Ondanks het advies van Unicef om kinderen niet mee te nemen naar politieke rally’s, hebben sommige demonstranten geen keus omdat niemand thuis voor hun kroost kan zorgen. Dus is Chitpas Kikadon, co-leider en woordvoerder van de protestbeweging, in het Lumpinipark een schooltje begonnen om de aanwezige kinderen bezig te houden.

De school draagt de naam Under-The-Tree-School; u mag raden waarom. Schooltijden zijn 10 tot 15 uur. PDRC-bewakers zorgen voor de beveiliging. Wat doen de kinderen zoal? Chitpas (28): tekenen, luisteren naar volksverhalen, spelletjes spelen en speelgoed maken. Zo’n vijftig kinderen in de leeftijd van 3 tot 11 jaar gaan elke dag naar de Onder-De-Boom-School.

– Rare ontvoeringszaak in Phuket. Een Russische man en zijn vriendin komen in augustus op een studentenvisum aan in Phuket. Ze betrekken een luxe woning in Kathu. Familie in Rusland alarmeert de ambassade een week geleden dat ze zich zorgen maakt over hun veiligheid.

De woning is leeg, de vriendin wordt na een tip van de werkster in een hotel aangetroffen. Ze is met een mes gestoken in haar nek, polsen en handen. Op de vloer liggen onder andere verscheurde Thaise bankbiljetten. De man is spoorloos. De politie mag het allemaal uitzoeken. Ze heeft de vriendin nog niet kunnen verhoren

– Om het schreeuwend tekort aan vakleerkrachten in het beroepsonderwijs te verlichten biedt de Teacher’s Council of Thailand experts de mogelijkheid twee jaar onbevoegd les te geven, maar binnen die periode moeten ze wel hun lesbevoegdheid halen. Volgens het ministerie van Onderwijs komt het beroepsonderwijs 10.000 vakleerkrachten tekort, vooral bij olie en gas, logistiek, sieraden, alternatieve energie en andere moderne studierichtingen.

– De formulering snap ik niet goed ‘A baby born with conjoined heads, separate spines and shared internal organs’,  maar ik neem aan dat gedoeld wordt op een Siamese tweeling. De bay werd vrijdag geboren en stierf gisteren. Niet alleen voor de ouders maar ook voor het ziekenhuis waren de twee hoofden een verrassing. Volgens de ziekenhuisdirecteur was dat niet te zien op de echo omdat de foetus op zijn zij lag.

– Dat kan geen toeval zijn, zegt protestgroep NSPRT. Het is toch wel merkwaardig dat zondag bij de trekking van de Staatsloterij de laatste cijfers van de nummerplaten van auto’s die door de premier worden gebruikt, getrokken werden.

Zo viel de eerste prijs op 531404, terwijl de kentekenplaat van Yingluck’s Volkswagenbusje waarin ze vorig weekend in Chiang Mai reed, het nummer 5404 draagt. Ook bij de prijs voor de laatste twee eindgetallen kwam zo’n ‘toevalligheid’ voor.

En da’s verdacht, vindt NSPRT-adviseur Nitithorn Lamlua. [die misschien ook nog in kaboutertjes gelooft] Het is overigens niet de eerste keer dat de nummerplaten van Yinglucks wagen tips voor winnende nummers bevatten.

– Ze mogen dan ‘homemade’ zijn, zoals de krant schrijft, maar onderschat die zelf in elkaar geknutselde bommen niet. Gisterochtend werden er twee gevonden bij het kantoor van Procureur-Generaal (foto homepagina) en het kantoor van het Judiciary Development Institute aan de Ratchadaphisek Road.[Niet ver vanaf het domicilie van uw redacteur.] Met een hogedruk waterspuit werden de ‘powerful’ bommen onschadelijk gemaakt.

Soortgelijke bommen worden in het Zuiden gebruikt, zegt EOD-hoofd Kamtorn Uicharoen. De bommen zijn krachtig genoeg om binnen een straal van 30 tot 40 meter dood en verderf te zaaien. Om hem te kunnen maken moet je ‘highly experienced’ zijn.

– ’t Is weer hetzelfde liedje, dus wordt vervelend om te vermelden. Actieleider Suthep Thaugsuban wijst het initiatief van zes publiekrechtelijke organen voor onderhandelingen af en de regering zegt dat de randvoorwaarden in overeenstemming met de grondwet moeten zijn.

Niets nieuws onder de zon dus. En pech voor de zes organen, waaronder de Kiesraad en de National Anti-Corruption Commission, die gisteren hun plannen presenteerden. Ze stelden voor dat beide partijen een lijstje met tien namen van potentiële, dus neutrale bemiddelaars zouden inleveren.

Personen die door beide worden genoemd, zouden de taak krijgen een ‘roadmap’ en randvoorwaarden voor onderhandelingen vast te stellen. De selectie om vijf personen te vinden zou een maand in beslag kunnen nemen, aldus kiesraadcommissaris Somchai Srisuttiyakorn die de plannen van de Zes in het kantoor van de Nationale Ombudsman bekend maakte.

Actieleider Suthep Thaugsuban wees het voorstel maandagavond op het Lumpini-podium af, hetgeen geen verbazing kan wekken gezien zijn eerdere uitspraken ‘We onderhandelen niet. Het is alles of niets.’

