Ouders van de Wat Srieam tempelschool in Bang Na verzetten zich tegen het plan van de abt om het grondeigendom van de tempel uit te breiden tot de grond waar de school op staat. Ze zijn bang dat de overname uiteindelijk tot de sluiting van de school leidt. Woensdag kwamen zo’n driehonderd ouders bijeen om de zaak te bediscussiëren.

De abt heeft een klacht ingediend tegen het Land Department, de gemeente Bangkok en het kleinkind van degene die in 1967 7 rai heeft gedoneerd. Verder is er nog sprake van een tweede goede gever, die ook 7 rai doneerde. De grondakte scheidt echter de tempelgrond van de schoolgrond. De school werd in 1974 gebouwd, de tempel werd in 1979 geregistreerd.

De overige details laat ik maar weg, want die zijn knap ingewikkeld en gaan onder andere over de toegangsweg naar de school. De abt zegt dat hij de school (op de foto rechts) wil handhaven en akkoord gaat met de onofficiële toegang tot de school via het tempelterrein.

– Het ministerie van Transport is het eerste ministerie dat bij de aanbesteding van infrastructurele werken integriteitspacten gaat afsluiten met bedrijven. Dit heeft minister Chadchat Sittipunt (Transport) toegezegd na een gesprek met Pramon Sutheewong, voorzitter van de Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT).

Het eerste pact wordt getekend bij de aanschaf van 3.138 aardgasbussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok en latere pacten bij transportprojecten, gefinancierd uit het budget van 2,2 biljoen dat de regering voor infrastructurele werken wil uittrekken. De minister hoopt dat de pacten zullen helpen om het vertrouwen van de bevolking te herwinnen en de kritiek weg te nemen op het gebrek aan transparantie bij de besteding van budgetten.

Alhoewel de pacten niet wettelijk bindend zijn en geen boetes kennen, helpen ze volgens de minister in de strijd tegen corruptie. De bevolking kan dat controleren, want in elke fase van de projecten wordt informatie gegeven, vanaf het programma van eisen tot het ontwerp, de aanbesteding en de constructie.

Volgens de minister bestudeert het ministerie van Financiën momenteel de details van de pacten om te zien of ze in strijd met de wet zijn. Pramon zegt dat de ACT met het ministerie al heeft overlegd over details van de pacten, zodat ze door alle overheidsdiensten kunnen worden gebruikt. Het kabinet moet nog beslissen of dit praktijk wordt.

Het integriteitspact is een voorstel van de ACT, een in 2011 door de particuliere sector gelanceerd initiatief. Doel van de groep is de bevolking bewust te maken van corruptie en haar afkeer ervan te stimuleren door onderwijs, repressie en transparantie. [Zie Economisch nieuws in Nieuws uit Thailand van 30 januari.]

– Probeert het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) de nieuw gekozen gouverneur van Bangkok Sukhumbhand Paribatra een loer te draaien? Sukhumbhand moest gisteren op het matje komen vanwege donaties die hij aan zijn partij heeft gedaan.

De Political Parties Act eist dat die giften per crossed cheque of bill of exchange worden overgemaakt, maar bij Sukhumbhand zijn ze van zijn salaris afgetrokken en overgemaakt. Dat geldt ook voor oppositieleider Abhisit en 47 Democratische parlementsleden, die ook beschuldigd zijn door de DSI.

Niets aan de hand, was gisteren Sukhumbhand’s verweer. De giften zijn netjes gemeld bij de Kiesraad; bovendien geldt de wettelijke eis alleen voor giften hoger dan 20.000 baht en alle giften waar de DSI onderzoek naar doet, waren kleinere bedragen.

– De overeenkomst die Thailand heeft gesloten met de rebellengroep Barisan Revolusi Nasional (BRN) om vredesgesprekken te beginnen, mist inbreng van de lokale bevolking en lijkt meer aan de wensen van de opstandelingen tegemoet te komen, zegt Sitthipong Jantharaviroj, secretaris-generaal van de Muslim Attorney Association. Hij vindt dat de bevolking moet meepraten over hoe een einde te maken aan het al lang durend geweld in het Zuiden.

Volgens Sitthipong stuurt de regering aan op de vorming van een speciale bestuurszone voor Pattani, maar daar zit de lokale bevolking helemaal niet op te wachten. Die wil oplossingen voor de drugsgerelateerde en economische problemen en ze wil rechtvaardig behandeld worden door de autoriteiten.

Thailand en de BRN tekenden vorige maand een principe-overeenkomst; op 28 maart beginnen de vredesgesprekken. In tegenstelling tot wat gisteren werd bericht, maakt het Thaise leger wel deel uit van de 15 man sterke Thaise delegatie.

