Als het een wraakactie was voor de dood van zestien kameraden woensdag tijdens een mislukte aanval op een mariniersbasis in Narathiwat, dan hebben opstandelingen in de provincie Pattani dit weekend duidelijk gemaakt dat er met hen niet valt te spotten.

Op 50 verschillende plaatsen in de districten Muang en Yaring vonden bomaanslagen en brandstichtingen plaats, waarvan de politie er 8 wist te voorkomen. Drie defensievrijwilligers verloren hun leven toen een bom explodeerde bij een restaurant in de stad Pattani. Andere doelwitten waren een supermarkt, winkel met elektrische apparaten, het onderdak van defensievrijwilligers, telefoonmasten en bewakingscamera’s.

De burgemeester van het district Muang (Pattani) wil geen verband leggen met de dood van de 16 militanten. ‘De opstandelingen slaan toe wanneer ze maar een kans zien. We moeten de bewaking en surveillance opvoeren.’ De atmosfeer in Muang was zondag grimmig. De meeste zaken bleven dicht en mensen kwamen hun huis niet uit. Het straatbeeld werd gedomineerd door EOD-personeel, brandweerwagens en ambulances en om elke 300 meter waren controleposten ingericht om voertuigen en mensen te controleren.

– Oppositiepartij Democraten schaart zich achter het verzoek van de Nationale Ombudsman aan premier Yingluck om de teruggave van het paspoort aan oud-premier Thaksin te heroverwegen. Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij zegt dat Yingluck snel dient te beslissen omdat het gaat om een familielid, waardoor er sprake is van een belangenconflict.

Thaksin’s paspoort werd in 2009 door de toenmalige regering van Democraten ingetrokken, maar door de huidige minister van Buitenlandse Zaken in 2011 teruggegeven. De Ombudsman kwam in actie op verzoek van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) en vroeg het ministerie van Buitenlandse Zaken het besluit te heroverwegen, maar dat weigerde ze. Vorige week probeerde de Ombudsman het daarom nog maar eens, maar nu bij de premier herself.

– Het Labour Solidarity Committee (TLSC) gaat campagne voeren voor de vorming van vakbonden in elke industrietak zodat de onderhandelingspositie van werknemers wordt versterkt. Dat is gisteren afgesproken tijdens een vergadering bij de Metropolitan Electricity Authority, het elektriciteitsbedrijf van Bangkok. De vorming van industriële vakbonden maakt deel uit van een 10-jarenplan om de arbeidersbeweging in alle sectoren te versterken.

– De twee buffels die donderdag zijn gestolen uit Wat Tanod Teay in Ayutthaya zijn weer terecht, maar voor één kwam de redding te laat want die was een uur voordat de politie zaterdag arriveerde in een abattoir in Nakhon Sawan geslacht. Het dier is onder grote belangstelling gisteren begraven op het tempelterrein. De andere buffel werd gered toen het dier op het punt stond in Chiang Rai naar het buitenland te worden gesmokkeld.

Beide dieren zijn geboren uit een koe die gedoneerd was door prinses Bajrakitiyabha. De politie heeft al twee verdachten aangehouden. Mogelijk waren meer personen bij de diefstal betrokken.

– Alhoewel het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana Road al sinds 2007 in gebruik is, is het pas gisteren officieel geopend. De vertraging is te wijten aan problemen met de overdracht van bepaalde government units [?]. Kroonprins Maha Vajiralongkorn verrichte de inauguratie. Hij werd vergezeld door zijn echtgenote prinses Srirasm en hun zoon prins Dhipankara Rasmijoti.

– Het Campaign Committee for the Amendment of Article 112 gaat het opnieuw proberen. In mei leverde het bij het parlement een burgerwetsvoorstel in, voorzien van 30.000 handtekeningen, tot wijziging van het majesteitsschennisartikel 112. In oktober besloot het Huis van Afgevaardigden dat het voorstel in strijd was met de grondwet en weigerde het in behandeling te nemen.

Deze week krijgt de Kamer een beroepsschrift van de commissie met een herhaald verzoek. Volgens een van de indieners is de afwijzing van het Huis gebaseerd op foutieve informatie.

Zoals bekend bestaat er veel kritiek op het artikel vanwege de hoge strafmaat, het misbruik dat ervan gemaakt wordt om politieke tegenstanders de mond te snoeren en de systematische weigering van de rechtbank verdachten op borgtocht vrij te laten. De critici betogen dat het artikel in strijd is met het recht op vrije meningsuiting.

– De weigering over te werken heeft maar één dag geduurd. Zaterdagavond werkten de havenarbeiders in Klong Toey (Bangkok) weer vrolijk over, alhoewel aan hun eis, het ontslag van de directeur-generaal van de Port Authority of Thailand, (PAT) nog niet was voldaan.

De Thai Federation on Logistics – het kan geen toeval zijn – zegt dat de werknemers verschepers afpersen. Voor elke container die wordt opgehesen, moet gedokt worden: 50 baht voor een lege container en 100 baht voor een volle. Bovendien zegt de federatie dat de PAT-werknemers overwerkuren claimen, die ze niet hebben gewerkt.

Vandaag vergadert het bestuur over de eisen van de havenabeiders. Wanneer ze niet hun zin krijgen, gaan ze opnieuw in staking.

