Nieuws uit Thailand, 14 januari 2013

Heeft de Mekong River Commission (MRC) nog wel enig nut, nu Laos de bouw van de controversiële Xayaburi dam in de Mekong doorzet? Die vraag werpt Bangkok Post op aan de vooravond van een vergadering van het intergouvernementele overlegorgaan van de vier Mekonglanden op woensdag en donderdag in Luang Prabang (Laos). 

Zeker is al wel dat Vietnam en Cambodja, de twee landen die de meeste schade zullen ondervinden van de dam, de kwestie niet op de agenda hebben laten zetten. Beide landen en Thailand hebben eerder om meer onderzoek gevraagd naar de milieu-effecten van de dam, maar Laos vindt dat het laatste onderzoek afdoende is. Dit heeft geresulteerd in veranderingen aan de visladder en sluisdeuren voor de sedimentstroom. Bovendien is de dam een zogeheten run-of-river dam, die een minimaal effect op de waterstroom heeft.

Thailand heeft het groene licht gegeven voor de bouw, wat niet zo verwonderlijk is want de dam wordt gebouwd door een Thais bedrijf met financiële steun van Thaise banken en het grootste deel van de elektriciteit wordt door Thailand afgenomen. Tegen de bouw is door tal van milieugroepen geprotesteerd, waaronder het Thaise Network of People in Eight Mekong Provinces.

Voormalig senator Kraisak Choonhavan hoopt dat de MRC een centrale rol blijft spelen bij het beheer van de Mekong. Nog eens tien dammen staan gepland voor de Lower Mekong, de meeste in Laos; China heeft al vier dammen gebouwd in de Upper Mekong.

‘We willen niet dat de MRC op een zijspoor wordt gerangeerd’, zegt Kraisak. ‘Bij toekomstige beslissingen over hydropower projecten dient rekening te worden gehouden met de zorgen van alle partijen. Wanneer het besluitvormingsproces buiten de MRC plaatsvindt, verliest de commissie haar legitimiteit en is de $300 miljoen internationale steun aan de commissie weggegooid geld.’

– Vijftig leden van een ‘social network group’ [?] hebben gisteren gedemonstreerd voor het kantoor van kanaal 3 aan de Rama IV Road (Bangkok). Ze hadden witte maskers voor hun gezicht en eisten dat de tv-zender de resterende afleveringen van de soapserie Nua Mek 2 alsnog uitzendt. Die serie is op 5 januari abrupt gestopt; volgens kanaal 3 omdat die afleveringen te gewelddadig waren, maar naar verluidt omdat de inhoud sommige politici niet beviel.

– De actie van de Dhamma Yatra groep in het dorp Sok Kham Pom aan de grens met Cambodja heeft een tegenactie van bewoners opgeroepen. Wegwezen, was hun simpele boodschap, jullie tasten de reputatie van ons dorp aan. En daar gaven de Dhamma-mensen gisteren gehoor aan.

Zaterdag waren ze in het dorp neergestreken en eisten in toespraken teruggave van Hindu-tempel Preah Vihear aan Thailand. Ook eisten ze dat de regering een eventuele negatieve uitspraak van het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag over het eigendom van de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel negeert. Het Hof doet daar dit jaar een uitspraak over. In 1962 wees het Hof de tempel aan Cambodja toe.

Dorpeling Thong Chanhom (68), die deelnam aan het protest tegen de groep, zei dat de dorpelingen bang waren dat de spanningen aan de grens zouden toenemen door de activiteiten van Dhamma. Er zouden weer schermutselingen kunnen plaatsvinden, waardoor hun leven in gevaar werd gebracht.

‘We don’t want our children to have to face death again’, zei hij, verwijzend naar de vijandelijkheden tussen 2009 en begin 2011, waardoor tientallen mensen gewond raakten en enkele doden vielen.

