Nieuws uit Thailand biedt vandaag een magere oogst, want de twee belangrijkste nieuwsfeiten hebben een eigen posting gekregen: Songkran 2014: Water, schuim, babypoeder en verkeersdoden en Thailand strompelt naar nieuwe verkiezingen, maar wanneer? Wat blijft er over?

– Politieke leiders hebben gisteren gepleit voor vrede en eenheid en de bevolking de beste wensen doen toekomen. Oppositieleider Abhisit hoopt dat alle partijen in het politiek conflict gaan proberen elkaar te begrijpen en de impasse te doorbreken. ‘Het is meer dan in het belang van het land dat na Songkran het politiek stelsel wordt hersteld.’

Premier Yingluck vierde samen met haar zoon Songkran in haar geboorteplaats Chiang Mai. [Haar echtgenoot wordt niet genoemd.] Ook zij wenste de bevolking het beste, maar ze onthield zich van commentaar op de politieke situatie.

Wie deden verder nog een duit in het zakje? Ik beperk me tot name dropping, want wat ze zeiden ligt erg voor de hand. Adul Saengsingkaew, hoofd van de landelijke politie; Banharn Silpa-archa, adviseur van coalitiepartij Chartthaipattana; voormalig premier Thaksin Shinawatra (via het digitale tv-kanaal 4); Pheu Thai-woorvoerder Anusorn Iamsa-ard en roodhemdvoorzitter Jatuporn Prompan (op Facebook).

Een peiling van Suan Dusit heeft uitgewezen dat de mensen zich momenteel meer zorgen maken over de politieke dan over de economische problemen.

– Roodhemdleider Wutthipong Kochthammakhun, bijgenaamd Ko Tee, uit Pathum Thani is nog steeds voortvluchtig. Ko Tee wordt gezocht wegens beledigende uitspraken over het koningshuis, die hij gedaan heeft in een interview.

Een foto en video op het internet wekken de suggestie dat hij naar Myanmar zou zijn gevlucht, maar volgens de politie is de foto lang geleden gemaakt en kan die ge-upload zijn om de recherche te misleiden, zodat ze met hun speurtocht naar hem stoppen.

Op de foto staat Wutthipong bij de Thai-Myanmar Friendship brug in Mae Sot (Tak). In Mae Sot woont familie van hem, weet het hoofd Immigratie. Als Wutthipong Thailand is ontvlucht, is Cambodja een meer voor de hand liggende keuze, zegt hij.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van oppositiepartij Democraten denkt te weten dat Wutthipong zich schuilhoudt bij een ‘invloedrijk’ persoon in het Noordoosten. Een voormalig Pheu Thai parlementslid voor Ubon Ratchathani vindt dit onwaarschijnlijk omdat Wutthipong meer bekend is met Bangkok en Pathum Thani dan met het Noordoosten. Hij roept hem op zich over te geven en zijn onschuld te bewijzen.

Het wijkradiostation van Wutthipong is zaterdagnacht bestookt met Molotovcocktails. Het station staat op het terrein van een recyclingbedrijf. Materialen van dat bedrijf en een airconditioning werden beschadigd. Er waren geen gewonden en het radiostation werd niet getroffen.

– Een toestel van Thai Airways International is gisterochtend kort na vertrek naar Koh Samui teruggekeerd naar Suvarnabhumi, nadat de piloot een defect aan het landingsgesteld had geconstateerd. Het toestel met 152 passagiers en 7 bemanninsgeleden landde veilig op de luchthaven. De passagiers zijn met een ander toestel naar de plaats van bestemming gebracht.

– Abt Phra Khru Wisut Thirayan van de Wat Sam Ngam in Bang Bua Thong (Nonthaburi) is zaterdagavond in zijn kamer doodgestoken. Uit het post-mortem onderzoek is gebleken dat hij 15 steekwonden had.

– Een travestiet (35) heeft zich aan de voetgangersbrug op de Krung Thon Buri weg (Bangkok) verhangen. De politie vond het lichaam gisterochtend vroeg. De man was 10 jaar geleden uit Udon Thani vertrokken en had daarna geen contact meer gehad met zijn familie. Volgens zijn zuster woonde hij in een appartement in Bang Bon.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 14 april 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Wutthipong Kochthammakhun ofwel Kootǐe (niet te verwarren met Kótǐe, de kleine dikke grappenmaker die vanwege de bijna gelijke naam al heel wat beledigingen moest incasseren) is een radicale roodhemd, maar geen leider van die beweging. Hij heeft zich in het verleden ook afgezet tegen de roodhemdbeweging in het algemeen.
  Ik heb het interview, waar alle heissa nu over gaat, gezien. Hij heeft geen beledigende opmerkigen gemaakt over het koningshuis, hij stelde slechts de politieke rol van het koninklijk hof aan de orde. Hij zegt wat veel mensen denken maar niet durven zeggen. Hij wordt nu behandeld alsof hij de grootste misdadiger is die er in Thailand rondloopt, en al veroordeeld vóór een eventuele uitspraak. Er zijn zeer vele Thais, en buitenlanders, die om die reden Thailand nooit meer inkunnen. Zoals zo vaak al wordt de beschuldiging van overtreding van artikel 112 (het majesteitsschennis artikel) misbruikt om zijn andere ideeën de kop in te drukken. Zijn ideeën zijn niet veel radicaler dan die van de PvdA. Ik neem het waarnemend premier Yingluck en de Pheu Thai partij erg kwalijk dat ze aan deze heksenjacht meedoen.
  Zolang artikel 112 door politici (van beide kanten) wordt misbruikt zie ik de toekomst van Thailand somber in.

  • Farang ting tong zegt op

   Die video die je gezien hebt is denk ik de geknipte versie!
   Niet dat ik voor de PVDA ben, maar die vergelijking is met de PVDA is slaat nergens op (behalve dat dit ook rooie zijn). Ik heb het interview ook gezien, maar deze man slaat wel degelijk dreigende en beledigende taal uit. En dat kan een ieder die hem gezien heeft beamen.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Songkran heeft de eerste drie van de ‘seven dangerous days’ 161 levens geëist, 1.640 personen raakten gewond. Zondag kwamen 59 personen in het verkeer om het leven en raakten 747 personen gewond bij 689 ongelukken.
  De provincie Nakhon Ratchasima telde het hoogst aantal dodelijke slachtoffers: 10; de provincie Nakhon Si Thammarat telde het hoogst aantal gewonden.
  Oorzaken waren, net als in voorgaande jaren en dagen, rijden onder invloed (42,38 pct) en te hard rijden (23,95 pct). De overgrote meerderheid van de ongelukken (76,35 pct) betrof motorfietsen, gevolgd door pickup trucks (14,81 pct).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website