Nieuws uit Thailand – 18 augustus 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
18 augustus 2013

De moordzaak Akeyuth Anchanbutr krijgt een verwarrende wending. Nu beweert een van de verdachten, die het lijk naar Patthalung bracht (waar het werd gevonden) dat zijn voormalige baas hem voor 3 miljoen baht had ingehuurd.

En laat die baas nu enkele malen Thaksin in het buitenland hebben ontmoet in kringen van zakenmensen. De chauffeur beweert ook dat hij tijdens het ritje met het lijk geen enkele politiecontrolepost was tegengekomen en dat enkele officiële voertuigen hem de weg hadden gewezen.

Voor de twee advocaten van de man ligt de conclusie voor de hand: Akeyuth is vermoord op bevel van iemand die banden met Thaksin heeft. Die uitspraak is voor Thaksin en de desbetreffende baas aanleiding hen van smaad te beschuldigen.

Thaksin’s juridisch adviseur Noppadol Pattama zegt dat het verhaal door beide advocaten is gefabriceerd. ‘Thaksin kent veel mensen en velen hebben zich met hem laten fotograferen. Somchai [de baas] is geen naaste kennis  van Thaksin.’

Somchai Jitpreedakorn (foto) is eigenaar van Treeview Co, een bedrijf van microprocessors. Hij bracht gisteren in het gezelschap van zijn advocaat een bezoek aan het hoofd van de gemeentepolitie van Bangkok. Somchai zegt de chauffeur en Thaksin niet persoonlijk te kennen. Wel geeft hij toe dat de chauffeur korte tijd bij zijn bedrijf heeft gewerkt. Somchai ontkent het hoofdkwartier van Pheu Thai te hebben bezocht, eveneens een bewering van de advocaten.

Nog een ontkenning: volgens de politie is er geen bewijs dat een vertegenwoordiger van de advocaat de chauffeur in de gevangenis heeft bezocht en de chauffeur zou zijn eerdere bekentenis niet hebben ingetrokken. De advocaten zeggen echter dat een van hen op 26 juli de chauffeur in de gevangenis heeft gesproken en toen het verhaal over de 3 miljoen baht heeft gehoord. De chauffeur had het verteld omdat hij niet het gehele bedrag had ontvangen.

Donderdag gaat het dossier dat 1.436 bladzijden telt, naar de openbare aanklager. Voor de ontvoering en moord begin juni zijn vier personen aangehouden. Zakenman en anti-Thaksin actievoerder Akeyuth kwam vorig jaar in het nieuws toen hij zei door een van Yingluck’s bewakers te zijn aangevallen. Hij was er toen getuige van dat Yingluck in het Four Seasons Hotel in Bangkok een afspraak met enkele zakenmensen had.

– De negenhonderd Thais die in Egypte werken of studeren, worden geëvacueerd. De eerste groep vertrekt vanmiddag met Egypt Air naar Dubai in de VAE, waar ze worden opgepikt door een toestel van Thai Airways International. Volgens de ambassade in Caïro is de situatie in de Egyptische hoofdstad onverwacht verslechterd. De ambassade is bang dat het geweld zich verder verspreidt.

‘We willen niet dat Thais hier risico lopen’, zegt ambassadeur Chalit Manitkul. ‘Als het geweld zich verspreidt en erger wordt, wordt het lastig om te evacueren. Dus hebben we het bevel voor een ordelijk vertrek gegeven, nu het nog kan.’ De ambassadeur verwacht dat alle Thais de komende dagen het land kunnen verlaten.

– Een duidelijke daad van intimidatie en een aanval op de persvrijheid. Zo noemt Pichai Chuenseuksawadi, hoofdredacteur van Post Publishing, de beschieting van de compound van Post Today-verslaggever Pattara Khampitak. Ook de Thai Journalists Association heeft de beschieting scherp afgekeurd.

De compound waarin drie woningen staan, werd vrijdagnacht enkele malen beschoten. De kogels drongen door het hek en beschadigden de auto van Pattara’s zwager. Aan het hek hing een granaat, die zo bleek later geen explosieve substantie bevatte.

Behalve verslaggever van Post Today, het Thaistalige zusje van Bangkok Post, is Pattara ook presentator van het radioprogramma Post Today Radio Talk. Pattara denkt dat de aanslag bedoeld was hem te intimideren vanwege zijn kritiek op de regering. De zwager zegt met niemand ruzie te hebben.

– Er lijkt een doorbraak te zijn gekomen in het onderzoek naar de diefstal van auto’s waarbij de daders het signaal van een elektronische sleutel onderbreken, zodat de portieren van de wagen niet worden gesloten.

Het Department of Special Investigation heeft vrijdagavond een verdachte in Nonthaburi aangehouden. Hij en een medeplichtige worden verdacht van de diefstal van een Toyota Fortuner eind augustus 2012 in Nakhon Ratchasima. De man heeft bekend en ook toegegeven een pickup truck bij Big C in Nakhon Ratchasima te hebben gestolen.

Volgens de DSI maken beiden deel uit van een bende die op bestelling vanuit het buitenland wagens steelt in het Noordoosten. De Toyota Fortuner en pickup trucks zijn het meest gewild. De bende opereert bij voorkeur op parkeerterreinen van winkelcentra. Wanneer een automobilist zijn wagen wil afsluiten, onderbreken ze het signaal. Autoproducenten zien nog geen kans een afdoende oplossing te vinden.

