De bekende busterminal Mor Chit, van waar bussen naar het Noorden en Noordoosten vertrekken, verhuist naar een nieuwe locatie aan de Phahon Yothin Road. Maar niet binnen een jaar, zoals gevraagd door de State Railway of Thailand (SRT), eigenaar van de grond. Transport Co denkt dat de nieuwe terminal pas over minimaal drie jaar in gebruik kan worden genomen.

Mor Chit moet verkassen omdat de SRT het gebied wil ontwikkelen en omdat de huidige locatie van 80 rai te krap is geworden. De nieuwe lokatie meet 100 rai. Deze week buigt Transport Co, eigendom van de overheid, zich over de verhuisplannen. Daarbij wordt een studie van de King Mongkut universiteit betrokken met aanbevelingen voor nieuwe locaties en wijze van investeren.

Ook het oostelijk busstation Ekamai verhuist en dat zal niemand verbazen die de situatie kent, want de terminal bevindt zich aan de drukke Sukhumvit Road. Gedacht wordt aan een locatie aan de Bang Na-Trat Road. De kosten van de verhuizing van Mor Chit worden geschat op 1,5 miljard baht; hoeveel de verhuizing van Ekamai kost, is nog niet bekend.

Verder gaat Transport Co dit jaar haar dubbeldeks bussen vervangen door honderd gewone bussen. Na een aantal tragische ongevallen is nu wel duidelijk dat de instabiele dubbeldekkers te gevaarlijk zijn [vooral in bergachtig terrein].

– De NCPO wil binnen een jaar alle negen vluchtelingenkampen in Thailand sluiten. Werkgroepen met vertegenwoordigers van het leger, de Mae Fah Luang stichting en de UNHCR, hebben inmiddels de 130.000 vluchtelingen uit Myanmar in drie groepen verdeeld: zij die willen terugkeren (voornamelijk ouderen), zij die naar een derde land willen (omdat ze zich zorgen over hun veiligheid maken) en zij die willen blijven (vluchtelingen die hier geboren zijn).

De UNHCR heeft voor het eerste jaar grond en financiële hulp aangeboden aan de vluchtelingen die vrijwillig naar Myanmar terugkeren. De VS en enkele Europese landen zouden bereid zijn vluchtelingen op te nemen, maar het aantal is nog niet bevestigd. In de kampen in Kanchanaburi en Ratchaburi zijn de werkgroepen op drieduizend personen gestuit, die geen vluchteling zijn.

Een bron bij het Thaise leger zegt dat de repatriëring zal voldoen aan internationale humanitaire regels en dat rekening wordt gehouden met de voorkeur van de vluchtelingen. Toezicht van de UNHCR moet daarvoor borg staan.

– Regeringen, in Zwitserland bijeen voor een vergadering van de Convention on the International Trade of Endangered Species, hebben er bij Thailand op aangedrongen wetgeving ter bescherming van olifanten tot stand te brengen. Thailand heeft tot maart de tijd om een eind te maken aan de binnenlandse handel in illegaal ivoor. Indien het land in gebreke blijft, kunnen handelssancties worden verwacht.

Intussen zoekt de politie met man en macht naar de stropers die de 50-jarige mannetjes olifant Khlao hebben gedood en zijn slagtanden hebben afgezaagd. Het dier werd vrijdag bij de Lop Buri rivier tegenover de Ayutthaya Royal Elephant Kraal gevonden. Het was vergiftigd. De politie bezoekt antiekwinkels die ivoor verkopen, en winkels die onkruidverdelgingsmiddelen verkopen, op zoek naar aanwijzingen.

– Thailand aast op een zetel in de United Nations Human Rights Council. Rivalen zijn Quatar, Bangladesh , India en Indonesië. De Thaise diplomatieke missie in New York heeft geluiden opgevangen dat Thailand’s kansen worden bemoeilijkt door de coup. Geprobeerd wordt nu de steun te verwerven van Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse landen. Die landen kunnen Thailand aan een zetel helpen.

De Thaise ambassadeur en permanent vertegenwoordiger bij de VN Missie in New York, Norachit Singhaseni, heeft aan VN-leden al een toelichting gegeven op de politieke situatie. ‘We hebben voor die landen gekozen, die belangstelling hebben en zich zorgen maakten’, zegt hij.

Norachit is door Sihasak Phuangketkeow, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die de ministeriële taken waarneemt, gevraagd zich te concentreren op de ambassadeurs uit Latijns-Amerika en Afrika. Hij gaat uitleggen waarom de coup nodig was en wat de plannen voor herstel van de democratie zijn.

Norachit heeft de indruk dat de zorgen van andere landen afnemen, deels omdat een coup geen nieuw verschijnsel is in Thailand. Maar de landen zijn wel bang dat de coup in strijd is met de mensenrechten, aldus Norachit.

– Er bestaan geen plannen om patiënten die verzekerd zijn via het universal healthcare coverage scheme (in de wandeling het 30-baht gezondheidsprogramma genoemd) voor een deel van de uitgaven te laten betalen. Narong Sahametapat, permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, zegt dat het ministerie daarvan geen voorstander is.

Hij reageert op een voorstel van de National Economics and Social Development Board patiënten voor sommige medische handelingen te laten betalen om de stijgende kosten van het programma te verlichten. Maar Narong zegt: ‘We zijn niet van plan mensen problemen te bezorgen door hen te laten betalen.’

Het programma kost thans 2.755 baht per persoon per jaar tegen 1.202 baht in 2001 toen het door de toenmalige regering Thaksin werd geïntroduceerd. Het geldt voor 48 miljoen Thais. Volgens een onderzoek vorig jaar door het Thai Health Security Office is 78 procent van de mensen tevreden met het niveau van dienstverlening.

– In de posting Politie zet klopjacht in op autodieven schreven we in Nieuws uit Thailand terug te zullen komen op het Special Report van Bangkok Post over autodiefstallen. De krant trekt er vandaag twee volle pagina’s voor uit.

Op pagina 3 staan drie artikelen. Ik zal ze kort aanduiden. Nieuws bevatten ze niet, wel bijvoorbeeld tips om diefstal te voorkomen. Verder een lijstje met topspots, waar elke dag 10 tot 20 auto’s worden gestolen en er worden bewoners aan het woord gelaten, die zich zorgen maken over hun Heilige Koe.

Nieuw voor mij is het three-lock systeem, waarbij stuurwiel, versnellingspook en het gas- en rempedaal worden geblokkeerd. Voor elk is een aparte sleutel nodig.

Een bewoner van Muang Thong Thani wijt de diefstallen aan het klein aantal bewakers en de slechte kwaliteit van de beelden van de bewakingscamera’s.

Voorts een verhaal over een man en zijn broer, die via de social media hun gestolen sportwagen opspoorden. De sportwagen met de broer aan het stuur was gestopt door twee mannen in een pickup truck, die zich als politieagent voordeden. Ze zagen kans er met de wagen vandoor te gaan. Dankzij tips op Facebook en Instagram vond de politie na zes dagen de auto terug bij een pandjesbaas.

Een derde verhaal gaat over de diefstal van een fiets, maar dat laat ik maar lopen. Daar weten we in Nederland alles van.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Politie zet klopjacht in op autodieven

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 14 juli 2014”

  1. wipawan zegt op

    Geacht Dhr/Mev.
    Ik ben blij met thailandblog
    Bedankt


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website