Nieuws uit Thailand – 17 december 2012

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
17 december 2012
Nieuws uit Thailand – 17 december 2012

Thaise boeren gebruiken veel te veel chemicaliën. In 2011 importeerde Thailand tweemaal zoveel chemicaliën als in 2005, waaronder vier uiterst gevaarlijke, in de meeste landen verboden stoffen.

Waar dat toe leidt bleek onlangs weer eens uit een onderzoek van het Thailand Pesticide Alert Network. In groentes, verkocht op markten in Bangkok, werden sporen van die vier gevaarlijke jongens gevonden. In sommige monsters was de concentratie 40 procent hoger dan het maximum dat in de Europese Unie geldt.

In de rijstverbouw is het gebruik van chemicaliën vorig jaar gestegen van 8 miljoen naar 15 miljoen kilo. De uitgaven aan chemicaliën vormen 30 procent van de productiekosten. ´Dat zou niet meer dan 10 procent mogen zijn´, zegt Witoon Liamchamroon, directeur van de Biodiversity and Community Rights Action Thailand (Biothai), een non-profit organisatie die alternatieve landbouw propageert. ‘Er worden de laatste jaren steeds meer chemicaliën geïmporteerd. Daaruit blijkt wel hoe ongezond de Thaise landbouw is.’

Thailand heeft 27.000 merken en soorten agrarische chemicaliën en actieve ingrediënten geregistreerd. Ter vergelijking: Vietnam 1.743, Indonesië 1.158 en Maleisië 917.

Het gebruik van chemicaliën in de landbouw staat hoog op de agenda van de National Health Assembly, die morgen in het Bangkok International Trade & Exhibition Centre begint. Er ligt al een ontwerp-resolutie klaar, waarin de regering wordt opgeroepen het gebruik en de import van agrarische chemische producten beter te controleren.

Tevens wordt de regering gevraagd de gevaarlijke vier (arbofuran, methomyl, dicrotophos en EPN) te verbieden en weer accijns te gaan heffen op de import van landbouwchemicaliën. In 1992 werd de accijns afgeschaft om de kosten in de landbouw te verminderen. Maar de vrijstelling werkt als een dubbelzijdig zwaard, zeggen critici, omdat ze boeren stimuleert meer te spuiten.

Volgens de president van de Agribusiness Association of Thai People is de sterke stijging van het chemicaliëngebruik het gevolg van het regeringsbeleid om de verbouw van rubber en palmpitten te bevorderen. Daarbij worden grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt.

– Midden dit jaar zijn 87 gevallen van difterie in 15 provincies in het Noordoosten geconstateerd. Van de 87 patiënten zijn er 2 overleden; meer dan de helft kwam uit de provincie Loei, die grenst aan Laos. De autoriteiten menen dat de ziekte, die in Thailand was uitgeroeid, vanuit Laos is verspreid.

In Phetchabun, dat aan Loei grenst, zijn 18 personen van de Hmong stam met de ziekte gediagnostiseerd. De Hmong-leden zijn onlangs gevaccineerd om verdere verspreiding te voorkomen.

Narong Sahamethapat, permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, heeft vrijdag Hmong dorpen op de Thab Berg berg bezocht. Hij kritiseerde de gezondheidszorg in de landen die aan het Noorden en Noordoosten van Thailand grenzen en pleitte voor meer controleposten om mensen te controleren die het land willen binnengaan.

– Thaise researchers van het Synchroton Light Research Centre in Nakhon Ratchasima zeggen een nieuwe en goedkopere methode te hebben gevonden, die blinden helpt bij het lezen van een tekst op een computer. Alhoewel braille-displays die met een computer zijn verbonden, niet nieuw zijn, is de innovatie van Synchroton veel goedkoper.

Het researchteam heeft ook een display gemaakt waarmee Thaise teksten kunnen worden ‘gelezen’, maar gebruikers op de blindenschool in Nakhon Ratchasima zeggen dat die voor slechts 67 procent accuraat is. Bij Engelse teksten ligt dat percentage op 83 procent.