– De concentratie stofdeeltjes in de lucht in de provincies Lampang en Phrae heeft de veiligheidsgrens overschreden. In Lampang is 139 ug/cu m gemeten en in Phrae 127. De veiligheidsnorm ligt op 120 microgram per kubieke meter (ug/cu m). Boosdoener zijn bosbranden.

Zie ook het artikel Verbod op bosbranden bevordert bosbranden, dat later vandaag op de blog wordt gezet.

– Een gratis boek: mijn liefje, wat wil je nog meer? In het Bangkok Art and Culture Centre lagen gisteren 7.200 gratis titels, door het Book Friends Network bij verschillende uitgeverijen losgepeuterd. Het zullen wel winkeldochters geweest zijn, oftewel onverkoopbare boeken. In Nederland zouden ze bij De Slegte liggen, maar niet gratis.

– Een Brits echtpaar, beiden 34, dat een wereldreis per fiets maakte, is woensdag in Chachoengsao door een pickup truck geschept en om het leven gekomen. De chauffeur zal vervolgd worden wegens roekeloos rijden.

Gouverneursverkiezing Bangkok

– Het maakt niet uit wie de gouverneursverkiezing op 3 maart in Bangkok wint, de verkeersproblemen worden niet opgelost. Geen enkele van de drie kandidaten die de strijd aanvoeren, biedt een echte oplossing, zeggen drie experts die door Bangkok Post zijn uitgenodigd om hun licht te laten schijnen over de verkiezingsbeloftes van Sukhumbhand Paribatra (Democraat, wil herkozen worden), Pongsapat Pongcharoen (regeringspartij Pheu Thai) en Sereepisuth Temeeyaves (onafhankelijke kandidaat).

Assistent-hoogleraar Saksit Chalermpong van de Chulalongkorn universiteit zegt dat Pongsapat beloftes doet, die hij niet kan waarmaken. Hij belooft bijvoorbeeld naleving van de verkeersregels strenger te controleren, maar de verkeerspolitie valt onder de Royal Thai Police en niet onder de gemeente.

Sommige kandidaten hebben loze fantasietjes zoals de constructie van skywalks om de trottoirs te ontlasten. Saksit: ‘Daarmee los je het probleem niet op. Je vermijdt het probleem door te denken: als we het trottoir niet kunnen gebruiken [door de straatverkopers] dan bouwen we toch een skywalk.’

Suchatvee Suwansawat, deken van de technische faculteit van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang, vindt dat de volgende gouverneur een ‘echte hervormer’ moet zijn. ‘Maar elke kandidaat doet soortgelijke beloftes, zoals we bouwen dit en we bouwen dat. Een goede gouverneur moet uitstekende huishoudelijke vaardigheden hebben. Hij lijkt min of meer op een huisvrouw die voor drie dingen zorgt: veiligheid, hygiëne en de omgeving.’

Thawatchai Supadit, vice-rector van het National Institute of Development Administration, signaleert een gebrek aan besluitvaardigheid bij de gouverneur en het ontbreken van discipline bij de bewoners. ‘Vuilnis en afvalwater zouden niet langer een probleem zijn, wanneer bewoners meer verantwoordelijkheid toonden. We misdragen ons. Het afvalwater komt van huishoudens die het regelrecht in de waterwegen lozen.’

– Wie heeft iets te zeggen over het verkeer in Bangkok, dat zich het best laat omschrijven als een permanent infarct? Columnist Voranai Vanijaka geeft in Bangkok Post het antwoord: iedereen en tegelijkertijd niemand. De gouverneurskandidaten hebben allemaal mooie plannetjes, maar over de straten en wegen heeft de gemeente Bangkok niets te vertellen, die vallen onder het ministerie van Transport en de politie controleert het verkeer.

Het zou allemaal beter geregeld kunnen worden, maar dat betekent een gevecht door het web van lokale peetvaders, die banden hebben met lokale politieke belangen, die banden hebben met belangen van landelijke partijen, die banden hebben met de belangen van landelijke peetvaders.

Nog zoiets: de (bovengrondse) metro valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente Bangkok, maar de (ondergrondse) metro is het pakkie an van het ministerie van Transport. Sommige scholen worden beheerd door de gemeente Bangkok, andere door de landelijke overheid en hetzelfde geldt voor ziekenhuizen.

De gemeente heeft wel iets te zeggen over voetpaden, maar als het gaat om al die kraampjes die in de weg staan, komt de machtige city inspector in beeld die de huurpenningen incasseert. Hoe kunnen ze ooit verwijderd worden wanneer ze betaald hebben en geregistreerd staan?

De werkelijkheid is dat de gouverneur van Bangkok en de gemeente bitter weinig macht hebben om iets van echte veranderingen in de hoofdstad tot stand te brengen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 18 februari 2013”

  1. Jacques zegt op

    Geen leuk bericht over de luchtvervuiling in Phrae (en Lampang). Maar het klopt wel. Er kan hier, als het windstil is, dagenlang een vieze lucht hangen.
    Net vannacht heeft het hier ten Noorden van Phrae een paar uur hard geregend. Dat frist de lucht weer even op. Nu nog maatregelen om de vervuiing te voorkomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website