Nieuws uit Thailand – 14 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
14 september 2013

Hoewel Bangkok nu niet bepaald een architectonisch pareltje kan worden genoemd, zijn sommige gebouwen zeker de moeite waard en dat zijn woningen en andere panden, gebouwd in koloniale stijl.

Luc Citrinot, projectmanager en researcher bij Talisman Media, heeft ze geïnventariseerd en een 64-tal verzameld in de vorige week uitgekomen gids ‘European Heritage Map of Bangkok and Ayutthaya’. De meeste gebouwen werden opgetrokken onder het bewind van koning Rama V, die Europeanen stimuleerden om in Siam te komen werken.

Het aardige van Thailand is dat het een mix van Europese invloeden heeft geërfd, dit in tegenstelling tot Vietnam en Laos (uitsluitend Frans) en Maleisië en Myanmar (Brits). Maar in Thailand hebben de Italianen, Duitsers, Portugezen en Britten hun sporen achtergelaten. Nogal wat gebouwen zijn verwaarloosd, want de Thaise overheid beschouwt ze niet als onderdeel van de Thaise cultuur. Een gebouw dat op instorten staat, is bijvoorbeeld het douanekantoor aan de Chao Praya rivier, waar koning Rama V als eerste stopte na zijn buitenlandse reizen.

Zondag is de residentie van de Franse ambassadeur aan de Charoeng Krung 36 Road in Bang Rak geopend voor het publiek (foto). Gebouwen die elke dag bewonderd kunnen worden, zijn onder andere de Holy Rosary Church, het Phaya Thai Palace, de Santa Cruz kerk in Thon Buri (foto homepagina) en Hua Lampong Railway Station.

– Een team van Thaise artsen heeft de Ig Volksgezondheids Nobelprijs gekregen voor de medische technieken zoals beschreven in hun publicatie (American Journal of Surgery, 1983) ‘Chirurgisch beleid tijdens een epidemie van penisamputaties in Thailand’ – technieken die zij aanbevelen, behalve in gevallen waarbij de geamputeerde penis gedeeltelijk is opgegeten door een eend. In die periode opereerden ze een opvallend hoog aantal mannen, bij wie de penis was afgesneden. Doorgaans betrof het dronken mannen die hun echtgenote tot razernij hadden gebracht.

De Nederlander Bert Tolkamp won samen met vier Britten de Ig Waarschijnlijkheidsprijs voor twee gerelateerde ontdekkingen: (1) hoe langer een koe heeft gelegen, des te groter is de kans dat die koe spoedig zal opstaan, en (2) als een koe eenmaal opstaat, is het niet gemakkelijk om te voorspellen hoe snel die koe weer zal gaan liggen. De Ig Nobelprijzen worden elk jaar in de VS uitgereikt voor onderzoek dat mensen eerst aan het lachen maakt en vervolgens laat nadenken.

– Ze zijn blijkbaar geschrokken bij Airports of Thailand, want gisteren werd op luchthaven Suvarnabhumi een rampenoefening gehouden. Waar die precies uit bestond, vermeldt het artikel niet. Wel toont een foto brandweerwagens die driftig met water spuiten.

De krant vindt het belangrijker te melden dat AoT zijn leven gaat beteren [waar hebben we dat meer gehoord? Eerst zien, dan geloven]. Na het ongeluk zondag met de Airbus werden de passagiers aan hun lot overgelaten en moesten ze net als alle andere reizigers de Immigration passeren, wat tot problemen leidde bij degenen die zich aan de regels hadden gehouden en hun handbagage hadden achtergelaten.

Volgens AoT beschikt de luchthaven wel degelijk over een apart kanaal en een opvangruimte, maar de grondstaf wist niet welke procedure ze diende te volgen. De luchthavenbeheerder belooft verbeteringen bij personeel en uitrusting.

THAI heeft een inspectie bevolen van de gehele Airbus 330-300 vloot. Tot nu toe zijn geen problemen geconstateerd bij de andere 26 toestellen. De maatschappij gaat ervan uit dat een defecte bogie beam (een beweegbare tussenas) de boosdoener was.

– De problemen met de Easy Pass (een elektronische kaart voor het betalen van tol op tolwegen) zijn volgens minister Chadchart Sittipunt (Transport) het gevolg van vertragingen bij afschrijvingen. Omdat het systeem overbelast is, wordt het passagetarief soms later afgeschreven of worden passages samengevoegd. De kaarthouder denkt dan dat er te veel is afgeschreven.