– Patiënten die verzekerd zijn via het Universal Healthcare Scheme (UHS), willen dat wortelkanaalbehandelingen, een onbeperkt aantal geboorten en DNA-testen vergoed worden. Dit is gebleken uit consultaties van het National Health Security Office (NHSO) met de bevolking tussen mei en september. Thans vergoedt de verzekering maximaal twee geboortes.

Andere voorstellen betroffen compensatie bij medische missers, gratis luchtmatrassen en luiers voor gehandicapten, gratis jaarlijkse controles voor werknemers en een plan om de gezondheidszorg voor buitenlandse werknemers aan te pakken.

Werkers in de gezondheidszorg zeiden dat de budgetten verhoogd dienen te worden. Het besluit van de regering om die 3 jaar te bevriezen heeft volgens hen een negatieve invloed op de serviceverlening. Voorts wezen ze erop dat het aantal bedden in overheidsziekenhuizen ontoereikend is. Dit zou kunnen worden opgelost door particuliere ziekenhuizen patiënten te laten opnemen die via het UHS verzekerd zijn.

– Het ministerie van Werkgelegenheid is een onderzoek begonnen naar recente bedrijfssluitingen. Het wil weten of die het gevolg zijn van de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari. Volgens het ministerie zijn tussen 1 januari en donderdag vijf bedrijven dichtgegaan met 421 ontslagen als gevolg.

Prakuad Tansophon, lid van de Ranong Industrial Council, zegt dat veel lokale bedrijven van plan zijn naar Myanmar te verhuizen, waar de loonkosten stukken lager zijn. De bedrijven kampen niet alleen met de loonsverhoging, maar ook met een tekort aan grondstoffen.

Het Thailand Development Research Institute dringt er op bij de regering op aan technologische investeringen voor het MKB te subsidiëren. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) kan alleen overleven wanneer nieuwe technieken worden toegepast. De werkgevers zouden daarom meer oog moeten hebben voor R&D (research and development) om op de wereldmarkt concurrerend te kunnen blijven. Het probleem hierbij is dat het MKB grote moeite heeft om aan kapitaal te komen.

– Twee branden gisteren. In winkelcentrum Zeer Rangsit in Pathum Thani brak ‘s nachts brand uit in een geïmproviseerd magazijn naast het hoofdgebouw. Tijdens de brand ontploften gascilinders. Het vuur verspreidde zich naar de begane grond van Zeer, waar telefoonwinkels, bankfilialen en een supermarkt zijn gevestigd.

Op het terrein van de Royal Turf Club in Bangkok werden ’s middags tien historische arbeidershuisjes door brand vernield. Twintig paarden die in een nabijgelegen stal stonden, moesten in veiligheid worden gebracht. De brandweer had het vuur binnen een uur onder controle.

– Leveranciers van navigatiesystemen voor voertuigen moeten de nauwkeurigheid van hun systemen verbeteren. De minister van Transport heeft het Department of Land Transport gevraagd een commissie te vormen, die strengere eisen gaat formuleren.

GPS-systemen zijn populair, maar de nauwkeurigheid laat te wensen over met als gevolg dat automobilisten de weg kwijtraken en in Bangkok en omgeving verkeersopstoppingen ontstaan. De systemen worden thans niet door de overheid gecontroleerd. Daar moet verandering in komen, vindt de minister.

– Een vermeende opstandeling heeft de autoriteiten van de zuidelijke provincie Pattani getipt dat een aanslag met een autobom wordt gepland voor het district Muang. Een gestolen pickup truck is al geprepareerd voor de aanslag. De tip is afkomstig van een van de vijf verdachten die legerrangers zaterdag tijdens een inval in een huis in Yarang hebben aangehouden.

Langs alle invalswegen naar Muang zijn controleposten ingericht, waar naar de zwarte Mazda pick up truck wordt uitgekeken. Verder zijn extra troepen ingezet die op zoek zijn naar de wagen.

Het hoofd van de rijkswacht in Sai Buri heeft een eind gemaakt aan de avondpatrouilles. Vrijdagavond werden er twee agenten en een assistent doodgeschoten. Avondpatrouilles vinden alleen nog maar in noodgevallen plaats. Overdag wordt er zoals altijd gepatrouilleerd.

