Cambodja heeft Thailand ervan beschuldigd zijn troepen niet te hebben teruggetrokken uit de omgeving van Hindu-tempel Preah Vihear.

Dit betoogde de Cambodjaanse minister van Buitenlandse Zaken Hor Namhong gisteren op de eerste dag van de hoorzitting van het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in de Preah Vihear-zaak. Bovendien beschuldigde Namhong Thailand ervan herhaaldelijk Cambodjaanse posities bij en in de omgeving van de tempel te hebben aangevallen.

De eerste beschuldiging baseert Cambodja op het vonnis van het Hof uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen. Het Hof beval Thailand zijn soldaten terug te trekken uit de tempel en ‘vicinity’. Cambodja redeneert dat hiermede ook het gebied van 4,6 vierkante kilometer werd bedoeld, dat door beide landen wordt betwist. Maar Thailand wijst erop dat het Hof destijds alleen de tempel aan Cambodja toewees en geen uitspraak deed over de grens tussen beide landen.

Een interessant argument dat Thailand nu inbrengt, is de vraag of het redelijk is nog steeds uit te gaan van de zogeheten Dangrek-kaart, een kaart die begin 20ste eeuw door twee Franse officieren is getekend. Deze kaart situeert de tempel op Cambodjaanse grondgebied, maar bevat fouten zoals het International Training Centre for Aerial Survey in Delft al eens heeft vastgesteld. Volgens Thailand zal het grensconflict zich verergeren wanneer het Hof deze kaart als referentiepunt blijft gebruiken. ‘Onnauwkeurigheden en tegenstellingen zullen ongetwijfeld opduiken wanneer die kaart wordt geprojecteerd op een moderne kaart of het bestaande landschap’, stelt het verweerschrift van Thailand.

Nog even de voorgeschiedenis in het kort. In 1962 wees het ICJ de tempel aan Cambodja toe met als belangrijkste argument dat Thailand zich lange tijd niet had verzet tegen de (fouten bevattende) Dangrek kaart, vernoemd naar de bergketen waarop de tempel staat. In 2008 verleende Unesco de werelderfgoedstatus aan de tempel. In februari 2011 braken gevechten tussen Cambodjaanse en Thaise soldaten en in april vroeg Cambodja het ICJ het vonnis uit 1962 te ‘herinterpreteren’.

Woensdag en vrijdag geeft Thailand een mondelinge toelichting, donderdag komt Cambodja nog een keer aan het woord. Het vonnis wordt over een half jaar verwacht.

Op de foto het Hof in zitting bijeen en de twee delegaties: links Cambodja, rechts Thailand.

– Grensbewoners en nationalistische groepen gaan morgen aan de Thais-Cambodjaanse grens protesteren tegen wat zij beschouwen als de inmenging van het Internationale Hof van Justitie in het grensconflict tussen Cambodja en Thailand. Volgens hen is het Hof niet bevoegd in de zaak een uitspraak te doen.

De rally wordt gesteund door de Si Sa Asoke gemeenschap, een grensdorp c.q. groep activisten en lid van de conservatieve boeddhistische Santi Asoke sekte. De bewoners voorzien de demonstranten van onderdak en voeding. Santi Asoke speelde een soortgelijke rol tijdens de protesten van de geelhemden in 2008, toen het Government House 183 dagen werd bezet.

– Het aantal verkeersdoden na vier van de ‘seven dangerous days’ is zondag opgelopen tot 218 en het aantal gewonden tot 2.020. Vorig jaar kwamen in de eerste vier dagen 210 personen om het leven en 2.288 personen raakten gewond. Er vonden tot nu toe minder ongelukken plaats dan vorig jaar: 1.897 tegen 2.134. De twee provincies met het hoogste aantal doden blijven onveranderd Kanchanaburi en Prachuap Khiri Khan (elk elf).

