Zeven personen worden door de politie verdacht van nalatigheid bij de bouw van het flatgebouw in Khlong Luang (Pathum Thani) dat maandag is ingestort. Gisteren zijn vier al gearresteerd. Tevens gisteren werd de liftschacht gesloopt, die nog overeind stond en het zoeken naar slachtoffers bemoeilijkte.

Volgens een van de gearresteerden, de construction-controlling engineer [opzichter?], stortte het gebouw in omdat arbeiders beton op het dak hadden gestort, waarvoor geen toestemming was verleend. De (gearresteerde) onderaannemer zegt de instructies van de hoofdaannemer te hebben gevolgd toen hij hen opdracht gaf het beton te storten. De directeur van opdrachtgever U-Place (Tom) Co aanvaardt alle verantwoordelijkheid voor het ongeluk, inclusief compensatie aan slachtoffers en hun familie.

Woensdag arriveerde eindelijk zwaar materieel zodat serieus begonnen kon worden met de zoektocht naar eventuele overlevenden. Twee lichamen werden gevonden, maar die konden nog niet afgevoerd worden. Vermoedelijk liggen nog vijf personen onder het puin. Het ministerie van Volksgezondheid heeft het dodental van drie nog niet aangepast. Het aantal slachtoffers bedraagt 28, van wie vijf nog in het ziekenhuis liggen.

Het Engineering Institute of Thailand wijt het instorten aan een ontwerpfout. De pilaren waren niet sterk genoeg om het gewicht van het gestorte beton te dragen. Lagere verdiepingen begaven het daardoor. Het ingestorte gebouw is een van zes gebouwen [eerder twee] die deel uitmaken van hetzelfde bouwproject. Twee gebouwen zijn al bewoond. Die zijn volgens de EIT veilig.

– Een graafmachine is gisteren op het strand van Hua Hin begonnen restaurantje af te breken, die daar illegaal zijn opgetrokken (foto homepagina). Volgens de provincie dienen 66 bedrijfjes te verdwijnen; 22 hebben het bevel gekregen hun bouwsels uiterlijk gisteren af te breken, maar de eigenaren kwamen niet opdagen. Ze zouden naar Bangkok zijn gegaan om bij het PM’s Office een klacht in te dienen. De sloopdeadline is nu uitgesteld tot vandaag.

Eveneens gisteren besprak gouverneur Veera Sriwattanatrakul van Prachuap Khiri Khan met ambtenaren plannen om het strand te reorganiseren. Besloten is het deel tussen het Hilton hotel en Khao Takiab schoon te vegen. Koken is er verboden en woensdag is voor de exploitanten [van?] een verplichte vrije dag, zodat het strand enig ‘respijt’ krijgt.

De volgende stap wordt een prijsmaatregel voor het voedsel dat op het strand wordt verkocht, zodat er een eind komt aan de woekerprijzen die sommige verkopers vragen. De autoriteiten gaan ook iets doen aan de paarden op het strand. Ook hier te hoge prijzen; bovendien ruimen de exploitanten de uitwerpselen niet op.

– Het Legal Execution Department wil dit begrotingsjaar in beslag genomen eigendommen ter waarde van 100 miljard baht geveild hebben. Voor eind deze maand moet nog 22 miljard baht in de staatskas vloeien en dan is de 100 miljard binnen. Dat bedrag is inclusief 3,2 miljard baht aan waarde van land en vastgoed die in meer dan honderdduizend drugszaken zijn geconfisqueerd.

Tussen oktober 2013 en juli is al meer dan 78 miljard baht met veilingen binnengehaald, maakte directeur-generaal Ruenwadee Suwanmongkol gisteren bekend. Wanneer het lukt de target van 100 miljard baht te halen, krijgt de economie een flinke oppepper, zegt ze. Maar de deadline nadert [het Thaise begrotingsjaar loopt van 1 oktober tot 30 september], dus er moet nog even flink aan getrokken worden.

