Het injecteren van olijfolie in de penis om die te vergroten, is een Thaise man (geen naam) slecht bekomen. Negentien jaar geleden deed een vriend dat bij hem en nu is zijn penis verwijderd omdat er kanker was geconstateerd.

Volgens een chirurg van het Police General Hospital in Bangkok is het een mythe dat een olijfolie-injectie de penis vergroot. De olijfolie veroorzaakt irritatie en het lichaam reageert met de aanmaak van weefsel dat kwaadaardig kan worden. Zo’n 30 tot 40 mannen, meest teenagers, komen maandelijks naar het ziekenhuis omdat het zaakje is gaan ontsteken.

Behalve olijfolie worden ook wel siliconen gebruikt, maar olijfolie is populairder omdat het goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar is. De chirurg geeft degenen die een injectie hebben gehad, het advies zo snel mogelijk een arts te raadplegen voordat het te laat is. Het politieziekenhuis heeft daarvoor een speciale eenheid opgezet. Zie ook Thais nieuws van 15 november.

– Een leuke aanvaring tussen een verslaggeefster van kanaal 7 en vice-minister-president Chalerm Yubamrung is te zien op YouTube. Chalerm beschuldigt haar ervan te sympathiseren met oppositiepartij Democraten. Verslaggeefster: Ik zou u voor deze opmerking kunnen aanklagen. C: Er is niets verkeerd met die opmerking. V: Als uw opmerking niet smadelijk is, dan geldt dat ook wanneer ik zeg dat u de slaaf van Thaksin bent. C: Dat is zeker smadelijk. V: Doe maar bij de politie aangifte tegen me.

De desbetreffende verslaggeefster staat bekend om haar kritische vragen en vasthoudendheid. Eerder had zij aanvaringen met voormalig premier Abhisit en Yingluck. Yingluck liep weg weg toen een vraag haar niet beviel. Via de social media werd de vrouw vorig jaar door roodhemden bedreigd.

– Nadat ze gezellig twee uur hadden gebabbeld, hebben de ministers van Defensie van Thailand en de VS gisteren hun handtekening gezet onder een gezamenlijke ‘vision statement’ voor een nieuwe Thais-Amerikaanse Defence Alliance. De Amerikaanse minister Leon Panetta was voor die handtekening naar Thailand gekomen, voorafgaand aan het bezoek van president Obama, zondag en maandag.

In de gezamenlijke verklaring beloven beide landen de regionale veiligheid in Zuidoost Azië te bevorderen, de stabiliteit in de regio Azië-Pacific te steunen, zowel bilateraal als multilateraal te opereren en op alle niveaus naar coördinatie te streven.

Dat klinkt allemaal buitengewoon vaag, concreet werd Panetta toen hij het had over marineluchtmachtbasis U-tapao. De VS hebben geen plannen die als militaire luchtmachtbasis te gebruiken en zijn ook niet van plan er een regionaal humanitair hulp- en rampencentrum te vestigen.

Zijn Thaise collega Sukumpol Suwanatat verwierp gisteren de suggestie dat de gezamenlijke verklaring een poging van de VS is om de toenemende invloed van China in de regio de kop in te drukken. De VS gebruikt Thailand niet als middel om China te isoleren, aldus Sukumpol.

‘Thailand sluit vriendschappen met landen die goed voor ons zijn. Zowel de VS als China zijn onze vrienden.’ De minister wees erop dat de VS met alle landen in de regio de banden verstevigt, niet alleen met Thailand.

– Een China-expert van de Thammasat universiteit heft het waarschuwende vingertje bij het bezoek van de Amerikaanse president (zondag en maandag) en de Chinese premier Wen Jibao (volgende week) aan Thailand. Beide landen zijn al lang bondgenoten van Thailand wat de regering moet nopen tot voorzichtigheid om de verhoudingen niet in gevaar te brengen.

Volgens Aksornsri Phanishsarn is Obama’s bezoek duidelijk bedoeld om China’s toenemende invloed in de regio een halt toe te roepen en Wen zal aandringen op voortzetting van de handel. Volgens de Chinese ambassadeur, zegt hij, heeft China geen bezwaar tegen het aanknopen van banden met landen buiten de regio maar ‘Peking is tegen acties die de Chinese belangen in de regio en de wereld benadelen’.

– Wat Pho in Bangkok gaat zondagmiddag dicht vanwege het bezoek van de Amerikaanse president aan de tempel. Drie monniken begeleiden de president tijdens zijn bezoek van 45 minuten. Straatverkopers balen want zij gaan op de drukste dag van de week inkomsten mislopen omdat de straat bij de tempel wordt afgesloten. Na het tempelbezoek wordt Obama in audiëntie door de koning ontvangen in het Siriraj ziekenhuis.