– Aan de noodtoestand komt een eind en daarvoor in de plaats wordt de minder vergaande Internal Security Act (ISA) van kracht in Bangkok en delen van omliggende provincies. Vandaag neemt het kabinet dit besluit, zegt minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken), adviseur van het CMPO dat verantwoordelijk is voor de noodtoestand. De huidige leden van het CMPO gaan het Capo vormen dat voor de ISA verantwoordelijk is. [Mag u zelf raden waar Capo voor staat.]

Surapong wil dat het kabinet aan politiecommissaris Adul Saengsingkaew vraagt contact op te nemen met het leger over de legerbunkers in de stad. Die schrikken volgens Surapong de toeristen af en kunnen wel verdwijnen nu de noodtoestand wordt opgeheven. Ze zouden verplaatst moeten worden naar regeringsgebouwen. Surapong [ja, actief baasje] gaat buitenlandse ambassades vragen toeristen en investeerders aan te moedigen om terug te keren naar Thailand.

De DSI (Thaise FBI) maakt zich enige zorgen over de training die protestbewakers krijgen. Die training zou geweld kunnen uitlokken. Volgens de DSI directeur-generaal hebben bewakers voorheen geweld en wapens gebruikt.

– De strijdlustige taal van de roodhemden heeft de irritatie gewekt van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Hij vindt de roodhemdleiders ‘mensen zonder eer’. Prayuth wil ook niet onderhandelen met leiders die strijd beloven en ontoelaatbaar grove taal gebruiken.

Prayuth deed enkele gepeperde uitspraken naar aanleiding van de voorzitterswisseling bij het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). De leiding is overgenomen door hardliner Jaruporn Prompan, die – laten we dat niet vergeten – vrij is op borgtocht en beschuldigd wordt van terrorisme vanwege zijn rol in 2010 bij de roodhemdongeregeldheden. In zijn maidenspeech kondigde hij hardere acties tegen de anti-regerings beweging aan, maar die zouden wel ‘vreedzaam’ zijn.

Prayuth zei gisteren dat sommige Thais kameraden aanmoedigen om met elkaar te vechten. De legerchef beloofde mensen die haat zaaien en geweld en trotsering van de overheid stimuleren, te zullen vervolgen. ‘Als iemand geweld gebruikt tegen soldaten, zal ik tegen hen geweld gebruiken.’

Het leger is thans met 176 controleposten aanwezig in Bangkok en omgeving. Desalniettemin gaan aanvallen door.

– Dacht ik toch dat het hoofdstuk wilde gaurs in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan) was afgesloten met de vaststelling dat 24 gaurs in december waren bezweken aan een virus, komt de politie nu met een onderzoek naar een groep stropers. Die zou verantwoordelijk zijn voor de dood van een gaur, waarvan kop en vlees waren verwijderd en die in brand is gestoken. Dat lijkt wel aannemelijk want forensische experts onderzoeken gebruikte kogels. Het karkas werd zondag door boswachters gevonden bij een kreek in Khao Chao.

De grote droogte drijft de gaurs en olifanten dieper het park in, waardoor ze volgens het districtshoofd kwetsbaarder voor smokkelaars zijn. Een gaurkop met horens kan 50.000 tot 80.000 baht opleveren, de prijs van het vlees hangt af van de versheid.

– Een nieuwe militaire eenheid, Budo Task Force geheten, gaat op zoek naar schuilplaatsen van opstandelingen in de Budo bergen in het diepe Zuiden. Daar wordt getraind voor aanvallen op militaire kampen in de regio.

Sinds maart 2012  zijn in het gebied al elf kampen van opstandelingen gevonden. De laatste bevond zich in het district Bacho (Narathiwat). Een forse hoeveelheid munitie en militaire kampeeruitrusting werden daarbij in beslag genomen.

In Yaha (Yala) is een voormalige officier van de Special Branch bij zijn benzinestation doodgeschoten. Zijn lichaam werd in brand gestoken. Hij werd belaagd door twee mannen die op een motorfiets kwamen om zogenaamd benzine te tanken. Uit zijn kantoor stalen ze een notebook, geld en documenten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 18 maart 2014”

  1. teun zegt op

    Het wordt hoog tijd om Suthep cs. permanent in het Lumpini Park te laten zitten. Met zo’n figuur is gewoon niet te werken. Volgens mij heeft hij toch een realiteitsbeeld, dat niet geheel op feiten is gebaseerd.

    Het beste is om – nu hij nog steeds niet normaal in gesprek wil – een prikkeldraad rond het park te leggen (of een muurtje te metselen, zoals Suthep cs. ook doen rond bedrijven, die hen niet aanstaan) en de gehele club in hun sop te laten gaarkoken. O ja, misschien 1 mobieltje voor de gehele groep verstrekken, waarmee ze kunnen laten weten wanneer ze wel willen praten. De man begrijpt nog steeds niet wat een democratisch proces is. En dat is in elk geval niet: jouw zin doordrukken, waarbij andersdenkenden buitenspel dienen te blijven.

    Ik denk dat het nu dus raadzaam is om eventuele hervormingen te formuleren en – bij een meerderheid – in te voeren en Suthep daarvan dan via de media te informeren. Nog langer wachten op dit heerschap betekent een nodeloos verlies van tijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website