Nieuws uit Thailand – 17 juli 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
17 juli 2013

Nederland staat bekend om zijn brood, melk en vlees, schrijft Nanchanok Wongwamuth in het economie-katern van Bangkok Post. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat we bekend staan om klompen, tulpen, molens en de laatste jaren drugs.

Dit ter introductie van het advies van Roger van Hoesel, directeur van het Nederlandse Food Valley, aan Thailand om te innoveren. Thailand dient zich toe te leggen op voedingsproducten met een toegevoegde waarde wil het de concurrentie aan kunnen, wanneer eind 2015 de Asean Economic Community van kracht wordt. Het land kan niet langer op lage loonkosten concurreren.

Met producten, die een hogere toegevoegde waarde hebben, kan het bovenste deel van de markt worden bediend in de concurrentiestrijd tegen soortgelijke maar goedkopere producten uit de buurlanden. De toegevoegde waarde kan bereikt worden door de wijze van verpakken, verlenging van de houdbaarheidsdatum, verhoging van de gezondheidsvoordelen en duurzaamheid.

‘Ik hoor hier niet veel over duurzaamheid’, zei Van Hoesel tijdens een seminar van het Industrial Promotion Department (DIP) en de Chulalongkorn universiteit. ‘In Nederland lig je er binnen een paar jaar uit als je niets doet aan het verlagen van de carbon footprints. Dat eist de markt van je.’

Volgens Van Hoesel heeft Thailand’s voedingsindustrie voordelen op het gebied van kwaliteit en R&D (research and development). Het plan om ‘Food Valley’ te ontwikkelen, zal een belangrijke stimulans aan innovatie geven, met name voor het midden- en kleinbedrijf.

Nederland deed er twee jaar over voordat Food Valley werd opgezet. Food Valley NL bestaat momenteel uit 21 researchcentra. Bij de Food Valley Society zijn meer dan zeventig agro-voedsel en voedsel-gerelateerde bedrijven betrokken, zoals Kikkoman, Heinz en enkele andere met 235 fabrieken.

Het DIP heeft drie provincies bestemd voor het Food Valley initiatief. Chiang Mai (Noorden) dient het centrum te worden voor groente en bewerkt fruit, Nakhon Ratchasima (Noordoosten) voor vlees en Prachuap Khiri Khan (Zuiden) voor vis, visproducten, ananas en kokosnoten. Het project probeert producenten en uitvoerders samen te brengen in clusters om de productiviteit te verhogen.

– De vader van een zoon die abrupt is verwijderd van de lijst met mascottes die Chelsea-spelers vandaag begeleiden, zegt dat zijn zoon plaats heeft moeten maken voor de zoon van premier Yingluck.

En het joch is niet de enige, heeft de vader zondag te horen gekregen van de organisatoren van de vriendschappelijke wedstrijd Chelsea-Singha All Stars. Ook vier of vijf kinderen van ministers nemen de plaats in van de eerder gekozen knapen, die ook al geoefend hadden. Papa heeft nu geen zin meer om naar de wedstrijd te gaan kijken. Er is één schrale troost: de zoon heeft wel een speler van Manchester United begeleid. Misschien dat dankzij die begeleiding MU met 1-0 het onderspit dolf.

Een vertegenwoordiger van Singha bevestigt dat de meeste mascottes kinderen van VIP’s en personeelsleden van Singha zijn. Of de zoon van Yingluck erbij zit, wist hij niet.

– Sinds het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation een nieuw hoofd kreeg, zijn illegaal aangelegde vakantieparken en gebouwde vakantiehuizen in nationale parken niet meer gesloopt, zoals onder zijn voorganger, maar de nieuwe minister van Natural Resources and Environment wil er nu toch korte metten mee maken.

Vichet Kasemthongsri zegt dat vanaf volgende maand de sloophamer gaat zwaaien. Daartoe heeft hij een commissie van twaalf leden opgetuigd, die haast moet maken met de sloop, mits jurisch in de haak. De minister zegt over een lijst van parken te beschikken, waarover de juridische procedure is afgerond. In nationaal park Thap Lan (Prachin Buri) gaat het om 27 illegale vakantieparken en in Khao Laem Ya-Mu Koh Samet om drie.

[Volgens eerdere berichten zijn die 27 vakantieparken al gesloopt en zijn 23 zaken onder de rechter.]

