Nieuws uit Thailand – 15 december 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
15 december 2013

De strijdkrachten steunen de algemene verkiezingen op 2 februari. Dit heeft opperbevelhebber Tanasak Patimapragorn gisteren verklaard na een bijeenkomst met de anti-regerings beweging.

‘Wanneer de heer Suthep[Thaugsuban, actieleider] bang is dat de verkiezingen niet transparant zijn, dient er een “central panel” te komen om de bevolking voor te lichten over vrije en eerlijke verkiezingen’, voegde hij daaraan toe.

Suthep houdt intussen zijn poot stijf. ‘De verkiezingen van 2 februari gaan niet door’, zei hij gisteravond bij het Democracy Momument tegen zijn achterban. Hij beloofde ieder tegen te houden die verkiezingen afdwingt, voordat nationale hervormingen hebben plaatsgevonden.

De bijeenkomst in het Peace Operations Centre van de Royal Thai Armed Forces aan de Chaeng Wattana weg werd behalve door Suthep en de legerleiding (in burger, zie foto) ook bijgewoond door vertegenwoordigers van onder andere de Lawyers Council of Thailand en de Thai Chamber of Commerce. Zij voerden ook het woord over mogelijke oplossingen voor het conflict.

– De Europese Unie heeft zich bij de inmiddels meer dan veertig landen gevoegd, die zich zorgen maken over de situatie in Thailand. EU High Representative for Foreign Affairs en Security Policy Catherine Ashton zegt in een gisteren uitgegeven verklaring dat alle partijen zich aan democratische principes dienen te houden, escalatie moeten vermijden en hun verschillen met vreedzame middelen moeten oplossen. Ashton roept alle partijen op om de verkiezingen van 2 februari te gebruiken om vreedzaam verder te gaan ‘within Thailand’s democratic and constitutional framework’.

– Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) hekelt de zakenmensen en academici die Suthep’s plan voor een Volksraad steunen. Hij roept hen op goed na te denken over de mogelijk negatieve gevolgen voor het land. ‘Wanneer het de anti-regeringsbeweging van Suthep lukt een regering te vormen zonder democratische verkiezingen verliest Thailand zijn geloofwaardigheid in de internationale gemeenschap.’

– De politie heeft gisteren zonder enige tegenstand van demonstranten een gebied aan de zuidkant van het Government House, dat al twee weken bezet werd gehouden, ‘heroverd’. Voertuigen die op 1 en 2 december in brand waren gestoken, zijn verwijderd. Het elektriciteits- en waterleidingbedrijf van Bangkok is gevraagd elektriciteit en water weer aan te sluiten, nadat die donderdag door demonstranten werden afgesneden. Enkele wegen in de buurt zijn weer opengegaan.

– Zoals eerder gemeld neemt oppositiepartij Democraten niet deel aan het door de regering opgetuigde hervormingsforum, dat vandaag voor het eerst vergadert. De partij weigert door het bestuur als ‘rubber stamp’ te worden gebruikt. [Hoe zeggen we dat in het Nederlands?]

Volgens Democraat Ong-art Klampaiboon leidt het forum nergens toe. In augustus vormde Yingluck ook al een forum en nodigde buitenlandse sprekers uit, waaronder de Engelse oud-premier Tony Blair. Nu wil de regering alleen maar tijd rekken, zegt Ong-art.

‘Ze is onoprecht over het oplossen van het probleem. Het is helemaal niet zeker dat de conclusies van het forum echt worden opgevolgd. De regering probeert alleen maar haar image op te bouwen dat ze hervormingen nastreeft.’

– Actieleider Suthep Thaugsuban heeft de plattelandsartsen opgeroepen provinciale afdelingen van het People’s Democratic Reform Committee (PDRC) te vormen. Hij deed die oproep gisteren tijdens een forum op de Thammasat universiteit dat door drieduizend personen uit het hele land werd bijgewoond. ‘Plattelandsdokters worden gerespecteerd door de lokale bevolking.’

Suthep vroeg hen die afdelingen samen met gezondheidsvrijwilligers, boeren, zakenlui en onderwijzers op te zetten om zo steun voor nationale hervormingen te verwerven. ‘We moeten ons verenigen en ongeacht [politieke] kleur onze krachten bundelen. We moeten ter wille van het land ons hart openstellen en van alle kanten ideeën accepteren.’

President Kriangsak Watcharanukulkiat van de Rural Doctors’ Society vindt praten over de provinciale structuur prematuur. Hij wees erop dat die afdelingen in sommige provincies op weerstand van roodhemden zullen stuiten. ‘De PDRC moet het feit accepteren dat roodhemden ook de eigenaren van het land zijn en ze moet bereid zijn naar hun wensen te luisteren.’