– Straffen voor de illegale jacht op wild zijn te laag, vindt premier Yingluck. Ze zei dit naar aanleiding van de vondst van een dode olifant vorige week vrijdag in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi). Yingluck, die gisteren een bezoek bracht aan waterprojecten in in Phetchaburi, riep de politie en het parkpersoneel op hun onderzoek naar het stropen van olifanten in het national park te versnellen.

De vondst van de olifant kwam op een wel erg ongelukkig tijdstip omdat de afgelopen twee weken in Bangkok de Cites-conferentie plaatsvond. Tijdens die conferentie werd ook gesproken over de handel in ivoor. Thailand staat de handel in ivoor van in gevangenschap levende olifanten toe, maar vermoed wordt dat die gemengd wordt met uit Afrika gesmokkeld ivoor. De slagtanden van de gevonden olifant waren echter niet verwijderd; vermoed wordt dat de stropers haar kalf hebben meegenomen.

Het hoofd van Kaeng Krachan denkt dat de stropers zich nog in het park bevinden. Rond het park ligt personeel op de loer om hen in de kraag te grijpen en checkpoints zijn opgezet om te voorkomen dat het kalf wordt afgevoerd.

In het gebied waar de dode olifant is gevonden, zwerft een kudde van vijf olifanten en een kalf. Aan de hand van DNA-onderzoek van de uitwerpselen wordt onderzocht of dit wellicht het kalf van de dode olifant is.

In de provincie Nakhon Phanom is een kudde uit Laos gesignaleerd, die de Mekong rivier is overgestoken. De vier of vijf olifanten bevinden zich nu in de bossen bij Ban Nong Thao. Personeel is ingezet om te voorkomen dat dorpelingen de dieren kwaad doen. De autoriteiten werken intussen aan een plan om de dieren terug te geleiden.

– Op aandringen van vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft de Royal Thai Police (RTP) aannemer PCC nog een maand de tijd gegeven de 396 politiebureaus af te bouwen, waarvan de bouw vorig jaar werd stilgelegd. Als ze na die maand respijt niet afgebouwd zijn, volgt juridische actie. Intussen is de RTP al op zoek naar nieuwe aannemers die het werk kunnen afmaken, mocht PCC in gebreke blijven.

Tegen de aannemer loopt een onderzoek door het Department of Special Investigation (DSI), dat het bedrijf van fraude verdenkt omdat het het werk heeft uitbesteed aan onderaannemers en die vervolgens niet heeft betaald. Voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban wordt door de DSI op zijn nek gezeten omdat hij destijds toestemming heeft verleend de aanvankelijk afgesproken regionale aanbesteding te wijzigen in een centrale aanbesteding.

– Van 15 tot 19 april geven Thailand en Cambodja voor het Internationale Hof van Justitie in Den Haag een mondelinge toelichting op de Preah Vihear-zaak, die door Cambodja aanhangig is gemaakt. Via internet worden de zittingen live uitgezonden. Omdat de voertaal Frans is, gaat minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) proberen toestemming te krijgen voor een simultaan vertaling in het Thais.

De kwestie draait om het eigendom van de 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear die door beide landen wordt betwist. Dit gebied maakt deel uit van een gedemilitariseerde zone (foto) die vorig jaar door het Hof werd ingesteld, maar zover ik weet is daar nog weinig van terecht gekomen. De tempel werd in 1962 door het Hof aan Cambodja toegewezen.

– Zeventien leiders en sympathisanten van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) zijn gisteren in de rechtbank verschenen in verband met de bezetting van de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang in 2008. Helaas vermeldt het bericht niet precies wat er ter zitting gebeurde; ik neem aan dat het OM zijn eis formuleerde.

Behalve de leiders worden ook 97 andere personen vervolgd. Die moeten zich de komende weken op donderdag melden. Het PAD verweert zich met het argument dat Airports of Thailand de luchthaven sloot en niet de demonstranten [die wel alle ingangen en uitgangen blokkeerden].

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) houdt op 10 april een religieuze dienst bij het Democracy Monument ter herdenking van de bloedige confrontatie op die datum in 2010 tussen leger en UDD. Op 19 mei wordt een soortelijke herdenking op de Ratchaprasong intersection gehouden. Dat was de dag dat het leger een eind maakte aan de wekenlange bezetting.

Economisch nieuws

– Loxley Plc belooft voor het eind van het jaar de afgesproken 12.000 online loterijmachines te plaatsen. Het voelt de hete adem van Samsung uit Zuid Korea in haar nek, die het Government Loterry Office (GLO) heeft aangeboden alle kosten voor haar rekening te nemen bij ontbinding van het contract met Loxley Plc.