– In Ban Kok Kork (Sakhon Nakhon) is gisteren een pickup truck onderschept die zeventig honden vervoerde. Volgens de chauffeur en zijn bijrijder waren ze gekocht in het Noordoosten en zouden ze in Sakhon Nakhon geslacht worden. Ze waren bestemd voor de lokale consumptie (foto homepagina) of verkoop naar het buitenland.

– De verwachting was dat met de introductie van Euro IV-benzine de luchtkwaliteit in Bangkok zou toenemen, maar het tegenovergestelde is gebeurd, zegt Supat Wangwongwatana, secretaris van het Acid Deposition Monitoring Network in East Asia.

De hoeveelheid kleine deeltjes, koolmonoxide en ozon in Bangkok is de afgelopen twee jaar toegenomen, grotendeels als gevolg van de verkeerscongestie. Euro IV heeft volgens hem wel voor een afname van zure regen gezorgd, waardoor de zwavelemissie is verminderd. Zure regen is ook gesignaleerd in Nakhon Ratchasima en het Oosten, maar heeft er nog geen belangrijke gevolgen voor het milieu.

Volgens het Department of Pollution Control is het niveau PM 10 deeltjes boven de veiligheidslimiet vorig jaar met 43 procent toegenomen in Saraburi, het uiterste Noorden, Nakhon Ratchasima, Rayong en Bangkok. De hoogste concentraties werden gemeten in Mae Sai (Chiang Rai), met 479 microgram per kubieke meter PM 10, ver boven de limiet van 120.

– De Ramadan is nu zes dagen oud en nog steeds blijft geweld uit in het Zuiden dankzij het afgesproken staakt-het-vuren tussen Thailand en verzetsgroep BRN, zegt Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council. De afgelopen vier jaar was dat wel anders, toen telde dezelfde periode vijf tot elf aanvallen.

In tambon Choeng Khiri (Narathiwat) zijn gisteren twee spandoeken gevonden met de tekst in Thai ‘Soldiers get out. Support BRN’. In tambon Satengnok (Yala) werd maandag rond middernacht een 50-jarige man doodgeschoten, terwijl hij aan het vissen was. En in Nong Chik (Pattani) werd een man bij een beschieting gewond. Hoezo geen geweld?

– Twintig monniken, zakenlui en burgers gaan door het Anti-Money Laundering Office aan de tand worden gevoeld over geld dat ze gedoneerd hebben aan ‘jet-set’ ex-monnik Wirapol Sukphol. Het geld zou bestemd zijn geweest voor de bouw van een uitbreiding van het Roi Et ziekenhuis. In ruil voor hun donaties van 100.000 baht en meer was hen een koninklijke onderscheiding beloofd. De ex-monnik beweerde dat het ziekenhuis bevoegd was de onderscheidingen aan te vragen.

– De voormalige luitenant-kolonel van de politie, aangehouden voor de ontvoering van een zakenman uit Sa Kaeo, zegt dat het slachtoffer vermoord is en dat zijn lichaam is verbrand. Eerder zei hij niet te weten waar de zakenman was. In de zaak is behalve hem nog een tweede man aangehouden. De politie is nog op zoek naar de overige medeplichtigen.

De zakenman werd op 1 juli ontvoerd na het verlaten van de markt in Aranyaprathet. De ex-politieman zat eerder 12 jaar gevangen wegens de ontvoering van en moord op een vrouw en haar zoon in 1994.

– Hij had beloofd twee jaar in functie te blijven en die periode is nu verstreken, dus trekt Wasan Soypisudh zich terug als president van het Constitutionele Hof. Hij vertrekt ook als rechter. De negen rechters van het Hof hebben een zittingsduur van negen jaar.

– Delen van het Oosten en het Zuiden zijn gisteren getroffen door aardverschuivingen en overstromingen. In Muang (Trat) stond over een lengte van 100 meter 30 tot 40 centimeter op de Sukhumvit Road. In het dorp Ban Chang Kleau (Muang) liepen duizend rai rubberplantages en twintig woningen onder water.

In Ban Nong Bua kwam het water 80 cm hoog in tien woningen en in het district Bo Rai liepen honderd woningen onder water met als recordhoogte 1,8 meter. De provincie Ranong werd getroffen door twee aardverschuivingen. Het Nam Tok Phliew National Park en twee parken in Chanthaburi zijn uit voorzorg abrupt gesloten.

