Een dag nadat de rechtbank arrestatiebevelen had uitgevaardigd, heeft de politie al vier van de zeven verdachten van de granaataanval op 23 februari voor Big C in Ratchaprasong (Bangkok) kunnen aanhouden. De aanval vlakbij een protestlocatie van anti-regerings beweging PDRC kostte het leven aan twee kinderen en een volwassene en verwondde 21 personen.

Met verdachte Taweechai Wichakham werd de aanval gisteren gereconstrueerd. En omdat een foto daarvan in de krant staat, weet ik nu ook hoe een granaat wordt gelanceerd.

De verdachten wordt moord met voorbedachte rade en verboden wapen- en explosievenbezit ten laste gelegd. Volgens de politie hebben ze bekend. [Altijd goed voor strafvermindering.]

– Het ministerie van Volksgezondheid ontkent andermaal dat er plannen bestaan om een eigen bijdrage van patiënten te vragen. Die suggestie is tijdens een vergadering met marinechef Narong Pipatanasai van de NCPO op 31 mei wel  gedaan, maar niet door ambtenaren van het ministerie.

Narong Sahametapat, permanent secretaris van het ministerie, benadrukte dat gisteren tijdens een inderhaast belegde persconferentie om alle geruchten de kop in te drukken. Narong deed zelf tijdens de vergadering elf voorstellen. ‘Geen enkele had betrekking op bijbetalingen.’

Volgens hem deed tijdens de discussies die daarop volgden, één deelnemer het voorstel patiënten, die verzekerd zijn via het universal coverage healtcare scheme (UC), te laten mee betalen. ‘Maar dat was een persoonlijke mening. Noch het ministerie, noch de vergadering keurde het goed.’ Narong vermoedt dat er een politiek complot schuil gaat achter het lekken van de informatie.

Tawatchai Kamoltham, directeur-generaal van het Department for Development of Thai Traditional Medicine and Alternative Medicine, gaf gisteren toe dat hij het voorstel deed. Tussen het ministerie van Volksgezondheid en het National Health Security Office, verantwoordelijk voor volksverzekering UC [waarvan 48 miljoen Thais profiteren], is nu een conflict ontstaan. De twee lagen al eerder in de clinch over de financiering van provinciale ziekenhuizen. De kwestie bleef gisteren onbeslist tijdens een gesprek tussen beide.

– Een lector van de Kalasin Rajabhat universiteit, die studenten een extra puntje heeft gegeven in ruil voor zegeltjes van 7-Eleven, hangt een disciplinaire straf boven het hoofd. De universiteit heeft een onderzoekscommissie gevormd naar aanleiding van een videoclip op YouTube waarin ze onder andere zegt: ‘Khanittha got 17 points in psychology class. She gave me stamps. Then, I gave her A+. Do you think you got that grade by your own brain.’

De video was door studenten op YouTube gezet, nadat door de universiteit niet was gereageerd op klachten over de lector. De zegeltjes van 7-Eleven kunnen gebruikt worden voor kortingen of cadeaus. Studenten beweren ook dat ze gedwongen zijn geweest een studiereis naar Vietnam te maken. Bleek een vakantietrip van docenten te zijn. Ze moesten er glaswaren kopen in ruil voor extra punten. De desbetreffende docent is geschorst, bevestigt de rector.

– De politie heeft gisteren voor het legerhoofdkwartier aan de Ratchadamnoen Avenue zo’n vijftig demonstranten verwijderd. Ze protesteerden er tegen hun uitzetting uit het bosreservaat bij Ban Kao Bat in Buri Ram en eisten landbouwgrond.

– Voormalig PDRC-actieleider Suthep Thaugsuban is gisteren in Wat Ta Sai (Surat Thani) tot monnik gewijd. Alleen zijn neef was daarbij aanwezig. Zoals gebruikelijk kreeg Suthep een nieuwe naam; hij gaat nu door het leven als Prapa Saro (the one with the enlightened mind). Suthep brengt zijn tijd als monnik door in een andere tempel, Wat Suan Mokkh, eveneens in Surat Thani, zijn thuisprovincie. Suthep’s inwijding kwam voor velen als een verrassing; zelfs zijn vrouw wist van niets.

– De politie van Ayutthaya heeft twee elektrische kettingzagen, enkele zaagbladen en lannaat, een sterk gif, gevonden tijdens een inval in twee huizen. Ze vermoedt daarmee de daders op het spoor te zijn die vrijdag de 50-jarige mannetjes olifant Khlao vergiftigden en zijn slagtanden verwijderden.

– In Bangkok zijn zes zogeheten one-stop servicecentra open gegaan, waar migranten een tijdelijke werkvergunning moeten aanvragen. Gisteren lieten 4.136 migranten zich er registreren.

De zes centra zijn in staat tot 14 augustus 500.000 aanvragen te verwerken. In vijftien andere provincies gaan binnen twee weken soortelijke servicecentra open. De centra zijn een initiatief van de junta die een eind wil maken aan de mensenhandel en illegale arbeid.

Met de tijdelijke werkvergunning mogen de migranten zestig dagen in het land blijven. Wanneer hun nationaliteit en identiteit is geverifieerd, krijgen ze een permanente werkvergunning.

