Nieuws uit Thailand – 17 februari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
17 februari 2013

Vandaag begin ik maar eens met wat luchtig nieuws. Actrice Bongkot ‘Tak’ Khongmalai, de verloofde van biljonair en Dtac-oprichter Boonchai Bencharongkul, is twee maanden zwanger. Ze is gestopt met de soap, die ze maakte, alhoewel veel scènes al waren opgenomen. Dat kostte haar echtgenoot twee miljoen baht, want nu moeten de producenten op zoek naar een nieuwe actrice en ze kunnen de gemaakte opnamen weggooien.

Boonchai, die al vijf volwassen kinderen uit twee eerdere huwelijken heeft, hoopt op een zoon. Tak zegt dat ze veel kibbelen omdat ze opvliegingen heeft en het liefst gepeperd eten eet. ‘Maar hij heeft het verboden, omdat hij bang is dat het gevolgen voor ons kind zou hebben.’

Zie ook: ‘Ik ben geen pornosterretje, maar een serieuze actrice’

– Nog een luchtig berichtje. Actrice Jessaya ‘Aim’ Wiangkate is in haar condo door zes personen, waaronder twee politieagenten, afgeperst. Ze werd gedwongen goud en geld af te staan ten bedrage van 240.000 baht.

De verdachten hebben zich bij de politie aangegeven, maar die beweren nu dat ze illegaal drugs verkoopt. Volgens een van hen, een tomboy (jongensachtige lesbienne), zelfs ‘van de ochtend tot de avond’. En ze zou ook een vriend in de gevangenis hebben die iets met drugs te maken heeft. Aim ontkent het allemaal en is opnieuw naar de politie gestapt om haar naam te zuiveren.

– En nog eentje, alhoewel het op de voorpagina van Bangkok Post staat. Thais hebben gemiddeld 10,2 dagen per maand lol en daarmee staan ze op de twaalfde plaats van een ranglijst, opgesteld door social netwerk Badoo. De meeste lol hebben Argentijnen: 14,8 dagen per maand en alhoewel je het niet zou denken zelfs Duitsers (12,1) en Engelsen (11,3) hebben meer lol dan Thais. Badoo legde 17.000 voornamelijk jonge mensen in 17 landen de vraag voor: How often do you really have fun and a good time? Thailand was het enige Aziatische land dat de lijst van 17 landennamen haalde.

– De sluiting op 4 april van twee aardgasvelden van Myanmar wegens onderhoudswerkzaamheden maakt weer eens duidelijk dat Thailand veel te veel afhankelijk is van aardgas. Thailand’s elektriciteitsopwekking is voor 70 procent afhankelijk van aardgas, 20 procent van kolen en de rest van dammen en duurzame energiebronnen. Experts zijn het erover eens: diversificatie is hoognodig, want de aardgasvoorraad in de Golf van Thailand is over 12 jaar uitgeput.

Minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) heeft huishoudens en overheidsdiensten op het hart gedrukt de komende maanden energie te besparen om het risico van een energiecrisis te voorkomen. Alhoewel de energiecentrales tijdens onderhoudsbeurten in voorgaande jaren op andere bronnen overschakelden, vreest de minister dat dit dit jaar niet voldoende zal zijn. Door de sluiting stroomt elke dag 1,1 miljard kubieke meter gas minder het land in.

De sterke afhankelijkheid van aardgas verleidde de minister ook om op te merken dat ‘tegenstand van de bevolking de bouw van nieuwe kolengestookte centrales, dammen of het verlenen van nieuwe gasconcessies heeft gehinderd’. Pongsak vindt: ‘We moeten eens goed nadenken over de toekomst van het land.’ Kernenergie sloot hij vooralsnog uit – daar moet nog veel studie naar worden gedaan -, maar schonekolentechnologie dient meer aandacht te krijgen om Thailand’s energiebronnen te diversifiëren.

