Nieuws uit Thailand – 15 april 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
15 april 2014

Even voorstellen: Newin Chidchob, een belangrijk man in Buriram, want financier en voorzitter van de plaatselijke voetbalclub Buriram United. Als ik mij goed herinner heeft hij ook het nieuwe voetbalstadion gefinancierd.

Newin hielp eind 2008 Abhisit in het zadel door een groep parlementsleden te bewegen de voorganger van Pheu Thai te verlaten en een eigen partij te stichten. Met de steun van die partij konden de Democraten vervolgens een regering vormen.

Maar hij is politiek niet meer actief (althans in het openbaar) en laat zo nu en dan van zich horen. Nu bijvoorbeeld door vechtende hooligans te straffen met een gevecht in de boksring tegen professionele Muay Thai boksers. Drie rondes en ze mogen niet weigeren, zei Newin toen hij zijn straf bekend maakt.

Vijf vechtersbazen hebben zondagavond al hardhandig met de straf kennisgemaakt. Ze hadden gevochten op de fair (een soort kermis) in het voetbalstadion. Bewakers grepen hen bij de kladden en dwongen hen de boksring in. Newin himself controleerde of ze mochten stoppen, nadat ze tegen de boksvloer waren geslagen.

Newins creatieve oplossing heeft zowel instemming als kritiek opgeleverd. Op de social media krijgt hij bijval, maar de Creation Foundation for Children (‘De jongens hadden bestraffend moeten worden toegesproken en overgedragen aan de politie’) en het Ban Kanchanaphisek jeugdtrainingscentrum (‘Een gevaarlijk precedent’) maken bezwaar. ‘De oog om oog, tand om tand-methode is niet de manier om problemen met teenagers op te lossen.’

Newin krijgt ook steun van het kantoor van de Tourism Authority of Thailand in Chiang Mai en de Tourist Business Federation of Songkhla. [Twee plaatsen mijlenver verwijderd van Buriram, dus waarom die nu aan het woord worden gelaten, ontgaat me.] De Chiang Mai-man vraagt zich wel af of het wettelijk in de haak is jongeren de ring in te dwingen.

Bekijk hier een video met beelden van de jongens en de gevechten.

[youtube]http://youtu.be/FYKI6QgN5YY[/youtube]

– Boeddhisten, katholieken, evangelische christenen, Brahmin-Hindu en Sikh gaan op 18 april bidden voor de vrede. Elke gezindte neemt op daarvoor aangewezen plaatsen aan het massagebed deel.

– Een groep gepensioneerde soldaten en voormalige ambtenaren doet een beroep op generaal Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council (een adviesorgaan van de koning), om te helpen de politieke crisis te bezweren.

Hij zou als tussenpersoon tussen de vorst en andere partijen kunnen functioneren, omdat de koning zich niet direct met politieke problemen kan bezighouden. Prem zou volgens de groep rechtspersonen, het leger en leiders van andere organisaties moeten raadplegen om een voorstel op te stellen, dat aan de vorst wordt voorgelegd. De koning zou Prem vervolgens kunnen instrueren hoe verder te handelen.

De groep, het People’s Network for Elections, stelt met nadruk dat ze de koning niet vraagt een minister-president aan te stellen voor het geval premier Yingluck het veld moet ruimen. Het lot van Yingluck en haar kabinet ligt in de handen van het Constitutionele Hof dat zich buigt over de zaak Thawil. Yingluck zou de grondwet hebben overtreden door de toenmalige secretaris-generaal van de National Security Council over te plaatsen.

Pramote Nakhonthap, lid van het netwerk, maakt zich geen zorgen dat de uitnodiging aan Prem roodhemden kan irriteren. Roodhemden verdenken Prem ervan de militaire coup van 2006 te hebben geregisseerd. Pramote: ‘Critici moeten niet de gelegenheid krijgen om mensen tegen te houden die iets goeds willen doen. Wij hebben als burger het recht om Prem te vragen hulp te bieden. Dat is niet in strijd met de grondwet.’

– De bijeenkomst van de Kiesraad met alle politieke partijen op 22 april wordt vermoedelijk niet uitgezonden. Kiesraadvoorzitter Supachai Somcharoen acht dat onwaarschijnlijk, hoewel de vijf commissarissen er nog een besluit over moeten nemen.