– Drie Tunesiërs, die naar Thailand waren gekomen om met Songkran hun slag te slaan, hebben kans gezien bankpassen te skimmen en met vervalste kaarten bankrekeningen te plunderen. Ze zouden op die manier 10 miljoen baht hebben buitgemaakt, geld dat deels gebruikt is om luxegoederen te kopen en verder gewisseld is voor euro’s. De politie heeft 70 valse creditcards met pincode inbeslaggenomen, 6.000 euro, 134.000 baht en apparatuur.

– Op het strand van Wong Amart in noord Pattaya is gisteren het lichaam van de 66-jarige Zwitser gevonden, die sinds zondag vermist werd. Volgens zijn echtgenote werd hij door hoge golven meegesleurd toen beiden aan het zwemmen waren.

– Laat Lin Ping nog een tijdje in Thailand blijven. Blijkbaar is de regering, evenals vele Thais, een fan van de in de dierentuin van Chiang Mai geboren panda, want dat verzoek heeft ze aan China gedaan. Lin Ping werd uit twee panda’s geboren, die in 2003 voor een periode van 10 jaar door de dierentuin werden geleend. Op 27 mei wordt Lin Ping, die een eigen tv-kanaal heeft [of had, dat wordt me niet duidelijk] 4 jaar. Daarna zou ze Thailand moeten verlaten, in oktober gevolgd door haar ouders. De dierentuin wil ook die langer houden.

– Twee ambtenaren zijn door dronken feestgangers gisteren in Muang (Chiang Mai) in elkaar geslagen. De ambtenaren, die met anderen campagne tegen alcoholmisbruik voerden, werden door hun belagers een steegje ingelokt waar ze een afranseling kregen.

– Tussen donderdag en zondag zijn 142 personen aangehouden wegens overtreding van de alcoholregels, zegt Porntep Siriwanarangsun, hoofd van het Department of Disease Control. De meeste aanhoudingen vonden plaats op Silom en Khao San in Bangkok. Alcohol werd er verkocht door teenagers, maar ze waren niet in het bezit van een vergunning.

– De druk op de regering neemt toe om het bij wet ingestelde National Savings Fund in werking te stellen. De wet werd al in 2011 tijdens de regeringsperiode Abhisit aangenomen, maar de huidige regering draalt. Mensen werkzaam in de informele sector kunnen via het fonds een pensioen opbouwen. Een netwerk [geen naam] dringt er in een brief aan premier Yingluck en minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) op aan het fonds onmiddellijk te activeren. Dat had in mei vorig jaar al moeten gebeuren.

– Het voorstel van de gemeentepolitie van Bangkok om de sluitingstijd van uitgaansgelegenheden te verlengen naar 4 uur, krijgt niet alle handen op elkaar. Het Metropolitan Police Bureau (MPB) gaat dit voorstellen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het voorstel loopt vooruit op de lancering van de Asean Economic Community eind 2015. De verlengde openingstijden zouden meer toeristen en buitenlanders naar Thailand en speciaal naar Bangkok trekken.

Een bareigenaar in Din Daeng zegt: ‘Als mijn bar open kan blijven tot 4 uur, kan ik meer geld verdienen om mijn gezin en werknemers te voeden.’ Een andere bareigenaar denkt daarentegen niet dat het veel verschil maakt; hij is ook niet van plan langer open te blijven. De meeste klanten gaan doorgaans om 2 uur naar huis, zegt hij.

Surasit Sinlapa-ngam, directeur van de Don’t Drive Drunk Foundation, is tegen verlenging. Bars en nachtclubs dienen volgens hem op een redelijk tijdstip te sluiten om verkeersongelukken en misdrijven te helpen verminderen. ‘Na de start van de AEC zijn er tal van andere manieren om buitenlanders en toeristen te verwelkomen. Een betere benadering is het het verbeteren van Thailand’s toeristische attracties en het promoten van Thaise cultuur.’

– Op 5 mei wordt het standbeeld onthuld van de socialistische intellectueel Jit Bhumisak. Het komt te staan op de plaats in Ban Nong Kung (Sakon Nakhon), waar hij op 5 mei 1966 door dorpelingen werd doodgeschoten. Het standbeeld is een intiatief van de Jit Bhumisak Foundation.