De minister heeft de Expressway of Thailand de opdracht gegeven het systeem te verbeteren. Hij heeft in hoogsteigen persoon enkele rekeningen gecontroleerd en ontdekte vertragingen van een dag tot bijna een maand. Eerdere berichten reppen over foutieve afschrijvingen en kaarten die geweigerd worden. Volgens het artikel loopt het systeem achter en moet nog 6 miljoen baht van kaarten worden afgeschreven.

– Twee boswachters zijn donderdagavond om het leven gekomen bij een vuurgevecht met stropers in het wildreservaat Um-Phang  (Tak). Ook een van de stropers werd gedood en twee andere boswachters raakten gewond. Een team van tien boswachters was al sinds maandag op zoek naar de stropers, nadat ze een dode beer hadden gevonden, die vergiftigd was. Dat dier diende als lokaas om tijgers te vangen. Een van de vijf stropers is gisteren aangehouden. Een team van tweehonderd boswachters had 17 uur naar de stropers gezocht.

– Voor de State Railway of Thailand is de maat vol. Na de 114de ontsporing gisteren, waarbij 100 meter rails werd beschadigd, rest nog slechts één remedie: goddelijke interventie. De gouverneur van de SRT kondigde een merit-making ceremonie aan, terwijl hij de schade in ogenschouw nam. Hij denkt dat de ceremonie het zwaar geschokte moreel van het spoorwegpersoneel kan herstellen.

‘Persoonlijk geloof ik dat Thailand verschillende lelijke incidenten dankzij goddelijke bescherming heeft overleefd. De SRT moet dat ook kunnen’, aldus Prapat Chongsanguan. De ceremonie, zei hij, dient ook ter herdenking van het 117-jarig bestaan van de SRT.

Volgens sommige bijgelovige critici is de reeks ongelukken bij de spoorwegen te wijten aan de beschadiging van een 48 jaar oud schilderij in het SRT-hoofdkantoor. Prapat zegt dat ze nog op zoek zijn naar een restaurateur. [Het artikel vermeldt niet of hij deze zienswijze deelt.]

De ontsporing van gisteren vond plaats tussen de stations Bang Sue 2 en Sam Sen. De trein uit Butterworth naar Bangkok liep ’s ochtends uit de rails, waarbij het laatste treinstel 100 meter rails beschadigde. Niemand raakte gewond. Uit een inspectie is gebleken dat een losgeraakte bout de boosdoener was.

[In het artikel wordt gesproken over 114 ontsporingen dit jaar, maar de krant van 8 september noemde een ontsporing een dag eerder de 14e ontsporing. Kan de krant weer eens niet rekenen?]

– Boeren die maïs verbouwen in Phrae en Uttaradit, hebben de regering opgeroepen boeren, die geen eigenaar van de grond zijn, ook in aanmerking te laten komen voor het prijsinterventie programma. Ruim vijfhonderd boeren in Phrae en tweehonderd in Uttaradit overhandigden gisteren hun eisen aan de autoriteiten.

De regering heeft besloten maïs met een vochtigheidsgraad van 30 procent op te kopen tegen 7 baht per kilo en maïs met een vochtigheidsgraad van 14,7 procent tegen 9 baht per kilo. Vorig jaar zakte de prijs van maïs naar 6,2 baht per kilo en dit jaar naar 4,8 baht. Maar ondanks de lagere prijs raken de boeren hun maïs aan de straatstenen niet kwijt.

In Nakhon Phanom hebben boeren de regering gevraagd de prijs van kippenvoer en legkippen te reguleren. Volgens een vertegenwoordiger is de huidige hoge prijs van eieren het gevolg van gestegen productiekosten. [Volgens eerdere berichten zouden kippen door het weer van de leg af zijn en is het aanbod teruggelopen.] Het ministerie van Handel heeft deze week de prijs van eieren bevroren voor een periode van drie weken.

– Niet Yingluck, die bekend staat vanwege de grammaticale en uitspraak fouten die ze maakt, maar haar staf is verantwoordlijk voor de aanduiding ‘Italy City State’ in plaats van ‘Vatican City State’ op de Facebookpagina van de premier. De staf heeft haar excuses gemaakt voor de fout en zegt correct te zijn geïnformeerd door de premier.