Het voorstel om de bevolking via de media te laten meegenieten van het politieke gekissebis is afkomstig van oppositiepartij Democraten. De Democraten zeggen alleen aan de bijeenkomst te willen deelnemen wanneer Pheu Thai ook komt.

Op de 22ste wordt gepraat over de datum waarop de nieuwe verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden worden gehouden. ‘We hebben alle partijen uitgenodigd’, zegt Supachai. ‘Het is aan hen te beslissen of ze aan de onderhandelingen willen deelnemen. We wachten maar af.’ [In het bericht wordt hij ook Somchai genoemd, maar dat is een andere commissaris.]

Supachai/Somchai denkt niet dat er volgende week knopen worden doorgehakt, want de Kiesraad gaat ook nog overleggen met de National Security Council en de particuliere sector. ‘We kunnen niet doorgaan met de verkiezingen wanneer de politieke situatie nog niet normaal is, want dat zou geldverspilling zijn.’

– Ik ben niet ontslagen omdat ik valse documenten bij mijn sollicitatie heb gebruikt, maar mijn ontslag is het gevolg van een conflict met de voorzitter van de raad van bestuur, zegt de voormalige directeur van SRT Electric Train Co, de exploitant van de Airport Rail Link, de metro tussen Suvarnabhumi en het stadscentrum.

De directeur zegt dat de voorzitter op zijn pik is getrapt [nou ja, zo zei hij het niet letterlijk] omdat hij kritiek had op de aanbesteding van enkele projecten en het in dienst nemen van diens familieleden. Bovendien had de voorzitter al moeten vertrekken toen hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Die kwestie is via de permanent secretaris van het ministerie van Transport en moedermaatschappij SRT (de Thaise spoorwegen) ter attentie gebracht van de auditeur-generaal.

Volgens de ontslagen directeur waren de documenten niet vals. Minister Chadchart Sittipunt (Transport) zegt de zaak te zullen laten onderzoeken.

– Gisteren was Family Day en ter gelegenheid daarvan heeft het ministerie van Volksgezondheid ouders geadviseerd hun kinderen met meer liefde te omringen. Het ministerie komt op die gedachte omdat Thaise families steeds meer onder stress lijden.

Problemen op het werk en spanningen, veroorzaakt lange reistijden naar en van het werk, zetten gezinnen onder druk. Gevolg? Ruzies en echtscheidingen. Zo is uit onderzoek gebleken dat het aantal huwelijken afneemt en echtscheidingen toeneemt. Tussen 2003 en 2012 steeg het aantal echtscheidingen met 27 procent. Het bericht noemt geen percentage voor het aantal huwelijken, alleen absolute aantallen: van 328.356 naar 314.338. Wie rekent het percentage uit?

– De moeder van de 14-jarige jongen die in Pichit werd geëlektrocuteerd, laat het er niet bij zitten. Ze gaat degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van haar zoon, langs juridische weg hard aanpakken. De vrouw is woedend omdat de organisator van de foam party de veiligheid van de deelnemers niet heeft gewaarborgd.

De jongen kreeg een dodelijke elektrische schok vanwege kortsluiting in een van de schuimmachines. Een andere jongen (16) werd gewond; hij ligt op de intensive care van het ziekenhuis.

– Negentien personen, waaronder zes Thais, zijn gisteren door de rechtbank in de grensplaats Tachilek (Myanmar) veroordeeld wegens illegaal gokken. Ze waren twee maanden geleden in een illegaal casino aangehouden. De Thais mogen zes maanden brommen; één op borgtocht vrijgelaten Thai is voortvluchtig.

– De staf van de National Anti-Corruption Commission krijgt een bijscholing in wetskennis en economie. Doel van de cursus is hen een breder perspectief te geven op corruptie. De staf heeft bij onderzoeken de neiging zich te beperken tot de wetsovertreding, maar corruptie heeft ook gevolgen voor ’s lands monetair en belastingsysteem. Enkele oude zaken zullen opnieuw onder de loep worden genomen. Een werkgroep van academici stelt het cursusmateriaal samen.

– Bangkok Post laat vandaag twee juristen aan het woord over de zaak Thawil: de advocaat van voormalig regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten. De zaak Thawil heeft betrekking op diens overplaatsing als secretaris-generaal van de National Security Council. Een groep senatoren claimt dat die overplaatsing in strijd met de grondwet is; ze heeft het Constitutionele Hof om een uitspraak gevraagd. Wanneer dat het geval is, moet Yingluck aftreden en met haar het kabinet.