– Tegenstanders van de bouw van de Xayaburi dam in Laos hebben de Central Administrative Court om een spoedzitting gevraagd. Haast is geboden omdat Laos deze maand (officieel) is begonnen met de bouw van de dam. Bewoners van acht Mekongprovincies hebben de rechtbank in augustus al gevraagd de koopovereenkomst tussen het elektriciteitsbedrijf van Thailand en de Xayaburi Power Company te schorsen. De rechtbank heeft nog niet besloten of de zaak in behandeling wordt genomen.

De koopovereenkomst voorziet in de afname van elektriciteit door de Electricity Generating Authority of Thailand (Egat) vanaf 1 januari 2019 tot 3 december 2047. Egat betaalt daarvoor 370,58 miljard baht.

Gisteren vond een seminar over de dam plaats, georganiseerd door de senaatscommissie goed bestuur en corruptieonderzoek. Vertegenwoordigers van Egat, de Thaise aannemer Ch. Kanchang en de commerciële banken die het project financieren, waren daarvoor uitgenodigd, maar lieten zich niet zien. Tegenstanders van de dam, alsmede Cambodja en Vietnam maken zich zorgen over de invloed die de dam heeft op de voedselvoorziening in de regio. Een Vietnamese wetenschapper denkt dat de rijstverbouw in de Mekongdelta te maken krijgt met verzilting.

Een milieugroep uit Bangkok heeft de kamercommissie grond, natuurlijke hulpbronnen en milieu gevraagd een onderzoek te doen naar alle partijen die betrokken zijn bij de bouw van de dam.

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) beschuldigt tv-presentator Sorayuth Suthatassanachinda van fraude en het betalen van steekpenningen, maar een rechter heeft nu in een ander procedure gezegd dat Sorayuth niets verkeerds heeft gedaan bij de afdracht van advertentiegelden aan Mcot, de zendgemachtigde van kanaal 3. De nog persoonlijke mening van de rechter is ter kennis gebracht van een panel van rechters dat zich over de zaak buigt. [De details laat ik maar achterwege, want die zijn knap ingewikkeld.]

Volgens de NACC zou Sorayuth’s productiemaatschappijen advertentiegelden ad 138 miljoen baht niet hebben afgedragen en een werknemer van Mcot hebben omgekocht om dit in de boeken te verdoezelen. Sorayuth is door diverse instanties opgeroepen zijn functie neer te leggen, totdat de zaak juridisch is afgewikkeld, maar dit weigert hij omdat hij zegt onschuldig te zijn. Deze ene rechter is het daarmee dus eens.

– Het besluit van de regering om de vergoeding per deelnemer aan het ‘universal healthcare scheme’ (een ziekenkostenstelsel dat voor 48 miljoen Thais geldt) 3 jaar te bevriezen, is slecht gevallen bij een senaatscommissie. De financiële positie van overheidsziekenhuizen wordt erdoor benadeeld en de kwaliteit van zorg neemt af.

De regering wil de uitgaven aan gezondheidzorg op 3,8 tot 4 procent van het bruto binnenlands product houden. Dat komt neer op een bedrag van 2.755 baht per deelnemer. Uit dit bedrag moeten de medische kosten van behandelingen, de loonkosten en de overheadkosten worden betaald. De commissie wijst erop dat de ziekenhuizen te maken hebben met stijgende kosten van medicijnen en apparatuur.

Uit onderzoek van de commissie in juni is gebleken dat 25 procent van de overheidsziekenhuizen een schuld hebben en 21 procent het risico loopt in het rood te belanden. Reserves hebben ze niet. De commissie verwacht nu dat 70 procent aan het eind van het jaar in het rood staat. De kosten van het ziektekostenstelsel zijn in 10 jaar opgelopen van 70 miljard baht naar 100 miljard baht.

– Regeringspartij Pheu Thai heeft het Constitutionele Hof gevraagd de rally van de anti-regerings Pitak Siam groep op 24 (en nu ineens ook op 25) november te verbieden. Volgens de partij is de rally in strijd met de grondwet omdat die tot doel heeft een democratisch gekozen regering ten val te brengen.

