Creatieve thailandbloggers,lijkt je dat niet te gek: de beeldschone Miss Universe Thailand 2012 in een creatie die door jou is ontworpen? En je verdient er ook nog eens minimaal 20.000 baht mee.

Tot 15 september heb je de tijd om het ontwerp te maken voor een Thaise nationale dracht, die in de internationale arena een gevoel van ‘Thainess’ moet overbrengen. Het winnende ontwerp wordt uitgevoerd, en Nathpimol Nattayaluck – noem me maar Rida – draagt de creatie later dit jaar tijdens de Miss Universe verkiezing. Wanneer het daar als Best National Costume wordt beoordeeld, vang je nog eens 30.000 baht. En wie weet, wil de redactie van thailandblog er nog een bonus bovenop doen.

Dus bloggers, aan het werk; pak potlood en papier. Een simpel A4-tje volstaat plus een uitleg waar je je inspiratie vandaan hebt gehaald. P.S. Een Volendams kostuum lijkt me weinig kans maken.

– De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Vandaag en morgen houden het kantoor van de premier en een commissie met een lange naam een festiviteit onder de titel ‘Stop Corruption’. Het feestterrein, als we het zo mogen noemen, bevindt zich voor CentralWorld, het megawinkelcentrum dat in mei 2010 door hooligans in brand werd gestoken. Je kunt er terecht voor een tentoonstelling, een seminar en een miniconcert door twee sterren, die als ‘hot’ worden omschreven.

– Drie van de vier personen die bij een brand in de Tiger Discotheque in Phuket zijn omgekomen, zijn vermoedelijk buitenlander en onder de elf gewonden bevinden zich vier Fransen. Eén Fransman heeft voor 40 procent brandwonden opgelopen. De eigenaar van de discotheek wordt mogelijk vervolgd wegens ongeoorloofde verbouwingen en overtreding van de openingstijden. Het gebouw van 2 verdiepingen is zo goed als rijp voor de sloop. Als gevolg van de zware regen donderdagnacht is vermoedelijk kortsluiting ontstaan in een transformator, waardoor die ontplofte.

– Zijn de wijdverspreide branden in het veen en de bossen van Pa Phru Kuan Kreng aangestoken? En door wie: politici misschien? Premier Yingluck heeft een onderzoek gelast, wat hoogtijd is, omdat al 15.000 rai is zwartgeblakerd. Brandstichting lijkt waarschijnlijk omdat op 33 verschillende plaatsen brand woedt. Het platbranden heeft tot doel ruimte vrij te maken voor de aanleg van oliepalm en rubber plantages. Op enkele plaatsen is dat al gebeurd.

Damrong Pidech, hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, weet zeker dat de branden zijn aangestoken door ‘politici op nationaal en lokaal niveau’, maar namen noemen doet hij niet. Het zal moeilijk zijn de daders te identificeren, want ‘er hangen geen camera’s in de bossen’. Bovendien bestrijken de bossen een groot gebied: vijf districten in drie provincies.

Delen van twee districten in Nakhon Si Thammarat waar brand woedt, zijn uitgeroepen tot rampgebied. Hulp van de regering is hard nodig. De bosbranden doen nog een schepje bovenop de droogte waar de provincie onder lijdt. Vanwege de droogte zijn al 13 van de 23 districten uitgeroepen tot rampgebied.

In Phatthalung is het niet gelukt de botanische tuin te redden. Een groot deel van de 6.000 rai is ten prooi gevallen aan het vuur. Circa 1.000 apen zijn het gebied ontvlucht. De staf van de botanische tuin is inmiddels uitgeput. De mannen zijn al een week lang elke dag bezig met de brandbestrijding.

– Het wordt niks met het voorkomen en de bestrijding van overstromingen, stelt Bangkok Post na 1 jaar Yingluck vast. Alles wat de regering heeft gedaan, is drie nieuwe commissies in het leven roepen, terwijl het bestaande National Water Committee daar bij uitstek geschikt voor zou zijn. Maar die heeft al een jaar lang niet vergaderd. In de commissie zijn 25 commissies uit 25 stroomgebieden vertegenwoordigd.

