Diplomaten uit elf landen hebben gisteren onder begeleiding van minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) in Mahachai (Samut Sakhon) een bezoek gebracht aan Thai Royal Frozen Food en S. Sompol, twee bedrijven die garnalen verwerken. 

Een van de bezoekende diplomaten toonde zich verheugd met de kans de fabrieken te bezoeken, maar hij zei dat de wereld nauwelijks weet ‘wat er zich werkelijk achter die mooie verhalen in de show fabrieken afspeelt’. Vrij vertaald: we laten ons niet voor de gek houden.

De minister heeft de diplomaten verteld dat de regering in zeven kustprovincies centra gaat inrichten ter bestrijding van mensenhandel en kinderarbeid. Die maatregel komt niet uit de lucht vallen, want Thailand lijkt als de dood zo bang dat het in maart van de Tier 2 naar de Tier 3 Watchlist van het Amerikaanse State Department zakt en dan is Leiden in last. Beter gezegd de garnalenexport en andere exporten want die krijgen dan met sancties te maken.

– Het eerste liefdadigheidsconcert van Ad Carabao en zijn ‘song for life’ band werd maandagavond voortijdig stilgelegd toen studenten van beroepsopleidingen begonnen te knokken (zie Thais nieuws van 16 januari). Gisteravond was er weer zo’n concert, nu op een parkeerterrein van het Ayutthaya winkelcentrum. Deze keer waren strenge voorzorgsmaatregelen genomen om een herhaling te voorkomen: honderd agenten, één ingang, controleposten op de toegangswegen en drie arrestantenwagens. De opbrengst van dit concert gaat naar het Phra Nakhon Si Ayutthaya ziekenhuis.

– Een recente koudeperiode heeft in Nakhon Ratchasima geresulteerd in een ongebruikelijke lage oogst van jasmijnbloemen. Makers van guirlandes moeten nu noodgedwongen bloemen uit het buitenland laten komen of ze gebruiken goedkopere alternatieven, zoals de dok phud (Gardenia Cape Jasmine). De geïmporteerde jasmijnbloemen zijn drie keer zo duur als de lokaal geteelde.

– 24 dorpelingen, die in 2002 tijdens een protestdemonstratie voor het JB Hat Yai hotel hardhandig door de politie zijn verwijderd, krijgen een schadevergoeding van in totaal 100.000 baht. De Supreme Administrative Court kende de vergoeding gisteren toe en bevestigde het vonnis van de Administrative Court in 2006.

De dorpelingen protesteerden 10 jaar geleden in Hat Yai tegen de Thai-Maleisische gaspijpleiding. Volgens de politie waren ze gewapend en blokkeerden ze het verkeer, waardoor geweld nodig was om het protest te breken. Maar de rechtbank was van oordeel dat het protest vreedzaam was, alhoewel op de protestlokaties wel katapults, loden ballen, stokken met een scherpe punt en een paar zwaarden waren gevonden.

De rechtbank tikte de politie op haar vingers; ze had niet de vereiste procedure gevolgd door te beginnen met zachte maatregelen, maar ze was gelijk begonnen er op in te hakken. Volgens de rechtbank waren de demonstranten ook niet van plan geweest een rel te veroorzaken.

Een 60-jarige dorpeling is blij met het vonnis. Ze zegt sinds het protest te zijn lastig gevallen door de politie. Om veiligheidsredenen koos haar familie ervoor jaren in het bos te wonen. Volgens haar hebben veel dorpelingen gezondheidsproblemen vanwege de luchtverontreiniging die een gasgestookte energiecentrale in de buurt veroorzaakt.

De Environmental Litigation and Advocacy for the Wants overweegt een aanklacht tegen de centrale te gaan indienen, omdat die de gezondheid van de dorpelingen schade berokkent.

– De VN Hoge Commissaris voor de vluchtelingen (UNHCR) mag van de Thaise regering de 843 Rohingya vluchtelingen bezoeken die de afgelopen twee weken bij de grens met Myanmar zijn aangehouden. De UNHCR gaat met de vluchtelingen praten om te bezien of ze van plan zijn asiel aan te vragen c.q. voor asiel in aanmerking komen.

Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) zei gisteren dat de VN een grotere rol dient te spelen bij de migratie van de Rohingya, die in Myanmar (en Bangladesh) zwaar worden gediscrimineerd. ‘Het probleem van de Rohingya vereist de medewerking van de internationale gemeenschap. Die moet meer doen om de Rohingya te herhuisvesten’, aldus de minister.

Volgens het Internal Security Operations Command Region 4 (Zuid-Thailand) zijn tussen oktober en december vorig jaar 2.817 Rohingya het land binnengekomen en gedetineerd.  Het protocol vereist dat ze op de korte termijn geholpen worden. Vervolgens wordt vastgesteld of ze het slachtoffer zijn van mensenhandel en daarna worden ze ofwel gerepatrieerd of naar een derde land gestuurd.

Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) is een onderzoek begonnen naar de recente grote instroom van Rohingya. Het bekijkt of er sprake is van mensenhandel.

De Burmese Rohingya Association in Thailand heeft de National Human Rights Commission gevraagd de Rohingya te helpen. De vereniging zal zich tegen elke poging verzetten om de vluchtelingen terug te sturen naar Myanmar, want daar worden ze onderdrukt.

– Het verzoek van Cambodja aan het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag om het vonnis uit 1962, waarbij Hindu-tempel Preah Vihear aan Cambodja werd toegewezen, te ‘herinterpreteren’ is in feite een beroep en derhalve niet toelaatbaar. Dit zegt Darm Boontham, directeur van de Boundary Division van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Darm is lid van het juridisch team dat in Den Haag Thailand’s positie gaat bepleiten.

Darm betoogt dat het ICJ geen beroepsprocedures kent, wel een ‘herinterpretatie’-procedure, maar volgens hem is daarvan in dit geval geen sprake. Destijds heeft het Hof een uitspraak gedaan over de tempel en nu wil Cambodja dat het Hof zich uitspreekt over de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer. ‘Maar dat is een nieuwe zaak en maakt geen onderdeel uit van de oude zaak’, aldus Darm.

Thailand en Cambodja zijn door het Hof opgeroepen in april hun standpunt mondeling toe te lichten. Naar verwachting doet het Hof in oktober of november een uitspraak. Hoe die ook uitvalt, zegt Darm, Thailand zal zich eraan conformeren. Een standpunt dat door het militante Thai Patriots Network niet wordt gedeeld. Gespeend van elk gevoel voor internationale rechtsregels, zegt het: negeren, het Hof.

– Door wie een 71-jarige man op 14 mei 2010 tijdens de roodhemd ongeregeldheden werd doodgeschoten kan niet worden vastgesteld, heeft de Southern Bangkok Criminal Court gisteren bepaald. Boonmee Rermsuk werd voor een benzinestation aan de Rama IV Road in Klong Toey door een kogel in zijn maag geraakt en stierf op 28 juli in het Police General Hospital aan bloedvergiftiging.

Het vonnis is het eerste waarbij de schuld niet bij het leger is gelegd, zoals in voorgaande drie zaken. Boonmee werd door een .223 kaliber geraakt toen soldaten en gewapende mannen vuur wisselden. Dat kaliber wordt gebruikt door soldaten, maar omdat ook soldaten gewond raakten door hetzelfde kaliber, kon de rechtbank niet vaststellen wie het schot had afgevuurd.

– Regisseur Nonzee Nimibutr weet niet waarom tv-kanaal 3 zijn soapserie Nua Mek 2 drie afleveringen voor het einde van de buis heeft gehaald. Hij heeft er nooit een duidelijke verklaring voor gekregen.

Nonzee vertelde gisteren de kamercommissie mediazaken dat kanaal 3 het script had gezien en goedgekeurd en ook het beeldmateriaal had ontvangen. Volgens producent Chatchai Plengpanich was het een fictief verhaal en was het niet bedoeld om iemand in het bijzonder te beledigen. Naar verluidt zou de serie onder politieke druk van de buis zijn gehaald.

– De kamercommissie economische ontwikkeling schaart zich achter het voorstel van de Federation of Thai Industries om het midden- en kleinbedrijf tegemoet te komen met een loonsubsidie. De commissie vindt de maatregelen die tot nu toe door de regering zijn bedacht, zoals verlaging van de bedrijfsbelasting, niet effectief.