– Aardig weetje uit een ingezonden brief in Bangkok Post: In 2011 bedroeg het aantal buitenlandse bezoekers dat naar Thailand kwam, 19 miljoen. Zij gaven 776 miljard baht uit. Maleisië scoorde 24 miljoen bezoekers. De briefschrijver noemt de aantallen naar aanleiding van de uiterst domme reactie van de minister van Toerisme op de verkrachting van een Nederlandse toeriste in Krabi. Wanneer toeristen het idee krijgen dat Thailand onveilig is en de autoriteiten schouderophalend reageren, zullen ze naar andere landen uitwijken, betoogt de briefschrijver. Zoals we weten uit de communicatiemanagement: image gaat boven feiten.

Economisch nieuws

– Het tekort aan arbeidskrachten in de bouw en vastgoedsector dreigt begin volgend jaar te verergeren wanneer illegale migranten uit Myanmar niet langer in Thailand mogen werken. En wanneer het Dawei ontwikkelingsproject in Myanmar begint, zal de situatie nog verder verslechteren.

Vanaf volgend jaar mogen alleen migranten uit Myanmar die in het bezit zijn van een paspoort, in de bouw werken. Dat schept een probleem omdat de meeste bouwvakkers uit dat land komen. Veel werkers behoren tot een minderheidsgroep en die hebben geen papieren om hun nationaliteit aan te tonen. Naar schatting wonen 1 miljoen Myanmarezen in Thailand, van wie de meesten arbeidsintensief werk doen. ‘De sector zal hard worden getroffen’, vreest Issara Boonyoung, president van de Housing Business Association.

Analisten hebben al eerder gewezen op het dreigende tekort aan arbeidskrachten nu politieke en economische hervormingen in het buurland plaatsvinden. Projectontwikkelaars gaan een moeilijke tijd tegemoet om voldoende personeel te vinden. Niettemin verwacht Atip Bijanonda, directeur van projectontwikkelaar Supulai Plc, dat de vastgoedmarkt met 5 tot 10 procent per jaar blijft groeien. De markt vertoont nog geen tekenen van oververhitting, zegt hij.

– De telecomcommissie van de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) had de uitkomst van de 3G-veiling al goedgekeurd en nu heeft ook het voltallige bestuur het groene licht gegeven. Twee commissarissen willen dat de Raad van State zich uitspreekt over de bevoegdheid van de telecomcommissie, maar volgens secretaris-generaal Takorn Tantasit is dat niet nodig. Die bevoegdheid is vastgelegd in de Frequency Allocation Act.

Naar de veiling wordt door drie instanties onderzoek gedaan: de National Anti-Corruption Commission, de Administrative Court en een intern panel van de NBTC. Critici menen dat AIS, Dtac en TrueMove hun vergunningen voor een veel te lage prijs hebben verworven en dat er mogelijk sprake was van samenspanning.

– Met ingang van 1 december verhoogt Bangkok Airways het aantal vluchten tussen Koh Samui en Hong Kong van 10 naar 14 per week. Gepland is een nieuwe route Bangkok-Hong Kong, die volgend jaar van start gaat. Vanaf Koh Samui vliegt BA naar Kuala Lumpur, Singapore en Hong Kong.

Koh Samui-Hong Kong is een belangrijke route voor BA, die al in 2005 werd geïntroduceerd. Vanaf Suvarnabhumi in Bangkok worden zeven steden in de regio bediend. Op 30 november komt daar Vientiane (Laos) bij.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 november 2012”

 1. pim zegt op

  Volgens mijn vriendin gaan Thaise inwoners bij aankoop van een nieuw huis 10% bijdrage van de regering krijgen .
  Zou daar de bedoeling achter zitten om buitenlandse beleggers zand in de ogen te strooien ?
  Zo is het volgens mij ook gebeurd om na de flood de autoindustrie niet te laten vertrekken .
  De thai een premie van 100.000 Thb te geven bij aanschaf van hun eerste nieuwe auto .
  Ik heb nog nooit zoveel nieuwe auto’s op de weg gezien .
  Ze komen zelfs kentekenplaten tekort .
  Achteraf wel veel meer onervaren rijders op de weg .
  Rijbewijs geen probleem ,
  Enkele lessen van de buurman die zelf er ook niets van kan en je krijgt het .

 2. tino kuis zegt op

  Ik heb vandaag voor het eerst hartelijk gelachen. Wat een heerlijke uitwisseling tussen Chalerm Yubamrung en die verslaggeefster. Wat een dapper mens, ik houd daar wel van. Niet op haar mondje gevallen. Zo zouden er meer moeten zijn. Ik grinnik nog steeds. (maar kan de YouTube video niet vinden).

  Dick: Volgens Bangkok Post heet de video: The Voice of Chalerm Quarrelling with Channel 7’s Somjit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website