En dan zijn er nog zorgen over de besteding van de 350 miljard baht, die de regering voor projecten heeft uitgetrokken. ‘Het lijkt erop dat deze grote som geld door slechts enkele personen wordt beheerd. Wat we nodig hebben is een goed systeem van checks and balances’, zegt Kampanad Bhatikul, deken van de faculteit milieustudies van de Mahidol universiteit.

Wat Kampanad met name zorgen baart is dat één van de drie nieuwe commissies, wier taak dat is, niets van zich heeft laten horen toen onlangs delen van Lampang, Phrae, Tak en Khon Kaen onder water liepen. ‘Waarom wachten tot de hoofdstad onder water loopt?’

Intussen gebeurt er hier en daar wel wat. De Royal Irrigation Department heeft een irrigatienetwerk met 300.000 rai uitgebreid, waardoor 130 miljoen kubieke meter water extra kan worden opgevangen. Het Department of Water Resources heeft rivieren en kanalen gedregd, waardoor 218 miljoen kubieke meter water extra kan worden opgevangen.

– De regering gaat volgende week 1 miljoen ton rijst uit haar voorraad veilen. Meer rijst zou niet verstandig zijn, omdat dit grote gevolgen voor de prijs zou hebben, zegt minister Boonsong Teriyapirom (Handel). Eind deze maand hoopt de regering een contract met Indonesië te kunnen afsluiten voor de levering van rijst. De minister is er zeker van dat Thailand zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteur kan behouden. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft echter berekend dat India en Vietnam Thailand van de eerste plaats zullen verdringen.

De minister ontkent berichten dat 3 miljoen ton paddy uit buurlanden is gesmokkeld om hier te profiteren van de hoge prijzen die de regering betaalt in het kader van het hypotheeksysteem.

Thans heeft de regering 16,9 miljoen ton rijst in voorraad. De verkoop daarvan zal volgens Boonsong een verlies van 20 miljard baht opleveren en dat is stukken minder dan het verlies van 76 miljard dat onder de vorige regering werd geleden. [De regering Abhisit hanteerde een ander systeem en betaalde het verschil tussen de marktprijs en een referentieprijs. Ze kocht de rijst niet op, zoals de huidige regering doet.]

– Het kopen van stemmen bij landelijke verkiezingen heeft geen effect, maar bij lokale verkiezingen is het wel effectief. Dit blijkt uit een onderzoek van Parinya Thawannaruemitkul, vice-rector van de Thammasat universiteit. 48 procent van de ondervraagde personen zei geld te hebben ontvangen, maar bij de landelijke verkiezingen van 3 juli vorig jaar op iemand anders te hebben gestemd. De partij gaf daarbij de doorslag.

– Vanaf 21 augustus zijn banken en financiële instellingen verplicht verdachte geldtransacties te signaleren en te melden aan het Anti-Money Laundering Office (Amlo). De bank dient na te gaan waar het geld vandaan komt en de bankrekening te blokkeren wanneer er een luchtje aan de transactie zit.

Amlo hoopt dat het parlement deze maand een nieuwe anti-witwas en anti-terrorismewet aanneemt. Thailand staat nu op de grijze lijst van de International Financial Action Task Force van landen die te weinig doen aan het witwassen van geld en het bestrijden van terrorisme. Het land hoopt met de nieuwe wetgeving van de lijst te worden afgehaald.

– Het Nakornluang Polytechnic College gaat op last van de Vocational Education Commission een week dicht als straf voor studenten die tijdens een vechtpartij donderdag een student van een rivaliserende school hebben gedood. De staf van Nakornluang is er niet zeker dat studenten van hun school verantwoordelijk zijn voor de dood van de 16-jarige jongen.

– Tien oudere monniken en lokale leiders in het district Sikhoraphum (Surin) zijn op mysterieuze wijze overleden en dat komt, zeggen bewoners, omdat het Fine Arts Department uit Nakhon Ratchasima antieke voorwerpen en beelden uit een 3000 jaar oude tempelruïne heeft verwijderd. De beschermgeesten zijn daarover ontstemd, denken ze. De spullen werden in november 2010 opgegraven. Het dorpshoofd van Ban Changpee heeft onlangs negen monniken opgetrommeld, die bij de tempel de geesten om vergeving hebben gevraagd. Er is nog meer niet pluis, zegt de abt van Wang Changpee, zoals mysterieus blauw licht bij de ruïne.

