De aantallen verschillen van de berichtgeving gisteren, maar gruwelijk blijft het wat Nui op zijn kerfstok heeft, de man die is aangehouden voor de ontvoering en verkrachting van en moord op een 6-jarig meisje. De politie gaat nu uit van vijf verkrachtingen van kleine kinderen en drie doden, alleen al deze maand.

Het precieze aantal misdrijven dat Nui heeft gepleegd, is nog onduidelijk. Maandag vertelde hij tien slachtoffers te hebben gemaakt, van wie hij er vier had gedood.

Inmiddels is ook meer bekend geworden over zijn achtergrond. Nui groeide op in een weeshuis totdat een echtpaar hem op 7-jarige leeftijd adopteerde. Zijn pleegouders stierven toen hij 15 jaar was. Hij heeft als bouwvakker gewerkt en maakte zijn eerste slachtoffer in 2008. Het 7-jarige meisje overleefde de poging tot verkrachting en wurging. Na een gevangenisstraf van drie jaar en acht maanden kwam hij vrij. Omdat hij in zijn oude dorp niet meer welkom was, ging hij naar Bangkok waar hij dakloos was en zich bedelend en werkend voor tempelkermissen in leven hield.

Voor een reconstructie van de misdaad nam de politie hem gisteren mee naar de plaats delict. Op de tv zag ik dat die grote belangstelling trok en tot enig duw-en trekwerk van woedende omstanders leidde.

– En weer heeft actieleider Suthep Thaugsuban opgeroepen tot een massarally. Doel: demissionair premier Yingluck te bewegen om haar biezen te pakken. De datum is niet toevallig gekozen, want maandag opent de registratie van kandidaten voor de verkiezingen van 2 februari.

Suthep heeft vrouwelijke demonstranten gevraagd zondagavond bij de woning van Yingluck te demonstrereren. ‘Alleen vrouwen. Geen katoey alsjeblieft. Dit is iets tussen vrouwen. De vrouwen gaan bloemen geven aan Yingluck en zullen haar vragen de eer aan zichzelf te houden en af te treden.’

Voor de rally van zondag wordt tweemaal ‘geoefend’: morgen trekt Suthep van de Ratchadamnoen Avenue via Sukhumvit naar Phetchaburi en Asok en op 20 december loopt hij naar Silom en Yaowarat (Chinatown). Zaterdag is een rustdag. Mensen die de rally willen bijwonen, dienen ter wille van hun veiligheid overdag te reizen en voorbereid te zijn op mogelijke blokkades door de politie.

Diplomaten van diverse landen zijn uitgenodigd om vanmiddag een kijkje te nemen op de protestlocatie op de Ratchadamnoen Avenue. Suthep wil hen informeren over de eisen van zijn beweging en hij gaat hen meenemen naar de protestlocaties van het Dhamma Army en het Network of Students and People for Thailand’s Reform, naar mijn weten ook op de Ratchadamnoen Avenue.

Een mars vandaag heeft als motto ‘reform before election’. Ze is georganiseerd door de People’s Democratic Reform Council (van Suthep) en de State Enterprise Workers Relations Confederation. De vakbond van Thai Airways International (THAI) zegt dat leden van de twee organisaties vanochtend voor het hoofdkantoor van THAI verzamelen. Vandaar marcheren ze naar een aantal overheidsdiensten, zoals de Provincial Waterworks Authority en Cat Telecom Plc. De werknemers wordt gevraagd zich aan te sluiten bij de mars.

– Het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) heeft het er maar druk mee. Tegen actieleider Suthep Thaugsuban zijn zestig aangiften gedaan. Twintig daarvan worden als zogeheten ‘special case’ in onderzoek genomen. De meeste beschuldigingen betreffen verraad. DSI-hoofd Tarit Pengdith zegt dat het nog te vroeg is voor een beslissing over verhoor of arrestatie van Suthep.