Jit ‘s (1930) bekendste werk is Chom Na Sakdina Thai (The Real Face of Thai Feudalism), een marxistische geschiedenis van de Thaise maatschappij. In 1957 werd hij gearresteerd. Hij zat zes jaar gevangen en werd in 1965 lid van de Communistische Partij van Thailand. Toen hij 35 jaar was, doodde een woedende menigte hem en stak zijn lichaam in de brand. Links georiënteerde Thais vergelijken hem met Che Guevara.

Op de foto het bronzen standbeeld en beeldhouwer Sunti Pichetchaiyakul.

– PCC Development and Construction Co, de aannemer die verantwoordelijk is voor de bouw van 396 politiebureaus, dreigt naar de bestuursrechter te stappen, wanneer het National Police Office het contract met haar verbreekt. Volgens een adviseur van PCC heeft het bedrijf contractueel recht op een verlenging van 600 dagen.

Naar de aanbesteding en de bouw doet het Department of Special Investigation (DSI) onderzoek. De bouw viel vorig jaar stil, omdat de onderaannemers aan wie het werk was uitbesteed, niet betaald kregen. De DSI verdenkt de aannemer van prijsopdrijving en fraude.

– Binnen twee maanden vindt de aanbesteding plaats voor de aankoop van 3.183 bussen voor het gemeentelijk vervoerbedrijf van Bangkok (BMTA). De bussen gaan op NGV rijden (natural gas for vehicles, aardgas), waardoor de brandstofkosten van de zwaar verlieslijdende BMTA afnemen. Volgens waarnemers is niet duidelijk of het door de regering uitgetrokken budget ook voorziet in onderhouds- en reparatiekosten. Het ministerie van Transport zegt dat de procedure transparant is en dat geen enkel detail wordt verborgen.

Economisch nieuws

– Taiwan verwacht dat het aantal Thaise toeristen dit jaar met 10 procent zal toenemen tot 107.483 tegen 97.712 vorig jaar. Onlangs organiseerde het Taiwan Tourism Bureau een trip voor 38 reisagenten en de media. Dit soort ‘familiarisation trips’ gaat ook georganiseerd worden voor Maleisië, Vietnam en Australië en dat allemaal om meer toeristen te trekken.

Volgens Charoen Wangananont, adviseur en voormalig president van de Thai Travel Agents Association, maakte het toerisme twintig jaar geleden een sterke groei door, maar het begon de afgelopen 10 jaar in te zakken omdat het eiland zijn focus verlegde naar industriële ontwikkeling.

Nu Taiwan de schade wil inhalen (onder het motto Time for Taiwan) zijn veel toeristische bestemmingen verbeterd en zien Thaise reisagenten er wel weer brood in om pakketreizen naar Taiwan te verkopen. Om Thais te verleiden naar het eiland af te reizen, moet Taiwan vooral  toeristische producten als winkelbestemmingen en tempels promoten om aan te sluiten bij de Thaise leefstijl.

– Het zal zeker 3 jaar duren voor de verzekeringspremies voor natuurrampen terug zijn op het oude niveau van voor de overstromingen in 2011. Na de overstromingen schoten ze omhoog naar 12 tot 15 procent omdat verzekeraars hun vertrouwen hadden verloren in de anti-overstromingssystemen van Thailand.

Inmiddels zijn de premies gezakt naar 1 procent van de verzekerde som in gebieden met een laag risico, 2-3 procent voor gebieden die overstroomd zijn en hoger dan 3 procent voor de provincies Ayutthaya, Nonthaburi, Pathum Thani, Nakhon Pathom en Bangkok, de vijf provincies die het zwaarst werden getroffen. Voor de overstromingen bedroegen de premies 0,5 procent voor huishoudens, 1 procent voor midden- en kleinbedrijven en 1,25 procent voor grote bedrijven.

In 2011 overstroomde 150 miljoen rai land en werden 12 miljoen personen gedupeerd. De Wereldbank schatte de schade op 1,44 biljoen baht. In maart 2012 zette Thailand het National Catastrophe Insurance Fund op, maar de rol daarvan wordt me niet duidelijk uit het artikel.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website