– Voor de moord op vier agenten, vrijdag in Narathiwat, zijn vier verdachten aangehouden. Ze konden kort na de aanslag op basis van camerabeelden worden aangehouden. De verdachten, in totaal zeven, gooiden een granaat naar de pickup truck waarin de agenten zaten, en namen hen onder vuur met M16 geweren. Nadat de wagen in een greppel was beland, stapten twee opstandelingen van hun motorfiets en beschoten de agenten van korte afstand.

– De vier Thais die in Nigeria waren gegijzeld, zijn vrijgelaten. Ze waren ontvoerd terwijl ze op weg waren naar hun werk op een viskwekerij. Volgens een adviseur van de senaatscommissie arbeid en welzijn, is door de gouverneur van de provincie Rivers State een losgeld van 10 miljoen Nigeriaanse naira (2 miljoen baht) betaald.

– Er is weer eens een trein ontspoord. Ditmaal in Hang Chat (Lampang). Niemand van de driehonderd passagiers raakte gewond. Nadat de passagiers in het ontspoorde treinstel, het zesde en laatste, naar de overige treinstellen waren verhuisd, kon de reis worden voortgezet. De stremming duurde drie uur.

– De koffermoord is opgelost. De man uit Oezbekistan die was aangehouden, heeft bekend zijn vriendin te hebben geslagen, waarna ze van een trap was gevallen en overleden. De man stopte haar daarna in een koffer en liet die achter bij een pompstation in Khlong Toey. De twee zouden ruzie hebben gemaakt over geld dat hij van haar had geleend.

– Rectificatie. Bangkok Post rectificeert het bericht dat Priscilla Hayner, een van de sprekers op het verzoeningsforum, een dagvergoeding krijgt. Ze wordt niet betaald. ‘We regret the error’, schrijft de krant. Dat zouden ze vaker moeten doen, want ik betrap de krant regelmatig op fouten en tegenstrijdige informatie.

Politiek nieuws

– De behandeling van de begroting 2014 is gisteren verdaagd, nadat het Huis van Afgevaardigden de hele nacht had doorvergaderd. Om 10.43 uur vond de eerste vice-voorzitter het mooi geweest. Het parlement had toen lang gedebatteerd over de begrote uitgaven van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vermoedelijk vrijdag wordt de begrotingsbehandeling voortgezet.

Economisch nieuws

– Blikseminslag in een gasscheidingsfabriek van PTT Plc op industrieterrein Map Ta Phut heeft woensdag de LPG-productie met 25 procent teruggebracht. De reparatie van de fabriek gaat drie tot vijf maanden duren. De verminderde productie wordt gecompenseerd met de import van LPG en de verminderde toelevering aan de petrochemische industrie.

Het bedrijf heeft een team gevormd dat de inslag gaat onderzoeken. De fabriek beschikt over bliksemafleiders, maar die waren tijdens het noodweer van woensdag blijkbaar niet bestand tegen het natuurgeweld. De verzekering dekt de schade, maar hoe groot de schade is, wil het bedrijf niet zeggen.

– Het beursgenoteerde aannemingsbedrijf Pre-Built Plc gaat in het vierde kwartaal twee lage flatgebouwen bouwen om de winst uit condominiums te handhaven. Flatgebouwen van acht verdiepingen genereren snel omzet, omdat ze binnen een jaar klaar zijn. Hoge flatgebouwen daarentegen nemen enkele jaren in beslag, niet alleen om te bouwen maar ook om de wooneenheden aan kopers over te dragen. De twee nieuwe projecten komen in het gebied Rama IX-Ramkhamhaeng en aan de Phahon Yothin Road bij de Kasetsart universiteit.

Volgende maand komen twee flats van 41 en 24 verdiepingen met 1.068 wooneenheden in Sathon-Wutthakat klaar.

– Om op de lange termijn voldoende inkomsten te hebben, gaat vastgoedbedrijf Univentures Plc zich meer op de huursector richten. Het bedrijf, eigendom van de zoon van magnaat Charoen Sirivadhanabhakdi, volgt daarmee hetzelfde beleid als de vastgoedarm TCC Land van papa Charoen. Aan het bezit worden meer A-kantoren, hotels en detailhandelsbedrijven toegevoegd.

Het bedrijf bezit thans Park Ventures, een luxueus kantoor annex hotel aan Wireless Road. Het gebouw heeft een platina certificaat vanwege het energiezuinige en milieuvriendelijke karakter. Het draagt echter slechts 7 procent bij aan de totale omzet van 5,48 miljard baht. De meeste omzet komt uit Grand Unity Development, een dochter die condo’s ontwikkelt.

Univentures wil langzaam groeien, want bij een te snelle groei struikelt het bedrijf over zijn eigen voeten, zegt directeur Worawat Srisaan. Het bedrijf wil gedurende de komende negen jaar elke drie jaar een project ontwikkelen met verschillend gebruik. ‘Hotels, kantoren, detailhandel en woningen kunnen elkaar complementeren.’

Mixed-use projecten zoals Park Ventures kunnen binnen slechts enkele jaren worden gerealiseerd terwijl de masterplans van TCC Land meer dan zeven jaar in beslag nemen. Grote projecten zijn ook meer vatbaar voor factoren als de economische swing, veranderingen in overheidsbeleid en de politieke situatie.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 18 augustus 2013”

  1. egon wout zegt op

    Uitstekend Dick!Je commentaar op de rectificatie van Bangkok Post wordt zeer gewaardeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website