– De vredesgesprekken van Thailand en verzetsgroep BRN kunnen pas hervat worden nadat een nieuwe regering is aangetreden, zegt Srisompob Jitpiromsri, docent politicologie aan de Prince of Sonkhla universiteit in Pattani. Indien een nieuwe regering van bijvoorbeeld Democraten zou aantreden, kan het onderhandelingsteam worden gewijzigd en zouden de gesprekken in het geheim kunnen doorgaan, hetgeen de wens van de Democraten is, speculeert hij.

Volgens Romdon Panjor van Deep South Watch worden de vredesgesprekken niet uitgesteld vanwege de politieke onrust, maar vanwege de vijf eisen die BRN in april aan voortgang van de gesprekken stelde en waarop Thailand nog steeds niet heeft gereageerd. Eerder deze maand zijn ze nog eens herhaald door BRN-delegatieleider Hassan Taib. Hij eiste bovendien dat ze door het parlement worden erkend en dat de premier ze op de nationale agenda dient te plaatsen.

– Netizens hebben zich het lot aangetrokken van een echtpaar dat tot 15 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens het illegaal kappen van hout in nationaal park Dong Ranang (Kalasin), terwijl ze in feite wilde paddenstoelen aan het plukken waren.

Het echtpaar (48 en 51) had de pech dat tegelijkertijd houthakkers in het bos bezig waren. Die zagen kans te ontsnappen toen de politie hen wilde arresteren. Het echtpaar raakte in paniek, nam de benen en liet hun motorfiets achter. De motorfiets leidde de politie naar het echtpaar, dat vervolgens gearresteerd werd. Dat alles speelde zich af in juli.

Volgens het tv-kanaal 3 programma Khao Sam Miti heeft het echtpaar bekend omdat hun advocaat en buren hadden gezegd dat hun straf dan verminderd zou worden. De Supreme Court heeft inmiddels de rechtbank gelast meer getuigen te horen. Wegens gezondheidsredenen is de man vrijgelaten, de vrouw zit nog gevangen.

Op het Seri Thai webforum wordt er fijntjes op gewezen dat een teenager, verantwoordelijk voor de dood van negen personen bij een aanrijding in 2010 op de tolweg, een voorwaardelijke straf van 2 jaar kreeg en de zoon van een politicus werd vrijgesproken, nadat hij een politieagent had doodgeschoten. [Bedoeld wordt de zoon van Chalerm Yubamrung, thans minister van Werkgelegenheid.]

– Premier Yingluck heeft de slogan van National Children’s Day 2014 bekend gemaakt, die altijd op de tweede zaterdag van januari wordt gehouden. Houd u even vast, hier komt hij: Grateful, dutiful, well-behaved and disciplined children will help Thailand prosper. Het is sinds 1956 traditie dat de premier een slogan bedenkt.

– Een 50-jarige vrouw is bij een bushalte in Rangsit ernstig gewond gewond toen een reclamebord van 8 meter hoogte losraakte en op haar viel.

– De dood van een 48-jarige Rus in Jomtien wordt door de politie toegeschreven aan zijn diabetes en een biertje tijdens een hypo. Hij kan zijn evenwicht hebben verloren, waardoor hij tegen een spiegel viel, die brak en hem verwondde.

Politiek nieuws

– Veertien politici van de voormalige oppositie en een van een andere coalitiepartij zijn overgestapt naar regeringspartij Pheu Thai. Het gaat om tien leden van de zogeheten Matchimathiparaya factie van oppositiepartij Bhumjaithai, vier gewone partijleden en een van coalitiepartij Chartthaipattana.

In het hoofdkwartier van Pheu Thai werden ze gisteren welkom geheten door partijleider Charupong Ruangsuwan en Somchai Womgsawat, voormalig premier die er een politieke ban van 5 jaar op heeft zitten (tevens echtgenoot van Thaksins zuster Yaowapa).

Ook coalitiepartij Chartpattana heeft te maken met overlopers. Drie zijn naar Pheu Thai gegaan en vijf naar Chartthaipattana. De partij vergadert morgen over de daardoor ontstane situatie.