Het GLO liet eerder weten ongelukkig te zijn met de trage voortgang van de plaatsing en leek wel oren te hebben naar het aanbod van Samsung. Tot nu toe heeft Loxley 6.000 machines geplaatst. Het aanbod van Samsung kwam niet als verrassing voor ons, zegt Loxley-president Pises Dissawat, want er valt veel geld te verdienen met het project. ‘Als het GLO het contract wil ontbinden, moet het ons informeren. Maar tot nu toe hebben we niets gehoord.’ Zie verder Nieuws uit Thailand van dinsdag 5 maart.

– De Amerikaanse autoriteiten willen op vluchten van United en Delta tussen Bangkok en de VS air marshals inzetten. Washington heeft daarvoor toestemming gevraagd aan de Thaise autoriteiten, maar die hebben nog geen besluit genomen. Volgens de Amerikanen zijn die twee maatschappijen doelwit van anti-Amerikaanse elementen.

De Thaise autoriteiten hebben eerder Israël en Australië toestemming verleend voor het inzetten van gewapende air-marshals op vluchten van El Al en Quantas. Of air marshals meevliegen op toestellen van British Airways en Lufthansa is niet bekend. El Al maakt er geen geheim van dat op elke vlucht twee gewapende air marshals meevliegen.

Volgens waarnemers blijft de veiligheidsdreiging tegen de VS groot ondanks de dood van Osama bin Laden. Thailand wordt gezien als een gewild speelveld voor terrorisme. United en Delta controleren overigens op Suvarnabhumi zelf nog eens de passagiers en bagage, nadat die al door de Thaise controle zijn gegaan. De inzet van gewapende air marshals op Amerikaanse toestellen is legitiem, want de cabine is Amerikaans grondgebied.

– De luchthaven van Chiang Mai heeft haar positie behouden als ’s werelds vierde beste luchthaven in de categorie van luchthavens die 2 tot 5 miljoen passagiers per jaar verwerken. Op de eerste drie plaatsen staan respectievelijk Hohot, Guayaquil en Ottawa. Winnipeg is hekkesluiter op de topvijf. Ook in 2011 stond Chiang Mai op de vierde plaats van het lijstje, opgesteld door de Airports Council International.

Suvarnabhumi ontbreekt in de topvijf van luchthavens die meer dan 40 mijoen passagiers per jaar verwerken. Het bericht vermeldt niet hoe de lijstjes worden samengesteld.

– Het beursgenoteerde Electric Generating Plc, Thailand’s tweede particuliere energieproducent, investeert dit jaar 15 miljard baht in de uitbreiding van haar productie en diversifiëring van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. De investeringen behelzen nieuwe projecten en overnames van bestaande kleine energiecentrales.

Thans is het bedrijf betrokken bij zeven projecten: de Theppana kleine windboerderij in Chaiyaphum, Solarco Co (die zelf zes zonne-energieprojecten in Nakhon Pathom en Suphan Buri heeft) en een gemeentelijke afvalverwerkingscentrale in Hat Yai. Deze drie projecten produceren 37 MW. De overige projecten zijn TJ Cogen Co in Pathum Thani en SK Cogen Co in Ratchaburi met een gezamenlijke capaciteit van 375 MW. [Ik tel vijf projecten.]

Vorig jaar investeerde het bedrijf in vijf zonne-energieprojecten in Saraburi, Si Sa Ket, aan de grens tussen Si Sa Ket en Ubon Ratchatani, Roi Et, Nakhon Sawan, Chai Nat en Phetchabun.

Op de foto het windturbinepark in Tha Yang (Phetchaburi) dat 50 watt genereert en maandelijks 1.500 eenheden aan het provinciaal elektriciteitsbedrijf levert.

– Dinsdag bereikte de baht een recordhoogte van 29,57 tegen de dollar, het sterkste niveau sinds augustus 2011, maar die stijging was van korte duur, want aan het eind van de dag liep de stand terug naar 29,62/29,65. Gouverneur Prasarn Trairatvorakul  van de Bank of Thailand was er als de kippen bij om de zenuwen in de markt tot bedaren te brengen. Hij bevestigde dat de sterke baht niet tot een beleidsverandering van de bank leidt bij het managen van de baht.

‘Het huidige beleid op het gebied van wisselkoersen, mobiliteit van kapitaal en rentetarieven is efficiënt en flexibel genoeg om de situatie te beheersen’, aldus Prasarn. Tot nu toe is de baht dit jaar ten opzichte van de dollar met 3 procent gestegen, wat geleid heeft tot zorgen van exporteurs over hun concurrentiepositie.