– De visumontheffing voor diplomaten en office holders van Montenegro is geen cadeautje omdat Thaksin van het land een paspoort heeft gekregen, zegt vice-minister-president Surapong Tovichakchaikul. [Ja, wat kan hij anders zeggen.] Thaksin’s Thaise paspoort werd in 2009 ingetrokken nadat hij in 2008 bij verstek tot 2 jaar gevangenisstraf was veroordeeld.

Vandaag heeft premier Yingluck een ontmoeting met de Montenegrijnse president die naar verwachting de visumontheffing zal spiegelen. Gisteren ontmoette ze zes honorair consuls in Italië. Morgen komt Yingluck terug en dan heeft ze in de 2 jaar dat ze aan de macht is, 55 landen bezocht.

– Een gele wolk van nitraat en sulfaatzuur heeft gisteren voor irritaties aan het neusorgaan van bewoners van twee dorpen in Ayutthaya geleid. De chemicaliën waren gelekt uit een legermagazijn dat door de zware regen was verzakt en waardoor vaten waren beschadigd.

– 53 Rohingya vluchtelingen, die zich hadden verschanst in een rubberplantage in Hat Yai (Songkhla), zijn gisteren aangehouden. Ze waren het land binnen gesmokkeld. Bij de inval namen de smokkelaars de benen. De vluchtelingen zijn ondergebracht in een moskee.

– 66,7 procent van de studenten aan een universiteit geeft toe te gokken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Sodsri-Saritwong stichting en docenten massacommunicatie van negen universiteiten. Aan het onderzoek namen negenhonderd studenten deel. Van de respondenten begon 28,4 procent al te gokken op de high school; 28,1 procent op de junior high school en 24,3 procent op de lagere school.

– Een gezin van drie is in Nakhon Ratchasima aan de dood ontsnapt toen brand onder de motorkap van hun Mazda 3 sedan uitbrak. Ze zagen kans de wagen, die ze hadden gehuurd omdat hun eigen auto gerepareerd werd, tijdig te verlaten. De LPG-tank van de wagen zorgde voor enkele explosies. Het voertuig brandde geheel uit.

Politiek nieuws

– Een ‘highly-placed’ bron bij regeringspartij Pheu Thai houdt er rekening mee dat het wijzigingsvoorstel voor de verkiezing van de Senaat bij het Constitutionele Hof sneuvelt. Het voorstel is inmiddels in twee lezingen door het parlement behandeld en goedgekeurd, maar oppositiepartij Democraten stapt naar het Hof om verdere behandeling te laten blokkeren.

De Democraten zijn geïrriteerd dat hen meermalen door de voorzitters het recht is ontzegd om het woord te voeren. Op 20 augustus leidde dat tot enig duw- en trekwerk toen de voorzitter de politie te hulp had geroepen om een parlementslid te verwijderen. Een andere incident ligt ook nog vers in het geheugen: het parlementslid dat een stoel richting voorzitter gooide.

De derde en laatste lezing van het controversiële voorstel staat gepland voor 27 september, maar het is niet waarschijnlijk dat die doorgaat. Wanneer het Hof het verzoekschrift van de Democraten in behandeling neemt, zal het volgens de PT-bron ongetwijfeld de beraadslagingen stilleggen. In dat geval zal de bron de Kamervoorzitter vragen om een vergadering te beleggen over het recht van het parlement om door te gaan [dus het vonnis te negeren].

De oppositie baseert zich bij haar gang naar de rechter op artikel 68 van de grondwet, dat handelt over daden die de constitutionele monarchie kunnen ondermijnen of tot een ongrondwettelijke machtsgreep leiden. Volgens oppositiewhip Jurin Laksanavisit leidt het voorstel tot een verschuiving in de trias politica: de scheiding der machten tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht.

Deze week verwierp het Hof een petitie van het Network on Volunteer Citizens to Protect the Three Institutions, waarin eveneens bezwaar werd gemaakt tegen het voorstel. Maar volgens Jurin verschilt het eigen verzoekschrift daarvan, omdat het netwerk zich baseerde op twee andere artikelen. Bovendien werd de petitie voor de tumultueus verlopen tweede lezing ingediend.