Regeringspartij Pheu Thai ontkent dat oud-premier Thaksin zich bezighoudt met de samenstelling van de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2 februari. Woordvoerder Prompong Nopparit zegt dat de oud-premier daarmee niets te maken heeft.

De selectiecommissie van de partij is nog bezig de kieslijst samen te stellen en die lijst moet daarna nog worden goedgekeurd door het partijbestuur. Ondanks de toestroom van overlopers plus geïnteresseerde politici, van wie de politieke ban van 5 jaar begin deze maand is afgelopen, is er volgens Prompong geen sprake van strubbelingen.

Volgens sommige berichten is Thaksin in China gearriveerd en zouden Pheu Thai leiders hem vragen de kieslijst te beoordelen alvorens de registratie van kandidaten maandag begint.

– De verkiezingen van 2 februari moeten beschouwd worden als ‘speciale peiling’ om de weg te effenen voor nationale hervormingen. Die boodschap hadden twintig academici en vertegenwoordigers van zeven particuliere organisaties, die waren uitgenodigd voor het door premier Yingluck gevormde forum. Gisteren vergaderde het voor de tweede keer, nadat het zich zondag in meerderheid had uitgesproken voor het doorgaan van de verkiezingen. Aan hervormingen kan daarna worden gewerkt.

Voormalig minister van Financiën Thanong Bidaya liet gisteren een afwijkend geluid horen. Hij pleitte voor uitstel van de verkiezingen en herziening van het kiesreglement. Volgens hem kan de huidige patstelling [van regering versus anti-regerings beweging] worden doorbroken door een commissie te vormen met vertegenwoordigers uit beide kampen. Die commissie zou het reglement moeten herzien met als doel corruptie tegen te gaan. Dat proces neemt hooguit twee à drie maanden in beslag. Een langer uitstel kan de economie niet verdragen, betoogde Thanong.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

12 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 december 2013”

 1. Jan Dekker zegt op

  Kijk eens naar de uitdrukking en lichaamstaal van Nui. Die man is geestelijk gestoord en weet, volgens mij, niet eens dat wat ie gedaan heeft niet goed is. Volgens mij vraagt hij zich af ‘vanwaar al die drukte? Wat doe ik hier?’

 2. Gerrie Q8 zegt op

  Dat verhaal van die overleden Rus in Jomtien, is dat de politie ingefluisterd door Agatha Christie? Zoniet, dan is het in elk geval een mooi scenario voor een nieuwe crimi serie.

 3. chris zegt op

  – a % van de Thai bevolking vindt het uitstekend dat Thaksin zich met de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2 Februari 2014 bemoeit
  – b % vindt dit ook
  – c % kan het geen barst schelen
  – d % vindt dat dit niet hoort voor een oud-premier die zelf voor ballingschap heeft gekozen en zijn straf niet wil uitzitten
  – e % is hier mordicus tegen

  (a+b+c+d+e) % meent zeker te weten dat de Pheu Thai liegt wanneer men zegt dat Thaksin zich niet de lijst bemoeit.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Demonstranten zijn vanochtend, deze keer niet te voet, maar met voertuigen naar het hoofdbureau van de Royal Thai Police (het landelijke politiekorps) getrokken. Ze willen van de politie weten hoe het staat met het onderzoek naar de doden, die op 30 november bij gevechten tussen roodhemden en studenten in Ramkhamhaeng zijn gevallen. Eerder had het People’s Reform Democratic Reform Committee de politie voor het onderzoek zeven dagen de tijd gegeven. Die periode is nu verstreken.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News DNA-onderzoek heeft bevestigd dat de menselijke resten die de politie op een braakliggend terrein bij BTS station Bearing heeft gevonden, van Nong Cartoon zijn, het meisje dat op 6 december werd verkracht en vermoord. Het meisje was door haar vader in een pickup truck te slapen gelegd, terwijl hij en zijn vrouw [eerdere berichten reppen van vrienden] een luk thung concert bijwoonden. De verdachte werd zondagmiddag aangehouden.