Gewaarschuwd is voor wateroverlast tot vrijdag in drie districten van de provincie Trat en twee districten in Chanthaburi.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) zegt te gaan optreden tegen buitenlanders die illegale tourdiensten organiseren en toeristen in Phuket en Pattaya oplichten. Daarover is aan de bel getrokken door het ministerie van Toerisme en Sport. Hun visum wordt ingetrokken, hun eigendommen worden in beslag genomen en ze worden het land uitgezet.

Russische bendes pikken bij de luchthaven passagiers op en dwingen hen een illegale taxi te nemen, brengen hen naar eigen hotels en restaurants en laten hen winkelen in eigen souvenirwinkels. Ze verkopen ook chartervluchten, verhuren strandstoelen en exploiteren massagesalons. De minister noemt al die praktijken ‘outrageous’.

Naar aanleiding van klachten van Thaise taxichauffeurs en winkeleigenaren deed de DSI al eerder onderzoek en stuitte in Phuket op duizend tourbedrijven, die in buitenlandse handen zijn, zij het met Thaise stromannen.

– Door nepbedrijven te registreren (oud-ijzerhandel, exportbedrijf) op nepadressen en arme mensen tot nepdirecteur te benoemen, zien kwade lieden kans met behulp van vervalste documenten BTW terug te vragen, die ze uiteraard nooit hebben afgedragen.

Het ministerie van Financiën heeft het Department of Special Investigation eerder gevraagd tegen 50 rechtspersonen, die tussen augustus vorig jaar en april 4 miljoen baht wisten te incasseren, actie te ondernemen.

De DSI zegt het geld van 53 rechtspersonen en 54 individuen te hebben geconfisqueerd. Volgende week vraagt het arrestatiebevelen voor tien personen aan. Meer zullen volgen. Bij de oplichting zijn ook ambtenaren betrokken. Hun bezittingen worden in beslag genomen.

– Vijfhonderd boeren, die lid zijn van het Farmers Debt Rehabilitation Fund, zijn gisteren via de second-stage tolweg naar het Government House getrokken om hulp te vragen bij het oplossen van hun schuldproblemen. Later in de middag vertrokken ze, nadat de regering had toegezegd hun klachten te bekijken.

– Soldaten, grenspolitie,politie en ambtenaren hebben gisteren voor zonsopgang in Mae Sot (Tak) tweehonderd buitenlandse werknemers in hun woning aangehouden. Maar de meesten moesten al snel weer worden vrijgelaten omdat ze een werkvergunning hadden. Voor zestig gold dat niet. Zij worden het land uitgezet.

Economisch nieuws

– Somkiat Makcayathorn, president van de Thai Rice Packers Association (TRPA), stelt voor dat molenaars, handelaren, verpakkers en exporteurs een rijstfederatie vormen, die met de regering samenwerkt om de tanende reputatie van Thaise rijst zowel in het binnenland als op de wereldmarkt te stoppen. Het voorstel is een reactie op zorgen van consumenten over de kwaliteit van de rijst.

Directeur Sumeth Laomoraphorn van de CP Trading Group wil niet wachten op de vorming van zo’n federatie en nu al roadshows in het buitenland organiseren. De regering, zegt hij, moet consumenten van de kwaliteit van rijst overtuigen door de voorraad, die nu meer dan 17 miljoen ton bedraagt, zo vaak als ze kan te inspecteren. De rijst ligt vaak al maanden opgeslagen en zou chemisch verontreinigd zijn, vrezen consumenten.

Rijstverpakkingsbedrijven zijn van plan een call centre op te zetten, waarbij consumenten kunnen klagen wanneer ze rijst van inferieure kwaliteit hebben gekocht. Laboratoriumtesten kunnen vervolgens uitwijzen of die klachten terecht zijn.

Verpakte rijst heeft een marktwaarde van 30 miljard baht; 80 procent daarvan komt van de 128 leden van de TRPA. Thais consumeren 6 miljoen ton rijst per jaar, waarvan 20 procent verpakte rijst is. CP Trading, dat 1 miljoen ton per jaar van Royal Umbrella verkoopt, trekt 80 miljoen baht uit voor marketing van het merk.

– Nog meer rijst. De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperation (BAAC), die het hypotheeksysteem voorfinanciert, roept boeren die hun rijst hypothekeren, op om de rijst te verzekeren en zo de integriteit van het programma te beschermen.