In het bezit van de afdeling zijn momenteel eigendommen ter waarde van 236 miljard baht. Ze komen onder andere van civiele zaken, bankroet en businesses rehabilitation [?] zaken. Het gaat om grond, huizen en appartementen. Om meer appartementen te kunnen verkopen, stelt de afdeling voor om kopers niet meer te verplichten de openstaande rekeningen van nutsbedrijven over te nemen. De eigenaar moet die maar op de vorige bewoners verhalen.

– De angst voor ebola, die in enkele Afrikaanse landen huishoudt, zit er bij de Thaise autoriteiten goed in, want het ministerie van Volksgezondheid heeft vier maatregelen bedacht om te voorkomen dat het virus zich in Thailand verspreidt. Ebola wordt door het ministerie als een overdraagbare en besmettelijke ziekte beschouwd. Zodra een geval wordt gesignaleerd, dienen de betrokken autoriteiten gewaarschuwd te worden.

– Het levenloze lichaam van een Russische man van 33 is gisteren in een hotel in Phuket gevonden. Hij had diverse steekwonden in zijn borst. De politie heeft een fruitmes en drie zelfmoord briefjes bij zijn lichaam gevonden. De man verbleef er met zijn transseksuele partner, een 38-jarige man uit Nakhon Si Thammarat.

– Het BTS station Bang Wah krijgt een walkway verbinding (voetgangersbrug) van 245 meter naar  de nieuwe pier Taksin-Phetkasem in de Khlong Phasi Charoen in Phasi Charoen. Bang Wah is het laatste station aan de Thonburi kant van Bangkok.

De krant meldt over dit kanaal dat er in de ochtend- en avondspits een veerdienst met tien boten is begonnen. Elke dag stappen tweeduizend mensen op de boten, die tussen de Pratunam Phasi Charoen pier en Phetkasem 69 pendelen. Later gaat het veer ook ’s avonds varen en mogelijk wordt het aantal boten uitgebreid, aldus de adjunct-gouverneur van Bangkok.

– Eerder hield hij nog een slag om de arm, maar Pornpetch Wichitcholchai, de nieuw gekozen voorzitter van de NLA (noodparlement) neemt nu toch zijn ontslag als ombudsman. Hij wil voorkomen in een belangenconflict terecht te komen wanneer het kantoor van de Ombudsman onderzoek moet doen naar de NLA.

Morgen buigt de NLA zich over de begroting 2015 en volgende week wordt de interim-premier gekozen. De Kiesraad verwacht drieduizend namen te ontvangen voor de te vormen National Reform Council, een raad die hervormingsvoorstellen gaat bedenken. De NRC krijgt 250 leden, dus er is werk aan de winkel voor de Kiesraad.

– Taxichauffeurs, maak je borst maar nat, want de junta gaat chauffeurs die zich niet aan de regels houden, aanpakken. Dus voortaan altijd de meter aanzetten en nooit meer een rit weigeren of een lange omrit maken. Knoop dat goed in je oren.

Op acht plaatsen plus bij winkelcentra, in busterminals, community areas [?] en plaatsen met veel verkeer gaan geüniformeerde agenten en agenten in burger taxi’s controleren. Die acht plaatsen zijn Future Park Rangsit, Yaowarat, Mo Chit busstation, CentralWorld, MBK, Platinum Fashion Mall in Pratunam, Wat Phra Kaeo en Soi Nana.

Chauffeurs die in de fout gaan, riskeren een boete van 1000 baht of verlies van hun vergunning. De taxibedrijven die de wagens verhuren, worden ook aansprakelijk gesteld. Volgens het Land Transport Department beschikt 10 tot 20 procent van de 160.000 taxichauffeurs in Bangkok niet over de vereiste vergunning. Tussen oktober en juli is 23.753 maal geklaagd over chauffeurs, 14.865 bestuurders moesten op het matje komen, 32 vergunningen zijn geschorst en één is ingetrokken

– Het onderhoud van de acht metrotreinen op de Airport Rail Link, dat voor april stond gepland, is tot eind volgend jaar uitgesteld. Boosdoeners zijn de vertraagde begroting en management fouten. Daardoor zijn reserve-onderdelen nog niet beschikbaar. SRT Electric Train Co, die de lijn exploiteert, is ook nog bezig experts van Siemens Co en Knorr-Bremse in te huren. Klein onderhoud kan in december beginnen, waardoor uitstel van het periodiek onderhoud geen gevaar kan.