Maar de PT-advocaat betoogt dat Yingluck niet kan aftreden omdat ze strikt genomen geen premier meer is. Ze is ‘caretaker’, hetgeen ze wettelijk verplicht is. Dus zegt hij: hoe kan een premier, die niet meer in functie is, of een kabinet opnieuw gedwongen worden af te treden. Dat zou ’s werelds vreemdste rechtbankvonnis ooit zijn.

De tegenpartij heeft haar hoop gevestigd op de uitspraak van de bestuursrechter, die zich eerder over de overplaatsing boog. Hij achtte die in strijd met de grondwet en beval het kabinet Thawil in ere te herstellen, wat het kabinet ook heeft gedaan. Thawil werd destijds vervangen door de korpschef van de landelijke politie, die op zijn beurt werd vervangen door de zwager van Yingluck. En daar wringt de schoen, want Yingluck haalde er zo persoonlijk voordeel uit.

De heren juristen zeiden uiteraard nog meer. Belangstellenden verwijs ik naar de website. De titel luidt: Rival parties dare judges to axe PM.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Nieuws uit Thailand – 15 april 2014”

 1. Farang ting tong zegt op

  Naar mijn mening ben je geen Muay Thai prof als je je hier voor leent, maar dit zijn dan ook geen profs.
  Die vechtende jongens worden ook direct bestempeld als een hooligan, enkel en alleen omdat ze met elkaar vechten tijdens een sportwedstrijd.
  Maar dat ze met elkander vechten kan zoveel oorzaken hebben, dat wil nog niet zeggen dat je dan een hooligan bent.
  Het is harstikke fout en levensgevaarlijk (althans dat is mijn mening) dat die Newin Chidchob deze jongens in de ring laat vechten.
  Je ziet ook wat er gebeurd als één van die jongens KO op de grond ligt.
  Dan tilt die Muay Thai (prof?) hem van de grond een begint nog tegen het lichaam van die jongen die nog Croky is te slaan, (dit zou een echte prof nooit doen), en wat als deze jongen er het leven bij laat? want dat is wel degelijk mogelijk.
  Deze jongens hadden gewoon aan de politie moeten worden overgedragen, het zou wat wezen dat dit bij elke sportwedstrijd de normale gang van zaken zou worden.
  Haha dan zou ik het wel weten effe rellen bij een dames hockey wedstrijd, moet je voor straf mee doen en spelen tegen van die Fatimatjes de Moreira!, zou toch verschrikkelijk zijn! (lol)

 2. chris zegt op

  In een beschaafd en democratisch land speelt niemand, en zeker niet een bekend van ex-politicus omgeschoolde zakenman, voor eigen rechter. Dus dat vechten is natuurlijk uit den boze zeker wanneer je beseft dat Newin er van verdacht wordt zelf ‘blauwe’ knokploegen te hebben georganiseerd en geleid tijdens de ASEAN-conferentie in Pattaya in 2010.
  In een meer democratisch land waar iedereen voor de wet gelijk is stelt men snelrecht in voor deze categorie hooligans: zelfde dag bestraffen, liefst met een gevangenisstraf voor de dagen dat Songkran nog duurt en een meldingsplicht voor de Songkrans van de komende jaren (aantal afhankelijk van de zwaarte van de overtreding) elke 4 uur gedurende de hele Songkran periode. Werkt naar mijn mening ook effectiever dan 1 pak slaag van een bokser op 1 dag. Worden ze alleen maar vervelender en agressiever van.

 3. Rob V. zegt op

  “Elke gezindte neemt op daarvoor aangewezen plaatsen aan het massagebed deel.”
  Prachtige woordspeling Dick! 555

  Percentage formule groei/krimp: (nieuw – oud) / oud * 100% = percentage.
  Het aantal scheidingen is met ongeveer -4,26% (-4,269146902)%) afgenomen.

 4. Sir Charles zegt op

  Doet me denken aan het oude Rome waarbij men de in de arena werd gedwongen te vechten tegen een gladiator of anders wel tegen de leeuwen of krokodillen. Hoe barbaars kan het zijn! 🙁

 5. Erik zegt op

  Off topic dit, maar als ik lees….