Vice-president Boonthai Kaewkhuntee zegt dat dit de particuliere sector de zekerheid geeft dat de rijst volgens de regels is geregistreerd. De verzekering zou de risico’s van droogte en overstromingen moeten dekken. Verzekeren heeft twee voordelen: de rijst wordt gekeurd door particuliere verzekeraars en de kwaliteit van gegevens verbetert. In het begin zouden boeren 25 procent van hun oogstgebied kunnen verzekeren en de dekking langzaam opbouwen naar 100 procent.

De BAAC heeft momenteel een verzekeringsprogramma ondergebracht bij Sompo Japan Insurance (Thailand). Boeren betalen 129 baht per rai en de regering neemt 69 baht voor haar rekening. Slechts 60.000 boeren die 2 miljoen rai bebouwen met rijst, cassave of maïs, hebben een verzekering. Het totaal areaal waarop in Thailand rijst wordt verbouwd, bedraagt 60 miljoen rai.

Ieder jaar kosten natuurrampen de regering 40 tot 50 miljard baht aan compensatiebetalingen aan boeren. Een verzekeringsmodel zou de last van de regering enorm terugbrengen, zelfs wanneer de premie deels wordt gesubsidieerd door de overheid, zegt Boonthai.

– Twee jaar nadat de eerste 4D bioscoop haar deuren opende, is de tweede geopend in Major Cineplex Ratchayothin. De zaal telt 140 stoelen en biedt effecten als rook, regen, onweer, luchtbellen en speciale geuren. Vicha Poolvaraluck,voorziter van Major Cineplex, zegt dat de eerste 4D bioscoop de grootste omzet maakt van alle bioscopen van Major. Siam Paragon trok vorig jaar 100.000 bezoekers; de bezettingsgraad bedroeg 50 procent. Volgend jaar krijgen Hat Yai en Chiang Mai een 4D bioscoop.

– Thai AirAsia (TAA) gaat vanaf 1 oktober dagelijks op Siem Reap in Cambodja vliegen en begint gelijk maar een prijzenoorlog door een enkele reis voor 79 baht aan te bieden. Maar opgelet: plus een brandstoftoeslag van 220 baht en luchthavenbelasting van 700 baht. Voor het speciale tarief zijn 8.000 stoelen gereserveerd.

De afgelopen 16 jaar vloog alleen Bangkok Airways op Siem Reap.; in november kwam daar Cambodia Angkor Air (CAA) bij, een joint venture met Vietnam Airlines. TAA heeft er 5 jaar over gedaan om toestemming van Cambodja te krijgen. Uiteindelijk realiseerde het land zich dat meer vluchten meer toeristen betekent. Siem Reap met de beroemde tempel Angkor Wat trok vorig jaar 1,5 miljoen buitenlandse bezoekers en Cambodja als geheel 3,5 miljoen.

Een reguliere enkele reis Siem Reap gaat bij TAA 3.000 baht kosten, evenveel als CAA rekent. De vlucht duurt 45 minuten. Vertrek vanaf Don Mueang.

– Goed en slecht nieuws van het garnalenfront. De export valt dit jaar terug naar 50 procent van het jaarlijks gemiddelde van 350.000 ton vanwege het early mortality syndrome. Normaal bedraagt de productie 500.000 ton per jaar en die wordt ook gehalveerd door de ergste crisis die de sector treft. Maar er is een lichtpuntje: de bedrijfstak vertoont tekenen van herstel nu kwekerijen, boeren en de regering de handen ineen hebben geslagen om de verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Somsak Paneetatayasai, president van de Thai Shrimp Association, verwacht zelfs dat het aanbod in de tweede helft van het jaar aanzienlijk zal toenemen. Maar omdat boeren voorzichtiger zijn geworden een kwekerij te beginnen, zal het oude niveau van voor de ziekte niet terugkeren. Thaise bedrijven overwegen garnalen te gaan importeren om aan de binnenlandse vraag te voldoen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 17 juli 2013”

  1. louise zegt op

    Als de thaise regering nu eens begint met minimaal de helft van de 50 miljard baht te gebruiken om de wateroverlast echt tegen te gaan, i.p.v. elke jaar dit bedrag te moeten uitkeren aan alle slachtoffers hiervan.
    Het is toch verschrikkelijk als je elk jaar je hele boeltje onder ziet lopen????

    Grote stukken in de krant dat ze er wat aan gaan doen, maar bij de eerste de beste drupel,begint het weer voor die mensen die precies op die verkeerde vierkante meter wonen.

    Louise


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website