De belangrijkste wijzigingen van het omstreden voorstel zijn: het aantal zetels wordt uitgebreid van 150 naar 200, de Senaat wordt in zijn geheel gekozen in plaats van voor de helft benoemd, familieleden van parlementsleden mogen zich voortaan ook kandideren en senatoren mogen twee achtereenvolgende termijnen dienen. Bij deze laatste wijziging is volgens Jurin sprake van een belangenconflict leidt omdat de senatoren die het voorstel hebben ingediend, ervan profiteren.

– Volgende week donderdag en vrijdag buigt het parlement zich in tweede lezing over het voorstel 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken (o.a. aanleg van hogesnelheidslijnen). Oppositiepartij Democraten ligt dwars omdat het voorstel een blanco cheque is. De partij heeft ook kritiek op het verband dat thans wordt gelegd met spoorwegongelukken. Volgens oppositieleider Abhisit zijn onderhoudsgelden uit de begroting overgeheveld naar het leningvoorstel. Verbetering van het spoor dient te gebeuren via de reguliere begroting en de oppositie zal die altijd steunen. ‘Het reparatiefonds van de spoorwegen had deel moeten zijn van de begroting voor 2014’, zegt hij.

Varia

Guru, de vrijdagbijlage van Bangkok Post, doet enkele suggesties aan de hand om het Thaise onderwijs te verbeteren. Let wel: Guru is het ondeugende zusje (zelf schrijft ze dochter) van BP, dus geheel serieus moeten we de suggesties niet nemen. Alhoewel…

Tip 1: Verander prijskaartjes in rekensommetjes. Dus vermeld op een prijskaartje bij een snack niet het bedrag van 10 baht, maar maak er 5×2 BHT van. Ook de hersencelletjes van volwassenen dienen geprikkeld te worden, dus stelt Guru voor dat een smart phone voortaan ((20.000-1.000) + 4.500) + 7% VAT THB kost.

Tip 2: Nummerplaten als rekensommetje. Een spelletje voor onderweg om te voorkomen dat je kinderen achter in de auto zitten te klieren of elkaar de hersens inslaan. Wie ziet als eerste een nummerbord met alleen even of oneven nummers? En omdat ik als lagere-schoolonderwijzer heb gewerkt, voeg ik daaraan toe: wie telt als eerste de cijfers op of wie ziet een plaat waarop de cijfers opgeteld op 35 uitkomen? Geef de winnaar als prijs een stukje fruit en niet een van suiker verzadigde softdrink, die Thaise kinderen doorgaans krijgen.

Tip 3: Leerzaam wc-hokje. Plaats op de binnenkant van wc-deuren een kort verhaal of iets dergelijks, maar van mij mogen ze er ook de tafel van 8 op zetten. Vooral 7×8 schijnt erg moeilijk te zijn.

Tip 4: En dan is er nog een school in Bangkok waar de meesters en juffen in klas 1 tot 3 niet luid mogen spreken, zeg maar schreeuwen, want dat veroorzaakt stress en vermindert hun lust in leren, zegt de directeur. De school moedigt het personeel ook aan om de kinderen te knuffelen voor het geval de ouders hun kinderen niet voldoende liefde geven. Moet je eens in Nederland proberen; word je onmiddellijk weggezet als pedofiel.

Economisch nieuws

– Het voorstel van het Fiscal Policy Office om de importheffing van 30 procent op luxegoederen, zoals (dure) horloges, kleding en cosmetica, te schrappen stuit op tegenstand van staatssecretaris Benja Louichareon (Financiën). Benja zegt dat hierdoor Thaise producenten worden gedupeerd.

Volgens haar is er geen garantie dat de prijzen van die artikelen omlaag gaan, wanneer de heffing naar 5 of 0 procent wordt teruggebracht. Ze geeft als voorbeeld fabrikanten van air-conditioning die de prijs handhaafden nadat de Belastingdienst de belasting van 10 naar 0 procent had gebracht.

Het idee om de importheffing te schrappen werd gedaan door Areepong Boocha-oom, permanent secretaris van het ministerie van Financiën. De gedachte is dat Thailand zo wordt gepromoot als winkelparadijs voor buitenlanders en dat Thais die nu in Hong Kong winkelen, dat in eigen land gaan doen.