Buitenlandse braille-displays kosten meer dan 300.000 baht; de Thaise display gaat waarschijnlijk 50.000 baht kosten. Het researchteam gaat de display patenteren.

– De Public Warehouse Organisation (PWO) heeft de hoeveelheid sjalotjes die ze in het kader van een regeringsprogramma van boeren heeft gekocht, vervalst met als doel een prijzenval te voorkomen. Dit is gebleken uit een onderzoek van een commissie van het ministerie van Handel. De PWO voegde een papieren hoeveelheid van 18,6 miljard ton toe aan de voorraad opgeslagen sjalotjes, waardoor de regering 61,5 miljoen baht te veel heeft betaald.

De commissie is op nog meer onregelmatigheden gestuit. Zo informeerden 444 eigenaren van pakhuizen dat ze sjalotjes voor de regering zouden opslaan, maar het bleken er maar 50 te zijn. Een andere commissie die zich concentreerde op de aankopen, heeft een twijfelachtig ‘netwerk’ gevonden van boeren, provincieambtenaren, PWO-staf en lokale invloedrijke personen. Het bericht geeft geen bijzonderheden.

– Buitenlandse werknemers hebben gisteren bij het Democracy Monument gedemonstreerd voor betere sociale voorzieningen. Tevens pleitten ze ervoor werknemers wier nationaliteit nog niet is geverifieerd, niet te repatriëren.

Tijdens een seminar ook gisteren over rechten voor migranten riep Lae Dilokwaitthayarat, docent economie aan de Chulalongkorn universiteit, de autoriteiten op buitenlandse werknemers een betere toegang te verlenen tot sociale voorzieningen en gezondheidszorg. ‘Deze werkers helpen mee de Thaise economie op te bouwen. Wanneer ze niet goed worden beschermd, loopt de economie schade op.’

Sathian Thanphrom van de Foundation for Aids Rights wees er tijdens het seminar op dat migranten, die het lukt gebruik te maken van sociale voorzieningen, niet dezelfde rechten als Thaise werknemers hebben, alhoewel ze evenveel contributie aan het Social Security Fund betalen.

Vrijdag was de deadline voor migranten om hun nationaliteit te laten verifiëren. Velen hebben dat nog niet gedaan c.q. kunnen doen. Zij lopen het risico het land uitgezet te worden. Morgen is International Migrants Day.

– Ruim 10.000 personen hebben een online petitie ondertekend tegen de geplande import van zes beluga walvissen uit Rusland voor een particuliere dierentuin in Bangkok. De handtekeningenactie is een initiatief van de Love Wildlife Foundation.

Zes jaar geleden importeerde dezelfde dierentuin vier walvissen. Daarvan zijn er drie overleden. Volgens de stichting horen walvissen in Antartica, waar ze elke dag 100 km zwemmen, en niet in een dierentuin waar ze geen kant op kunnen. De beluga (witte walvis) is een beschermde diersoort. Internationale handel is alleen onder strenge voorwaarden toegestaan. Naar schatting leven 150.000 exemplaren in het wild en 200 in dierentuinen.

– De politie heeft zaterdagavond 19 Uzbeekse prostituees, die in Nana (Bangkok) werkten, aangehouden. Zij waren bij het Grace hotel op Sukhumvit Soi 3 aan het tippelen.

– In een appartement in Bang Khen (Bangkok) is gisterochtend het deels verbrande lichaam van een 40-jarige vrouw gevonden. De politie gaat ervan uit dat ze vermoord is. Het slachtoffer werkte bij het districtskantoor van het Land Department in Chatuchak.

– De kraanwagen die zaterdag op de Rama III Road aan de wandel ging, heeft volgens voorlopige schattingen een schade veroorzaakt van 46 miljoen baht. De wagen trok 28 elektriciteitspalen omver en beschadigde zeven auto’s en een huis. Zes personen liepen verwondingen op. De politie heeft de gedupeerden opgeroepen een klacht in te dienen.

