Nieuws uit Thailand – 15 februari 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
15 februari 2014

Evenals voorgaande jaren was het districtskantoor van Bang Rak weer op Valentijnsdag de ideale plaats voor jonge echtparen om hun huwelijk te laten registreren. Ten slotte betekent Bang Rak ‘village of love’, dus een huwelijk dat daar wordt ingeschreven, kan nooit mislukken.

Bovendien is er nog een tweede garantie te verkrijgen, maar daarvoor moesten ze naar Wat Takhian. Daar stond een tweepersoons doodskist. Echtparen die erin gaan liggen, zijn er dan ook zeker van dat ze, zoals sprookjes zeggen, ‘nog lang en gelukkig’ bij elkaar zullen zijn.

970 echtparen kwamen dit jaar naar Bang Rak. Vorig jaar waren dat er 548. Het eerste paar arriveerde al om 1 uur ’s nachts. Tot 8 uur kregen ze gezelschap van 272 echtparen, die mochten loten voor een gouden huwelijksakte. Dit jaar werden er tien weggegeven. In totaal lieten in de 50 districtskantoren van Bangkok 2.253 echtparen hun huwelijk registreren (vorig jaar 1.184). De sterke stijging zal wel te maken hebben gehad met het feit dat gisteren ook Makha Bucha dag was, een belangrijke boeddhistische feestdag.

Er gebeurde nog meer op huwelijksgebied. In Chiang Mai gingen negen homo en transgender paren naar het districtskantoor van Muang, maar ze keerden met lege handen terug. Voor hen geen registratie: de wet staat dat (nog) niet toe.

In de provincie Si Sa Ket lieten echtparen zich fotograferen op de top van de Pha Mo E-Daeng klif in nationaal park Khao Phra Wihan bij de grens met Cambodja in het district Kanthalarak. Een hoekje op die klif was speciaal voor hen versierd.

Tien echtparen in Phetchabun vierden hun huwelijk bovenop de Khao Takian berg in nationaal park Khao Kho. Voordat ze de bergtop bereikten, hadden ze al de nodige lol met kayaking en trekking.

In Nakhon Ratchasima trouwden een man van 79 en een vrouw van 71. Hun huwelijksceremonie vond plaats op een podium dat in een suikerrietveld was geplaatst.

– Het zal moeilijk worden een neutrale minister-president te vinden, zegt Noppadon Pattama, lid van de strategiecommissie van voormalig regeringspartij Pheu Thai. Elk voorstel met die suggestie zal een moeilijk gespreksonderwerp zijn bij onderhandelingen. Noppadon vraagt zich af of er iemand te vinden is die door alle partijen als neutraal wordt beschouwd.

Noppadon’s commentaar is een reactie op suggesties van diverse partijen, die zich opgeworpen hebben een poging te willen doen de regering en de protestbeweging aan de onderhandelingstafel te krijgen. Sommige juridische experts hebben het voorstel gedaan een neutrale premier te zoeken die zich gaat bezighouden met nationale hervormingen met daarna algemene verkiezingen. Dit idee wordt gesteund door de protestbeweging. Maar Noppadon wijst erop dat de kiezers gesproken hebben [op 2 februari] en dat het moeilijk is de premier van hun keuze te lozen.

Noppadon vindt het wel een goed idee wanneer een neutraal persoon als bemiddelaar optreedt bij gesprekken tussen beide partijen onder de voorwaarde dat de grondwet wordt gerespecteerd en met als doel de democratie te bewaren. Geen enkele partij dient met voorwaarden vooraf naar de onderhandelingstafel te komen, zegt hij.

– Volgende week praat de Kiesraad met de regering over de herverkiezingen die nodig zijn om het verkiezingsproces af te ronden. Het gesprek wordt ook bijgewoond door de kiesraadfunctionarissen van de 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar niet gestemd kon worden op een districtskandidaat, omdat hun registratie in december door demonstranten werd verijdeld.

De Kiesraad stelt voor dat de regering een tweede Koninklijk Besluit uitvaardigt met een datum voor de registratie en verkiezingen in die districten. De Kiesraad meent dat hij daartoe niet bevoegd is. Of dit voorstel de handen op elkaar krijgt van de regering is twijfelachtig. Weigert de regering, dan stapt de Kiesraad naar het Constitutionele Hof.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van oppositiepartij Democraten dringt er bij regering en Kiesraad op aan een uitspraak aan het Constitutionele Hof te vragen. ‘Het wordt tijd dat de Kiesraad en de regering een oplossing vinden. Als ze het niet eens zijn, moeten ze naar het Hof stappen.’

Een groep van 29 Pheu Thai-kandidaten, die zich in het Zuiden niet konden laten registreren, heeft bij de Crime Suppression Division van de politie een klacht gedeponeerd tegen de vijf kiesraadcommissarissen. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik. Volgens hen traineert de Kiesraad met opzet pogingen om het verkiezingsprobleem op te lossen en lukt het de commissarissen niet om eerlijke en transparante verkiezingen te houden.

– De National Human Rights Commission veroordeelt de moordaanslag, die donderdag in Pattani aan vier personen, waaronder een monnik en een jongen van 12, het leven kostte. De commissie vraagt de regering de daders voor het gerecht te brengen.

In een gisteren uitgegeven verklaren noemt de NHRC de aanslag ‘wreed en inhumaan’. Ze vraagt de betrokken instanties de bevolking op de hoogte te houden van de vorderingen bij het onderzoek naar de daders. De gezinnen van de doden en gewonden dienen financiële steun te krijgen.

In de provincies Pattani en Narathiwat is een vrijwillige ranger doodgeschoten en is de pickup truck van een bewoner in brand gestoken. De vrijwilliger werd in Sai Buri (Pattani) onder vuur genomen toen hij op zijn motorfiets op weg naar huis was.

– Het CMPO, het orgaan dat verantwoordelijk is voor handhaving van de noodtoestand, vraagt een verlenging van het voorarrest van protestleider Sonthiyan Chuenruthainaitham. Een eerder verzoek werd door de rechtbank afgewezen. Het CMPO wil Sonthiyan nog eens twaalf dagen vasthouden.

De strafwet voorziet in een voorarrest van maximaal 84 dagen, oftewel zeven verlengingen van twaalf dagen. De rechtbank motiveerde haar eerdere afwijzing met de opmerking dat de autoriteiten voldoende tijd hadden gehad de verdachte te verhoren. Sonthiyan wordt beschuldigd van verraad, het uitlokken van onrust en het stimuleren van mensen om de wet te overtreden.

– En weer is een partij van het beschermde palissanderhout onderschept. De politie vond het hout met een waarde van 500.000 baht in een pickup truck die bij een controlepost in Soeng Sang (Nakhon Ratchasima) was aangehouden. De chauffeur bekende door een plaatselijke houthakker te zijn gehuurd om het van Buri Ram naar Nong Khai te brengen. Vandaar zou het over de Mekong naar het buitenland worden gesmokkeld.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website