– Chalasai Kwanthiti (42) of Mom Lukpla is door de Hoge Raad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 8 maanden wegens vergiftiging van haar echtgenoot in 1995. Het hooggerechtshof had haar eerder vrijgesproken. Mom Lukpla zou haar echtgenoot, een prins, koffie met daarin insecticide hebben gegeven. Volgens experts had ze dan meer dan 5.000 milligram insecticide in de koffie moeten doen en dat zou haar echtgenoot zeker geproefd hebben. Maar de Hoge Raad oordeelde dat ze doelbewust haar echtgenoot letsel wilde toebrengen en die handelwijze had zijn dood veroorzaakt.

– Zou er een verband zijn? De regering Yingluck wil alle leerlingen een tablet PC geven en winkels worden platgelopen door klanten die ook zo’n ding willen hebben. De leveranciers verwachten er dit jaar 1,3 miljoen van te verkopen, en dat is een stijging van 177 procent. Vorig jaar gingen 470.000 tablets over de toonbank.

Eén tablet per leerling is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai. Inmiddels is de distributie van de eerste tablets onder leerlingen van Prathom 1 (onze groep 3) begonnen. Onderwijsexperts zetten vraagtekens achter de effectiviteit van het leermiddel. Leerkrachten moeten er wel mee kunnen omgaan en er moet didactisch verantwoorde, liefst interactieve, content zijn. En niet onbelangrijk: hoe zit het met de internetverbinding in afgelegen gebieden?

De industrie is uiteraard blij met de run op de tablets. Thailand is nu de snelst groeiende markt in Asean voor tablets, zegt Attaphon Satidkanitkul, researchmanager bij International Data Corporation Thailand. Het regeringsprogramma heeft nog een bijeffect: de prijs van Chinese tablets is onder de 5.000 baht gezakt en ingewikkelder modellen kosten tussen de 15.000 en 19.000 baht. Een jaar geleden moest daarvoor 16.000 tot 24.000 baht worden neergeteld. Met dank aan Yingluck. [Asean is de Association of South East Asian Nations.]

– De voorgenomen verdere prijsverhoging van CNG (compressed natural gas, ook wel NGV genoemd: natural gas for vehicles, aardgas) baart de taxiwereld zorgen. Donderdag vergaderden de ondernemers met vertegenwoordigers van het ministerie van Transport, het Pollution Control Department en de Foundation for Consumers over oplossingen voor de prijsverhoging. Er werd een panel gevormd dat voorstellen gaat bedenken.

Begin dit jaar besloot het kabinet de CNG-prijs maandelijks met 50 satang te verhogen tot de prijs eind van het jaar 14,5 baht per kilo bedraagt. In mei werd de prijs onder druk van protesten bevroren op 10,55 baht. De regering wacht op een studie naar de prijsstelling door het Energy Research Institute van de Chulalongkorn universiteit.

Volgens de taxiondernemers verdient een chauffeur gemiddeld 1.400 baht per 12-uur dienst. De dagelijks uitgaven bedragen 600 baht aan taxihuur, 400 baht voor brandstof, 100 baht voor eten en drinken, plus maandelijks 500 baht voor de politie. [De meeste chauffeurs huren hun taxi bij een taxibedrijf. Er zijn ook coöperaties van chauffeurs en eigen rijders.]

De overkoepelende taxi-organisatie heeft voorgesteld het maximum aantal bedrijfsjaren van een wagen op te trekken van 9 naar 12 jaar en de tarieven tot eind van het jaar ongemoeid te laten. Ze vindt ook dat wagens met een kleinere cilinderinhoud dan 1.500 cc en egowagens een vergunning zouden mogen krijgen. Voorts pleiten ze voor een welzijnsfonds voor chauffeurs.

– Budgetmaatschappij Nok Air gaat haar vleugels uitslaan. Begin volgend jaar wil ze voorzichtig beginnen met vluchten naar Zuid-Chinese steden, zoals Nanjing. Sinds april vliegt de maatschappij daar op charterbasis al op. Myanmar staat ook op het verlanglijstje.

Sinds 2008 bedient Nok Air alleen binnenlandse bestemmingen, thans 20. Haar internationale vluchten op Vietnam en India werden toen stilgelegd, omdat ze zwaar verliesgevend waren. Die fout wil Nok Air niet weer maken. De maatschappij is nu financieel gezond en ze durft de risico’s aan, onder andere dankzij brandstofhedging, die goed is voor 30 procent van het brandstofverbruik.