Dossier

Dossier is een nieuwe rubriek met informatie over onderwerpen die regelmatig in het nieuws zijn of zijn geweest. Dossier geeft achtergrondinformatie, gebaseerd op artikelen in Bangkok Post. De rubriek zal niet iedere dag verschijnen, maar voorlopig kan ik wel een tijdje vooruit met de onderwerpen waarover ik in de loop der jaren gegevens heb verzameld. Ik hoop dat de bloglezers de nieuwe rubriek zullen waarderen en waar nodig fouten corrigeren en/of informatie toevoegen.

Militaire dienstplicht
Iedere Thaise jongeman tussen 21 en 30 jaar dient de militaire dienstplicht te vervullen. Wie zich vrijwillig meldt, dient zes maanden. Wie het op de loting laat aankomen (voor april), dient 2 jaar. Bij de loting in het districtskantoor, een schoolgebouw of een tempel trekt de persoon een genummerd kaartje met een stempel. Een rode stempel betekent dienstplicht, zwart vrijstelling. Ten bewijze daarvan wordt een Sor Dor 43 document verstrekt.

Jaarlijks heeft het leger 80.000 tot 90.000 recruten nodig. Het exacte aantal wordt afgeleid van het beschikbare budget. De recruten beginnen met een veldtraining van 10 weken, mogen daarna 10 dagen naar huis en worden vervolgens tewerk gesteld, bijvoorbeeld als elektricien, administratief medewerker of hulp in de huishouding bij een officier.

Maar volgens luitenant generaal Wichit Sripasert komt dat laatste niet meer voor. Wel worden dienstplichtingen ingezet bij het schoonhouden van openbare ruimtes. De maandwedde bedraagt 8.000 baht. Na de 2 jaar krijgt de persoon een Sor Dor 8 document, dat gebruikt kan worden bij sollicitaties.

Leerlingen die tijdens hun schooltijd de Ror Dor (reserveofficier trainingcorps) militaire school volgen, hoeven niet in dienst. Zieken, gehandicapten, transgenders enzovoort worden na een medische keuring vrijgesteld. Heeft een jongeman een rijke pa, dan valt er wel wat te regelen bij de loting. Dat kost iets van 15.000 tot 30.000 baht.

Deserteren komt ook voor. Wanneer een recruut korter dan twee weken wegblijft, bijvoorbeeld om voor zijn gezin te zorgen, volgt geen straf. Wie niet meer terugkomt, loopt het risico van een gevangenisstraf en hij kan zijn ID-kaart niet verlengen. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 3 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 15 maart 2013”

 1. piloe zegt op

  Mijn adoptiefzoon was vrijwilliger maar is na 5 maand gedeserteerd. Dat is intussen al 2 jaar geleden. Zijn ID-kaart is in de kazerne gebleven. Dat wil o.a. ook zeggen dat hij geen recht heeft op gratis geneeskundige zorgen, wel in een militair hospitaal. Hij is bang om terug te gaan. Intussen wordt hij niet vervolgd of aangehouden. Ik begrijp er niets van. Hij werd reeds meerdere keren gekontroleerd, maar wordt niet aanghouden hoewel men weet dat hij deserteur is. Wat kan hij doen ?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Piloe Merkwaardig dat uw geadopteerde zoon niet wordt aangehouden. Over deserteurs zegt luitenant-generaal Wichit Sripasert, commandant van de territorial defence force, in het artikel in Spectrum nog het volgende: ‘Tegen degenen die van plan zijn te deserteren, wil ik zeggen: doe het niet, want je komt er niet mee weg. Je kunt het land niet verlaten of je ID-kaart vernieuwen, omdat we alle districtskantoren, politiebureaus en immigratiekantoren informeren. Als je daarmee contact opneemt, weten ze dat je wordt gezocht door het leger. En nadat je voor de rechter bent verschenen, en mogelijk naar de gevangenis bent gegaan, moet je nog steeds 2 jaar dienen.’
   Op uw vraag wat uw zoon kan doen, zou ik het antwoord niet weten. Misschien dat anderen een suggestie hebben.

 2. Jacques zegt op

  Over de Thaise dienstplicht.
  Ik ben heel benieuwd of mijn zoon Pam, inmiddels 21 en al 11 jaar in Nederland, ook nog een oproep krijgt. Hij zou er niet aan kunnen voldoen, is inmiddels goedgekeurd voor de commando-opleiding en gaat dus het Nederlandse leger in. Tot nu toe geen enkel bericht gehad over de dienstplicht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website