– Het was een gevangenisstraf van 16 jaar en dat blijft het voor een vrouw die veroordeeld is wegens brandstichting in vier ornamentale viskramen in weekendmarkt Chatuchak. Ze gaf daarvoor in juli 2007 opdracht om ruimte te maken voor een nieuw gebouw. De vrouw was tegen het vonnis in beroep gegaan bij de Supreme Court, maar die handhaafde het vonnis. Tegen haar is een arrestatiebevel uitgevaardigd, want ze ontbrak bij de zitting.

– Nog een beroepszaak bij de Supreme Court. Een voormalige politieofficier, veroordeeld voor de moord op zijn vriendin in 2010, kreeg eveneens geen gehoor voor zijn beroep. Hij mag 10 jaar brommen en moet een boete van 2.100 baht betalen omdat hij buiten diensttijd een wapen droeg.

– Een toestel van Thai Airways International, onderweg van Bangkok naar Sydney, heeft dinsdag een tussenlanding op Bali moeten maken omdat er een barst in het raam van de cockpit was gekomen en de druk in de cabine begon terug te lopen, aldus de Sydney Morning Herald. De passagiers moesten de nacht op Bali overblijven. Gistermiddag zou de vlucht hervat worden.

– Bij een bomaanslag in Kato (Yala) zijn gistermiddag twee rangers om het leven gekomen en een derde ernstig gewond geraakt. De bom ontplofte toen een team rangers bij een school aan het patrouilleren was. De bom was naast een boom bij een kanaal ingegraven. Eerder deze maand kwamen twee soldaten om het leven toen een soortgelijke bom in een rubberplantage ontplofte.

– Staatsoliebedrijf PTT Plc wil haar transmissie en distributie pijpleidingen privatiseren. Volgens voormalig senator Rosana Tositrakul is dat in strijd met een gerechtelijk bevel uit 2007 om alle gasleidingen aan het ministerie van Financiën over te dragen. Ze belooft zich er samen met milieuactivisten tegen te verzetten. ‘Dat laten we niet gebeuren.’

PTT Plc baseert zich op een kabinetsbesluit van 2001. Het netwerk waarover het gaat, meet 3.715 km waarvan 2.241 km offshore. Morgen vergadert het National Energy Policy Committee over het plan van PTT. PTT wil een nieuw bedrijf oprichten voor het beheer van het netwerk en dat naar de beurs brengen. Morgen wordt ook een openbare hoorzitting gehouden. De waarde van het netwerk wordt geschat op 47,66 miljard baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Interpol negeert waarschuwing voor babyhandel

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 14 augustus 2014”

 1. willem zegt op

  Het BTS station Bang Wah krijgt een walkway verbinding (voetgangersbrug) van 245 meter naar de nieuwe pier Taksin-Phetkasem in de Chao Phraya rivier in Phasi Charoen. Is niet correct.

  Dit zou moeten zijn “nieuwe pier Taksin-Phetkasem in de Khlong Phasi Charoen.

  De Chao Phraya rivier 4,5 kilometer verder naar het oosten.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Willem Bedankt voor je correctie. Bangkok Post kent de situatie ter plaatse blijkbaar ook niet goed, anders had het er wel duidelijker gestaan. Ik moest gissen.

 2. Ingrid Schoumans zegt op

  Wij komen al jaren op het strand van Hua Hin en in het begin het stuk bij de paarden maar de exploitant werd naar mate de zaken beter gingen arrogant en duur. Wij gaan dan naar het stuk bij het marriot hotel leuk eettentje vriendelijke mensen of om de berg heen op het strand. Het klopt wel dat de prijzen flink zijn gestegen maar het zou jammer zijn als het verdwijnt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website