In de bijlage Bedrijfsleven van Bangkok Post stond zaterdag al een bericht over de sluiting. Dat bericht levert een enigszins ander beeld op. In het bericht van vandaag wordt geen einddatum genoemd. Hierbij het desbetreffende bericht:

  • Twee aardgasvelden van Myanmar zijn van 4 tot 12 april buiten bedrijf, wat bijzonder ongelegen komt omdat het elektriciteitsverbruik vanwege het hete weer dan piekt. Zo’n 25 procent van Thailands gasverbruik komt uit Myanmar. Betrokken diensten willen het probleem oplossen door over te schakelen op benzine en diesel en energiebesparing te promoten. Energiecentrales zijn voor 70 procent afhankelijk van aardgas.
  • Staatsoliemaatschappij PTT Plc heeft met de exploitanten van de velden gesproken over uitstel van het geplande onderhoud naar de lange vakantie midden april, wanneer de vraag naar elektriciteit afneemt. Het heeft ook een beroep gedaan op de twee grootste landelijke energiebedrijven om hun brandstofvoorraad te verhogen.

[Commentaar van DvdL: Dat de aardgasvoorraad binnen 12 jaar is uitgeput, lijkt me een slag in de lucht, want Cambodja en Thailand moeten het nog steeds eens worden over een door beide landen geclaimd deel van de Golf van Thailand. Onbekend is hoeveel aardgas dit bevat. Maar voor de conclusie dat Thailand zal moeten diversifiëren, hoef je geen expert te zijn. Die kan ieder weldenkend mens wel bedenken.

De minister maakt trouwens slim van de gelegenheid gebruik een pleidooi voor de constructie van dammen te houden. Wat zijn politici toch uitgekookt. Grote dammen veroorzaken echter meer problemen dan ze oplossen, betoogt Warren Y Brockelman. Later deze week een artikel van zijn hand op Thailandblog.]

– Veertien hotels en resorts in Phuket hebben zich wederrechtelijk gevestigd in het Sirinat National Park. De grondactes waarover ze beschikken zijn aanvankelijk aan Thais uitgegeven, die ze later via katvangers aan buitenlanders hebben overgedaan. Dit is gebleken uit een onderzoek van een gezamenlijke commissie met vertegenwoordigers van onder andere het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI). De DSI heeft ook ontdekt dat er plannen bestaan om voor nog meer percelen in het park grondactes uit te geven.

Vertegenwoordigers van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation vrezen dat het toerisme en buitenlandse investeringen in Phuket worden geschaad, wanneer de boosdoeners worden gedwongen hun eigendom af te breken. Maar de DSI en andere diensten zijn van plan sluiting af te dwingen, wanneer blijkt dat de aandelenstructuur van de hotels en resorts in strijd met de wet is.

De onlangs geamendeerde Anti-Money Laundering Act geeft de autoriteiten de bevoegdheid met terugwerkende kracht de grondactes in te trekken, maar de DSI zegt wel de negatieve gevolgen voor het toerisme en investeringen te willen beperken.

– Een Schotse vrouw (geen leeftijd) zegt vrijdagochtend vroeg te zijn aangerand. Dat zou gebeurd zijn in een winkelpand in Muang (Nakhon Si Thammarat). De vrouw werd door vier mannen het pand ingesleept waar twee van hen zich aan haar vergrepen.De vrouw heeft bij de politie verklaard dat zij en haar eveneens Schotse vriend de hele avond hadden gedronken. Ze wilden het Nakhon Wiang Jan restaurant ingaan, maar werden niet toegelaten omdat ze te dronken waren. De vriend vertrok naar hun appartement, maar de vrouw bleef er rondhangen. Boos omdat ze niet werd toegelaten, gooide ze haar portemonnee met 6.000 baht de zaak in. Toen ze langs een winkelpand liep, stopte een pickup naast haar met de vier mannen.