 6. Rob V. zegt op

  – 15 jaar voor een valse en naar ik aanneem onrealistische bekentenis van houtkappen? Absurd, dit terwijl diverse figuren vooral uit hogere klassen weg komen met een geen of amper straf voor zware vergrijpen. Triest.
  – Zou Suthep als hij een man van zijn woord zou zijn zichzelf niet al lang moeten hebben aangegeven bij de politie en zichzelf ook hebben opgeknoopt? Sluwe vos. Jammer dat de Thaisee politiek vol met dat soort figuren zit in de diverse kampen.
  – Gemiste kans dat men niet al plannen voor een nieuw kiesstelsel heeft opgesteld (laat staan ingediend), bijvoorbeeld dat elke stem telt (zetels verdeel naar percentage stemmen) ipv het districten stelsel. Dan zou er tenminste een beetje duidelijkheid zijn over wat de partijen willen met het land en of ze het echt democratischer en eerlijker willen maken of men puur uit is op eigen (persoons, familie, partij) belang. Een echte democratie moet dus weer wat langer wachten.
  – Een Thaksin? Tja… het zou het beste zijn als die man zich nooit meer met de politiek bemoeit maar dat lijkt mij een illusie. Helaas.

 7. alex ouddiep zegt op

  De strafvan de paddenstoelenzoekers krijgt verder nog een wrang perspectief als was vermeld dat de minderjarige bestuurster geen rijbewijs had en een fraaie achternaam had die gelijk te stellen is met jonkvrouwe van Oranje-Nassau (Bangkok Post, 28-12-2010, 12-8-2011) De foto van het autowrak hangt sindsdien in mijn keuken en herinnert bezoekers van mijn ijskast woordloos aan het gevaar op de weg, de losse houding tov. de verkeersveiligheid en de klassenjustitie in dit land.

 8. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De rally van de anti-regeringsbeweging aanstaande zondag richt zich op alle ‘key areas’ van Bangkok, zoals Victory Monument, Ratchaprasong intersection, Lumphini Park, Asok intersection en het Democracy Monument. De rally duurt van 13 tot 18 uur. De organisatie heeft uitgerekend dat de ‘key areas’ 577 vierkante kilometer meten en dat er ruimte is voor 2,3 miljoen demonstranten. Actieleider Suthep Thaugsuban zegt dat ze net zo lang doorgaan totdat premier Yingluck aftreedt.

 9. danny zegt op

  beste Dick,

  Het is ontzettend fijn dat je af en toe een aanvulling geeft op de politieke ontwikkelingen.
  Ik wist dus nog niet dat Charupong de man was van de zuster van Thaksin.
  Het zou mooi zijn dat deze hele familie zijn haar koffers zou gaan pakken want ze zijn totaal geïnfiltreerd in het foute politieke systeem.
  Bedankt voor je nieuws.
  Een goed groet van Danny.

  • chris zegt op

   beste Danny,
   Niet Charupong maar oud-premier Somchai is de man van Yaowapa, de zus van Thaksin. Hun dochter was ook lid van het parlement maar is voor vijf jaar uit de politiek verbannen wegens malversaties. Als ik me niet vergis ging het daarbij om het niet volledig opgeven van haar bezittingen/aandelenpakket. Wellicht is die termijn binnenkort verstreken zodat zij weer aan de verkiezingen van 2 Februari kan meedoen, net als haar vader en moeder waarschijnlijk. Er gaan echter ook geruchten dat een aantal van Thaksin’s familieleden zich niet verkiesbaar zullen stellen om verdere aanvallen op de familie te voorkomen.

   • danny zegt op

    beste Chris,

    Bedankt voor de verbetering en je aanvulling van informatie.
    Ik waardeer van jou de bijdrage aan dit blog.
    Een groet van Danny

   • David Hemmings zegt op

    Hoeveel van onze politiekers / regeringsleden “blauw bloed incluis” geven hun bezittingen /aandelen en andere postjes correct op …..? In Belgie alvast niet. wij westerlingen wijzen altijd met dat beschuldigend vingertje , maar is niet anders ,wordt wel meer geraffineerder toegepast .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website