– En weer is een groep Rohingya opgepakt, de derde in vier dagen. In een verlaten krot waar hanengevechten werden gehouden, waren 139 vluchtelingen ondergebracht, waarmee het totaal aantal op 843 kwam. Ook deze groep was in afwachting van tewerkstelling in een ander land.

– Het levenloze lichaam van een 68-jarige Australiër is gisteren met een gebroken touw om zijn nek gevonden op de vloer van zijn woning in Hua Hin. De andere helft van het touw was bevestigd aan de leuning van een trap bij de badkamer. De man had een wond op zijn hoofd. Hij werd gevonden door zijn caddy omdat hij al enkele dagen niet op de golfbaan was verschenen. De politie sluit moord niet uit.

-De eigenaar van Pattaya Airpark is zaterdag met zijn vliegtuigje neergestort in een cassaveveld in Huay Yai (Chon Buri) en later in het ziekenhuis overleden. De man maakte een testvlucht met het toestel dat hij twee weken eerder uit Engeland had laten komen.

Politiek nieuws

– De verkiezingsstrijd kan beginnen in Bangkok. Gisteren heeft regeringspartij Pheu Thai officieel bekend gemaakt dat Pongsapat Pongcharoen, adjunct-hoofd van de landelijke politie, gaat proberen de Democraten bij de gouverneursverkiezing in maart te onttronen.

Dat zal niet gemakkelijk zijn want de gouverneurspost is al sinds 2004 in handen van de Democraten en de gemeente- en districtsraden bestaan voor het grootste deel uit Democraten. Bovendien brengen de Democraten de huidige gouverneur in het strijdperk die kan profiteren van de dominantie van zijn partij.

Vandaag neemt Pongsapat ontslag bij de politie en legt hij ook zijn functie neer als secretaris-generaal van het Office of the Narcotics Control Board. Morgen wordt hij lid van Pheu Thai en houdt hij een toespraak waarin hij zijn politieke visie uiteen zet.

Sukhumbhand Paribatra, inmiddels gouverneur af, geeft vanmiddag het startschot voor zijn verkiezingscampagne in het Thian Fah Foundation ziekenhuis in Yaowarat oftewel China Town. Met de keuze voor die wijk wil hij de toerismesector in Bangkok stimuleren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 14 januari 2013”

 1. willem zegt op

  Dick;goedemiddag of avond in Thailand trouwens,ik ga me nu echt een beetje zorgen maken omtrend onze Mekong-Rivier! Door de vele dammen is er bijna geen vis meer te vangen door de”Laotianen”,die daar tevens hun broodwinning van hebben! Oke;het levert veel energie voor Laos/Thailand op maar de monkfish sterft uit en vele andere vissoorten krijgen het moeilijk. De “Laotians”worden met een huisje en electriciteit rustig gehouden,maar ze hebben geen inkomsten en eten meer! Ik ben bang dat dit hele Mekonggebeuren nog wel n staartje zal krijgen en hopelijk in het voordeel van de Laotians!

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ Willem Waar we ons werkelijk zorgen over moeten maken is de waterhonger van China. Op 18 oktober schreef ik:

  China, het verschrikkelijke watermonster
  18 oktober – Maart 2011: Het waterniveau in de Mekong rivier zakt naar 33 cm, het laagste peil in 50 jaar. De bevolking die aan de benedenstroom in Thailand, Laos en Cambodja woont, schrijft de lage waterstand toe aan de recent geconstrueerde dammen in China. En dan hebben we niet over kleine jongens. De laatste toevoeging aan het dammenimperium van China is de 4.200-megawatt Xiaowan dam in de Mekong, die de Eiffeltoren in de schaduw stelt.

  Het vervolg plus nog meer verhalen over de aanslag op de Mekong vind je op: http://tinyurl.com/bazqoce


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website