Het importtarief van 30 procent geldt voor parfum, cosmetica, fruit met uitzondering van appels, costuums en dames- en kinderkleding. Kledingstukken worden ook in Thailand gemaakt, dus vermindering van het tarief zal zeker de Thaise kledingindustrie benadelen, aldus Benja. Op horloges, brillen, camera’s en lenzen wordt 5 procent geheven.

Benja zegt dat niet de prijs maar het productprofiel bepalend is en dat is bij Thaise producten de echte succesfactor. Alle partijen dienen een manier te vinden, aldus Benja, om buitenlandse reizigers te verleiden Thaise producten of OTOP-producten te kopen, zoals cadeaus en souvenirs. Ze wijst er ook op dat buitenlanders de betaalde BTW van 7 procent kunnen terugvragen.

– Buitenlandse investeerders willen dat de regering bestrijding van de corruptie tot haar topprioriteit maakt. Als tweede wens geldt verbetering van het douanesysteem. Dit blijkt uit een studie van Bryan Cave International Consulting in opdracht van de Board of Investment (BoI).

De meeste investeerders zijn ‘minder dan positief’ over de stabiliteit van de regering, maar dit beïnvloedt hun investeringsbeslissingen niet. Ze maken zich wel zorgen over het tekort aan arbeidskrachten. Het wordt steeds moeilijker personeel te vinden en te houden.

Uit de studie blijkt dat 63 procent zijn investeringen in Thailand wil handhaven, 34 procent wil uitbreiden en 3 procent wil ze terugbrengen. Positieve punten zijn ’s lands goede infrastructuur, de overvloed aan toeleveranciers en grondstoffen, de stimulansen van de BoI en de binnenlandse vraag. Japan is de grootste buitenlandse investeerder (23 pct FDI – foreign direct investment), gevolgd door de Asean-landen (17 pct), EU (13 pct), China (8 pct) en de VS (7 pct).

– Twintig procent van de hypotheekaanvragen wordt afgewezen tegen 12 procent eerder dit jaar, aldus de Thai Condominium Association. De afwijzingen treffen vooral mensen die gebruik hebben gemaakt van het eerste-autoprogramma van de regering. De maandelijkse aflossing op hun wagen laat geen ruimte voor nog meer schulden. Sommigen nemen daarom hun toevlucht tot een co-lener, terwijl anderen een forse aanbetaling doen.

De overheidsbanken melden dat er geen tekenen zijn dat het aantal wanbetalers toeneemt. Bij de Government Housing Bank, een overheidsbank, is het aantal hypotheekaanvragen de eerste helft van het jaar met 32 procent op jaarbasis toegenomen. Tien procent werd geweigerd, wat het normale percentage bij de GHB is. De meeste leners zijn mensen met een midden en laag inkomen. 13 procent van de leningenportfolio bestaat uit hypotheken. Het percentage NPL’s bedraagt 1 procent van alle leningen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 14 september 2013”

  1. Theo Hua Hin zegt op

    ……en hoe zou het nu toch zijn met ons Red Bull crimineeltje? Een schrijnende stilte deze week na zijn niet op komen dagen wegens de in Singapore opgelopen griep die, kunnen wij vermoeden, een uitcubatie tijd zal hebben van 15 jaar, wanneer de zaak zal zijn verlopen, dan wel eerder, want afgekocht en dicht gesmeerd door zijn pa…..

  2. Lije Vanonschot zegt op

    Ad tip 2 (bovenstaand onder “Varia”): wie weet er het eerst wat de rest is bij deling van het nummerbordgetal door 9. (Denk na: als je de cijfers van het getal verwisselt krijg je dan bij deling door 9 dezelfde rest of niet?)

  3. egon wout zegt op

    Ik kan niet nalaten nogmaals mijn van mijn bewondering kennis te geven voor deze samenvatting.Niet alleen important nieuws maar ook het amusante krijgt aandacht: een lach kon ik niet onderdrukken. Ook het persoonlijke commentaatrwordt zeer op prijs gesteld.Ga zo door. Langzamerhand krijgt een nieuwe structuur zijn vorm in de agricultuur: persoonlijk entrepreneurschap gaat ontbreken en in plaats daarvan door de staat beinvloede productie middels subsidies als rijst en rubber. Nu zijn de eieren aan de beurt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website