– Ik ben gek op peilingen vooral wanneer de uitkomst bevestigt wat ieder weldenkend mens op zijn klompen kan aanvoelen. Zo constateert Abac in een peiling dat 46,8 procent van 3.631 respondenten in Bangkok de afgelopen gouverneursverkiezingen het meest teleurgesteld waren over het feit dat de kandidaten zich niet houden aan hun verkiezingsbeloftes. 11,8 procent zei dat de beloofde maatregelen niet effectief waren uitgevoerd; 7,8 procent hield het op corruptie en 6,9 procent voelde zich in de steek gelaten vanwege trage hulpverlening en compensatie voor slachtoffers van de overstromingen in 2011.

De inwoners van Bangkok gaan op 3 maart naar de stembus. Daarna wil 22,5 procent dat er iets aan de verkeersproblematiek wordt gedaan; 12,5 procent de kosten van levensonderhoud; 8,2 procent het drugsprobleem; 5,6 procent afval en waterverontreiniging en 4,3 procent verbeteringen in veiligheid voor mens en eigendom.

– Opiniepielingen over de gouverneursverkiezing in Bangkok zijn redelijk betrouwbaar, vindt 52,4 procent in een peiling van Nida; 19,7 procent vindt ze zelfs zeer betrouwbaar; 17,6 enigszins betrouwbaar en slechts 10,93 procent vindt ze onbetrouwbaar. Van de 1.500 respondenten is 70,8 procent van mening dat peilingen geen invloed hebben op het stemgedrag van kiezers.

– Twee bommen in Muang (Pattani) zijn gisteren met succes onschadelijk gemaakt, maar een derde, verstopt in een verfblik, explodeerde buiten een karaokebar en verwondde één persoon.

Vijf dorpelingen die in januari 2012 door rangers zijn beschoten, zijn naar de Songkhla Administrative Court gestapt en eisen 16 miljoen baht smartegeld van de landelijke overheid. Ze ontvingen eerder al een compensatie van 500.000 à 750.000 baht van het Southern Border Provinces Administrative Centre. De dorpelingen zaten in een pickup truck en werden tegengehouden door de rangers, die jacht maakten op opstandelingen. Volgens de autoriteiten werd er als eerste uit de wagen geschoten, maar de dorpelingen ontkennen dat.

– De brandweer had gisteravond twee uur nodig om een brand op een bouwplaats aan On Nut soi 10 en in zes huizen onder controle te krijgen. Brandweerwagens hadden grote moeite de brand te bereiken vanwege de smalle straat. Eén persoon raakte gewond.

– Honderd voormalige leden van de Communist Party of Thailand in Buri Ram eisen het geld dat hen 30 jaar geleden is beloofd wanneer ze zouden deserteren. Pas in 2011 beval de regering Abhisit hen elk 225.000 baht te geven, maar volgens de mannen die nu naar het Internal Security Operations Command zijn gestapt, werden zij overgeslagen. Ze willen nu elk 650.000 baht vangen.

Ping rivier in de provincie Lamphun

– 33 provincies worden geteisterd door een ernstige droogte en zijn uitgeroepen tot rampgebied. Begin februari waren dat er nog 23. Tijdens haar tv-praatje Yingluck Government Meets the People op NBT zei de premier dat ze de situatie vrijdag met 29 gouverneurs had besproken. Naar verwachting duurt de droogteperiode drie maanden.

Op korte termijn zullen bronnen moeten worden aangeboord, aldus Yingluck. Ze heeft ministeries opdracht gegeven met langetermijn plannen te komen en zei dat een deel van de 350 miljard baht die de regering heeft uitgetrokken voor watermanagement, besteed zal worden aan maatregelen tegen droogte.

– In een opvangcentrum voor Rohingya vrouwen in Songkhla lopen de spanningen op. Er hebben al diverse schermutselingen plaatsgevonden. De 105 vrouwen voelen de druk van opsluiting en kibbelen met elkaar. Vorige week werd een zwangere vrouw geschopt en gestompt, ze is opgenomen in het ziekenhuis. De drie vrouwen die haar aanvielen, zijn aan de politie overgedragen.

