel lukt rijst uit de gigantische voorraad (opgebouwd tijdens het vorige en huidige rijstseizoen) te verkopen.

– Drie buitenlandse mobiele-telefoonbedrijven uit Maleisië, Zuid-Korea en Europa hebben belangstelling om in september mee te bieden op de veiling van 4G. Suthipol Thaweechaikarn, lid van waakhond NBTC, verwacht een harde strijd om het 1800-MHz spectrum, nu buitenlandse spelers mee willen doen.

De NBTC heeft binnenkort overleg met de minister van ITC, CAT Telecom en DTAC over het voorstel 25 MHz van de 1800-MHz bandbreedte terug te nemen van DTAC, die het niet gebruikt. Er zou dan 50 MHz kunnen worden geveild. Het Maleisische bedrijf Maxis Communications wil alleen al op 25 MHz bieden.

– De forse toename van het aantal geweigerde leningen door commerciële banken is niet verontrustend omdat het percentage slechte leningen constant blijft, zegt Salinee Wangtal, assistent-gouverneur van de Bank of Thailand. De stijging van het aantal weigeringen is toe te schrijven aan aanvragers die hoge schuldlasten hebben, terwijl hun inkomen gelijk blijft. De BoT is niet van plan in te grijpen, aldus Salinee.

Vooral auto- en persoonlijke leningen zijn een bron van zorg. Ze zijn afgesloten door mensen met een laag inkomen (de autolening in het kader van het eerste-autoprogramma van de regering) en die zijn kwetsbaar bij economische onzekerheid.

Het aantal weigeringen bedraagt momenteel 20 tot 30 procent tegen 10 procent in het verleden. Het zou nog verder kunnen stijgen wanneer de schuldverplichtingen de debt servicing ratio, die door de banken wordt gehanteerd, overstijgt. Dat percentage staat nu op 30 à 40 procent van het beschikbaar inkomen. De staatsbanken zijn iets minder streng. De commerciële banken kijken tegenwoordig ook steeds kritischer naar de waarde van het onderpand.

Eind juni bedroeg het percentage NPL’s op autoleningen ongewijzigd 1,6 procent van alle uitstaande autoleningen; het totaal aantal slechte leningen steeg marginaal.

– Voor de vierde keer dit jaar heeft het Kasikorn Research Center (K-Research) zijn prognose van de economische groei naar beneden bijgesteld. Ditmaal van 4 naar 3,7 procent. De prognose is gebaseerd op de belangrijkste economische indicatoren: export, overheidsbestedingen, particuliere investeringen en consumptie. Die bevinden zich nog steeds ‘in the doldrums’ (in de put). K-Research verwacht dat de economie in het derde kwartaal geleidelijk opkrabbelt. In september trekt de export aan, zodat de groei van het bbp in het derde kwartaal groter is dan in het tweede kwartaal.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 september 2013”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het kopje boven het verhaal over de rechtbankkamer op Suvarnabhumi in de BP luidt: ‘Courtroom for aggrieved farang opens on Monday’. Gekwetste en gekrenkte farangs! Dat is een ernstige misdaad!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tino Kuis Bangkok Post weet blijkbaar niet dat Vrouwe Justitia geblinddoekt is en zonder aanzien des persoons recht spreekt. Ik ben zo vrij geweest het woord farang (buitenlanders) te vervangen door passagiers. Moet mijn collega’s een beetje beschermen.

 2. egon wout zegt op

  Waarde Tino: Vermoedelijk staat dit bord boven de uitgang, NA uitspraak van de rechter.

 3. l.lagemaat zegt op

  Deze maand is er wel in Pattaya een speciale rechtbankkamer geopend voor toeristen.
  (Protection Section of the Pattaya Courthouse)
  Deze wil in 1 dag volgens mr.Somsak, de z.g. minor disputes afhandelen.
  B.v. aanmeldingen van diefstallen,conflicten,ongelukken,etc.
  Toeristen hoeven niet meer op ellenlange procedures te wachten.
  Is het een gecompliceerder gebeurtenis,zoals in augustus de dood van 2 Chinezen bij
  de Bali Hai Pier door het overvaren van een speedboot,dan worden de verbalen op zeer
  korte termijn afgehandeld en aan de diverse instanties doorgegeven volgens politiechef
  Apichart uit Pattaya.
  Wordt deze aanpak een succes dan wordt dit op andere plaatsen ook ingevoerd,Phuket,
  Chiang Mai,Suvarnabhumi,etc.
  Openingstijden Pattaya Courthouse: ma. – za. : 8.30 – 16.30
  tel.nr.038 – 252-130-2 ext 184

  groet,
  Lodewijk

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ l.lagemaat Zie Nieuws uit Thailand van vrijdag 6 september. Daar is dit al vermeld, maar het kan geen kwaad het nog eens te herhalen voor wie het item destijds niet heeft gezien. Bedankt.

   • l.lagemaat zegt op

    Beste Dick,

    Dit item heb ik inderdaad gemist,bedankt!

    groet,
    Lodewijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website