Nok Air is voor 49 procent eigendom van Thai International Airways (THAI). Onlangs blies THAI een geplande joint venture af, die de concurrentie zou moeten aangaan met marktleider AirAsia. De deal ging niet door omdat THAI zich financieel in zwaar weer bevindt. Vorig jaar bedroeg het verlies 10,2 miljard baht. Het eerste kwartaal ging goed met een winst van 2,21 miljard baht, maar in het tweede kwartaal dook de maatschappij weer in de rode cijfers met 1,53 miljard baht. THAI heeft met THAI Smile al een budgetdochter.

– Het National Rice Policy Committee heeft besloten dat boeren maximaal tweemaal per jaar paddy mogen aanbieden voor het hypotheeksysteem voor rijst. Een subcommissie stelde eerder voor de hoeveelheid rijst te maximeren op 500.000 baht (circa 33 ton witte rijst en 20,5 ton jasmijnrijst), maar daar maakt het bericht vandaag geen melding van. De commissie verwacht dat boeren in het seizoen 2012/2013 35 miljoen ton paddy (ongepelde rijst) hypothekeren. Daarvoor is een budget van 260 miljard baht nodig.

Het maximum van 2 keer per jaar heeft tot doel de welig tierende corruptie in het systeem te bestrijden. De regering betaalt voor een ton witte rijst 15.000 baht en Hom Mali (jasmijnrijst) 20.000 baht, afhankelijk van kwaliteit en vochtigheidsgraad. Deze prijzen liggen circa 40 procent boven de marktprijs.

– Het mes gaat in de rubberexport. Thailand, Indonesië en Maleisië, goed voor 70 procent van de wereldhandel in rubber, hebben besloten hun export met 300.000 ton in te krimpen om de prijzen een duwtje omhoog te geven. Volgens Nattawut Saikuar, vice-minister van Landbouw, levert Thailand de grootste bijdrage. De drie landen hebben ook afgesproken oude bomen op een areaal van 100.000 rai om te hakken. Die twee maatregelen leiden tot een reductie van het aanbod met 450.000 ton. Rubber heeft het momenteel moeilijk vanwege een verminderde vraag vanuit China, de grootste afnemer, en Europa.

– Kasikornbank (Kbank) gaat haar dienstverlening gericht op Chinese klanten uitbreiden. In drie filialen en volgend jaar zes staan Chinees sprekende medewerkers klaar met formulieren en documenten in het Chinees. Volgens vice-bankpresident Pipit Aneaknithi hebben Chinezen, ondanks de sterke groei van Chinese investeringen in Thailand, vaak problemen bij het zakendoen. Vorig jaar investeerden Chinezen voor 28,5 miljard baht in Thailand. Daarmee zijn ze de tweede grootste buitenlandse investeerder.

– Amata B. Grimm Power Co gaat de komende zeven jaar tien krachtcentrales bouwen. Ze komen te staan op 5 industrieterreinen. 900 MW wordt verkocht aan Egat, het landelijk elektriciteitsbedrijf, en 300 MW plus stoom gaat naar fabrieken op die terreinen. Thans beheert Amata drie centrales en nog eens drie zijn in aanbouw. Thailand had dit jaar een piekgebruik van 26.121 MW. Voor volgend jaar wordt 27.443 MW verwacht.

– Leerlingen vanaf de basisschool tot undergraduate studenten staan zondag op het podium van het Mahidol College of Music in de finale van de vijftiende Settrade Youth Music Competition. Er is een prijzenpakket van 1 miljoen baht en Mahidol verleent een beurs voor 1 jaar muziekstudie.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 18 augustus 2012”

  1. Jan bakker zegt op

    Na 10 jaar Thailand het onderwerp van iets vervelends. Scooter gehuurd nieuw en 900 km op de teller na 1 nacht gestolen. Had paspoort afgegeven en moest 52000 bath betalen. Heb ernstig vermoeden dat de verhuurder de scooter heeft en hem over een aantal maanden weer vinden en in de verhuur doet.
    Verzekering is niet gedekt echt waardeloos, houdt het in je achterhoofd snachts bewaakt wegzetten.
    Gr


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website