– Een olifant waarvan stropers één slagtand hadden verwijderd, is in kritieke toestand omdat de wond is gaan ontsteken. De politie van Mae Mo (Lampang) heeft drie personen voor verhoor opgeroepen. De slagtand zou 1 miljoen baht kunnen opbrengen op de zwarte markt.

Politiek nieuws

– Stem ‘Nee’ bij het referendum over wijziging van de grondwet. Die oproep doet oppositieleider Abhisit op zijn Facebook-pagina. Volgens Abhisit wil de premier artikel 309 van de grondwet wijzigen. Dit artikel legaliseert alle besluiten van de militaire coupplegers in 2006. Wanneer het artikel wordt geschrapt, vervallen alle aanklachten tegen Thaksin en ontloopt hij zijn gevangenisstraf van 2 jaar.

Dinsdag geeft het kabinet naar verwachting het groene licht voor het referendum. De coalitiepartijen hebben daarover al een akkoord bereikt. Het is daarna aan de Kiesraad om de datum te bepalen. Die zal tussen 12 maart en 12 april liggen.

Abhisit schrijft dat zijn partij de poging om de grondwet te herschrijven, niet kan tegenhouden. ‘Wij hebben de hulp van de bevolking nodig. Als we de grondwetwijziging in een referendum kunnen afwijzen, wordt een nieuw hoofdstuk in de politieke geschiedenis van Thailand geschreven. Het is een “people’s revolution” waarbij geen bloed wordt vergoten en een bevestiging dat mensen en wetten boven geld en macht staan.’

Wijziging van de grondwet van 2007, die tot stand is gekomen na de coup van 2006, is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai. Het parlement heeft zich al over een voorstel gebogen om een burgerassemblee te vormen, die tot taak krijgt de grondwet te herzien. Maar de parlementaire behandeling daarvan is in juli door het Constitutionele Hof stilgelegd. Het Hof adviseerde toen een referendum te houden omdat de grondwet van 2007 ook in een referendum aan de bevolking is voorgelegd.

– Sudarat Keyuraphan is niet beschikbaar als Pheu Thai-kandidaat voor de post van gouverneur in Bangkok. Ze laat weten wel terug te wilen keren in de politiek [na een ban van 5 jaar], maar dat doet ze pas later als ze er klaar voor is. Sudarat schrijft op haar Facebook-pagina dat ze het thans druk heeft met een project in Nepal om de geboorteplaats van Boeddha te renoveren.

In februari wordt een nieuwe gouverneur gekozen. Parlementsleden en gemeenteraadsleden van Bangkok schoven haar eerder naar voren. Tijdens een partijvergadering vrijdag kritiseerden zij Sudarat vanwege haar beslissing. Sudarat vond de kritiek niet terecht omdat ze ‘nooit haar collega’s zou verraden’.

Of Sudarat zelfstandig haar beslissing heeft genomen, is nog maar de vraag, want eerder had premier Yingluck haar gevraagd zich niet beschikbaar te stellen en het besluit van het Pheu Thai-bestuur te respecteren. Dat heeft een voorkeur voor Pongsapat Pongcharoen, adjunct-hoofd van het landelijk politiekorps en secretaris-generaal van het Office of the Narcotics Control Board.

Economisch nieuws

– Premier Yingluck ontmoet vandaag in Myanmar president Thein Sein voor overleg over de plannen voor Dawei, waar een economische zone door beide landen ontwikkeld wordt. De ontmoeting moet investeerders een duwtje in de rug geven om geld in het project te steken. Yingluck wordt vergezeld van 40 Thaise zakenlui.

Thailand en Myanmar tekenden in mei 2008 een Memorandum of Understanding om het gebied te ontwikkelen. Concrete bouwactiviteiten hebben er nog niet plaatsgevonden. Wanneer alles goed gaat, zouden de eerste basisindustrieën zich er in 2014 moeten vestigen. De eerste fase bestaat uit de aanleg van een diepzeehaven en de aanleg van wegen, water- en transportsystemen. Die zouden in 2015 klaar moeten zijn. De overige industrieën zouden zich daarna in het gebied moeten vestigen. In 2020 moet die fase afgerond zijn.