  ” Elke gezindte neemt op daarvoor aangewezen plaatsen aan het massagebed deel ”

  …dan verheug ik me op onze taal ! Wat een bloempje daar aan het slot !

  • m.mali zegt op

   “Elke gezindte neemt op daarvoor aangewezen plaatsen aan het “massagebed” deel……”

   Ik krijg toch een heel andere indruk van dit woord, als het woord “massagebed” intik via google…..

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ M.Mali Dat pleit dan niet voor Google. Er zijn wel meer woorden in de Nederlandse taal die je op een verschillende manier kunt lezen. Zullen wel heidenen zijn, de mensen van Google.

    • Lex K. zegt op

     Dick & M.Mali,
     Wie van jullie beide doelt nu op het massage-bed en wie op het massa-gebed, het is maar een nuance verschil, die klemtoon, maar het is een wereld van verschil.( hoeveel mensen hebben dit eigenlijk opgemerkt?? eerlijk toegeven hoor)
     In dit stuk gaat het over het massa-gebed, uit de context van het verhaal is dat wel duidelijk , ze hebben het over 5 gezindten, dus dan zou het een flink massage-bed moeten zijn om al die gelovigen te moeten laten plaatsnemen en zo groot heb ik ze in Thailand nog nooit gezien en ik heb er toch wel een aantal mogen aanschouwen in mijn tijd.
     Maar nu serieus, ik vind dit streven lovenswaardiger dan het plan van Newin Chidchob, in elkaar gerost worden door een professionele Muay Thai bokser, dit is een straf Thailand onwaardig en de zwarte van de straf heeft is niet verhouding met de overtreding.
     Thailand is een land dat zich wil profileren door vreedzame en vriendelijke bevolking ( terecht over het algemeen) en dit heeft al helemaal niets met boeddhistische gedachte goed te maken.
     Ik vind het te prijzen dat een aantal godsdienstigen over hun onderlinge verschillen heen stapt en een actie gaat ondernemen voor vrede en zo ken ik Thailand; verdraagzaam en tolerant, over algemeen tenminste.

     Met vriendelijke groet,

     Lex k.

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Een bewaker van de anti-regerings beweging is maandagnacht doodgeschoten, toen een band op het actiepodium in het Lumpini park speelde. De man werd in zijn borst geschoten en overleed in het ziekenhuis. Sinds het protest eind november begon, zijn 22 personen om het leven gekomen en 741 personen gewond, aldus cijfers van het gemeentelijk Erawan Medical Centre.

 7. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News 2 Na vier van de ‘seven dangerous days’ bedraagt het aantal verkeersdoden 204 en het aantal gewonden 2.142. Op maandag kwamen 43 personen in het verkeer om en werden 502 personen gewond. De provincie Nakhon Ratchasima telt het hoogst aantal dodelijke slachtoffers: 11; de provincie Nakhon Si Thammarat het hoogst aantal gewonden (82) en ongevallen (75). De provincie Chaiyaphum meldt geen ongevallen op maandag.

 8. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News 3 Weer een busongeluk, deze keer vandaag in de regen in Saraburi. Een bus, onderweg van Loei naar Nakhon Ratchasima, slipte er in de bocht van een weg en kantelde. Achtendertig passagiers liepen verwondingen op. De bus raakte een aantal huizen en een lantaarnpaal, waardoor de elektriciteit in het gebied uitviel. Een van de gewonden bevindt zich in kritieke toestand.

 9. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News 4 De bekende full-moon party op Koh Phangan heeft maandag 20.000 bezoekers getrokken. Veel feestvierders konden er geen genoeg van krijgen en feestten tot het begin van de middag vandaag door.

  Op het strand van Ban Krud verrijzen sinds gisteren zandsculpturen. Ze worden gemaakt door lokale kunstenaars en kinderen met assistentie van studenten van het King Mongkut Institute of Technology Lat Krabang. Het is voor het eerst dat dit evenement, bedoeld om het toerisme in de provincie te promoten, wordt georganiseerd. Morgen komt een eind aan de zanderige tentoonstelling.

  Ban Krud staat bekend vanwege de acties die de bewoners hebben gevoerd tegen het plan er een kolengestookte energiecentrale te bouwen. Het plan is inmiddels van tafel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website