– De regering heeft nauwelijks oog voor het lot van kinderen die in het Zuiden het slachtoffer van geweld zijn. Er bestaat geen overheidsdienst specifiek voor kinderen en aparte cijfers over kindslachtoffers zijn er niet. Evenmin zijn gegevens beschikbaar over hun geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven.

Dit zegt Suphawan Phuengratsami, president van een kind- en gezinsorganisatie, naar aanleiding van de verwonding van een 2-jarige jongen woensdag. Artsen hebben het leven van het jochie, dat in zijn buik was geraakt, kunnen redden, maar zijn verwondingen zijn ernstig en hij heeft veel pijn. De peuter is een van de vele kinderen die in het diepe Zuiden zijn verwond of gedood. Hij zal nog veel zorg nodig hebben van zijn familie en de regering, zegt Suphawan. Bij de schietpartij werd zijn vader gedood en zijn zusje raakte gewond toen ze van de motorfiets viel.

– De aanbesteding van de Pink Line, die al een jaar vertraagd is, loopt nog meer vertraging op nu de regering demissionair is. Aanvankelijk zou die in februari plaatsvinden, nu wordt het niet eerder dan midden volgend jaar. De eerdere vertraging is te wijten aan het feit dat de lijn een monorail wordt. Het tracé meet 34,5 kilometer en verbindt Khae Ra met Min Buri. De lijn gaat 24 stations tellen.

– Oppositiepartij Democraten vindt dat de regering bij de VS moet protesteren tegen berichten dat ze een lobbyist heeft gehuurd  om de VS zo ver te krijgen een marineluchtmachtbasis in Thailand te bouwen. Minister Surapong Tovichakchaikul en de Royal Thai Navy ontkenden vrijdag dat zo’n deal bestaat. Het bericht is naar buiten gekomen via het Ameriaanse ministerie van Justitie. Zie verder Nieuws uit Thailand van gisteren.

– 38,18 procent van de 1.251 respondenten in een peiling van het National Institute of Development Administration meent dat het politieke nieuws op de kanalen 3, 5, 7, 9, 11 en Thai PBS gekleurd is; 38,05 procent meent van niet. Iets minder dan 24 procent heeft geen mening.

– Belastingbetalers, althans degenen die ervan gaan profiteren, kunnen opgelucht ademhalen want de nieuwe belastinggtarieven en schijfindeling gaan al dit belastingjaar in. De koning heeft het besluit met zijn handtekening bekrachtigd. Vooral de middeninkomens profiteren van de wijzigingen.

Economisch nieuws

– Experts waarschuwen dat de economisch groei volgend jaar in het gedrang kan komen, wanneer de politieke conflicten voortduren. Kongkiat Opaswongkarn, hoofd Asia Plus Securities, zegt dat de Thaise economie met 5 procent kan groeien, maar voorlopig bedraagt de voorspelling 3,6 procent tegen 2,9 procent dit jaar.

Zelfs als volgend jaar verkiezingen worden gehouden, is een groeipercentage van 5 procent onwaarschijnlijk. Volgens Kongkiat kan het nog heel lang duren voordat de economie tekenen van herstel vertoont, als het land op dezelfde weg doorgaat en fundamentele problemen niet aanpakt.

– Cijfers zijn er niet, maar nu al verwacht het ministerie van Toerisme en Sport dat het aantal toeristen tijdens de Nieuwsjaars countdown inzakt en dat het blijft zakken tot het Chinese Nieuwjaar, indien de protesten in Bangkok doorgaan.

Diwat Sidthilaw, permanent secretaris van het ministerie, zei zaterdag dat toeristen die van plan zijn naar Thailand te komen hun reisbestemming naar buurlanden kunnen veranderen, zoals Maleisië en Singapore. Naar verwachting verwelkomt Thailand dit jaar 26 miljoen toeristen, 2 miljoen minder dan de target van 28 miljoen. Ze brengen 1,15 biljoen baht in het laatje.

Zodra de protesten voorbij zijn, steken het ministerie en de Tourisme Authority of Thailand de koppen bij elkaar om een strategie voor het trekken van meer toeristen te bepalen.5

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 15 december 2013”

 1. JacquesKoppert zegt op

  Dick, mijn woordenboek zegt dat rubber-stamp betekent: als vanzelfsprekend goedkeuren. Een beetje voor zoete koek meedoen lijkt mij ook een toepasselijke vertaling.

  • Soi zegt op

   Gebruikt worden als ‘ja-knikker’: erbij aanwezig geacht worden, maar je eigen mening achterwege laten, oftewel: voor spek en bonen aanschuiven.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Jacques en Soi Ik vind de vertaling ja-knikker het mooist. In dat woord zit actie evenals in de rubberen stempel die gezet wordt.

 2. wichit zegt op

  rubber stamp , probeer tuimelaar ?
  persoonlijk denk ik meer aan wassen neus.
  mng.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website