Witoon Permpongsacharoen, secretaris-generaal van de Foundation for Ecological Recovery, maakt zich zorgen over het project: Wordt het project wel gerealiseerd? Hoe weet de regering of haar investering geld oplevert? Blijft de regering van Myanmar het project steunen, want ze legt in de buurt twee diepzeehavens aan? Wat voor milieugevolgen heeft het project? Waarom hebben bewoners geen inspraak? Dat zijn zo enkele vragen die Witoon heeft.

Myint Wai, adjunct-directeur van het Campaign for Democracy Committee in Myanmar, vindt dat de autoriteiten zich niet overhaast in het project moeten storten. Hij pleit voor een allesomvattende milieustudie en voor maatregelen om potentiële milieuproblemen op te lossen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 december 2012”

 1. jeffrey zegt op

  Dick,

  Weinig commentaar op de nieuws berichten.
  Enigzins verbazendwekkend , want de inhoud is belangrijk genoeg.
  Voor mij is het nieuws prima om te weten want het geeft meer achtergrond op de situatie in Thailand.

  Dick: Ach, Jeffrey. Voor de meeste mensen (die in Nederland wonen) is Thailand een ver-van-mijn-bed-show. Als oud-journalist weet ik dat maar al te goed. Dat er weinig commentaar op de nieuwsberichten wordt geleverd, verontrust me niet, want de rubriek wordt goed – soms heel erg goed – gelezen en daar ben ik ‘best wel’ (vreselijke mode-uitdrukking) een beetje trots op.

  • Rob V zegt op

   Zo naar het aantal page view gekeken worden deze dagelijkse nieuws service toch goed gelezen, maar reageren is weer een tweede. Zo vind ook ik het nieuws over gif in de landbouw verontrustend (al zal de frequente lezer al eerder iets vernomen hebben over royaal gebruik van pesticide in de Thaise landbouw dus een verrassing kan het niet wezen). Bepaalde onderwerpen die er uit springen bespreek ik met mijn omgeving (vriendin), maar af en toe laat ik toch wel mijn waardering blijken over deze rubriek en de dagelijkse column/anekdotes. Ook daar weet ik niet altijd een commentaar te geven die ingaat op de inhoud, maar het is natuurlijk wel zo leuk en motiverend om Dick af en toe van een complimentje te voorzien. Ga zo door Dick!

 2. J.Jordaan zegt op

  Het gebruik van chemicalien in Thailand is toch wel verontrustend. De EU heeft een invoerverbod op die groenten,fruit en rijst vanuit Thailand, maar landen die niet die controles hebben krijgen dat vergift gewoon binnen.
  Praat ik nog niet over de mensen die hier wonen.
  Het is toch eigenlijk een schande dat, dat allemaal maar mogelijk is.
  J.Jordaan.

  Dick: De EU heeft eerder een importverbod overwogen, maar ik ben in de krant nooit het bericht tegengekomen dat het verbod is ingesteld. Ik neem aan dat er wel steekproefgewijs wordt gecontroleerd aan de grens. Voor Thais zelf geldt dat zowel consumenten als de spuitende boeren een zeker risico lopen. Inderdaad verontrustend.

 3. sjaak zegt op

  Zou het misschien beter zijn zelf zoveel mogelijk producten te verbouwen in eigen tuin of grond (ok ok, dat van je vriendin/echtgenote), zonder chemicaliën?
  Ik vind het ook verontrustend, omdat dit toch wel een belangrijk aspect is van het dagelijkse leven. Ik vind het eten in Thailand fantastisch en laat me de grote verscheidenheid aan groenten goed smaken, maar dit geeft een bittere smaak.

  Bij de verandering van de grondwet zou het toch leuk zijn als de Farangs die lang genoeg in Thailand wonen iets meer rechten krijgen (zoals verwerf van eigen grond)… of misschien gelijke gedeelde rechten heeft als zijn Thaise partner??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website