In Bang Nam Jued (Samut Sakhon) bewaken gemeenteambtenaren de spoorwegovergang nadat een schoolbusje er gegrepen was door een trein. Een vrijwilliger vertelt.

Premier Prayut Chan-o-cha moet woensdag een warm en veilig welkom krijgen wanneer hij een bezoek brengt aan de provincies Kalasin en Khon Kaen, beide een bolwerk van roodhemden.

Om anti-coup protesten te voorkomen, zijn de veiligheidsmaatregelen er verscherpt. De gouverneurs van de twee provincies, militaire eenheden en de politie is gevraagd veiligheidsplannen op te stellen.

Gisteren vergaderde de politie van Khon Kaen er al over. Ze brengt driehonderd agenten op de been wanneer Prayut en zijn gevolg de districten Muang en Kranuan met een bezoek vereren en er met de bevolking en lokale autoriteiten praten.

Het 21st Infantry Regiment Queen’s Guard zet een forward team [?] in om de premier te beschermen. Legerofficieren zullen lokale leiders vragen er voor te zorgen dat tegenstanders van de coup geen problemen veroorzaken. ‘Mensen die andere ideeën hebben, nodigen we uit voor een gesprek. Ze mogen de premier ook verwelkomen en op vreedzame wijze hun mening geven’, zegt een legerbron.

Volgens een regeringswoordvoerder wil Prayut met de lokale bevolking en de autoriteiten praten over de gevolgen van de droogte en hij wil hen vertellen wat voor mooie plannen de junta heeft. Voor het einde van het jaar wil Prayut alle regio’s bezocht hebben. Prayut is zelf geboren in Nakhon Ratchasima, eveneens in het ‘rode’ Noordoosten.

– Een groep Thaise activisten heeft bij de première van de film Mockinghay: Part I in Londen gedemonstreerd tegen de militaire coup. De groep noemt zich District Thai, een verwijzing naar de Hunger Games, een filmcyclus waaraan anti-coup demonstranten in Thailand een drievingerig gebaar ontleenden als protest tegen de coup.

De junta was er destijds als de kippen bij om het teken te verbieden, ze verbood ook het lezen van Nineteen Eighy-Four in het openbaar en het eten van sandwiches op een manier die als ‘politiek’ beschouwd kon worden [?].

De Hunger Games zijn gebaseerd op een serie romans over een autoritair regime. Hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence zegt ‘geschokt’ te zijn over de arrestatie van mensen die het symbolische gebaar uit de film hadden overgenomen. Ze was in Londen vanwege de première van de film, die in Thailand donderdag in roulatie gaat.

– Een moeder (55) en dochter (35) zijn op de terugweg van een markt in Beton (Yala) doodgeschoten en in Khok Pho (Pattani) werd een lerares (52) voor haar woning gedood.

De lichamen van moeder en dochter werden gisterochtend door de politie bij een motorfiets in een plas van bloed gevonden op de Yala-Betong weg. Agenten telden acht 9 mm kogelpatronen.

De lerares werd ’s middags doodgeschoten door mannen die deden alsof ze in het winkeltje in haar huis benzine wilden kopen voor hun motorfiets. [Benzine wordt vaak in limonadeflessen verkocht of uit een vaatje gepompt.] Toen ze hen wilde bedienen, schoten ze de vrouw in haar hoofd en rug. De vrouw overleed ’s avonds in het ziekenhuis.

In Ban Bluka (Rueso, Narathiwat) is een dorps veiligheidsvrijwiliger gewond geraakt toen hij op een booby trap stapte. Hij is met verwondingen aan zijn been in het ziekenhuis opgenomen. De politie vond op een paal in de buurt een bericht met de tekst ‘Sovereign State of Pattani’.

– 64 procent van het afval in Thailand bestaat uit voedsel, reden voor het ministerie van Landbouw en de FAO om het National Save Food Network te vormen. Dat netwerk moet mensen voorlichten hoe het verspillen van voedsel kan worden voorkomen.

Volgens de FAO neemt in landen in ontwikkeling de hoeveelheid weggegooid voedsel toe, hoewel de ontwikkelde landen nog steeds de grootste verspillers zijn. De FAO heeft berekend dat een kwart van het weggooid eten (1,3 miljard ton per jaar) 870 miljoen hongerige personen kan voeden. Het voedsel wordt in elke fase van de voedselketen verspild: planten, oogsten, transport en op de tafel van de consument.

– Raar verhaal. De Chinese zakenman die door enkele Thais bij de Baiyoke Tower 2 in Pratunam was ontvoerd, heeft per sms-je aan zijn chauffeur laten weten dat hij is vrijgelaten in Cambodja. Hij komt morgen naar Thailand om tekst en uitleg te geven.

De politie maakte vrijdag de ‘ontvoering’ bekend, die was gemeld door zijn vriendin. Hij zou ontvoerd zijn door mannen die zich als agent voordeden. Die zouden een losgeld van 100 miljoen baht hebben geëist. Volgens de ‘ontvoerde’ Chen Ji hebben ze hem via Sa Keao het land uitgesmokkeld.

– De eerste Thaise wet tegen dierenmishandeling schiet tekort, met name ten aanzien van zwerfhonden en vogeltjes die in tempels worden vrijgelaten. Oprichter Chollada Mekratri van de The Voice Foundation vindt dat meer regels nodig zijn dan de Animal Welfare Bill die woensdag door het noodparlement werd goedgekeurd. Mede-oprichter John Dalley van de Soi Dog Foundation noemt de wet ‘een stap in de goede richting’, maar de wet is niet specifiek genoeg.

– Bij een inval door het leger in een huis in Ratchathewi (Bangkok) zijn veertien gokkers aangehouden waaronder drie politieagenten. De agenten zeggen dat ze er waren om bier te drinken, niet om te gokken. Alle verdachten zijn gisterochtend door de rechtbank op borgtocht vrijgelaten.

Economisch nieuws

– Thailand heeft in 2017 geen sluitende begroting. Deze ambitieuze doelstelling van het ministerie van Financiën is onhaalbaar, zegt minister Sommai Phaisee (Financiën). De komende jaren moet het land diep in de buidel tasten voor infrastructurele werken en verliezen op rijstsubsidieprogramma’s.

Het ministerie maakte vorige week bekend dat de subsidiëring van ’s lands rijst de afgelopen 11 jaar een verlies heeft opgeleverd van 680 miljard baht. Het hypotheeksysteem voor rijst, door de vorige regering Yingluck toegepast, was alleen al goed voor een verlies van 518 miljard baht. Aan infrastructuur gaat de komende jaren 2,4 biljoen baht worden uitgegeven.

Niettemin verwacht de minister niet dat de schuldenlast boven de 60 procent van het bruto binnenlands product uit komt, wat als absoluut maximum wordt gehanteerd. Per 1 augustus bedroeg de staatsschuld 46,5 procent het bbp: 0,3 procent minder dan in juli. Het begrotingstekort wordt gemaximeerd op 20 procent van de jaarbegroting plus 80 procent van de uitgaven aan aflossing van de hoofdsom in dat jaar.

Sommai waarschuwt er wel voor dat het verlies van het hypotheeksysteem voor rijst hoger kan uitvallen wanneer de verkoop van de 19 miljoen ton rijst regeringsvoorraad vertraging oploopt omdat de kwaliteit dan terugloopt en de opslagkosten toenemen. (Bron: Bangkok Post, 15 november 2014)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Pers wil dat beperkingen worden opgeheven

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website