De FTI heeft voorgesteld de komende drie jaar 75, 50 en 25 procent van de verhoging van het minimumdagloon (naar 300 baht per 1 januari) te subsidiëren. Dit zou de overheid 143 miljard baht kosten.

Politiek nieuws

– Regeringspartij Pheu Thai laat er geen gras over groeien. Het heeft tien verkiezingsteams en zes PR-teams opgetuigd om haar kandidaat voor de gouverneursverkiezing in Bangkok naar een overwinning te leiden. Maar de achterdeur wordt opengehouden voor Pongsapat Pongcharoen: mocht hij niet verkozen worden, dan kan hij terugkeren op zijn oude post van adjunct-hoofd van de landelijke politie. Want die blijft vacant tot na de verkiezingen.

Er is nog wel een probleempje: Pongsapat was ook secretaris-generaal van het Office of the Narcotics Control Board en zijn ontslag is nog niet goedgekeurd. Dus nu mag hij alleen buiten werktijd campagne voeren. Pas wanneer de Kiesraad zijn kandidatuur heeft geregistreerd, wordt zijn ontslagaanvrage in behandeling genomen. Die registratie vindt tussen maandag en 25 januari plaats.

Gisteren heeft Pongsapat documenten aan de Kiesraad overhandigd waarin hij bestrijdt dat hij tijdens zijn studie in de VS een radio heeft gestolen. Die affaire uit 1980 is deze week door de pers opgerakeld. Volgens Pongsapat heeft de Royal Thai Police er in 2000 onderzoek naar gedaan en hem vrijgesproken.

Op 3 maart kiezen de inwoners van Bangkok een nieuwe gouverneur. Dat kan niet missen, want overal in de stad staan al grote verkiezingsborden. Er zijn zeven kandidaten: Pongsapat (Pheu Thai), Sukhumbhand Paribatra (Democraten; hij gaat voor herverkiezing) en vijf onafhankelijke kandidaten. In de peilingen ligt Sukhumbhand voor, maar de meeste kiezers houden nog een slag om de arm.

Economisch nieuws

– Ondanks de nieuwe belastingstructuur, die 7 miljard baht kost, verwacht de Belastingdienst dit jaar 15 procent meer aan inkomstenbelasting te kunnen incasseren. Dat optimisme is gestoeld op stijgende inkomens door de economische groei en een efficiëntere inning, zegt Satit Rungkasiri, directeur-generaal van de Belastingdienst. Dit jaar wordt 275 biljard aan belastinginkomsten verwacht.

Vanwege de Asean Economic Community die eind 2015 van kracht wordt, krijgen belastingbetalers de beschikking over een formulier in het Engels voor buitenlanders die in Thailand een inkomen hebben.

De nieuwe belastingstructuur bestaat uit het toevoegen van twee schalen, verlaging van percentages en de mogelijkheid voor echtparen om afzonderlijk aangifte te doen. [In het bericht staat dat het aantal schalen van 4 naar 7 gaat, maar eerdere berichten noemen twee extra schalen.]

– Don Muang Tollway Plc verwacht dat haar inkomsten dit jaar met 10 procent omhoog gaan als gevolg van de eerste-autoregeling en de heropening van luchthaven Don Mueang. Sinds de luchthaven open ging in oktober, is het verkeer toegenomen met 5 tot 10 procent tot een gemiddelde van 70.000 voertuigen per dag.

Het bedrijf verwacht dat de 22 kilometer lange tolweg in 2013 80.000 verkeersbewegingen te zien geeft en mogelijk zelfs 100.000 tegen het einde van het jaar. De omzet bedroeg vorig jaar 1,9 miljard baht en de netto winst 600 miljoen baht.

Dinsdag lanceerde het bedrijf het ‘Tollway Smart Purse’ project, waarin automobilisten een smartcard bij kruideniersketen 7-Eleven kunnen gebruiken om hun tol te betalen.  Het systeem zorgt voor aanzienlijk kortere wachttijden bij de poortjes.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website