– Welke journalisten hebben steekpenningen van voedselgigant Charoen Pokhand Foods Plc in hun zak gestoken in ruil voor het achterhouden van negatief nieuws? De directeur van het Thailand Information Centre for Civil Rights and Investigative Journalism, dat dit in een rapport beweert, wil geen namen noemen. Hij vertrouwt de onderzoekscommissie niet, die is opgetuigd door de National Press Council of Thailand en de News Broadcasting Council of Thailand. Die twee organisaties hebben gevraagd de volledige inhoud van het rapport bekend te maken, want namen zijn in het rapport zwart gemaakt.

Suchada Jakpisut zegt te willen samenwerken met beide media-organisaties, maar zowel de namen als de samensteller van het rapport houdt ze geheim. Het enige wat ze over de beschuldigden wil zeggen is dat het om senior reporters en media executives gaat die eigen ruimte hebben om hun mening te geven. De informatie die ze zouden hebben achtergehouden, wordt in het artikel aangeduid als controversial contract farming business.

De Economic Reporters Association schoot gisteren in de verdediging. Inkomsten van sponsors gaan naar secondaire arbeidsvoorwaarden, zoals gezondheidszorg voor leden van de vereniging, en bijscholingscursussen. Er staan geen wederdiensten tegenover, zegt de voorzitter.

Zie verder:

Bangkok Post verdedigt zich tegen corruptie beschuldiging
‘Voedselgigant betaalt media om negatief nieuws te voorkomen’

– Myanmar is niet klaar om de Myanmarese vluchtelingen op te nemen die nu in vluchtelingenkampen in Thailand leven, zegt de woordvoerder van de UNHCR in Bangkok. Ze reageert op het bericht dat de junta de kampen binnen een jaar wil ontruimen. Het bericht heeft tot onrust in de kampen geleid.

Volgens Vivian Tan wordt niet betwist dat de situatie in het Zuidoosten van Myanmar, waar de meeste vluchtelingen vandaan komen, een veilige en waardige terugkeer onmogelijk maakt. Er zijn ongemarkeerde mijnenvelden, op sommige plaatsen ontbreekt infrastructuur en er zijn problemen met de begaanbaarheid. Van een staakt-het-vuren is nog geen sprake.

Tan zegt dat de berichten over een onderzoek van de UNHCR en de Mae Fah Luang stichting tussen juli 2013 en juni 2014 niet kloppen. De vluchtelingen zouden in drie groepen zijn verdeeld en hun nationaliteit zou zijn vastgesteld. Het onderzoek was bedoeld om socio-demografische gegevens te verzamelen, inclusief gegevens over ongeregistreerde vluchtelingen.

Zie verder:

Snelle terugkeer van vluchtelingen naar Myanmar riskant
Nieuws uit Thailand van 14 juli

– De BSV Group onder leiding van de BTS-exploitant heeft de opdracht in de wacht gesleept voor het ontwikkelen van een uniform kaartjessysteem voor alle vormen van openbaar vervoer in Bangkok. Volgende maand wordt het contract getekend. Als eerste komt er een gezamenlijk kaartje voor BTS (bovengrondse metro), MRT (ondergrondse metro) en ARL (Suvarnabhumi-Bangkok). Het systeem wordt vanaf maart 2016 getest. De kosten bedragen 339,6 miljoen baht.

Citrus greening disease heet de ziekte waar sinaasappeltelers in Noord-Thailand veel last van hebben. De ziekte wordt verspreid door insecten en veroorzaakt verkleuring van het fruit, vertraging van de groei en maakt de sinaasappel bitter. Een researchteam van het National Center for Genetic Engineering and Biotechnology heeft een methode ontdekt die de ergste gevolgen wegneemt.

De doorbraak zou de redding betekenen voor de fruittelers, van wie velen grote financiële moeilijkheden hebben. Ze moeten wel geduld hebben, want het duurt meer dan een jaar om een gezonde boom op te kweken. Bovendien gaat het om een laboratoriumexperiment en het is nog maar de vraag of hetzelfde resultaat in de open lucht wordt behaald.

Het district Fang in Chiang Mai produceert de meeste sinaasappelen in Thailand op 180.000 rai kwekerijen. Sinds 2010 is 30.000 rai aangetast.

– Tijdens het wereldkampioenschap voetbal zijn meer dan 5.000 arrestaties verricht wegens betrokkenheid bij illegale weddenschappen, een serieuze stijging in vergelijking met vier jaar geleden (3.800 arrestaties). Dat maakten de Thaise autoriteiten dinsdag bekend.

Na de staatsgreep beloofde de militaire junta eind mei om de illegale gokindustrie in het land stevig aan te pakken. Alle gokspelen om geld zijn er bijgevolg verboden, op uitzondering van de nationale loterij en enkele paardenkoersen.

In totaal werden er tijdens het WK 5.064 personen aangehouden, onder wie 4.679 gokkers en 258 bookmakers. Daarnaast werden er 2.200 illegale goksites van het internet gehaald. De betrokkenen riskeren gevangenisstraffen tot twee jaar en een maximumboete van 2.000 baht (45 euro). (Bron: Nieuwsblad.be)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

‘Reorganisatie politie kan leiden tot politiestaat’
Bangkok Post verdedigt zich tegen corruptie beschuldiging

Video

– De Thaise politie heeft dinsdag meer dan 30.000 wapens vernietigd, die in de afgelopen 13 jaar in beslag zijn genomen. De wapens gingen de verbrandingsoven in van een staalfabriek in Phra Pradaeng (Samut Prakan). Weer eens wat anders dan drugs of nagemaakte cd’s en dvd’s die vernietigd worden. Bekijk de video:

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website