– Omdat hij vier jaar geleden de afstudeerscriptie van haar vriendin had afgewezen, waardoor haar afstuderen werd vertraagd, hebben een vrouw en een man maandag een lector van de Chulalongkorn universiteit met een mes gestoken. De wrekers zijn gisteren aangehouden.

– Een magazijn met softdrinks in het district Muang (Nakhon Si Thammarat) heeft gisterochtend vroeg ongewenst bezoek gehad. Drie mannen dwongen een werknemer de brandkast te openen en bonden hem daarna vast op een stoel. Ze gingen er met 300.000 baht vandoor.

In hetzelfde district werd vrijdagavond een 7-Eleven beroofd. De buit bedroeg 4.000 baht.

In Samut Prakan is een man bij een kruidenierswinkel aangehouden. Hij had geprobeerd die te beroven, hetgeen jammerlijk mislukte. Waarom komen we niet te weten; misschien kreeg hij wroeging.

Economisch nieuws

– De regering ziet de bui al hangen: mensen die zich in de schulden hebben gestoken om te profiteren van de eersteautoregeling en niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Vice-minister Tanusak Lek-uthai (Financiën) zegt dat het ministerie die kopers tegemoet wil komen. Hij wil de eventuele problemen voor de kopers zo klein mogelijk maken en daarom gaat hij het Department of the Comptroller General vragen een vergadering te beleggen met de financieringsmaatschappijen om te bezien of er iets aan gedaan kan worden.

‘Ik wil niet dat de regering moet gaan procederen. Ik wil een beleid volgen waarbij mensen worden geholpen’, aldus Tanusak. De minister heeft op dit moment nog geen aanwijzingen dat al te enthousiaste kopers in de problemen zijn gekomen, maar daarvoor is het eigenlijk nog te vroeg. Over een half jaar verwacht hij duidelijker signalen over de betalingen.

De eersteautoregeling werd eind 2011 gelanceerd om de consumentenbestedingen te stimuleren. Wie voor het eerst een auto kocht, heeft recht op belastingteruggave. De wagen moet 5 jaar in het bezit blijven van de koper. Zo niet, dan dient de belastingteruggave (die na 1 jaar wordt uitbetaald) te worden teruggestort. Zo’n 1,25 miljoen personen hebben zich laten verleiden tot het kopen van een auto.

– De Stock Exchange of Thailand (SET) gaat de maatregelen tegen speculatie aanscherpen om de aandelenprijzen te laten afkoelen. Vanaf 1 maart moet bij handel met een ‘abnormal trading pattern’ zes achtereenvolgende weken gebruik worden gemaakt van rekeningen met contant geld in plaats van de huidige drie weken. Tot nu toe dit jaar zijn 44 aandelen geselecteerd tegen 50 in het gehele jaar 2012, wat een duidelijke indicatie van speculatie is. Sinds januari is de SET index met 10 procent gestegen en 23 procent over de afgelopen zes maanden.

Marktkenners zeggen dat vooral daghandelaren en speculanten in kleine en middelgrote aandelen verantwoordelijk zijn voor de stijging van de handelsliquiditeit.

– Honda Automobile (Thailand) Co Ltd heeft vrijdag de Honda Civic Hybrid gepresenteerd, de eerste in Thailand geproduceerde hybride wagen met een lithium-ion accu. De wagen kost 1,035 miljoen baht, voor de Hybrid Navi moet 1,095 miljoen baht worden neergeteld.

De vice-president van Honda voorspelt dat de vraag naar hybride wagens dit jaar aanzienlijk zal stijgen naar 20.000 voertuigen, tegen 18.000 vorig jaar. Van de Honda Civic Hybrid verwacht het bedrijf er 7.200 te verkopen. Vorig jaar betrad Honda de hybridemarkt met de geïmporteerde CR-Z Hybrid en de binnenlands gemaakte Jazz Hybrid.

Hybride wagens winnen aan populariteit vanwege hun lage brandstofverbruik en omdat ze minder milieuvervuilend zijn. In de komende jaren wil Honda zelf hybride accu’s gaan produceren in Thailand.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website